Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začiatok 80. rokov predstavuje pre Juhokórejcov obdobie trpkých spomienok. Vtedajšia vojenská vláda pod vedením Čon Du-Hwana sa dopustila mnohých prešľapov voči občanom, z ktorých najtragickejší sa spája s povstaním v Kwangdžu v máji 1980. Obhajca je inšpirovaný skutočnými udalosťami a veľmi skutočnou osobou – bojovníkom za ľudské práva a bývalým juhokórejským prezidentom Ro Mu-hjonom (2002 – 2008). Song Wu-seok je mladý právnik, ktorý práve dobre zarobil a stal sa jedným z najvyhľadávanejších v Pusane. Informácie o protestoch v uliciach, zvesti o čudných zatknutiach, ktoré sa šíria aj medzi právnikmi, a miznutie novinárov vníma jedným uchom dnu, druhým von. Trvá to však len do chvíle, kým sa ho udalosti nezačnú osobne dotýkať, a kým pod zámienkou národnej bezpečnosti nie je zatknutý syn majiteľky Wu-seokovej obľúbenej reštaurácie. Vynikajúci herecký výkon kórejského národného pokladu Song Kang-hoa je len čerešničkou na tortičke naozaj inšpiratívneho príbehu o jednotlivcovi, ktorý sa rozhodol bojovať za správnu vec. Film sa stal v Kórei veľkou senzáciou. (Art Film Fest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (25)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý vhled do temnějšího období nepříliš vzdálené jihokorejské historie, kde se v 80. letech minulého století perzekuovalo skoro jako za senátora McCarthyho. Hon na komunisty podpořený vládou a podtržený režimem policejního státu se často vymykal z rukou a ve vazbě končila spousta již předem odsouzených studentů. Obhájce vypráví příběh některých z nich. Tuna očekávaného korejského patosu included. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Další ze snímků zaobírající se temnou částí korejské historie. Rozjezd je sice pozvolnější a podobně jako Taxikář ze Soulu nabízí dost zábavných prvků, ale když se události zlomí a dojde na vážné téma, stává se z filmu velmi působivý, emotivní a napínavý kousek jemuž zde doslova dominuje výborný výkon hlavního herce - Song Kang-ho prostě umí a tady se vážně vytáhnul, málokdo v poslední třetině filmu asi dokázal zůstat chladným k veškerému dění, které se zakládá na událostech jež tehdy byly (bohužel) běžné, Song Kang-ho tady fakt dokázal rozproudit mou krev v žilách jako kdybych u toho byl. ()

Reklama

beran-ek 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené soudní drama s tématem tzv. "Burimského případu" z roku 1981. Film táhne nejen dobrá režie, ale hlavně parádně zahraná a obsazená postava Song Wu-seoka (volně vycházející ze skutečné postavy Ro Mu-hjona, pozdějšího prezidenta Korejské republiky 2003-2008). O tu se postaral jeden z nejlepších jihokorejských herců - Song Kang-ho. 9/10. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi podařené jihokorejské drama, ve kterém se obyčejný daňový advokát zastal neprávem obviněného studenta a jeho přátel proti nespravedlivému nařčení o podpoře komunismu. Velmi vážná věc v Korei v osmdesátých letech. O tom, že nemusíte ztratit tvář a sám sebe. O tom, že fyzické mučení nebylo věcí neznámou. Rozhodně doporučuji, i pro dobrý herecký výkon Kang-Ho Songa. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Najskôr sledujeme ako si jeden "nedoučený debil" svojou šikovnosťou, vytrvalosťou a tvrdou prácou plní vrecká peniazmi, no neskôr sa z toho vyvrbí strhujúca dráma zo súdneho prostredia. Film má kopec momentov, pri ktorých sú zimomriavky a slzy v očiach zaručené. Skvelá práca .. či už filmárska, herecká, alebo nebohého Ro Mu-hjona. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • 19.1.2014 film překonal hranici 10 000 000 prodaných lístků v Jižní Koreji. Jde teprve o desátý film, který této mety dosáhl. (Hal_Moore)
  • Režisér přiznal, že jméno hlavní postavy (Song Woo-seok) je složeno z křestního jména režiséra a z příjmení představitele hlavní role. (Hal_Moore)
  • Natáčelo se od 9.4.2013 do 12.7.2013. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama