Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dokument, který do žil vstříkne neuvěřitelný pocit bezmoci a beznaděje. Finančně podstřelené projekty to mají vždycky těžké a Muž, který zabil Dona Quijota byl od začátku snímkem rozpočtových kompromisů. Těch pár scén, které se podařilo natočit vypadá velice slibně a sledovat je s režisérem zpětně psychicky bolí. Po povodni tak zůstává v ústech pachuť bláta, vyčerpanost a odevzdanost vůli pojišťovny je pak doménou závěru. Všechny tyto pocity přetrvávají i s vědomím, že se Gilliamovi podařilo získat zpět svůj scénář a nové pojetí filmu právě teď brázdí některými našimi kiny. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam je smoliar. Ale to nemení nič na tom, že jeho filmy mám veľmi rád. Pri sledovaní som cítil neuveriteľnú ľútosť. Každá jedna rana osudu sa podpísala aj na mne, ako na fanúšikovi. Som rád, že po tak dlhom čase Terry svoju víziu uskutočnil, hoci možno nie tak, ako si zo začiatku želal. Dokument, ktorý veľmi krásne ukazuje tvorivú slobodu a detskú hravosť filmára v kontraste s nepríjemnou realitou náhody a nešťastia. Ak dakedy existoval dokument, ktorý ukazoval strasti filmárčiny z prvej ruky, tak je to tento. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Škoda že má Terry Gilliam takovou smůlu a film se mu nepodařilo dokončit. Podle těch pár záběrů, které lze v tomto dokumentu spatřit se mohlo jednat o velmi bizarní záležitost, na kterou bych se velmi rád podíval. Ztracen v La Mancha je příjemný pohled do zákulisí vzniku filmu a zároveň o přináší svědectví o veliké pohromně, která může na filmaře přijít. Asi největší výhrady mám k Johnnymu Deppovi, ačkoli zde nemá moc prostoru, působí jako pěst na oko, prostě mi do toho světa vůbec nezapadal. [TOP 19/6 87%] ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Jako zase jednou opravdu hustej dokument. Sice mi to moc vtipny neprislo, spise megasmutny, ale i to se ve filmu stava. Kazdopadne je to vynikajici pohled na to, jak muze dopadnout nataceni velkofilmu....Jinak ten nataceci pribeh je hodne podobnej Apokalypse Now, ta se ale nakonec i po obrovskych potizich stejne dotocila... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VŠETKY VERZIE DONA QUIJOTA BOLI ZASIAHNUTÉ RANAMI OSUDU..." __ Nevybavujem si slávnejší dokument o nakrúcaní nedokončeného filmu. Každý, kto sa hlbšie zaoberá kinematografiou musí aspoň v obrysoch poznať jeho osud a fanúšikovia Gilliama o to viac. Musím povedať, že s jeho dosiaľ nevidenými filmami sa vždy rád zoznámim, aj keď ich nikdy cielene nevyhľadávam a viem tiež, že výsledok ma nie vždy dostatočne uspokojí. Najzaujímavejšou informáciou pre mňa bolo, že Gilliam Cervantesovu predlohu zamýšľal obohatiť o sci-fi prvok Johnnyho Deppa cestujúceho v čase. Najviac si ma však získala Gilliamova spoveď človeka bojujúceho s veternými mlynmi - vtedy 60 ročného režiséra, ktorý dosiaľ ani zďaleka zo seba nevydal všetko, čo nosí v hlave a nakrúcaním Dona Quijota si tak túžil splniť jeden zo svojich najväčších snov. Myslím, že napriek všetkým pohromám sa pod nedokončenie filmu najväčšmi podpísal Rochefortov zlý zdravotný stav (v podstate on je Mužom, ktorý zabil Dona Quijota), pre ktorého by bola rola poblázneného starého šľachtica ako stvorená a istotne by sa jej po dôkladnej príprave zhostil zo všetkou gráciou. Myslím, že novo nasadený John Hurt je adekvátnym náhradným adeptom a dúfam, že sa Gilliamovi tento nástrahami obostretý projekt podarí konečne úspešne realizovať. (1568. hodnotenie, 146. komentár k filmu) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Před oficiální českou premiérou proběhla premiéra na Karlovarském IFF 5. července 2002. (Varan)
  • Cenné záběry z natáčení nikdy nevzniklého filmu jsou původem pořízeny kvůli připravovanému filmu o filmu. Když nakonec film nevznikl, tak tyto záběry byly použity jako základ tohoto dokumentu. (Dromedár)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2002 na Berlínském FF. (Varan)

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama