Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Recenze (580)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výrazne lepšie než jednotka, zvažoval som štvrtú hviezdu. Citlivejšie k postavám, napínavejšie, scenáristicky chytrejšie a ku koncu rozvinutejšie. Trefnejšie aj čoby provokatívna kritika amerického kapitalizmu. Temná drsňárna, skľučujúca nepríjemne realistickým námetom a zabávajúca thrillerovým tempom s množstvom strieľačiek. Trochu to evokuje videohru, v ktorej sa do bezpečia musíte prestrielať zaplieneným, sakramentsky nebezpečným nočným mestom. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Běhavý muž dal na Útěk z Ňú Jorku v narychlo splácané televizní inscenaci, vypadalo by to asi nějak takto. Scénárista opět kradl jako Metrostav ve veřejných zakázkách, avšak na Sejšily se za vydělané peníze asi moc nepodívá, protože výsledkem je standardně ohraná patlanice, která není ani kočkou, ani psem, natož pak seksy brunetou s perfektní prdelí. Tam, kde jednička ozařovala roztomilou brutalitou, tísnivou atmosférou a vychytaným terorem, je pokračování jen bezkrevným cajdákem, po němž vám smutně odpadnou akorát tak koutky směrem k podlaze a místo dvou pořádně krvavých děr zbudou celé oči pro pláč nad promrdaným potenciálem. Pardon, mé klávesnici zase jeblo v konektoru a někdy si žertovně plete „d“ a „h“. Kurva, co píšeš „jeblo“ místo „ruplo“, zasr<>$$ß*<<&@@ccvsd… ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Více prostoru, kterým postavy procházejí, více prostoru, kde se chovat jako debil. Když už nic jiného, tak se druhé Očistě musí uznat, že se alespoň nesnaží líně kopírovat první díl a lépe využívá svého výchozího námětu, na jehož jalovosti se od minule sice nic nezměnilo, ale ok, nevadí. Nejvíc mě bolely postavy, zvlášť matka s dcerou, které byly opravdu otravné. Frank Grillo si to naopak dává a vůbec by mi nevadilo, kdyby byl jedinou hlavní postavou a celá druhá Očista by byla jen jeho cestou skrz bouřící město za svou spravedlivou pomstou. Zamrzí pak taky ty momenty, v nichž si snad tvůrci myslí, že tvoří ostrou společenskou satiru (zvlášť scéna aukce je úplně mimo), ale ve skutečnosti o společnosti neříkají vůbec nic, protože jejich svět stojí na logicky velmi vratkých základech. Ale kolem a kolem proti tomu filmu nic moc nemám, je to takové neurážející, snaživé béčko. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě štěstí, že mě po skončení Očisty Dzeyna nezabila, když u ní film vyvolává takový choutky.To by byla terno fotka pro bulvár, kino plný mrtvol a uprostřed Dzeyna jak houpe sekerou a bulvární nadpis "Toho dne byla Dzeyna poněkud neklidná." Nutno říct, že i já jsem měl touhu se očistit, konkrétně na kreténovi co psal dialogy, protože co tam byla ze sebe schopná vyblejt ta čtveřice zachráněnejch, to se hned tak nevidí, pokaždý když tam začali hlavního hrdinu poučovat, nebo si říkat jak se millujou či jinak fňukat jsem si říkal, že nejlepší by bylo, kdyby se na nich očistil každej Číňan na týhle planetě, aby už konečně držely huby. Já bych se na ně vysral hned jak bych je viděl, hlavně na toho kluka, ten mně vařil krev. Trošku jsem nechápal, proč ty fízlové jdou tak intezivně po těch dvou ženskejch, možná to souvisí s jedničkou, kterou jsem neviděl. Myšlenka filmu není uplně špatná, ale potřebovala dostat buď intelginentní scénář a nebo mnohem hutnější akčně-horrový pojetí, protože jediná scéna, která fakt stála za to, byla skoro hned na začátku, když se nám představí ta zamaskovaná partička. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $71,962,800Tržby Celosvetovo $111,928,365Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,393,644Tržby za predaj DVD v USA $7,050,647║ ešte povrchnejšie než prvý diel, tam aspoň bola ako taká atmosféra, napätie, tu je to lízle len povrchne, bez silnejších scén, aj keď pritiahnutej banálnosti tu toľko nie je, je to len nekonvenčná ničím zvlášť neohurujúca prestrelka /35%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

jednotka bola desivejsia, psychicky narocnejsia, dvojka uz bol cista survival "catch me if you can" akcna jednohubka. Ale aj tak paradne bavila. Jedine, co ma vytacalo, bola neskutocne debilne vykreslena linka "zazobane bitches verzus uboziaci z chudobnych stvrti". Vsetci bohati su zli a zvrateni a vsetci chudobni tutuli mutuli najsamlepsi, podme ich rychlo zachranit. Kazdopadne, Frank Grillo valcoval, doslova "zabil" :) A ako bonus, famozne zaverecne titulky. Na tie sa rozhodne oplati pockat. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Frank Grillo je tím, co tahle série potřebuje. Oproti slizkému Ethanu Hawkovi je to obrovský upgrade. Je to megabadass, vypadá tu jak Punisher a bejt v těch ulicích s nim, tak je mi líto té vraždící lůzy kolem :) Tenhle díl je furt béčko, ale líbil se mi více, než jednička. Běhání po ulicích je určitě lepší, než běhání po baráku. Záporák v kamionu s rotačákem je ale poněkud slabý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PO ZAZNĚNÍ SIRÉNY BUDOU NA 12 HODIN DOVOLENY VŠECHNY ZLOČINY VČETNĚ VRAŽDY. POLICIE, HASIČI A ZDRAVOTNÍCI BUDOU DO SEDMI HODIN RÁNO MIMO PROVOZ....“ /// Do začátku očisty zbejvaj dvě a půl hoďky. Někdo čistí kvér, jinej radši zabedňuje a někomu klekne auto, takže … (dozvíš se). Úvod funguje. Pak trochu nechápu ten smysl ,,očisty“, páč místo sviní…, ale to bysme pak drželi palce těm špatnejm, že. Takže taková bojovka, dostatečně akční, ale taky dost vobyčejná, když si představím, jaká by to mohla bejt zábavná podívaná. Ale co, život by si měl zasloužit každej. A tak bacha, páč do začátku očisty zbejvá 217 dní! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Bavila by mě hra na Deratizéra. 2.) Páč ve filmu se má umírat! 3.) Thx za titule ,,.Bac.“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal //Počet premietajúcich kín v USA: 2,856 // Otvárací Víkend v USA: $29,816,675 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jíízda! Za mě jednoznačně lepší než první díl. Sympatičtější postavy, zejména Frank Grillo, který pro mrtvoly nechodí daleko, úžasné tempo, film se rozjede od začátku a až do konce nepoleví, solidní záporáci a velmi znepokojivé masky, musím říct, že místy jsem měl sám nahnáno z těch hajzlů, kteří si vraždění užívají o sto šest a samozřejmě zvrat v závěrečné třetině velmi potěšil. Za mě tedy velká spokojenost a už konečně vím, proč se film nejmenuje pouze "Purge 2":) 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nesympatický Hawke je našťastie preč a nahradil ho bitkársky sympaťák roka, Frank Grillo. Scenár je rovnako hlúpy, ako minule a nápad s Očistou je stále rovnakou mierou skvelý, ako blbý, ale dvojke veľa pomohla práve výmena kastingu, zručnejšie akčné scény a fakt, že sa odohráva v divokých uliciach počas Očisty. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jednička pro mne byla "překvapující". Neznámý horor z čista jasna, ani jsem si nečetl jeho obsah a když se z něj vyklubal docela slušný "home invasion" s parádním závěrem, byl jsem spokojen (...a hodnotil za 4/5). Dvojka trpí ... nebo spíš trpěla, ještě před vypuštěním mezi lidi, přehnanou reklamou a právě u tohoto filmu i csfd premiéra a neustále vykukující reklama byla podle mne kontraproduktivní. Divák si chtě nechtě podvědomě slibuje kdo ví co, očekává něco velkolepého ... Nic velkolepého nedostane, protože peněz bylo evidentně stále málo, ale tvůrci z nich vymáčkli absolutní možné maximum! Tentokrát se děj odehrává v mnohem větších prostorách a to jsou ulice velkoměsta, kde se shodou různých událostí chtě nechtě spojí několik postav, které se snaží dostat do bezpečí. A bezpečí je hodně daleko, takže začíná spíš "útěkovej akčňák" s těžce ponurou, temnou atmosférou. V poslední třetině filmu dojde k pro mne nečekanému, ale vydařenému a koukatelnému zlomu, který mne přinutil přidat čtvrtou hvězdičku k dobru, protože přece jen snaha tvůrců se cení a ten závěr byl fajnovej. Největší plusy filmu jsou rozhodně atmosféra a napětí. Akce začne téměř okamžitě po startu filmu a zneklidňující pocit nastartuje ihned a neskončí ani u závěrečných titulků (mimochodem animace a střihy u závěrečných titulků jsou naprostou chuťovkou!! ). Co film kazí jednoznačně pro mne (evidentně ...), tak je absence zobrazování násilí ... bohužel! Tvůrci neměli koule na to, aby ukazovali vraždění a týrání na plný obrátky přímo na kameru, žádné znásilňování, žádná exploatace ... toho se nedočkáme. Přitom subžánr tohoto ražení a celý film k tomu vyloženě vybízel a nahrával !! Pár nechutností a traumatických záběrů na začátku by diváky snadno přimrazilo a celý dojem by byl do finále mnohem děsivější ... Takhle je to spíš mix pomalého akčního filmu (jako akční film to v dnešní době nefunguje ... nebyli lidi ani prachy...) a temného kritizujícího thrilleru (což se daří na jedničku ...). Je fajn, že je to jiné, než první díl, a má to fajn plusy i výrazné mínusy, ale je to kvalitně odvedená práce a hodně zneklidňující film ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Překvapivě lepší než jednička. A vůbec není na škodu, že z hororového thrilleru jsme se přesunuli do plnokrevného akčního thrilleru. S tím tedy automaticky souvisí více akce, stříleček a hořících autobusů. Protože pravidla Očisty jsou již stanovena, velmi brzy nás film vtáhne do noci plné násilí, utrpení a vražd. V ulicích velkoměsta, kde na 12 hodin vypukla válka mezi chudými a bohatými, se snaží přežít skupinka zatím živých lidí. Z jejich obsazení je nejvýraznější Grillo, ostatní jsou nahraditelní. Není to sice moc o krvi, ale zvuk samopalu z přívěsu kamionu trhá ušní bubínky a nastavené tempo nedovolí divákům sledovat čas. Takže nenáročná oddychovka ve stylu "za málo peněz hodně muziky". (70%) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem očistnou anarchii plnou perverzních jatek smyslů zbavených pokojných občanů, kteří si jednou za rok vyrazí do města vyhodit z kopejtka u znásilňování, brutálního vraždění a m(u/o)čení na každého, kdo se jim dostane pod ruku, od dětí až po důchodce. Dostal jsem jen moralizující křesťansky korektní shit s debilním scénářem, ve kterém hrál prim morální apel na diváka, který je mu v reálném životě asi stejně užitečný jako hovno v kornoutu na zmrzlinu. Očista (natož anarchie) hrála v tomto filmu poslední housle, zvláště když tu totální "anarchii" v ulicích prováděly jen perfektně organizované vládní jednotky a jedna parta zdegenerovaných školáků, jinak byly ulice zcela liduprázdné. Fakt, že je velice zlé a nemístné někoho brutálně zavraždit jen proto, že to povolují zákony, na to bych zřejmě přišel sám i bez těch stupidních dialogů, které byly celý film v podstatě jen o tom. Já se těšil na nekončící brutální riot, ve kterém morální autorita ukáže správnou cestu tím, že zmasakruje nejaktivnější zmrdy v ulicích, ne že mi o tom bude celý děj vyprávět přechytralá černá čtrnáctka při procházkách po městských uličkách a kanálech. Film chtěl diváka provést za ručičku napříč celou společností a ukázat jak by očistu praktikovaly různě majetné vrstvy obyvatelstva, včetně jejich motivací. Hezký, mám ale pocit, že tento film měl být o něčem jiném, než o sociální sondě do společnosti, která neexistuje. 55% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vyrazte ven se očistit a buďte tak lepšími občany." V den Očisty by mě v USA nikdo neuviděl, protože bych se odjel válet na nějaký ten karibský ostrov. A pokud bych na to nenaškudlil dolárky, tak bych se určitě neprojížděl autem mezi číhajícími čističi a ani bych nečekal na svou popravu za nedbale zajištěnými dveřmi. Naši hrdinové jsou však jiní a já musím konstatovat, že ve mně moc sympatií nevzbudili. Nicméně jisté napětí jsem chvílemi cítil, drobné překvapení na mě taky vybaflo a Očista bohatých mě pobavila, ale přesto se mi pořád před očima odehrávala hororová představa, že ráno po Očistě nastoupím do práce jako zdravotník, policajt, hasič nebo pojišťovák a zemřu hroznou smrtí uprostřed vyplňování lejster. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Byl jsem naplno odhodlaný tuhle sérii ignorovat po nezajímavosti prvního dílu, ale zaprvé se stala zjevně popkulturním fenoménem, za druhé se o ní říká, že se začala s dalšími díly zlepšovat a lépe těží svůj koncept. Po zhlédnutí dvojky si tím ale nejsem jistý. pořád mi to přijde příliš neohrabaný a ve své symbolice nefunkčně přehnaný. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jiné než první film, přesto (nebo právě proto?) zhruba stejně dobré. A zatraceně napínavé. Po dvou Očistách se zdálo, že je zaděláno na jednu z nejlepších novodobých horrorových sérií. Bohužel, tímto filmem se námět překvapivě vyčerpal a další pokračování uvízla někde ve slepých uličkách černošských čtvrtí a politické korektnosti. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První OČISTA nenabídla kromě ústředního provokativně absurdního nápadu s očistnou nocí prakticky nic. Dvojka se z home invasion obléhačky posunula k night runaway, tedy zevnitř ven, rozvíjí fungování očistné noci, přihazuje pár znepokojivých výjevů a hned je to o poznání zábavnější a zajímavější a člověk se neubrání dojmu, že kdyby to natočil na přelomu sedmdesátek a osmdesátek Carpenter, byla by z toho klasika, zatímco takhle je to jen ucházející béčko. Každopádně jen tak dál. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč anarchie? Všichni, i ten blb s maskou o nápisu Bůh na čele, naopak docela organizovaně nastolovali společenský řád. Nechápu, proč si DeMonaco nepřizná, že točí prachsprosté béčko a tolik tlačí na pilu sociálního moralizování? Nechápu, proč jsou s výjimkou Grilla všechny postavy tak iritující a pronášejí věty, nad kterými rozum zpomaluje chod (vládne náctiletá psychoanalytička)? Od scény „aukce“ už vůbec nechápu, včetně pitomě napsaného konce. Nechci malovat Smith&Wessona na zeď, ale myslím si, že efektivnější očistu zažijete prostřednictvím koktejlu z ricinového oleje a prošlého kefíru.. ()

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama