Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Whiplash dostane divaka priam do hypnotickeho stavu.Film ma vyborny scenar,skvelu hudbu a exelentne herecke vykony(J.K.Simmos vo svojej životnej roli).Strhujuce finale dovrši nadpriemerny filmovy a hudobny zažitok.Skvelo vygradovany film plny napätia a energie. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto nečekaně úžasné hudební drama, které mě svou neustálou poutavostí (neustále se něco dělo), nenechalo ani jednou se nudit a ta hoďka a tři čtvrtě velmi rychle utekla. Co mě nejvíce uchvátilo, tak to byly herecké výkony ústřední dvojice. Milese Tellera jsem nikdy nepovažoval za moc dobrého herce, jenže momentálně mě u každé nové role víc a víc překvapuje a zde to platí také. Teď se ale dostávám k J.K. Simmonsovi, což je herec, kterého sice hodně znám, ale v moc filmech jsem ho zatím neviděl. Každopádně zde, ve Whiplashi naprosto exceluje. Není divu, že si za tento výkon odnesl Oscara, protože jeho výkon byl jednoduše fantastický a postava, kterou ztvárnil se mi taky velmi zalíbila, měla naprosto úžasné hlášky a obecně musím přiznat, že napsána byla skvěle. Tím se dostávám ke scénáristovi a režisérovi v jednom: Damienu Chazellovi. Ten i přes svůj stále nízký věk ukazuje své neocenitelné kvality a osobně bych mu přál po tomhle snímku Oscara. To se sice nesplnilo, ale díky jeho následujícímu snímku (La La Land), se nakonec toho zlatého plešouna dočkal. Ještě ve zkratce na závěr bych chtěl pochválit vizuální zpracování a samozřejmě hudbu, kolem které se tu vše točí a i když jazz není pro každého zrovna to pravé ořechové, tak tady to muselo sednout snad každému. Za mě tedy brilantně natočené a zahrané hudební drama, které mi okamžitě přirostlo k srdci a zaslouží si tak nejvyšší ohodnocení. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Neni to zly. Klasicky vztah trenera a sverence a toho, kdy to je a kdy uz neni ok. Tenhle film to bere ale hrozne hrubozrne, pritom trenersky teror muze mit mnohem jemnejsi, pritom nemene destruujici vliv. Takze za 3 ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, na 100% to určitě není. Dávám je za netradiční přístup, bezchybné vedení a především za hlavní představitele. Jako debut to vytírá zrak i těm největším optimistům a Chazelle je sakra dobrý filmař, o čemž mě přesvědčil i La La Landem. Má cit pro režii a každý detail poznáte bez sebevětšího zaváhání, ať už jde výkon po okraj sil, zjištění, že nějaká písnička bude těžká jako prase, nebo v budování napětí. Přičemž, u finále jsem skoro nedýchal. Takže ano, 100% je sice přehnaná, ale za tu mojí maximální spokojenost si to zaslouží. ()

liquuid 

všechny recenze uživatele

Povedene hudebni dilo. Skvela kamera, hudba, napeti. Verim, ze priprava musela byt velice vycerpavajici a extremne narocna, ovsem nejlip zahrana je role ucitele. Hlavni hrdina je prkenny, moc emoci z neho nejde. Nedokazu si k nemu najit cestu a nejakym zpusobem soucitit. Prestoze se mi to velmi libilo, tak vnitrne citim, ze na pet hvezd a k naproste dokonalosti tomu neco malo chybi. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Tomu konci prostě nevěřím. Nevěřím, že po tom všem by s ním mluvil. Nevěřím, že po tom všem by s ním šel hrát. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

J.K. Simmons hrá hudobného perfekcionalistického Hitlera, z ktorého sú všetci posraní (nemyslím tým vyslovene iba na hráčov orchestra), a to je asi vsetko čo by som k tomu povedal. Priznávam, Fletcher predniesol silnú myšlienku o tom ako všeobecné pochlebovanie a neustále potľapkávanie každého po pleci vo výsledku zabíja skutočný úspech, ale v jeho svetonázore mal jednu dôležitú chybu, úplne z rovnice úspechu vytlačil talent (respektíve zamlčal jeho existenciu), čo v minimálne v umeleckej sfére je dôležitá súčasť "balíčka". ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Konečně! jsme po mnoha měsících měli možnost vidět relativně nové drama, které nás totálně strhlo. Extrémně vypjatý souboj mezi skvělým mladíkem Milesem Tellerem (teď už i hvězdou Top Gunu ;) a naprostým ďáblem v lidské podobě J.K. Simmonsem. Damien je asi nejtalentovanější režisér současnosti (nevadí, že ho Akademie tady i u La La Landu okradla o sošku pro nejlepší film - pro nás je vítěz), Justin Hurwirtz jako vždy válí, no a my jsme celých 105 minut snad ani nedýchali! 100% ()

koty2201 

všechny recenze uživatele

Človek by očakával, že to bude ďalšia tvrdá cesta na vrchol v kariére začínajúceho legendárneho hudobníka. Avšak tento film si v drsnom podaní neberie servítky pred ústa a zobrazuje situácie dosť surovým spôsobom.  Na jednej strane síce chápete motivácie každej postavy, na druhej strane viete, že ak ste slabá povaha ako ja, dávno by ste podobnú situáciu v živote bez podpory okolia nedali. A taktiež viete, že vo väčšine prípadov by dotyčná osoba šla do väzby, keďže to hraničilo s trestným činom. Tento príbeh je v konečnom dôsledku silná káva, kedy ukazuje, že občas niektoré veci v živote nie sú ľahké, ak sa chcete stať skutočnou legendou. Či už je to nedostatok uznania od rodiny, strata partnera alebo prehnane prísny učiteľ. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Znepokojujúca psychologická dráma o ceste za splneným snom. Sadistickí čuráci schopní v mene umenia zlomiť, deptať a šikanovať vlastných študentov nie sú medzi pedagógmi umeleckých škôl nič nezvyčajné. Druhá vec je, koľko je takto drilovaný študent schopný vydržať a kde je hranica. Pri filme som mal pocit, že túto hranicu opakovane prekračuje a viackrát som čakal, že sa hlavný hrdina zlomí a veľmi nepríjemne to svojmu "učiteľovi" spočíta (nanešťastie došlo iba k jednej menšej bitke na koncerte). Ani s jednou postavou sa nedalo súcítiť a ak som cítil nejaké sympatie k hlavnému hrdinovi, postupne som ich stratil od chvíle, kedy v mene dosiahnutia svojho cieľa od seba začal odháňať svojich najbližších. ()

MataJeBuh 

všechny recenze uživatele

Bezpochyb nejlepší hudební film který jsem kdy viděl. Užasné herecké výkony doplněné skvělou kamerou. Patří do kategorie MUST SEE. ()

Adrio 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že nie som fanúšikom Jazzu no ani vo sne by som nepovedal, že práve film s touto ústrednou témou napne moje nervy a emócie ako nejaký skvelý Thriller. Silne ľutujem, že som tento "veľký rest" tak dlho odkladal. 5* ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

7/10. Jsem člověk hudbou skoro nepolíben a jazz mi neříká vůbec nic, takže tenhle film to má se mnou fakt těžký. Ano vidím poctivou filmařinu, bohužel ale nic s čeho bych si měl sednout na zadek a deset let na to vzpomínat. Nebýt famózního Simmonse jako hlavního hybatele sraček hodnotil bych ještě hůř. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Tuhle muziku sice nemusím, ale během těch zhruba 100 minut jsem to vydržel i poslouchat. Celou dobu to šlapalo a drželo tempo slušně, ale závěr to dokonale zabil. Velká škoda, že vyústění bylo tak promrhaný. Nicméně pro J. K. "good job". ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama