Reklama

Reklama

David Suchet: Po stopách sv. Pavla

(TV film)
  • Velká Británie David Suchet: In the Footsteps of St Paul (více)
Velká Británie, 2012, 2x52 min

Hrají:

David Suchet

Obsahy(1)

Známý herec David Suchet, představitel oblíbeného Hercula Poirota, se vydává na dlouhé putování po stopách muže, jehož životní pouť ho vždy velmi přitahovala. Svatého Pavla sleduje při jeho apoštolské misi v Malé Asii... David Suchet putuje oblastí okolo Středozemního moře a kráčí ve stopách muže, kterého si vždycky toužil zahrát – biblického hrdiny svatého Pavla. Ten se ze všech nejvíce zasloužil o to, aby se nově zrozené Ježíšovo hnutí změnilo z obskurní židovské sekty do podoby a velikosti celosvětového náboženství. Jenže co ho přimělo podniknout neobyčejnou misionářskou výpravu do pohanských koutů světa? Tento dokumentární film zachycuje putování Davida Sucheta po stopách sv. Pavla a odhalení velice kontroverzní podstaty skutečného muže, skryté mezi řádky Nového zákona. (STV)

(více)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nic převratného, ani zajímavého. Většina z přetažené stopáže dvou dílů je věnována různým úvahám a filozofování, dojde i na holokaust, a dokonce se často všichni pokoušejí o psychologický profil sv. Pavla. Až teprve ke konci druhého dílu mám pocit, že se šlo ve stopách apoštola, ale rovněž jen někde (třeba Maltě se filmaři vyhnuli). Navíc Suchet zde působí hodně samolibě - jestli ho a role Poirota nějak lidsky nedeformovala? - a jeho srovnávání se s možnou podobou sv. Pavla na malbě v jeskyni vyznívá nechtěně komicky smutně. Ačkoliv má David Suchet v ruce Bibli, přečte z ní jen občas něco. Čekal jsem naopak, že bude postupovat podle knihy Skutků a podle toho navštíví daná místa, ale to se v dokumentu dělo jen velmi málo. Vlastně nakonec je to více o (utlačovaných) židech a zbořeném chrámu, než o sv. Pavlovi. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Taký príjemný dokumentík, nikam sa neponáhľajúci, bez nejakých zložitejších úvah, ale aj s málom informácií, ktorý do istej úrovne plní aj rolu cestopisu. Hodnotenie: 65% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nic zásadně stěžejního tady proti ani pro církev nezazní, přesto je milé sledovat Davida Sucheta, jak chodí po stopách sv. Pavla a zdravým rozumem hodnotí jeho činy, motivace a myšlení. Pohodičkový dokumentík. Hudba: Howard Davidson ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Svatého Pavla fakt nemusím, Davida Sucheta musím, a to v pravidelných dávkách. Myslím, že by mě bavilo ho sledovat, i kdyby na kameru předčítal ze dva roky starého záchodového časopisu. Jeho uchvácení jsem nesdílela, ale přála mu ho, a splnění jeho snu zahrát si třináctého apoštola bych přála nám oběma. A překvapilo mě, jak jde po těch stopách navlečený (že by na jihu začínalo globální ochlazování a v Británii nastaly tropy? :). ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Zklamání, od anglikána Davida Sucheta jsem čekal podstatně víc. Je to nasáklé historickým kriticizmem a relativizmem. V Písmu svatém, které měl několikrát v ruce, je jasně napsané, co se stalo u Damašku, jaké zázraky sv. Pavel po svém obrácení vykonal a jak ho židé nenávistně pronásledovali. A on vymýšlí, co se asi u Damašku stalo, po zázracích ani vidu, ani slechu a po nenávisti židů vůči sv. Pavlu jak by smet, místo toho vypráví pohádky o tom, jak se židé modlili společně s pohany u sochy nějaké bohyně. Označení sv. Jakuba za bratra Pána Ježíše je pak čistě protestantský nesmysl – najednou se mu hodí chápat Písmo svaté doslovně. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Tohle si Suchet zjevně užil, ale já ne, vůbec mě nezaujal a sotva jsem udržela pozornost až do konce. Už mě štval jak furt srovnával svou podobu svatým Pavlem. ()

Reklama

Reklama