Reklama

Reklama

Píseň o věrné Chunhyang

(festivalový název)
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Tenhle umělecký kousek má zásadní předpoklad k jeho sledovatelnosti – divák musí mít pochopení pro pansori operu. Jelikož jsem tomuto stylu vyprávění přišel na chuť ve snímku Dorihwaga, kde svou roli excelentně zvládla Suzy Bae, dostal jsem chuť vyslechnout si samotný příběh o Chunhyang jež se zde vyskytoval. Vzhledem k pansori se příběh odvíjí velmi pomalu a divák si musí umět vychutnat veškeré scény a ocenit výkon vypravěče jež se vážně vytáhl. Samotný příběh o Chunhyang není vůbec složitý, jde vlastně jen o pár událostí, ale vzhledem k podání dokáže zaujmout a mnohé scény dokáží chytnout za srdce – když je nebohá Chunhyang krutě mučena, svíralo se mi hrdlo. Bohužel české či slovenské titulky na tento kousek zřejmě neexistují, takže zůstává přístupný pouze jedincům se slušnou znalostí Angličtiny (či Korejštiny :-)) – moje již byla lehce nepostačující v obou směrech, díky uměleckému podání vyžaduje širší slovní zásobu aby se požitek ze sledování nesnížil. Ale i přestože jsem si nemohl kouzlo všeho řečeného plně vychutnat, na pozitivní dojem to rozhodně stačilo a zhlédnutí nijak nelituji. ()

EsterH 

všechny recenze uživatele

Ak by mi niekto pred rokom povedal, že budem pozerať takýto kórejský kúsok, neverila by som rovnako, ako mladí diváci, ktorí prišli na 5 hodinové vystúpenie tejto pansori klasiky (škoda, že nakoniec neukázali, ako sa im to páčilo). Chcela som vidieť herca  Seung-woo Jo a ten ma nesklamal.. ale celkovo 3 hviezdičky.. ()

Reklama

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Im Kwon-taek zde spojuje dvě veliké korejské tradice. Příběh o Chunhyang (ikoně korejského lidu, potažmo i korejského filmu) a pchansori, se kterým nás seznámil ve filmu Sopyonje. V Chunhyang ostatně uslyšíme stejná slova a melodie. Ve filmu se spojují dva vypravěči, aby přenesli společnými silami příběh o Chunhyang do dalšího tisíciletí. Zpěvák pchansori, který dominuje zvukové stopě a filmový režisér. Ve srovnání se severokorejskou verzí (VYPRÁVĚNÍ O ČCHUN-HJANG /ČCHUNHJANGDŽON; KLDR 1979) je tu daleko větší důraz kladen na individualitu hlavních hrdinů (Chunyang by se se svou emancipovaností neztratila ani v dnešní době) a na jejich milostný příběh. První filmová verze této legendy byla prvním korejským filmem vůbec. Verze Im Kwon-taeka byla prvním korejským filmem v hlavní soutěži na festivalu v Cannes. ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

To, že je film rozprávaný formou pchansori, je zároveň jeho kladom aj záporom. Medzi klady patrí skutočnosť, že tým režisér spojil dve kórejské tradičné ikony – pchansori a samotnú Čchunhjanggu. To je aj dôvod, prečo je nielen tento film, ale aj celá Im Kwon-tchäkova tvorba tak blízka Kórejcom - je to ich osobný národný režisér. Popularita príbehu tkvie v jeho nadčasovosti v kórejskej spoločnosti, a práve takéto príbehy si vyberá Im Kwon-tchäk pre svoje filmové diela. Majú teda dosah resp. vplyv na súčasných Kórejcov, či už spoločenský, citový, historický, atď. V našom prípade je to konflikt s konfuciánskou hierarchickou spoločnosťou a podstatou neokonfucianizmu ako takého. Veď predsa do dnešných dní ovplyvňuje konfuciánska idea kórejskú spoločnosť. Je to vnútorný rozpor súčasných, najmä mladých Kórejcov so západnou, liberálnou formou bytia a ich vlastnou, stáročia trvajúcou myšlienkou konfucianizmu. A to je práve aj dôvod, prečo je tento príbeh dodnes tak populárny. Milostná zložka, ktorá bola mimochodom dosť zdĺhavá, poukázala aj na bezstarostnosť, šťastie a čistotu národa. Herci sú dobre zvolení, príjemní, mne známi z iných filmov. Avšak mne jednoducho vadil a pílil uši ten krikľavý pchansori spev, ale ako celok to vyznieva obstojne. Mocné 2*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se stal prvním korejským filmem zařazeným do soutěže na filmovém festivalu v Cannes v roce 2000. Zůstal však na třetím místě a vyhrál snímek Dancer in the Dark (2000) od Larse von Triera. (Terva)
  • Herec Seung-woo Cho vyhrál konkurz na hlavní roli mezi 1 000 uchazečů. (Zdroj: Cinema) (Terva)

Reklama

Reklama