Reklama

Reklama

Martina Sáblíková - Sama proti času

Trailer

Obsahy(1)

V dokumentu o Martině Sáblíkové je naprosto stěžejní téma cesty děvčete z malého města na úpatí Vysočiny do světa těch nejlepších sportovců, olympioniků. Tato cesta je plná překážek, odříkání, sebeobětování a bolesti. Zároveň je ale korunována úspěchem, slávou a respektem. Martina je v současné době na vrcholu své kariéry, právem má již zasloužen titul legendy rychlobruslařského sportu. Spousta toho byla vykonána, další cíle jsou vytyčeny. Jede se dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

zette 

všechny recenze uživatele

Pred sportovnimi vykony, uspechy a jeji vuli mam k Sablikove maximalni respekt. Pred kamerou pusobi skromne a sympaticky. Dokument obsahuje nekolik zajimavych pohledu a informaci. Film sam o sobe je nestastny hlavne v podobe te jehovistky, ktera si klepe do notasu a ma radoby filozoficke myslenky, ktere musi sdelit divakum... Taky bych uvital vice archivnich zaberu. Postava, o ktere je natoceny tento film ale taha tento malo povedeny dokument alespon do prumeru. Jinak, pokud se nenajde nejaky soukromy subjekt, ktery bude schopen halu pro rychlobrusleni postavit, nesouhlasim s nazorem, aby se stat v nejake vetsi mire do teto veci angazoval... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

CSFD nenabízí dostatečné množství hvězdiček, které by si Martina Sáblíková a Petr Novák zasloužili. Naštěstí se však hodnotí dokument a ten dosahuje pouze kvalit rychlobruslařského tréninku na zamrzlém rybníku. Koukat se na to zkrátka dá, těch pár archívních zaběrů určitě má svou hodnotu a mne nejvíc hřeje ten pocit, že i bez slušných podmínek k trénování se dá dotovaným sportovcům s neomezeným přístupem k ideálním drahám natrhnout řiť. Za to posílám velkou gratulaci a snad se podaří stát pumpnout o nějaký ten peníz, aby se jednou měly děti na čem sklouznout. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Sáblíková a Novák u mě mají obrovskou pusu na tvář za to, že mi ukázali, jak fantastická může být podívaná na někoho, kdo jezdí na bruslích dokolečka jakoby marně hledal výjezd. Klaním se jejich práci. Martina ale oproti sportovnímu talentu postrádá charizma, kterým by utáhla dokument delší, než lecjaký celovečerní film. Není to výtka Martině, tohle si měli předem spočítat tvůrci, stejně jako zatrhnout té pomatené bábě s počítačem, aby do toho všeho nekydala svoje pochybná filozofická moudra. Dokument mi totiž má umožnit poznat člověka, o kterém je, ne poslouchat toho, kdo si myslí, že už ho zná ze všech nejlíp. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Některé scény se daly vystříhat, protože jejich hodnota nebyla zrovna nepostradatelná a dokumentu by prospěla kratší stopáž. Speciálně bych se obešel bez monologů autorky, které spíše rušily a slovo místo toho mohla dostat sama Martina. Nejzajímavější jsou rozhodně začátky s karavanem u stadionu a skromným ubytováním po čas tréninků v zahraničí. Je to opravdu neobyčejný zázrak, že v těchto podmínkách vyrostl někdo, kdo je schopen porážet ve své disciplíně všechny konkurenty. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Šport, ktorý ma nikdy nezaujímal a športovkyňa, o ktorej som počul prvý krát. Jej životný príbeh je fajn, úspechy tiež. Celkom ma ale vytočilo to neustále omieľanie toho, aké je to drahé, ako na to nie sú peniaze a všetky tieto hovná. Zbytočné vyplakávačky, chýbala kritika štátu. 3 z 5 ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Petr Novák a jeho svěřenkyně dosáhli něčeho, co přesahuje normální lidské možnosti. Absolutní zarputilost, oddanost a vnitřní síla překonávat překážky. Tohle přesahuje hranice sportu, tohle je víc...81%. PS: Bude zajímavé pozorovat Karolínu Erbanovou, která odešela do Holandska ke konkurenci. Nowis team bude mít nový typ soupeře. ()

dita.krizova 

všechny recenze uživatele

Začátek jak z émerického filmu, až se mi skoro chtělo brečet dojetím. Pak přetrpět podivné prostřihy krajiny a hurá, už je tu Martina! Super, dozvídám se něco o začátcích jejího tréninku. A pak si tam zas ta ženská ze začátku míchá kafe a pronáší naprosté filosofické s*ačky. wtf?! A takhle to jde celý dokument. Martina, divná ženská, Martina a zase divná ženská... Proč jako? Co to má sakra být? Autor dokumentu si měl pořádně ujasnit, zda chce točit dokument, nebo se vrhnout na něco s krimi prvky, kam by se ta podivná ženská hodila víc. Ono to totiž dohromady k sobě jaksi nepasuje. Martina je pětková, ale tu ženskou s počítačem bych dala k ledu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Martina Sáblíková i se svým trenérem si zaslouží absolutorium. Tenhle dokument bohužel ne. Osobně se mi vůbec nelíbí "vypravečka", která dokument zbytečně natahuje. Místo ní bych se raději díval na trénující Martinu, podmínky, ve kterých trénuje, její zážitky z olympiád nebo na něco osobnějšího z jejího života. S podobnými sportovními dokumenty mám trochu problém i z toho důvodu, že mi přijdou neukončené. Sportovci by je měli dělat až po konci sportovní kariéry. Končit dokument "za rok se těším na olympiádu" ... no nevím. Snad v budoucnu bude jiný, lepší, ukončený, ... ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument (až na pseudooriginální komentář redaktorky, která mluví mezi řádky a snaží se dojmy z Martinina charakteru postihnout a také vyjádřit to, co prožívá ve svém nitru = toto se dá vyjádřit jinak, než aby se redaktorka producírovala před kamerou samostatně...Martina má být středobodem a její okolí). _____ Martina je sympatický člověk, který našel v rychlobruslení sám sebe, dělá to na maximum pod vedením Petra Nováka, který je podle výsledků skvělý trenér a podle rozhovorů i fajn člověk. ____ Martina je dříč, jede na krev, překonává bolest. ____ Vrcholový sport je dvousečná zbraň - na jedné straně poskytuje jedinečné zážitky, některým zajistí i sportovní nesmrtelnost, jako v případě Martiny. Na druhé straně to stojí spoustu odříkání v případě všedních záležitostí. Některým ona všednost ani tak nechybí, někteří tak získávají i výmluvu před všetečnými dotazy okolí. ____ U dlouhodobých úspěchů smekám před tou nekonečnou motivací ve věcech a oborech, jež jsou pro běžného člověka nepředstavitelné. Ale odpověď je často velice prostá a lze ji snadno vysvětlit vášní, až posedlostí (v dobrém slova smyslu), která jde v ruku v ruce s drilem. Největším šokem a zklamáním v dobře nastartované kariéře (které jste obětovali mnoho let) musejí být zdravotní problémy, které mnohé skolí ještě před výstupem na pomyslný olympijský vrchol. A co si jako sportovec, který umí trénovat a závodit, náhle počít s takovým životním zvratem? ____ Ale ta hala, z toho už se stává pomalu národní ostuda, která po zisku další medaile (doufáme jistě všichni), ještě nabobtná. Ale jak pan Novák říkal, nemusí to být hala jen pro rychlobruslaře - ve víceúčelové hale by se uplatnili i jiní sportovci. To, že nemáme onu halu jen podtrhuje výjimečnost Martiny a jejího trenéra. (Myslím, že parafráze s jamajským bobem je na místě. Jak bychom se divili, kdyby letos jamajský bob získal zlato? Ano získat ho teoreticky může, proč by ne? Ale trénovat musí chodit jinam. Když chybí zázemí, tak to neprospěje nikomu - ani Martině, ani juniorům či žákům.) _____ Hlavně, že vrcholně politický doprovod je v takovém počtu, že by se naše výprava nejméně zdvojnásobila. Politici využívají slávy sportovců, ale aby jim posléze vrátili, to už ne! Martina ve Vancouveru získala tolik medailí, jako zbytek výpravy a její podmínky pro trénink (teď je asi na místě zohlednit ony podmínky v celé její historii) patří k podprůměru jak v rámci naší olympijské výpravy, či výpravy rychlobruslařské holandské (a další) a přesto Martina je (přes ohromnou početní nizozemskou základnu, kde vládne velká soutěživost a konkurence) dokáže porazit či se umístit na předních místech. Neuvěřitelné. ()

CiPR 

všechny recenze uživatele

Ty vstupy moderátorky, to je opravdu špatné, vrhá to jinak na celý dokument špatné světlo. Jinak jsem rád, že konečně mohu nahlédnout na takový den vrcholového sportovce, který musí denně dřít, aby se stal světovou špičkou, právě jako Martina. Dlouho jsem váhal o té 5 hvězdičce, ale nesympatická redaktorka to potopila, proto 4 hvězdy. // 70%. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokumentární profil Martiny Sáblíkové, přičemž má divák možnost dozvědět se hodně o jejím nejbližším okolí, přípravě, rodině, ale také přibližuje pohled na prostředí rychlo bruslařského sportu. Prolínání s komentářem autorky stejnojmenné knihy má své opodstatnění a fakt, že dvojnásobná olympijská vítězka otevřela své soukromí natolik, aby z toho vznikl podrobný náhled na její osobnost, se musí vřele ocenit. Přes všechny úspěchy a bohatou sbírku medailí se jedná o skromnou šampionku s úctou jednak k druhým, ale hlavně k sama sobě. Závěr je jasný, vše stojí obrovskou dřinu, úsilí a sebeobětování, což z dokumentu přímo bije do očí. Sympaticky natočený obrázek jedné z nejúspěšnější sportovkyně narozené na území České republiky, kterou ještě velká sláva teprve čeká.// Po přečtení knihy se nabízí pochválit natáčecí štáb ještě více, protože nabídli ke shlédnutí dostatečně osobní pohled na život Martiny Sáblíkové. Natočený a nastříhaný materiál prakticky koresponduje s kapitolami knihy a navzájem se doplňují, kdy kniha obsahuje mnohem více subjektivních dojmů a pocitů autorky, která představuje objektivní element při pohledu na olympijskou vítězku z blízka. ()

longercz 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jak dokumentaristicky kvalitní ten dokument vlastně byl, a je mi to jedno, protože informace v něm byli pro mě tak zajímavé, že mě to jednoduše neskutečně bavilo. ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd jako pocta jedné skromné, šikovné, sympatické a velmi odhodlané dívce - sportovkyni! Redaktorka s kérkou je tam proč? Přeji Martině mnoho úspěchů a pevné zdraví! ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o Martině Sáblíkové. Záběry paní s počítačem by bylo lepší vystříhat. Stejně jako pár zbytečných scén. Příště dát více prostoru Karolínce. ()

Reklama

Reklama