Reklama

Reklama

Kumiko, lovkyně pokladů

(festivalový název)
  • USA Kumiko, the Treasure Hunter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kumiko je nešťastná žena pracující v kanceláři, kde musí servírovat čaj a různě obskakuje svého šéfa. Začíná být posedlá filmem "Fargo" a přijde k domněnce, že poklad zmíněný ve filmu je opravdový. To ji vede k riskantní cestě do Ameriky, kde po pokladu začne pátrat. Film je natočený podle skutečné události... (Mrs.Blue)

Recenze (16)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tento film som si už len kvôli tej podivne znejúcej zápletke pôsobiacej originálne a aj trochu bizardne nemohol nechať ujsť, bol som veľmi zvedavý, ako si s ňou tvorcovia poradia a nakoniec síce určite nie zle, ale zase ani ničím výnimočne. Myslím, že skôr by tomu sedelo komediálnejšie ladenie, keďže to je jediný žáner, v ktorom môže takáto zápletka plnohodnotne fungovať a naplno využiť svoj potenciál, čo sa v dramatickom prevedení určite nedá a na filme to je vidieť. A môže za to hlavne až príliš rozporuplne pôsobiaca hlavná hrdinka, na ktorej to očakávane celé stojí. Rinko Kikuchi to zahrala celkom slušne, takže tu nemám problém, ale jednoducho tá jej postava na jednej strane pôsobí celkom inteligentne a pritom zároveň verí takémuto nezmyslu, takže som po celý čas nevedel, čo si mám o nej vlastne myslieť. Ale celkovo sa na to nepozerá vôbec zle, pomalšie tempo mi v tomto prípade vyhovovalo, aj tak som sa vôbec nenudil a aj dejovo je to obstojne zvládnuté, keď si odmyslím ten samotný základ s hľadaním fiktívneho kufríku plného peňazí, tak film vlastne pomerne funguje aj bez toho. V prvej polovici vyniká, aké to má takýto prehnane introvertný človek v spoločnosti ťažké, z každej strany niekto tlačí a tak je jasné, že sa treba niečím radikálne odreagovať a v druhej polovici sa mi zase páčil výber vedľajších postáv, ktoré vlastne v malých epizódnych úlohách hlavnej hrdinke nejakým spôsobom pomôžu. A rovnako ako celá zápletka pôsobí podivne aj záver, tu by som bral radšej asi niečo poučnejšie. Režijne mi to tiež celkom vyhovovalo, slušná atmosféra, vizuálna stránka a aj pekné prostredie zasneženej Minnesoty. Takže od Kumiko, the treasure hunter som radšej nečakal žiadny zázrak a dobre som urobil, ten sa ani nekonal, ale inak určite nie som sklamaný, celkom zaujímavý film, ktorý mi navyše veľmi rýchlo ušiel. 64% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

První (japonská) polovina nic moc, ale ta druhá (od příjezdu do Spojených států) je na jasných 5*. Střet osamělé Rinko Kikuchi s americkými místními lidmi je příjemně osvěžující. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Titulek „podle skutečné události“ jak z ohrané videokazety. Ano, to si hlavní hrdinka opět pouští film Fargo. Ten se stal její obsesí, takže zanedlouho už je s firemní kreditkou na cestě do Minnesoty. Samozřejmě se trefila a přistála tam v zimě. Ale u Farga zbyl pod sněhem kufřík napěchovaný americkými dolary, to za trochu nepohodlí přece stojí. Pomalé tempo a dlouhé záběry se hodí k japonské mentalitě, ale ani zimní Minnesota a Rinko Kikuči z toho nakonec neudělají tak dobrý film, jak zní jeho námět. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Netypický film o Kumiko a jej utkvelej predstave, ktorú sleduje až do Minnesoty. Intertextuálne dielo odkazujúce na Fargo od Coenovcov funguje meditatívne, do určitej miery idealisticky a kladie dôraz na umeleckosť. Čo, ale neznamená, že je to vyslovene ľúbivé. Rinko je vo svojej postave uhrančivá, chápeme jej motiváciu - snívať a nebyť v spoločnosti, ktorá stále od nej niečo vyžaduje( tiež sa dakedy tak cítim), ale film nedovolí vytvoriť pozitívne spojenie medzi ňou a divákom, čo je škoda. Koniec je umelecký a nevyznieva prvoplánovo, hoci mal na to nábeh. Preto tá štvrtá hviezda. Funkčné sú roviny aj v Japonsku aj v USA. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Ačkoli byl film natočen jako adaptace velmi originálního příběhu, vůbec mě neoslovil. Třicetiletá Kumiko uniká od nudné práce a rodiny, která na ní klade jen samé povinnosti, k dobrodružnému hledání pokladu, který někde někdo zakopal ve filmu, jenom proto, že byl opatřen nálepkou: "This is a true story." Problém mám zejména s formou narace - film exponuje mnohem více informací, než potřebujeme znát, a v důsledku tak působí staticky, indiferentně a nudně. Zellner se to sice snaží zachránit škatulkou "indie" a celkem zdařilou interakcí mezi postavami v Americe. Mě to však nepřesvědčilo a navíc pro mě čas plynul mnohem pomaleji. Kamera i zvuk bohužel také žádná sláva, jediným zajímavým aspektem tak zůstává herecký výkon hlavní představitelky. 4/10 [KVIFF 2014] ()

Lokutus odpad!

všechny recenze uživatele

Nablblá šikmovočka dělá ve 28 letech podřadnou práci, nikdo ji neklátí, tak jí jednoho dne rupne v kouli, šlohne firemní kreditku a vyrazí do Států hledat poklad, co ve Fargu u plotu zahrabal Steve Buscemi. Cestou potkává ještě debilnější kolorit vedlejších postav a vše je korunováno závěrečnou scénou, která tenhle blábol zasadí mezi to nejretardovanější z produkce posledních let. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Natočit hodinu a tři čtvrtě dlouhý film o tom, že se Japonka dívala na "Fargo" a myslela si, že skutečně najde zahrabané peníze, je opravdu odvážené. A výsledek je bohužel takový, jak se dalo očekávat. Celkem nudný a nezáživný, kdy ho drží nad vodou jen hrdinčina neutuchající touha jít si za svým a dobrota lidí kolem. Koukatelné tak, abyste filmu věnovali pozornost celou dobu, ale jen těžko. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Legenda o Japonce (v první verzi, kterou jsem před lety slyšela, byly dvě), jež se po zhlédnutí Farga vydala do Minnesoty hledat bájný kufřík s penězi někde u jednotvárné hranice se Severní Dakotou, protože na začátku snímku bylo přeci upozornění o pravdivosti příběhu, posloužila Davidu Zellerovi jako podklad pro novodobou pohádku. V Tokiu přežívající Kumiko nenávidí svojí práci i povrchní kolektiv, hovory s matkou se stáčí pouze na její (ne)schopnost najít si snoubence a domů se vrací jen, aby Bunzo neumřel hlady. Z letargie ji vytrhne až nález značně poničené kazety a zevrubný rozbor záběrů v naivní ale neústupné snaze najít přesné místo pokladu ji umožní se nikomu a ničemu nepodřizovat. ___ Převrácená červená karkulka, kde se všichni vlci jen snaží zabránit jí vstupu do lesa, těží hlavně z protikladnosti obou světů a vzájemného míjení. Pro překlad do japonštiny si do čínského bistra může dojít opravdu jen Američan, který do jiných států v životě necestoval, a uvěřit Coenům může jen člověk bez znalosti mýtu o žiletkách v tobogánu. Celá část snímku odehrávající se ve sněhem pokrytých pláních Minnesoty hrozí podbízivou lítostí a sentimentem nad čistou duší, Zellnerovi se ale záhadně povedlo nesklouznout ani k jednomu a spíš si pohrává s depresivním vývojem Kumikiny cesty a nepříjemnou předtuchou, že výprava za kufrem peněz může skončit jen jedním směrem. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Zvlastny film. Rinko ma uprimne prekvapila, pretoze Kumiko, som jej svet uveril. Napriek tomu, ze dej plynul pomalsie a i Kumiko samotna si so svojimi rozhodnutiami a prejavmi davala nacas, nenudil som sa. Dej na Americkom kontinente a stret kultur a jazykovych barier bol osviezujuci a az samotny zaver dal tusit ako to s tym pokladom skutocne dopadlo. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Nejspíš není cílem filmu, aby se jej pokoušel člověk pochopit. Hrdinka filmu Kumiko je nesmírně střelená osoba a její dětsky umíněné odhodlání, vypravit se pro poklad na základě shlédnutého filmu vytváří i velmi vtipné situace. Stejně, jako ve filmu, kde pro zvýšení zájmu diváků Coenové nechali před začátkem smyšleného filmu napsat, že je film podle skutečné události, najdeme tuto "zanášku" i k tomuto filmu. Nejen chování Kumiko, ale i celý děj trpí celou řádkou nelogičností. Oceňuji ale herectví Rinko Kikuči. Škoda, že závěr filmu neměl lepší pointu. ()

caesius 

všechny recenze uživatele

Pokud bylo záměrem režiséra stvořit ve své podstatě zcela zbytečný film, s nezajímavou ústřední postavou a s nulovou myšlenkou, pak je bezesporu génius, neboť se mu takové zadání podařilo naplnit zcela do puntíku. 10 % za amerického policistu a starostlivou matku, jinak sledování bílého projekčního plátna by bylo o mnoho záživnější. ()

fatal_ 

všechny recenze uživatele

Druhou polovinu zábavy tvoří nechápavé výrazy velké části publika, která nedokáže udržet pozornost déle než pět vteřin a i elementární filmové prostředky jsou pro ni neřešitelnou hádankou. „Nejhorší film, co jsem kdy viděl. Pořád se tam objevovaly nový věci. Kde se tam vzal ten králík?!“ ()

Nader 

všechny recenze uživatele

49th KVIFF.Tři hvězdy za odkaz na Fargo, králíčka Bunza a neskonale altruistického šerifa, jinak útrpná podívaná. ()

Reklama

Reklama