Reklama

Reklama

Až na dno

(festivalový název)
  • USA Low Down
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dospívání v podivně letargickém prostředí losangeleské bohémské komunity v sedmdesátých letech po boku otce, respektovaného jazzového pianisty, potýkajícího se s dlouholetou závislostí na heroinu, popsala Amy-Jo Albanyová v memoárech, které inspirovaly celovečerní hraný debut Jeffa Preisse. Ve velmi komplexně vystižené atmosféře se mísí snovost dávných vzpomínek na radostné chvilky s otcem i na bolest při pohledu na jeho sebezničující závislost. Melancholické drama o nelehkém přechodu do dospělosti má skrze postavu Joa Albanyho podmanivé hudební ladění, založené jak na precizní řemeslnosti, tak na nepředvídatelných improvizacích. Na výsledném, zvláštně unikavém tvaru filmu mají zásadní podíl kamera Christophera Blauvelta, který spolupracoval na nových filmech Sofie Coppolové a Kelly Reichardtové, výprava Elliotta Hostettera (Spring Breakers) a především intenzivní herecké výkony Elle Fanningové, Johna Hawkese a Glenn Closeové. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (23)

Lima 

všechny recenze uživatele

Krátká výseč ze života skutečného jazzového pianisty Joe Albanyho, skvělého muzikanta, který se celý život potácel ve spáru heroinové závislosti. Je to hodně indie a pouze pro ty, kteří mají rádi pomalu plynoucí filmy, jakoby v rytmu zklidněné jazzové skladby, piánka, saxofonu a všeobjímajícího klídku. Na vyhrocené emoce se zde nehraje, jenom si budete užívat ty skvělé herce (boží John Hawkes je až nápadně podobný Albanymu, všechno jsem věřil i Elle Fanning), zvuky piána, atmosféru osamění a zatleskáte Kiedisovi a Fleovi (jenž tu má menší, ale zapamatováníhodnou roličku) z ´Red Hot Chilli Peppers´, kteří tenhle film zafinancovali a zprodukovali. Neměl jsem pocit, že by se mnou tvůrci hráli nefér hru a tak to má být. Pouze cameo Petera Dinklage je tu úplně zbytečné, rozsahem i významem v ději. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád jazz, tak zná Joa Albana. Já mám ráda také jazz, ale tohle jméno mně nic neříkalo, až v Low Down, kde byly podkladem skutečné vzpomínky jeho dcery. Ne, není to film pro všechny, má pomalé, loudavé tempo, které přesně ladilo i k hudebním jazzovým skladbám a k ponuré, temné atmosféře. Heroin je svinstvo, to ví mladá Amy-Jo moc dobře a její mládí tím muselo být značně pošramocené, když vezmu v úvahu, že mamka taky nebyla žádný poklad. Oklepat se z toho šíleného, heroinem nasáklého života muselo dát Jo možná fušku, ale stálo to za to. Klobouk dolů před Johnem Hawkesem a Elle Fanning. Hráli tak, jak šel život.......naprosto přesvědčivě. Strašně smutné, deprimující, dlouhé jako samotný Joeův život, ale tak to holt bylo. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Fajn dobovka s místy fakt šíleným svícením, jako obvykle stoprocentně cute Elle a smutně povrchním sdělením, k němuž se dochází skrze opakování tří situací pořád dokola. Ale když člověk přistoupí na to, že pomalé tempo a právě ta kolovrátkovost mají za cíl vydeptat a unavit podobně jako hrdinku Amy-Jo v reálu, odstřelit to úplně nejde. Byť rozhodně nejde o nějakou zážitkovou kinematografii. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Každý rok se na MFFKV objeví alespoň jedno podobně střižené drama plné hvězd, které se ale utápí v banálnostech. Jeff Preiss by chtěl svým filmem říct tak moc, ale nedaří se mu sdělit prakticky nic, kromě otřepaného "Drogy jsou špatné, áno!" Popojedem! [MFFKV 2014] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru je principiálně špatně natáčet film s postavami, které jsou nesympatické a není na nich vůbec nic, díky čemu by s nimi divák mohl soucítit, sžít se s nimi, chápat jejich motivace a fandit jim. Jakmile totiž nepřirostou divákovi k srdci, tak jsou mu ukradeny jejich osudy a vůbec je v tahu zájem o celý film, bez ohledu na jeho řemeslnou kvalitu a herecké výkony (ani jedno z toho není špatné, avšak ani nijak oslnivé). Hrdinové v Až na dno se po krk topí v hovnech a můžou si za to výhradně sami (hlavní hrdinka je ke svému okolí a ke své situaci apatická a pasivní, její otec je závislý na heroinu, matka pro změnu na alkoholu) a ani se to moc nesnaží změnit. Co je na tom proboha atraktivního, kromě toho, že jde o adaptaci knihy podle skutečných událostí? Navíc je to utahané a řada vedlejších zápletek je zbytečná (viz. všechny pasáže, ve kterých se objevuje Peter Dinklage). Drogy jsou špatné, to ano, ale to jsem se dozvěděl už z řady lepších filmů... ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Nejvíce filmu škodí asi jeho délka která mi opravdu připadala nesnesitelná jinak herecké výkony byly parádní ( kromě Elle Fanning která mi lezla pořád na nervy) I když nejsem přívržencem jazzu musím říci že díky němu byla dobře vykreslená atmosféra celého filmu ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Komorní drama s jednoduchým, ale chytlavým a emotivním dějem a silnými hereckými výkony andělskou Elle Fanning počínaje, věčně vyfetlým Johnem Hawkesem konče. Kromě Cersei se tam mihne i Tyrion fucking Lannister, který opět dokazuje, že mu titul "god of tits and wine" právem patří. Ne, vážně. Low Down je poměrně náročné dobové drama z prostředí bohémů (rozuměj feťáků), které se odehrává v místech s mimimem slunečního svitu. Celkové nasvícení má nejspíše evokovat bezvýchodnost situace a opakující se zklamání mají nejspíš za cíl diváka zničit tak, jako byla zničena hlavní hrdinka. V rámci životopisných filmů se nejedná o snímek mapující život nějakých známých osobností, ale naopak je to drama ze života obyčejných lidí natočené na motivy autobiografické knihy od Amy Albany (jež hraje právě Elle Fanning), která se i podílela na filmovém scénáři. ()

Martpod 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhý cajdák o tom, že áno, drogy jsou fuj a sjetý rodiče jsou dost naprd. Chybí tomu výraznější vizuál a poloviční stopáž by to taky sneslo. ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek zdůrazňuji, že film by mě bavil asi podstatně méně bez přítomnosti Petera Dinklage. Přestože se stává modrokožcem živícím se účinkováním v pornofilmech, zachovává si svůj jedinečný sex-appeal známý už ze Hry o trůny. Dokonce i vztah k hlavní hrdince a situace, do kterých dostávají, mi připadaly asi nejpozoruhodnější z celého filmu a následující stopáž tím pádem spíše oslabují. Celkově je film ale výjimečný svým obsazením. Glenn Close zde ztvárňuje pro ni docela atypickou postavu starostlivé matky/babičky. Elle Faning je stejně éterická a čistá jako ve videoklipu Leaning Towards Solace od nejznámější islandské kapely Sigur Rós (známých svou loňskou sérií atmosférických filmových videoklipů nazvaných Valtari film experiment), kde se už v roce 2011 setkala se svým filmovým otcem Johnem Hawkesem. Když se to tak vezme, klip by skoro mohl být delším teaserem k filmu. Rodinný svazek doplňuje Lena Headey, zde stejně prohnilá, jako právě ve Hře o trůny (zase?). Dohromady to funguje. Stejně jako hudební dokres, který je natolik přirozený, že obraz neruší, ale podporuje. Všudypřítomné zvuky pulzujícího života vytvářejí melodii vlastně samy. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Miluji příběhy podle skutečnosti, je to hlavně také proto, že je dost těžké takový film natočit, aby jste uspokojili diváky s tím, co jste vytvořili. V tomhle filmu je skvěle vyobrazená silná láska mezi otcem a dcerou, to je na filmu ta nejpozoruhodnější věc. Ale za zmínku stojí i většina obsazení, kteří film docela drží. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

Milující dcera a zdrogovaný táta se perou se životem plným drog. Film jede celé dvě hodiny v jedné povídkový rovině, což pro někoho může být zničující. (Kviff 2014) ()

misbos 

všechny recenze uživatele

No jasně, není to jako ta skotská řachanda toho povrchního klipaře, co zapaluje slunce sirkama. Právě proto dávám plnej počet. ()

kraval 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o neschopnosti bohémských muzikantů starat se o vlastní dceru, v němž jde především o dobrou kameru, osvětlení a skvělou hudbu. Film je rozhodně více výpovědí příběhu někoho z daného prostředí než nějakým voláním po zákazu drog, hudby a bohémství obecně, jak zde někteří naznačují. ()

Vera2613 

všechny recenze uživatele

Táto komorná dráma s akým takým dejom ma dosť zaujala hoci som o filme na základe hodnotenia pochybovala. Bolo to veľmi melancholické so skvelými hercami na čele s anjelskou Elle Fanning. Aj keď som ju kedysi veľmi nemusela, začínam jej prichádzať na chuť, pretože mi svojim herectvom dokáže učarovať. Vo filme sa tiež objavili Cersei a Tyrion f-ing Lannistrovci, ktorí mňa osobne dosť potešili. Celkovo film hodnotím na 4* ktoré si podľa mňa zaslúži. ()

Carriette 

všechny recenze uživatele

Celkově se mi film líbil, herci to skvěle zahráli. Jeff Preiss sám na začátku řekl, že ten film jsou v zpomínky, takže tak i vypadá. je to lehce nepřehledné vyprávění, které skáče z jednoho příběhu do druhého. Lena Headey zde zřejmě trénovala na další sérii GoT (čtenáři ví) a Peter Dinklage mě potěší všude, i když je natřený na modro :D [49. KVIFF] ()

Vimrak158 

všechny recenze uživatele

Low Down (až na dno) je příběhem mladé slečny, která dospívá se svým otcem-jazzovým pianistou-feťákem. Celý příběh sledujeme očima hlavní hrdinky, která se snaží psychicky vyrovnávat s okolním nežádoucím prostředím a hlavně se snaží ze všech svých silm pomoct svému otci. Děj filmu je podle skutečných událostí a odehrává se v Los Angeles sedmdesátých let. Film se mi líbil, možná byl příliš zbytečně natahovaný, ale na jedno příjemné shlédnutí to stačí dokonale. Další věc co potěší, jsou camea známých herců např. Peter Dinklage ze Hry o Trůny. Doporučuji. (MFF Karlovy Vary 2014) ()

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama