Reklama

Reklama

Smrt přichází do Pemberley

(TV film)
  • Velká Británie Death Comes to Pemberley
Trailer

Zločin v aristokratických kruzích může zničit vše, co předchozí generace vybudovaly. Slavná anglická detektivkářka P. D. Jamesová tentokrát úplně jinak. Záhadnou smrt kapitána Dennyho řeší hlavní postavy z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Od svatby slečny Elizabeth Bennetové a pana Fitzwilliama Darcyho uplynulo šest let. Manželé s rodinou žijí na překrásném rodinném sídle Pemberley. Všichni se připravují na každoroční ples. Po neohlášeném nočním příjezdu Elizabethiny lehkomyslné sestry Lydie však události nabírají nečekaný spád. Hysterická mladá žena totiž vykřikuje, že jejího muže George Wickhama cestou lesem někdo zastřelil. Darcy okamžitě organizuje pátrání a v lese skutečně objeví zohavenou mrtvolu. Není to však Wickham, ale jeho společník kapitán Denny. Do Pemberley přijíždí smírčí soudce Hardcastle a začíná vyšetřování, v němž je George Wickham hlavním podezřelým... Na Pemberley, rodinném panství Elizabeth a Fitzwilliama Darcyových, došlo k vraždě. Hlavním podezřelým z hrdelního zločinu je George Wickham, manžel Elizabethiny sestry Lydie. Pokud bude shledán vinným, budou následky pro rodinné jméno katastrofální. Darcy nehodlá nic takového připustit, a proto bere vyšetřování do vlastních rukou. Přesto je však pro všechny případy rozhodnut výhodně provdat svou sestru Georgianu. To se ovšem nelíbí Elizabeth, která sama začne pátrat, aby dopomohla své švagrové a přítelkyni ke šťastnému manželství. Podaří se manželům Darcyovým problémy vyřešit, očistit jméno rodiny a zachránit i své manželství? (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Pro ty, jež četli/y Pýchu a předsudek více než jednou, viděli různá zpracování více než třikrát, je to skoro povinnost... Citlivě napsané pokračování notoricky známého děje, kterému nechybí absolutně nic (občasné vzpomínky, pronesené věty, to vše působí jako návštěva starého známého), krom toho, že detektivní zápletka, na kterou jsem se těšila jako třešničku na dortu, je poněkud jednoduchá a skoro odbytá. I to jim ale odpouštím, protože herecký ansámbl je jedna báseň (Jenna "companion" Coleman jako Lydia Wickhamová perlí, Matthew Rhys skvěle odehrál hrdopýška Darcyho; jedinou výhradu mám k Anne Maxwell Martin, jako herečku ji mám ráda, ale Elizabeth Darcy má být podle děje 27-8 let a těch skoro deset let rozdílu je už znát), sídlo Pemberley vypadá tak skvostné, že byste se do něj nastěhovali od minuty a závěr trilogie je... úplně zlatý :-). ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Včera som si po niekoľkých rokoch pozrela film Pýcha a presudok z 2009 a pri kontrole môjho hodnotenia (mimochodom na ňom ani po druhom vzhliadnutí nič nemením) som si všimla v časti "súvisiace" tento film. Nakoľko pokračovania veľmi neobľubujem nezaujalo ma to, až kým som si neprečítala komentár Vendulin85 (povinnosť je povinnosť...) a povedala som si, že to teda skúsim. Po dopozeraní konštatujem, že neľutujem. Myslím si že je to veľmi dôstojné a pekné pokračovanie i keď mi miestami Elizabeth pripomínala skôr slečnu Marplovú ako pani Darcyovú, ale nijak mi to neprekážalo (to skôr samotný výber herečky mi nesedel), pretože vďaka tomu bola zápletka napínavá. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ráda se vracím do světa Jane Austenové, ale tohle není ani jeho odraz. Hrozně dlouho trvá, než se začne něco dít. Pak je nalezený mrtvý muž v lese a příběh se pohne. Jenomže úplně mimo. Najednou začne vršit jednu utajovanou záhadu za druhou, všude číhají zamlčovaní příbuzní, zakázané vztahy a temné vazby z minulosti – až je toho tolik, že je to směšné. Navíc režie je hrozně nemotorná, maximálně na úrovni průměrné tv inscenace, kdy scény veřejných soudů byly pro mě svou klišovitostí a opakováním stejných záběrů (bučící dav, oči poulící podezřelý, brunátný soudce) takovým utrpením, že jsem to málem vypla. Mezi Elizabeth a panem Darcy není vůbec nic. To je taková absence jakéhokoliv citu, aspoň třeba kamarádského, že působí jak dva lidé, co náhodou stojí vedle sebe v metru. ___ Jediné, co mě potěšilo, bylo vylepšení Lydiina charakteru. Ne snad, že by se polepšila. Zůstala stále stejně svéhlavá a rozmarná – což je fajn – jen její povahu ukázal film v trochu jiné situaci a tedy i v trochu jiném světle. Příznivějším. Zatímco nebohé Elizabeth zbylo z jejího břitkého jazyka jen pár úšklebků na adresu lady Catherine de Bourgh, která sama ztratila většinu své démoničnosti. ___ Minisérie je ztrátou času. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím, Jane Austenová není můj šálek čaje, v postavách jsem se ztrácel, k nějaké akci došlo na můj vkus moc pozdě, pak se pořád povídalo a povídalo, a do toho hlavní hrdinka ne zrovna moc sympatická, zkrátka mne to nechytlo. Ale jak říkám, nejsem cílový skupina, takže mne prosím berte s rezervou. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Nádherné na pohled. Oceňuji výběr herců, někteří mě mile překvapili (Jenna Coleman, Trevor Eve, Penelope Keith ...). Ale celkově průměr. První díl byl pomalý, příliš pomalý i na mě (a to já si v pomalých dějích obvykle libuji). Kdyby si celá serie držela laťku jako druhý díl, mohlo to dopadnout docela dobře. Třetí díl ovšem sklouzl k neskutečné melodramatičnosti. To co se odehrálo se dalo čekat, ale ne takhle. Tenhle svět mám velmi ráda, takže se teď můžu pohoršovat anebo to nebrat příliš vážně. Jako nenáročná věc k odpočinku je to naprosto vyhovující. (odkaz Lady Catherine na Oscara Wildea pobavil) ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Zbytečně protahované, neskutečně rozvleklé. Nápad a potenciál by tu byl, ale tak pomalu to utíkalo. Než se konečně něco stalo, uplynula snad celá věčnost. Body dolů také patří výběru hlavní hrdinky, která mi byla neskutečně nesympatická. Děkuji, ale příště si nechám podobné pokusy o návrat do Pemberly ujít. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Jediné, co jsem od téhle adaptace čekala, bylo, aby nebyla tak unylá, jako její knižní předloha. A to se mi splnilo. Přidejte k tomu přenádhernou scenérii derbyshirského Chatsworth House, brilantní hudební podkreslení a austenovský motiv, výsledek by snad ani nemohl být špatný. Lydia Jenny Coleman je navíc tak dokonale nesnesitelná, že ji za to nelze než ocenit. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Jane Austen bez vtipu a sarmu, zato s mrtvolou. Desive herecke obsazeni (predevsim Maxwell Martin jako Elizabeth je uplne mimo, ale i Rhysuv Darcy se vylozene nehodi k originalu), presto svym zpusobem zajimave (napriklad velmi pozoruhodne soudni sceny, i kdyz tezko rict o jak historicky verohodne vyobrazeni se jedna). ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouškem děl Jane Austinové a žádné z nich jsem nečetla, takže mě pokračování Pýchy a předsudku nemohlo zklamat jako jiné. Zklamalo mě ale to, že to nijak negradovalo a že první díl byl zajímavější a napínavější než druhý. Oddalování popravy bylo sice pěkné, ale už mě v tu dobu ani Wickhamův osud nezajímal, jednak ho upozadil osud ostatních a za druhé to defacto skončilo pod kopyty koní... ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to bylo nádherné. Z obsahového hlediska však byla minisérie na samé hranici koukatelnosti. Do tak působivého a nádherného prostředí, jako jsou zdejší exteriéry i interiéry, zasadit tak nenápaditý, nedůmyslný a nudný děj s plytkými charaktery je obrovská škoda až barbarství. Bylo to tak zoufale nedramatické, že jsem po chvilce odpadla. Nedoporučuji ani jako kriminální oddechovku z atraktivního prostředí a už vůbec ne romantickým příznivcům skvělé, inteligentní Austenové. Negativní dojem ze série jen dovršila nesympatická a postarší herečka Anna Maxwell Martin, která zcela nevhodně ztvárnila o generaci mladší Elizabeth. Příběh se přeci odehrává pouze šest let po svatbě s Darcym. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ač okolí brblalo, že herečka je ošklivá, tahle dáma měla cosi do sebe a rozhodně byla zajímavá. Vůbec jsem netušila, že se budu dívat na volné pokračování Pýchy a předsudku, a byla jsem mile překvapena. Tak jsem si tipovala vraha, a jo, vyšlo to, a musím uznat, že ač Anglány fakt nemusím vůbec v ničem, tohle sídlo bylo elegantní a vkusné a dokonce mi prolétlo hlavou, že by tam ani nemuselo strašit. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane potom, čo zazvoní zvonec na konci rozprávky? Death Comes To Pemberley nám to v krátkosti načrtne v „krimi dráme“. Zaujímavo kĺbia vyšetrovanie smrti (1) a pokračovanie Pýchy a predsudku (2). ___ (1) Prekvapivo, celkom chytľavo rozohrali celkom nový, iný príbeh (smrť) na známych základoch. Či časť zaujímavo domyslia. Spätne vyplnia niektoré medzery v pôvodnom príbehu. Možno by ma zaujal aj nezávisle na období, v ktorom sa odohráva. ___ (2) Pokračujeme v príbehu videným očami Elizabeth. Osobne veľmi pozitívne hodnotím jej miernu sebareflexiu ohľadne manželstva v čase, keď prechádza istou krízou. Pochopila kus pravdy, ktorý jej Mr. Darcy prezradil už v prvej žiadosti. A zvyšné dopady a následky vysvetlia ostatní. ___ Ak majú ľudia radi už známe veci, tak séria to využíva. Jednak v krátkych scénkach, kedy sa nám pripomenú rodičia, Jane, Lady Catherine. Zdá sa mi, ako by sa ich prítomnosť využila čisto na udržanie kontinuity s Pýchou a predsudkom. Ale nedbám. Tvorcovia sa veľmi snažili, aby aj ich ďalšie činy boli v súlade s ich niekdajším charakterom. Úspešne. Ďalším spôsobom na nadviazanie spojitosti s Pýchou sú aj znovu použité lokácie a kostýmy. Radujem sa nad opätovnou návštevou známeho Chatsworth House a prírodných scenérií z P&P. Červený kostým Lydie už nosila Caroline v P&P, kostým Jane nosila už Marry v P&P 1995, či Anne v Persuasion 2007. ___ Veľmi pekne líškajú svoje predovšetkým diváčky, period drama fans. Možno zle interpretujem, čo vidím ale pobavili ma narážky na žáner, ku ktorému sa séria môže hlásiť. Okrem klasických klišé aj napr. prehľad jedál, ktoré sa podávali v Georgiánskej ére (potešenie pre ľudí, kt. majú radi, aby boli filmy verné obdobiu + pohľad na “behind the scenes“ vtedajšej doby – jedlo a kuchyňa). Ďalej – nemožno rozoznať, komu patrí krv. Nehrajme sa na Boha! Etc. __ Príjemné, zaujímavé. Krimi by obstálo aj „bez“ P&P ale „s“ je to zaujímavejšie :). Vďaka za náznaky krízy! And now, let’s take a moment to swoon over Matthew Goode and how charming he looks in those coats and uniforms... ;) ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo krásné pokračování Pýchy a předsudku. Jenna Coleman je skvělá Lydia - krásná a nesnesitelná. To Anna Maxwell Martin je na Lízu moc stará, vypadala dokonce o pár let starší nez M. Rhys (Darcy)! Škoda. A Wickham! Och ano, tomu bych to svádění neviňátek věřila. Krásná kamera, příroda, Pemberley...adaptace se moc povedla. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Death Comes to Pemberley je prakticky zfilmovaná fanfikce, která měla to štěstí, že předtím vyšla knižně. Má to několik výhod - znáte postavy a jejich charaktery, takže se nemusíte dlouho orientovat. A samozřejmě to přiláká fanoušky, kteří chtějí vědět "a co bylo dál". Vztah Darcyho a Elizabeth je hezky vykreslen a i obsazení se povedlo. Anna Maxwell Martin není žádná prvoplánová kráska, ale přesto mi do pozdějí paní Elizabeth Darcyové sedí (těžko říct jak bych ji vnímala jako Lizzie Bennetovou) a s Matthew Rhysem jim to dohromady sluší. I zbytek se povedl, kromě Wickhama mě potěšila Eleanor Tomlinson jako Georgiana. Za největší problém považuji nepřesvědčivu zápletku. Scénář je totiž silný zejména ve scénách s Elizabeth a Darcym, ale jakmile se dostane k detektivní části či Georgianině milostné zápletce, je dost předvídatelný. Příjezd Jane a lady Catherine (jejíž odkaz na Wilda jsem ocenila taky) nemá žádné opodstatnění kromě mrknutí na předlohu od Jane Austen. Na druhou stranu oceňuji pár sympatických projevů Lydie, která byla ale po většinu času (stejně jako drahá paní Bennetová) na zabití. Abych to shrnula, je to milé, s krásným vizuálem a fanoušky předlohy to neurazí. Příjemně strávené tři hodiny. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Původně se mi nezdálo obsazení převážně hlavních postav, ale po zhlédnutí už mi nevadí. Bylo to celkem dobré, míň duchařské, než jsem po prvním díle čekala, a celkem zajímavé. Myslela jsem, že vrahem bude někdo jiný než si mysleli oni nebo než to nakonec opravdu byl, ale to už by bylo asi moc šokující. Každopádně zajímavá podívaná pro milovníky Austenové jako jsem já. Akorát mě mrzí, že ten ples zrušili. Taneční scény v těhle filmech a seriálech mám nejradši. PS: Lady Catherine ukradla hlášku Lady Bracknell (Wilde) a mě těší, že jsem si toho všimla :D ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

BBC mě nemůže zklamat, obzvlášť s tímto žánrem. V tomhle Angláni nemají konkurenci. Mají výborné předlohy, lokace, herce a BBC na vizuálu nešetří. Je to vždycky pastva pro oči. Romantické, historické drama, okořeněné zločinem a trochou té mystiky je velmi koukatelné. S výborným obsazením. Rhys, Goode, Norton parádní, kostýmní role jim vyloženě sedí. Též skvělá Anna M. Martin. I přes tři hodiny stopáže si to udrželo mou pozornost úplně s přehledem. Až se podivuji, jak panstvo na Pemberley bylo přívětivé ke svým poddaným. To se jen tak nevidí. A Matthew Goode si střihl pěknýho záporáka a lamače dívčích srdcí, kterého dámy rozhodně nechtějí vidět viset. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pýchu a předsudek jsem nečetl ani neviděl žádnou z verzí (v tom druhém případě zatím), postavy jsem znal pouze od slyšení, takže mi bylo vcelku ukradené, kdo je hraje, jak vypadají a jak jsou staré. P. D. James je ovšem zárukou kvality a produkce BBC samozřejmě také, takže ačkoliv jsem sice předlohu (zatím) nečetl, na tuhle adaptaci jsem se těšil a nebyl jsem zklamán. Pemberley a okolní venkov jsou naprosto skvostné, přenádherné lokality, Jenna byla zase děsně cute a roztomilá, atmosféra byla super, herecké výkony perfektní, atmosféra a tempo postupně se zlepšující a minutu od minuty gradující. Začíná to klidně, pomalu, až lehce nezáživně, seznamování s postavami je ale v tomto případě nevyhnutelné, ale poslední část už byla naprosto dechberoucí. Za mě spokojenost. 80%. ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si představovala, jak asi dál žila Elizabeth se svým Darcym, takže jsem za tuto minisérii vděčná. Navíc použití již známých lokací, líbivých kostýmů a dalších drobnůstek taky udělá své. Herecké obsazení bylo vybráno dobře. Martinová sice není prvoplánová kráska, ale má něco do sebe. A Rhys s Goodem, to je zkrátka pohlazení pro ženské oko. :) Takže až na pár věcí ohledně vyšetřování, které byly vážně přitažené za vlasy, hodnotím 4*. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Na mě to udělalo dobrý dojem.Tvůrci si pohráli se zápletkou i když se dalo tušit kterým směrem se děj bude ubírat.Dobrá kamera a musí se ocenit že scéna se snažila co nejvíc přiblížit době ve která se děj odehrával.Dobrá kamera,propracované kostýmy a interiéry.Tak jak to mám ráda,Dobré výkony herců a kupodivu dobrý dabing ()

Reklama

Reklama