Reklama

Reklama

Akta Medicejů

(seriál)
  • Česko Krvavá historie Medicejských (více)

Obsahy(1)

Největší projekt všech dob ve forenzní medicíně: Medicejský projekt. Během uplynulých 10 let exhumoval tým evropských vědců 28 těl této mocné italské dynastie, jež byla pohřbena v medicejských rodinných hrobkách ve Florencii. Film se zaměřuje na dvě významná období ze 16. století - na dobu, kdy se potomci Cosima Starého a jeho bratra Lorenza Velkolepého už stali vládci Toskánska a ženili se a přivdávali do velkých evropských panovnických dynastií. Historikové, forenzní vědci a bio archeologové živě vyprávějí o této neklidné době, a soustředí se na sourozence Isabelu, Františka a Ferdinanda Medicejské, ale také na Františkovu milenku Biancu Cappello. Jejich osudy jsou plny krvesmilných styků, zrady a neukojitelné touhy po moci. Tam, kde dříve byli historici podezřívaví, to dnes vědci mohou dokázat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Celý jsem viděl pouze 2. díl, který se zabývá nevyjasněným úmrtím Francesca I. Medicejského a jeho kuběnky a později druhé ženy Biancy Capello. S trochou nadsázky se dá říct, že tato epizoda docu-dramatu je rozšířenou ilustrací článku v BMJ 2006;333:1299. Autoři tohoto článku (kteří se též podíleli na televizní podobě) se celkem jednoznačně staví za teorii násilné smrti, což v seriálu celkem přesvědčivě (z laického pohledu) dokladují a vyvracejí tak konkurenční teorii o malárii. Toto objevné zjištění by mohlo seriálu dát aspoň nějaký punc výjimečnosti, protože jinak jde o zcela průměrný televizní polohraný dokument, jakých na Viasat History běží několik denně v desítkách repríz. Ještě mnohem zajímavější by však bylo, kdyby tento seriál z r. 2013 nějak reagoval na článek z r. 2010 v Am J Med. 2010 Jun;123(6):568-9, který zase naopak potvrzuje onu malarii. Pozoruhodné je, že jsem k tomuto tématu našel ještě novější článek v Cerebrovasc Dis 2012;33:589–593, který znovu opakuje závěry článku z r. 2006 a poznatky článku z r. 2010 přechází bez komentáře (ačkoli ho referencuje; žádný jiný novější článek naopak neuvádí...). V tom aby se čert vyznal... Chci moc, když bych uvítal ilustraci komplexního vědeckého diskursu a s ním i vývoj názoru vědecké komunity na určitý problém - s jasným slovem, k čemu se vědci dnes opravdu kloní - a ne pouze ilustraci jednoho názoru? Přitom tady se to přímo nabízí... Toto totiž není vědecký článek, ale populární shrnutí pro laiky. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Možná, pravděpodobně, asi, je možné... neni to moc věděcké, ani dokumentární. Je to takový ten typický jednostranný drama-pseudodokument. Oba díly. Díky Liborkovi, za vyhledání věděckých článků. Asi si raději přečtu to. ()

Reklama

Reklama