Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Brána smrti nabízí divákům zcela jiný pohled na smrt, než je běžné. Většina lidí má ze smrti strach, je to pro ni téma depresivní a schovává se před ní. V seriálu však poznáme, že lidé napříč historií i kulturami většinou pojímají život a smrt jako proměny našeho věčného bytí. K pokračování života po smrti se hlásí i mnozí moderní vědci a odborníci – zjišťují, že po smrti je to vlastně mnohem zajímavější... Zároveň v seriálu najdeme inspiraci, jak se vypořádat s odchodem blízkých, jak se připravit na vlastní smrt i jak vlastně žít. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kdo se tímhle tématem nikdy moc nezabýval, asi by na to neměl ani čumět, páč se zde slévají názory mnoha kultur a většina z nich straší, že nemáme myslet negativně, dělat tisíc rituálů v okamžiku umírání být vyrovnaní atd. Tohle je kontraproduktivní a našinec může být nakonec ze smrti ještě vyděšenější, než byl doposud. Nejlepší je nechat všemu volnej proud. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Unikátní dokumentární počin týkající se tématu, které je zejména pro naši euroamerickou mentalitu natolik palčivé, že se nám kolem toho motá spousta emocí, zmatků a neporozumění, v nichž je těžké se bez vlastních zásadních životních zkušeností fundovaně orientovat. Přitom od úsvitu věku všech lidských kultur je známo, že kdo neporozumí smrti, nemůže porozumět ani životu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Smrt je zde rozebirana snad ze vsech stran. Pokud se ovsem divak nechysta rozloucit se zivotem, casem ho serial musi zacit nudit. ()

luczi odpad!

všechny recenze uživatele

Typická Poltikovičovina: jak pejsek a kočička vařili dort, ale budou všem tvrdit, že objevili odpověď na základní otázku života, Vesmíru a vůbec. Soubor ezoduchokravin, které jsou vesměs jen tlacháním o ničem. Překvapuje mě stále jen jedna věc - že si tohle může najít cestu na obrazovku ČT a k jejím financím. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Prozatím slabší hodnocení po zhlédnutí dvou dílů. Pořadu bych vytkl příliš kusé informace, navíc je pojetí prezentováno jako dosti jednostranné, chybí mi polemika, a tedy účast i jiných osobností, než jsou např. S. Groff či M. Calábek. Tématem jsem se zabýval i z profesního hlediska a tedy jsem i trochu alergický na slovní obrat "moderní věda". Věda či vědecké poznání stojí na předpokladu vyvratitelnosti a hypotéza univerzálního vědomí hrajícího na klávesy neuronů je nevyvratitelná, a proto také nevědecká. Silnou stránkou dokumentu jsou naopak velmi pěkné dokumentární záběry posvátných míst. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímvý námět dokumentu. Zaobírá se totiž něčím, čeho se všichni bojíme a před strachem z čehož se snažíme utíkat. Dnešní doba nám přitom přináší nepřeberné množství způsobů, jak svým úzkostem unikat. Tento dokument se toho nebojí, a není tak jen k dívání, je i cestou, jak se se smrtí vyrovnat… a přináší pro to nepřeberné množství pohledů. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Smrtelná patlanice, kde je každý tak vážně přesvědčen o svém názoru, až je to směšné. Avšak, když všichni mluví "bahenní" řečí, tak se může jevit, že mluví v podstatě jednotně. Když ale vezmeme jednotlivé výroky, tak zjistíme, že s ostatními nesouzní, a že se nejedná o mozaiku, ale o směs střepů, vnitřně se sebou nesouvisejících. Poltikovič se snaží spojovat nespojitelné. U všech mi chyběla úcta k transcendenci a jedno moc důležité slovo: nevím. ()

Person 

všechny recenze uživatele

Výborné téma, které je i pěkně zpracované. Škoda jen, že se zde všichni pořád opakují. Přesto jsem si ale tento seriál oblíbil. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Klady: Dokument se hodně vymezuje vůči čistě biologickému a medicínskému pohledu na smrt. Zápory: Dokument se hodně vymezuje vůči čistě biologickému a medicínskému pohledu na smrt... Kdo zná Poltikovičovi filmy, asi ví, co může očekávat. Dokument představuje režisérův spiritualistický světonázor. Ačkoliv formálně je dokument pěkně udělaný a ve srovnání např. se současnými kvazi-okultně-vědeckými dokumenty "made in usa" je tohle dost seriózní a příjemný snímek, čtyři hvězdy jsou hlavně za přínos, že na toto odstrkávané téma vůbec někdo něco natočí. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a v dnešní době bojící se a odsouvající poslední věci až na okraj a za něj nanejvýš potřebný dokument o smrti a umírání. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Naprosto jednostranná esoterická duševní masturbace. Skupina "přesvědčených" uvádí své názory na smrt a spiritualitu, aniž by mezi ně režisér pustil někoho racionálního. Oponentní názor se nepřipouští. Místy je to vysloveně směšné. Např. když je díl týkající se woodoo popisován: "Zcela ojediněle se zde podařilo natočit velký noční obřad vúdú s šokujícími výjevy." Přitom jediné, co je na tom šokující, je to, že tam dospělí lidé tajtrlikují jako šestileté děti při těžkém záchvatu padoucnice. A pak teda ještě to, že to někdo bere opravdu vážně. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Díl 4: tak tady se o smrti nic nedovíte, dostanete leda náboženský tlachání. Díl 10: o spiritismu a vúdú, no bylo to spíš k smíchu ()

Dawe2 odpad!

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem pár dokumentů a přečetl nějaké knihy na toto téma. Tohle je opravdu o ničem. Neustálé breptání o tom samém, zbytek nuda. Hodně nezajímavě a nepoutavě provedené, mě se to nelíbilo a další šanci tomu nedám. Téma je to jistě zajímavé, ale doporučil bych jiný dokument či knihu. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

pekná téma, a samozrejme výborné a užitočné zamýšľanie. Som veľmi rada, že Vilo je opäť boričom tenkej vrstvy ľadu, je naozaj jedným z veľmi mála ľudí, ktorý sa v pohode pozrel na smrť ako na zaujímvú tému. Mám z neho taký pozitívny pocit, až sa mi chce povedať. NO už sa teším. Ale sa mozrejme, život si vážim, :-) ()

Unrealik 

všechny recenze uživatele

Za jednu hvězdičku. Naprosto promrhaný potenciál. V prvních pár dílech se objevovaly zajímavé informace, pak to sklouzlo už zcela k prázdným/obecným řečem. ()

Reklama

Reklama