Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Není nic lepšího než si pustit tenhle snímek v autobuse profesionálního hudebního tělesa a to prosím i s našim VEDOUCÍM! :D Ale jinak pěkný snímek a naprosto propracovaná psychologie "záporáka". :) ()

baron156 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film. Vždy se pobavím když učitel po hlavním hrdinovi hodí židly a zeptá se co si myslí že udělal špatně. Vulgární slova mě někdy vadí, ale dodávají na humoru. ()

Nastix 

všechny recenze uživatele

Co říct ? Skvělý souboj učitele a žáka, ano Simons zaslouženě Oscara ale i Teller zahrál skvěle. Výborná hudba po celou dobu a finále které nezapomenu. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Whiplash ma nezaujal ako pribeh. Čo z toho, ze je to vyborne natočené, ak ma figurky vo filme len serú. Neviem aky mal problem tento ucitel, mozno nejaky komplex, alebo traumu z Vietnamu, v kazdom pripade jeho sociopatické učebné metódy boli prinajmenšom pofiderné. Nakričat na človeka, douražat a stĺcť ho, dohnat až k úplnemu zúfalstvu a tym ho akože vyprovokovat k najlepsiemu výkonu ? Touto metodou je u väčšiny pravdepodobnejšie dosiahnut pravy opak. Jazz, to je isto aj o muzikanstve a muzikanstvo to je drina. Ale v prvom rade je to o pocite, o nálade, o komunikacii medzi hračmi, o schopnosti improvizovať. Tento učitel k ničomu takemu svojich žiakov neviedol, len vytvaral atmosféru strachu a stresu. A nechápal som ani toho chlapca. Myslim, že on tu hudbu nemiloval. Keby ju miloval, tak ju robí aj dalej, potom čo ho vyhodili zo skoly. Tomu chlapcovi chybala pokora a zdravy realisticky odstup. Inak by sa nenechal tyranizovat a vytocit do takeho extremu, po autohavarii by siel do nemocnice a potom pretiahnut svoju frajerku. Skvela kamera a strih. Úžasna muzika, ale pribeh, ani jeho dialogy za moc nestáli. Btw neviem o tom, že Johna Bonhama musel niekto tĺct, aby sa stal najlepším. A stal sa nim. 59 % ()

rengers 

všechny recenze uživatele

Unikátní psychologická vypalovačka zahraná na jedničku. Nechybí tam napětí a očekávání, jak to všechno dopadne. Když chce člověk dosáhnout něčeho výjimečného, musí jít na hranici svých možností. Stojí to za to?! Já myslím že ne! Každý by měl mít svoji hrdost a neměl by se nechat ponižovat! ()

Neel 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmovej zmrd ztělesněnej J.K. Simmonsem. Kam se hrabou nejhroznější z hrozných assassinů, tohohle plešouna potkat nechcete. Miles Teller mydlí bubny, jako kdyby mu šlo o život a ačkoli hudební filmy nejsou moje kafe, za mě nejlepší jazzovej orgasmus. Chazelle navzdory nízkému věku válí. ()

RadaRAW 

všechny recenze uživatele

Film o bubeníkovy který se učí že úspěch stojí mnoho a je především o náhodě. Jako někdo který bubeníka zná můžu říct že opravdu to byl realistický pohled do světa hudebních škol dnešní doby. Film měl napětí, reálné charaktery i potřebnou hudbu. Především je nutno zmínit herecký výkon hlavní postavy který byl opravdu uvěřitelný. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Docela působivě natočené, ale ve výsledku pro mě nepřesvědčivé a poloprázdné. Řekl bych, že film je značně nadhodnocený. Lidi mají holt asi mají rádi filmy s charizmatickými drsňáky/hajzly. Radek 99 napsal opravdu výstižný komentář. ()

Honza.Dunder 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších hudebních počinů. Ne, takhle to v hudbě opravdu nefunguje a nemělo by. Film hodně těží z některých muzikantských klišé a svou hudební nekompromisností dosti zkresluje obraz a smýšlení muzikantů o hudbě. I tak ale bravurně natočeno. ()

as-minor 

všechny recenze uživatele

Bravúrna ukážka toho, ako vytvoriť originálne koncipovaný hudobný film. Majstrovské herecké výkony Tellera a Simmonsa, najmä druhého menovaného, sú už len čerešničkou na torte. Famóznu atmosféru drámy podporujú scény, ktoré sa nacházajú na hranici šialenstva, ale tiež niekoľko pre mňa skutočne prekvapivých momentov (napríklad scéna dopravnej nehody Tellerovej postavy). Do toho všetkého nám tvorca servíruje skrz nekompromisnú Simmonsovú postavu fenomenálne, vtipné a nekorektné hlášky. Tie sú podané naozaj s veľkým šmrncom a určite nebudú zabudnuté. Film „má grády” a disponuje skutočne všetkým, čím by mal. ()

Kaculis 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tohle bylo hodně silné! Celý film jsem doslova hltala a úplne jsem se do něj ponořila, až jsem nepochopila závěr a zařvala neee, jak tohle mám teďka zpracovat, když je konec?! Ale s odstupem to vlastně skončilo přesně, jak mělo- uznání v očích proběhlo a happy end nastal, i když po lehčím psýchu. Nový oblíbený film! Dekuju. ()

HakitoCZ 

všechny recenze uživatele

Nejznámější jazzový film, jenom ten jazz se jim moc nepovedl. Příběh Charlieho Parkera je dost přehnaný pro dramatický efekt, jazzové ansámbly nehrajou v soutěžích, hrajou konzerty; každá pozice je specializovaná a mít náhradníky nemá smysl. Celý film se točí kolem vztahu student-despota a o hudbě to vůbec, ale vůbec není. Upřímně to spíš vypadá jako by někdo vzal scénář fotbalového dramatu s bezcitným koučem a zaměnil prostředí a fotbalový žargon za jazzový. A když pak vidíme v jazz klubu Pana Plešatého hrát na klavír tu bezduchou patlaninu, co se tváří hluboce a emotivně, nahlas jsem se rozesmál. Hlavně protože před chvílí ve filmu řekl, jak nenávidí Starbucks playlist, pak hraje přesně totéž. Celkově vzato, skvěle zahrané character drama ve fiktivním prostředí, kde se k hudbě přistupuje jako ke sportu. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Bravó! Súboj ťažkých váh v jazzovom prostredí so zákerne dobrým Simmonsom. Skromná, osobitá, účelná, náramne natočená a vo finále na maximum vyhrotená dráma, kde dostanú poriadne zabrať nervy. ()

Tr0nic 

všechny recenze uživatele

Film o Jazze, iba žeby nie. Milles Teller do toho vložil srdce, ale J.K. Simmons do toho vložil celé telo. Double fuck*ng rainbow. ()

Kraken777 

všechny recenze uživatele

Tento film je jedno veľké dielo. J.K.Simmons v tomto filme zahral veľmi prísneho učiteľa v jazzovej škole, za ktorého zaslúžene dostal Oscara. Film o mladom devetnásťročnom Andrewovi, ktorý je ochotný spraviť všetko pre svoju slávu. 9/10 ()

ArgeeMan 

všechny recenze uživatele

Je to život. Tenhle film si na nic nehraje. Jedno z nejlepších dramat, jaké jsem kdy za svůj život viděl. Děkuji. ()

Mufinek_16 

všechny recenze uživatele

Wow! Prostě wow! Z tohoto filmu jsem naprosto nadšená. Nejedná se o nějaký mega snímek s hlubokým a srdceryvným příběhem, naopak, v podstatě je to jednoduchý film o talentu, ze kterého se ale vytěžilo maximum. Už od začátku to na mě neskutečně zapůsobilo a ani jednu vteřinu jsem se nenudila. Celou dobu jsem ho napjatě sledovala a čekala, jak to skončí. A po skončení? Strašně naštvaná, ale ne proto, že by byl konec špatný, ale protože jsem chtěla víc, ještě aspoň pár minut z tohoto úžasného snímku! Za mě určitě jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděla. ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama