Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku padesátých let se mladá Islanďanka Freya vrací domů ze Spojených států, kam se před časem provdala. Nyní ovdověla a chce se usadit u příbuzných v malé vesničce poblíž Reykjavíku. Freyin příjezd obrátí poklidnou rybářskou usedlost vzhůru nohama. Záhadná a velice atraktivní Freya se netají tím, že si je vědoma svých očividných ženských předností a že je rozhodnuta jich využít v maximální míře, aby se vymanila z nuzných poměrů, v nichž její rodina žije. Freyiny půvaby okouzlí nejen mladého policistu, ale i většinu mužské populace vesnice, jenže Freya míří výš - Björn Theodor patří k místní honoraci a má se brzy oženit se starostovou dcerou. Zasnoubení však pro Freyu není žádnou překážkou. Je ochotna udělat vše pro to, aby se novou paní jednoho z nejvýstavnějších domů v okolí stala právě ona. Freyino počínání sledujeme očima jedenáctileté Aggy, která svou starší příbuznou obdivuje a zároveň ji podezírá ze spáchání zločinu. Kdo je Freya? Hrdinka vikinských balad? Pohádková královna? Vražedkyně? Bohyně lásky? Odpovědi na všechny tyto otázky by Agga velmi ráda znala... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na tenhle příběh připravoval. Když jsem se ale na něj nakonec pustil, zpozoroval jsem, že ve filmu je až moc dám, paních a dokonce i holek. Víc, než je zdrávo. Fakt si toho nejde nevšimnout. Pak jsem viděl první scénu s chlapem a bylo mi to jasný. Tady se rozjel feminismus jako svině. Chlap je totiž bouřlivák každým coulem, kořala a ještě k tomu budižkničema. Skoro by mě zajímalo, jak se k téhle myšlence staví režisér Ágúst Guđmundsson. Přeci jen bych po shlédnutí čekal, že tenhle film točila spíš ženská. Jinak očekávejte poctivou atmosféru 50. let a fakt, že za těch 60 let se toho na Islandu moc nezměnilo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Opravdu svým způsobem originální mix komedie a dramatu, který ovšem nemusí každému sednout. Provokativní a záhadná Freya, kterou muži milují a ženy nenávidí s jejím povětšinou ženským příbuzenstvem, skládajícím se ze zvláštních postaviček různých charakterů, včetně nejmladší Aggy, která má oči a uši všude a sleduje vše, co se odvíjí kolem postavy Freyy. Některé momenty byly bezvadně zahrané, například v jedné scéně se napětí mezi Freyeou a tchyní dalo doslova krájet. To všechno plus skvělý soundtrack navozující poválečnou atmosféru činí tenhle snímek velmi příjemným a rozhodně zajímavým. Hodně osvětlující komentář má zmiu. 75% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Život na Islande v päťdesiatych rokoch 20. storočia prostredníctvom náhľadu do života rodiny zo sociálne nižšej strednej triedy. Famílii dominujú ženy, obživu obstaráva jej hlava - rybár. Doma je pomenej prítomný, vďaka jeho každodennej pracovnej náplni na šírom mori. A tak väčšinu každodenných záležitostí riešia ženy. Do rodiny prichádza po rokoch z USA mladá vdova Freja. Príbeh je ozvláštnený Frejinými výletmi na nehostinné sopečné skaliská. Akoby sa tam z času na čas vydala konzultovať s nadprirodzenými bytosťami svoj ďalší osud, najmä čo sa týka ľúbostných vzťahov. Táto epizóda ostane až do konca (našťastie) nevysvetlená a tak ostáva jemný opar dráždivého tajomstva. Zvyšok je štandardný mix komédie, a drámy, v ktorom sa všetky konflikty napokon končia zmierlivo. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

U tohoto originálního poněkud feministického filmu, který nás zavádí do těžkých poválečných let na Islandu, mě k dokonalosti chyběl pouze přesvědčivější závěr....... Ale teď, když jsem si dodatečně přečetla komentář Zmiu ( díky moc za něj ), váhám, jestli i ten konec nebyl nakonec dokonalý... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ha! Dramatokomedie s využitím prvků severské mytologie (jo, Zmiu má naprostou pravdu a vystihl to, vlastně to popsal výborně celé), u kterých by se sice mému zvrácenému já líbilo, aby byli více doslovné a ne jen bonusem navíc, ale to je fuk. Škoda, že se občas objeví trošku nelogičností, nebo spíš nevychytaných děr ve scénáři a jeho celkové nedoladění (proč Agga pořád chodí za svou sestřenicí, je u ní, ačkoli ji nevěří?), taky by mu pomohla nějaká nosnější mužská postava, jsou tam jenom dvě, z toho jedna vypadá jako postava námořníka z Tintina (a jelikož je to námořník také, očekávám, že se jedná o skrytou fúzi s Tintinovým universem, buhehahe). Samo o sobě je všechno velmi dobré (hlavně obě hlavní představitelky), ale chybí tomu možná větší rafinovanost, možná větší tah na branku (ať už to znamená cokoli ☺). Velmi fajn film, s výbornou hudbou, herci a s absencí plastových vidliček. Jelikož nejsem žena, možná to neocením tak, jak je potřeba, za mě celkem solidní čtyři * ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Zmrzlá islandská krajina a stejně zmrzlí a podivní lidé vytváří příběh, který je spíš smutný, ale režisér jej podal natolik pravdivě, že se vám rozhodně bude líbit... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

''Pořád ty potíže se ženskými.'' Tak povedal dedo a mne sa vidí, že mal pravdu. Film o babách a pre baby. Malá Agga mi tam neuveriteľne pila krv a pomaly som už ani nevedel, kde je sever! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ach ta žena...lze ji milovat i nenávidět, ale bez ní muž nepozná, co to znamená být šťastný, často však zjišťujeme, že bychom o toto poznání mohli být ochuzeni a prožít v svůj život v klidu a pohodě. :) Úsměvný a vcelku poutavý film o dospívání v ženu, ženské manipulaci, chytrosti a kráse s jemnými odkazy na severskou mytologii. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ten film má drsnou poetiku, náladovou hudbu, libozvučnou islandštinu, bezokolkové Islanďany, ďábelskou Freyju, rozkošnou Aggu, tušené elfy a celý dohromady je kouzelný! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Ženy v hlavní roli. Ve filmu, kde vám neustále odvádí pozornost od děje naprosto úžasný jazyk. Ženy žijící ve špatných podmínkách, které se "jen" snaží urvat to nejlepší na trhu. Otázka zní- zajistí jim to spokojený život? Budou už pak klidné /dají už konečně pokoj/? Hlavní "potvora" Freya vskutku nechce tak moc, navíc její sociální cítění je mnohem silnější než u naškrobených paniček z charity + má můj obdiv za to, že v přítomnosti tchyně je schopná označit ji za "čarodějnici", a nejen to... Freyino počínání sleduje její příbuzná, zvídavá Agga, která jí sice absolutně nedůvěřuje již od prvního okamžiku, ale nemůže si pomoct, je jí všude v patách. Pokud se někdo pozastavuje nad malým zastoupením mužů.. jak bych to napsala šetrně, abych taky nebyla označena za furii ala furioso... Nejsou tady zas až tak důležití, figurují zde spíš jako nástroje, nebo někdy spíš jako zvířátka (napsala jsem to jemně, že jo?) Celkově na mě Mávahlátur působí velmi pozitivně, což je asi divné, ale nemůžu si pomoct, závěrečné "odrovnání" a hudba mi nedovolí dát jinak než za 5*. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

No, nebyl svět bez aSeMeSek krásný? :) Islandská Rita Hayworth, trolové, ďábel v ženách, sympatičtí opilci a velmi úderná pointa. Škoda nevyrovnaného tempa. Prozatím 70% a čtvrtou si nechám v úschově. ()

Francik 

všechny recenze uživatele

Moc povedený film. Svěží, plynoucí, dospělý a tak. Prostě jeden z nejlepších evropských filmů, co jsem za poslední dobu viděl. 93%. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

V podstatě se mi ani nechce nijak zvlášt' rozebírat děj, tohle je takový hodně pocitový, v tom dobrém smyslu ženský film s typicky severskou atmosférou a velmi dobrými hereckými výkony...jeden z těch malých nenápadných snímků na které se velmi příjemně kouká. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Nesedělo mi to..od samého začátku jsem čekal, kdy se vysvětlí, co je Agga vlastně za postavu, ale ono nic..když tak strašně neměla ráda svou sestřenici, proč jí byla neustále v patách? Kde se pořád bere v cizím domě - u nového manžela své sestřenice? Nevím, asi měla dělat průvodkyni pořadem, ale ta holka mi dost lezla krkem..jinak průměr.. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Můj momentálně a asi na dlouho nejoblíbenější film. Film je spíše o ženách a také mám pocit, že ženy ho asi ocení trochu víc. :-) Ach ty intriky... Co k filmu dodat? Hlavní hrdinka má jednoznačně symboliku severské bohyně Freyji, včetně jména. Těchto momentů se ve filmu objeví více. Chodí tancovat s elfy, dokonce i řekne, že ona sama je elfí královna. Rovněž pomáhá při porodu, a její průvodci jsou kočky, Ale Freyja má i temnější aspekty, umí se také mstít těm, kteří jí ublíží. V jednom momentu můžeme vidět, jak si spustí vlasy přes obličej a připomíná tak severskou bohyni smrti, Hel. Freyja má také aspekt bojovnice ve chvíli, kdy pomůže své příbuzné před výtržníky. Krom toho je také bohyní lásky, a tak dokáže oblbnout všechny muže okolo. A také si s nimi pohrát. Není zcela kladnou postavou, a tak je také vnímána svou malou sestřenkou, ale i ta jednou dospěje v ženu a pochopí. Na tento film se dívám pokaždé znovu, a pokaždé mě pobaví a najdu v něm vždy něco nového. Jistě pobaví i ty, kteří třeba neznají severskou mytologii, ty narážky tam jsou takovou třešničkou. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, pro mě opět něco nového. Dobře vybraná hudba. A nejlepší byl ten závěr, v něco takového jsem dlouho doufal, že někdy uvidím a konečně se to povedlo. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době shánění jsem se k tomuto filmu konečně dostala. A můžu říct, že překonal mé očekávání. Jek je, dá se říct, typicky severské, nejedná se zde o čisté drama, ani komedii, i když to má prvky obou, poskládané v pěkné harmonii (že by tak jako v životě?) Děj není nijak složitý, ale o to více se může člověk soustředit na skutečné motivy jednání postav, zejména té hlavní, které mají své kořeny většinou v minulosti. Nikdy se nic neděje prostě "jen tak", vše má své opodstatnění a to, co může zpočátku vypadat jako bezohlednost a chůze přes mrtvoly za svým cílem, je vlastně zoufalá snaha o vymanění se ze svých společenských poměrů a jakási pomsta za křivdy minulosti. Každý zde za své činy dostane patřičnou "odměnu", to je asi to, co mě zde hřálo na srdci nejvíce, i přes tu mrazivou islandskou krajinu :) ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Skvely islansky flm s vybornou atmosferou a kamerou. Tomuto filmu se neda nic vytknout. Film me utekl jak voda. I hudba je super. ()

Související novinky

Filmová přehlídka Stopy Islandu

Filmová přehlídka Stopy Islandu

10.05.2010

Doufejme, že bez popela... Po úspěšné březnové přehlídce připravil Severský filmový klub na konec května další filmovou akci. 26. – 29. května mají diváci možnost zhlédnout celkem osm snímků. Ve… (více)

Reklama

Reklama