Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (161)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Škoda že má Terry Gilliam takovou smůlu a film se mu nepodařilo dokončit. Podle těch pár záběrů, které lze v tomto dokumentu spatřit se mohlo jednat o velmi bizarní záležitost, na kterou bych se velmi rád podíval. Ztracen v La Mancha je příjemný pohled do zákulisí vzniku filmu a zároveň o přináší svědectví o veliké pohromně, která může na filmaře přijít. Asi největší výhrady mám k Johnnymu Deppovi, ačkoli zde nemá moc prostoru, působí jako pěst na oko, prostě mi do toho světa vůbec nezapadal. [TOP 19/6 87%] ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Chudák Gilliam. Chodiaca smola. Prajem mu, aby sa mu jeho sen s názvom 'The Man Who Killed Don Quixote' niekedy podarilo zrealizovať. 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dokument, který do žil vstříkne neuvěřitelný pocit bezmoci a beznaděje. Finančně podstřelené projekty to mají vždycky těžké a Muž, který zabil Dona Quijota byl od začátku snímkem rozpočtových kompromisů. Těch pár scén, které se podařilo natočit vypadá velice slibně a sledovat je s režisérem zpětně psychicky bolí. Po povodni tak zůstává v ústech pachuť bláta, vyčerpanost a odevzdanost vůli pojišťovny je pak doménou závěru. Všechny tyto pocity přetrvávají i s vědomím, že se Gilliamovi podařilo získat zpět svůj scénář a nové pojetí filmu právě teď brázdí některými našimi kiny. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Najviac ma tento snimok postihol tym, ze mi je velmi luto ze sme prisli o skvely, mozno aj najlepsi film od Terryho Giliama.Uz len tych par natocenych scen ma uplne dostalo. Len 6 dni stacilo aby projekt skrachoval.....avsak dokument konci tym,ze Gilliam 6 mesiacov po krachu projektu zacal rokovat s novym investorom. A ja verim ze Terrymu sa ten film natocit podari.... 8/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V memoárech Gilliameska píše Terry Gilliam třeba toto: "Co kamera nezachytila, byla káňata. Kroužila nám nad hlavami a čekala, až umřeme." Když jsem Ztracen v La Mancha viděl kdysi poprvé, ještě jsem toho o Gilliamovi tolik nevěděl a netušil jsem, jak (těžce) vznikaly i jeho další snímky, ale přesto na mě výsledek zapůsobil. Dnes, když jsem obeznámenější a navíc den předtím než uvidím film, který nakonec doopravdy vznikl, je tenhle katastrofický dokument ještě působivější. Je škoda, že se to tenkrát všechno tak strašně pokazilo, hlavně kvůli Jeanu Rochefortovi, ale s tím se už nedá dělat. Větrné mlýny prostě projednou vyhrály. ()

belldandy

všechny recenze uživatele

Toto dílko alespoň zčásti vyplňuje vzduchoprázdno, jež nastalo po „Strach a hnus v Las Vegas“ v Gilliamově filmografii. To, co mělo být původně "filmem o filmu" se změnilo v dokument o tom, jak jeden film skončil v propadlišti dějin. Sledujete Gilliamův vzestup a pád. Prožíváte spolu s ním potěšení z práce a radost z uplatněné fantazie. Po té co se objevují první neočekávané problémy začnete se o něj (i o film) bát. Před vašima očima Gilliam dojde od prvotního entuziasmu k úplné rezignaci. Celý projekt se mu hroutí pod rukama. Prosíte: „Ještě ne, ať ještě není konec. Chci vidět víc z toho milého filmu. Ještě malý kousek ať se natočí.“ Johny Depp se potýká s umíněným koněm. Poslední záběr a je po natáčení. A je i po filmu. A poučení: Gilliam je don Quichote usilující o nemožné (o převedení snů ve skutečnost). Ono přirovnání však v dokumentu nevyznívá nijak manipulativně. Při posledním rozhovoru Giliam konstatuje, že don Quijote nedokázal zvítězit nad větrnými mlýny reality. A v tu chvíli vám to dojde samo: Tím donem Quijottem je nejen on, ale v podstatě každý režisér, který musí riskovat peníze své i cizí v podniku tak nejistém jako je film. První neúspěch znamená nedůvěru sponzorů na mnoho let. Z každého činu a rozhodnutí se musí skládat účty. Kolik projektů a snů bylo takto zmařeno? Díky tomuto dokumentu však „Muž, který zabil Dona Quijota“ přesto zůstane v lidské paměti jako pomník všem nesplněným lidským snům. (Slovník cizích slov: donkichot = člověk ušlechtile, ale pošetile usilující o nemožné.) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Zlé štúdio, ktoré vlastne ani štúdio nebolo, vhodná lokalita bohužiaľ blízko vojenského priestoru, natáčalo sa za zvuku neustále preletujúcich stíhačiek, po prvom natáčacom slnečnom dni sa strhla búrka pričom malo byť tri dne stále pekne a všetko odplavilo, mokrá zem, slnko ostalo skované, hneď na to znovu ochorel hlavný herec a to bol začiatok konca filmu namiesto ktorého vznikol tento dokument... Film podáva pohľad na situáciu keď sa 10 ročná túžba natočiť film mení na prekliate natáčanie až po znechutenie už niekedy natočiť svoj vysnený projekt. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o tom co obnáší natáčení filmu a také o tom, jaká pekelná smůla se může někomu nalepit na paty.. Snad vyšší moc nechtěla abychom viděli film o Donu Quichotovi. Také se jedná o zajímvý portrét jednoho z nejlepších režisérů současnusti. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument, je až neuvěřitelné, že někdo si může vybrat tolik smůly. Už jen z těch pár záběrů, kterou jsou tu předvedeny, musíme litovat, že Gilliamův film pravděpodobně nikdy nevznikne. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Škoda. Gilliam, Depp, Rouchefort (mimochodem brilantně vybrán!) skutečně to mohl být fantastický snímek. Jak se říká: Když je smůla, poděláš se i na záchodě.... To co postihlo Gilliama při jednom natáčení nepostihne jiného režiséra za celý jeho filmařský život. Říká se, že herec by neměl hrát Fausta, že si tím koleduje.... Třeba točit o rytíři Donu Quichote de La Mancha sebou nese podobnou hrozbu... A za co ty hvězdy? Za snahu, houževnatost, sílu, za nápad a už jen těch pár natočených scén s obry a vězni... Velká, převeliká škoda... * * * * ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Pro každého, kdo se alespoň trošku zajímá o film, je tohle nahlédnutí do tragického natáčení filmu o Donu Qujitovi smutnou, ale zároveň velmi zajímavou připomínkou toho, že prokletí možná opravdu existuje. 70% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam svůj vysněný filmový projekt The Man Who Killed Don Quixote připravoval deset let, ale spiklo se proti němu počasí a zdravotní stav hlavní herecké hvězdy Jeana Rocheforta, který byl s rolí spojován rok a půl a sedm měsíců se učil angličtinu. Jeff Bridges v dokumentu není vidět, protože ho je pouze slyšet jako vypravěče. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam je prostě smolař a snad žádné z jeho natáčení neproběhlo bez velkých problémů. A tady se mu těch problémů sešlo opravdu hodně. _Film Muž, který zabil Dona Quijota se sice dokončit nepodařilo, ale aspoň nám po něm zbyl tenhle dokument o tom jak také může skončit jeden velký sen. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

pri sledovaní tohto veľmi zaujímavého dokumentu, ktorý nie je len svedectvom o totálnom stroskotaní jedného natáčania, ale tiež tak trochu portrétom Gilliama (a ľudí, ktorí s ním robia) a zároveň niekde tieňovo aj portrétom Dona Quijota, ktorého cesta na filmové plátno zdá sa byť rovnaká, ako samotná púť slávneho "rytiera" bojujúceho s veternými mlynmi, prežívame s jeho hrdinami ich zápas. Tu však vidíme ex-pythona, veľkého pohoďáka, sympaťáka a vtipálka (a pre znalých jeho filmografie aj očividného blázna a génia), ako bojuje so stíhačkami, poisťovňou (spomeňme si na to, že Gilliam sám kedysi zrežíroval film "Crimsson permanent assurance"), chorobou hlavného hrdinu, producentmi, počasím, koňmi . . . Vidíme, ako sa mu rúca svet a trpíme spolu s ním, občas až neveriaco krútiac hlavou "ako je to všetko možné". Sfiga . . . ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Samotná existence tohoto filmu je smutná záležitost a stejně smutně působí i výsledek, zvlášť pro ty, co mají rádi filmy Terryho Gilliama. Ten se sice dlouho snaží vtipkovat a udržovat dobrou náladu a optimismus, ale když ho pak vydíte sedět na své židličce s hlavou v dlaních, je vám skoro do breku. Po deseti letech příprav svého vysněného projektu je to totiž čirá filmařova noční můra. Z těch pár natočených záběrů je patrné, jak skvělý film mohl vzniknout. Dvojice režisérů je zkušená na poli filmů o filmu, tady ale při roztahování na celovečerní formát použila i nějakou tu vatu. Doufám, že podobný film už nikdy neuvidím. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tak takáto smola nie je snáď ani možná. Fascinujúci dokument o nereálnej zhode náhod, ktorá zničila veľmi nádejný projekt. Je mi ťa ľúto Terry, fakticky. ()

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama