Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (161)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mísí se tu fascinace se smutkem. Fascinace nesmírně kreativní osobností, jako Gilliam bezesporu je, tvůrcem, který je díky své obrazové fantazii vždy o několik kroků kupředu. Fascinace urputným bojem s nepřízní osudu, s průměrností okolí, které ho nechápe a s producentskými chybami. Bojem, který vzhledem k předurčenému výsledku může připomínat bláhový Don Quijotův střet s větrnými mlýny. A smutek? Ten pramení z toho, že bohaté představy plné fantazie přijdou vniveč a že jejich autor ztratí v marném a zbytečném boji spoustu energie a času, který se nedá vrátit. Filmařina je řehole a Don Quijote je asi zakletá látka, na které si už vylámalo zuby spousta filmařů..... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Strašně mě mrzí, že tenhle film nemohl spatřit světlo světa... Těch pár záběrů vypadalo skvěle, ale bohužel natáčení byla jedna obrovská smůla. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument o marném boji jednoho Dona Quijota s větrnými mlýny. Quijotem zde byl Terry Gilliam, jehož každé natáčení nemá daleko k živelné pohromě. Nezávisle na tom, zda-li k nějaké skutečně dojde. Během realizace projektu Muž, který zabil Dona Quijota smetlo krupobití techniku za mnoho tisíc dolarů, místo natáčení neustále ohlušovaly prolétající stíhačky a hlavní představitel – Jean Rochefort – začal trpět takovými prostatickými bolestmi, že nebyl schopen sedět na koni. Don Quijote bez Rosinanty? Nemyslitelné! Ztracen v La Macha je fascinující nejen množstvím zajímavostí souvisejících s natáčením podobné velkoprodukce, je rovněž smutným příběhem jednoho muže, jehož sen se postupně mění v noční můru. Podstatnou část filmu tvoří materiály pořízené před a během několika málo dní natáčení, zbytek je pak vyplněn informacemi o Donu Quijotovi, o jeho filmových adaptacích, o neuvěřitelné smůle provázející snad každý Gilliamův film. Výsledkem je dílo natolik zajímavé, až se nabízí otázka, jestli by Muž, který zabil Dona Quijota dokázal svými kvalitami předčít tento dokument o jeho nevzniknutí. 85% Zajímavé komentáře: Oskar, arkie, CrazmydRed ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Strašné. Jistá míra nejistoty a pochybností se dá u Gilliama pozorovat při natáčení snad každého jeho filmu... ale tenhle quijotovský sled příkoří překonává všechny představitelné větrné mlýny, se kterými lze bojovat. Film, který se stal realitou... Citlivě natočené, strhující... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

To je síla. Neuvěřitelné nápady dvojice Gilliam a Depp, které vyústili v super hlášky, vyšumí doprázdna. Proč má Terry Gilliam tolik smůly? Bojí se snad Bohové jeho filmů, které někdy hraničí s hranicemi fantazie a přechází skoro až do jiné dimenze? Je snad troufalé vytvořit tento snímek? Je úchvatné sledovat naději, která se změní v zoufalství a skončí skoro až šílenstvím. Ten film by byl úchvatný a výkon Johnyho Deppa by milovali všichni kritici, ale nic takového se nikdy nestane. Nezbývá než věřit... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

...... „ Pokud je něco jednoduché, nedělám to. Pokud je to téměř nemožné, pokouším se.“ Dokument o tom, jak smůla a souhra nešťastných náhod dokáže rychle zničit jeden ..... sen. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Boj Terryho Gilliama s větrnými mlýny. Je až neskutečné co vše se může během jednoho týdne přihodit na place. Onemocnění představitele hlavní role je v sérii těchto pohrom pouze vrcholem ledovce. Pravděpodobně jediný nemystifikační dokument o nerealizovaném snímku. Důkaz, že Gilliam je geniální vizionář, ale špatný manažer - což dokáže například scéna kdy ani nedokáže předstoupit před štáb a říct jim nepříjemnou pravdu. Přes všechny nepřízně osudu je počátek konce Dona Quijota již v neexistují předprodukci. Pár dní před natáčením nebyly podepsány smlouvy, připravená technika a nikdo nevěděl co se vlastně bude kdy dělat. Chápu, že na to má režisér lidi, ale Gilliam se zde soustředí na svůj sen a žádné vážnější problém si ani nepřipouští. Ohromně zajímavý a smutný dokument, který sice z počátku asi byl koncipován jako obyčejný film o natáčení filmu "Muž, který zabil Dona Quijota", ale postupem času získává ohromnou výpovědní hodnotu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Škoda no. Celej film je o tom jak to Terry Gilliam kupuje ze všech stran, a přitom má ňák furt anomálně veselej ksicht, až teda ke konci je trochu zachmuřenej :) Jinak film by to byl asi dobrý, už jen kvůli Deppovi zápasícímu s rybou. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Co se mohlo posrat, posralo se. Génius Terry Gilliam v boji s větrnými mlýny - chvílemi vtipné, celkově však veskrze dojemné. Svět by byl o moc bohatší, kdyby nám Terry mohl ukázat ještě alespoň zlomek z těch šíleností, které nosí v hlavě - škoda, že tentokrát to prostě nevyšlo... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem, či vynikajúci dokument, pretože ho nemám s akým ďalším podobným porovnať. Paradoxne ale práve to z neho robí jedinečný kúsok. Gilliam, bojovník s veternými mlynmi, komický i tragický, varený i pečený. Ktohovie, či mu s definitívnym nakrútením dona Quijotea nepomôže od roku 2002 kus cesty (k popularite celosvetového merítka) prejdúci kapitán Jack. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když posloucháte něčí sebevědomé plány ve chvíli, kdy už znáte neslavný výsledek, svádí vás to ke škodolibosti. Ale máte-li srdce, brzy vás to přejde. Kdyby se o Donu Quijotovi jen mluvilo, bylo by mi možná lhostejné, že nebyl natočen. Jenže když jsem viděl čtenou zkoušku, kde se Jean Rochefort tak rozvášnil, že to všichni včetně režiséra sledovali s pokleslou bradou, když se ten pošetilý stařík při kamerových zkouškách otočil do kamery a jediným pohledem mě přesvědčil, že je Don Quijote a ten boj s větrnými mlýny myslí smrtelně vážně, když jsem viděl zkušební záběry obrů nebo zápas Johnnyho Deppa s rybou, začal jsem absurdně věřit, že to snad nakonec přece jen dobře dopadne a Quijot bude dokončen. A je mi upřímně líto, že k tomu nikdy nedojde. Edit 2010: Že by přece...? 80% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ze začátku vtipné, s každým dalším natáčecím dnem smutnější. Byl by to skvělý film, ale bohužel. Rozhodně oceňuji do jaké hloubky jde dokument samotný a zatahuje diváka do průběhů preprodukce, o které sem nikdy předtím moc nevěděl. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Až u tohoto dokumentu jsem si uvědomil co to všechno obnáší natočit film. Přestože jsem předtím neměl představy, že to je nějaká sranda, tohleto mě fakt dostalo. Gilliamovy potíže s počasím jsou tragické. Do toho onemocnění hlavního herce a natáčení je v hajzlu. Fakt mi ho bylo líto. A musím říci, že mne mrzí dvojnásob, že film nakonec nevznikl. Je zajímavé sledovat, jak se mění Terryho nálada. Při počátečních obtížích se ještě občas pousměje, postupem času už ani na ten trpký úsměv nedojde. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nepomatuju si, kdy mě jaký dokument tak strhl. Ale stejně bych si přál, aby to byl normální film o filmu. O dokončeném mistrovském díle Terryho Gilliama. :o( ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Opravdu drsné a smutné. Celou dobu mi bylo Gilliama i všech zbylých zúčastněných upřímě líto. Fakt síla. Přeju mu, aby to jednou natočil, ty kousky nevypadaly špatně, naopak. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Za všechny ty, co dávno zapoměli, že i oni kdysi měli ideál, ideál, ideál." Tak zpívají Ulrychovi o Rytíři smutné postavy. ()

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama