Reklama

Reklama

Simon a Franck jsou dva policajti, kterým zrovna skončil přidělený úkol. Při cestě domů ale narazí do protijedoucího auta, což má za následek smrt dvou lidí včetně jednoho dítěte. Franck je sice v pořádku, ale Simon, který řídil opilý, je vážně zraněn. Kvůli této fatální nehodě ztratí vše, co měl – rodinu i práci policisty... O šest let později. Rozvedený Simon pracuje jako řidič obrněné dodávky a všemožnými způsoby se snaží udržet si roli otce svého syna Théa, kterému je v té době už 9 let. Pomáhá mu v tom Franck, který je stále ještě u policie a z dálky na něj dohlíží. Zanedlouho se ve městě konají býčí zápasy, kde se malý Théo náhodou stane svědkem mafiánské vraždy. Během několika málo okamžiků se chlapec stane terčem nájemných vrahů, kteří po něm bez sebemenšího slitování jdou. Simon musí nyní udělat vše pro to, aby ochránil svého syna a zastavil nebezpečné pronásledovatele. (North Video)

(více)

Recenze (99)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ten Kavajé asi pořád bojuje s orientací! Na jedné straně je schopen napsat a zrežírovat dokonale zábavnou exhumaci francouzské drsné školy stříkající testosteronem, kde by se až na tu nešťastnou výjimku daly mačisticky neholenými bradami světácky zvrásněných hlavních hrdinů z fleku rašplovat prkna, a na straně druhé do toho narve mimořádně nesympatického vyteplence s občanským jménem Lelůššš a nazve to Moje kulma. A to jednomu tak trochu evokuje situaci, jako když k vám na plese dřevorubců plaše přistoupí při pánské volence Maniac cop v tangách, s růžovým boa kolem krku a vyvoněný Lakostou jako kurvin kufr, načež nesměle pisklavým kontraaltem zanotuje „smím prosit?“. V takovém případě vám prostě nezbyde nic jiného, než si se znechuceným „kurva“ na rtech típnout zrovna zapálený gigantický doutník o chlupaté předloktí s blednoucí vytetovanou kotvou, otráveně vyplivnout z pravého koutku tu ožvýkanou frajerskou sirku, hrubě „tanečnici“ odstrčit a sebevědomě kolébavou chůzí odkráčet na dalšího panáka sedmdesátiprocentního rumu raději do baru U modré ústřice, protože je tam daleko bezpečněji. No řekněte sami, cukrouššškové, za takové fopáčččko prostě holka musí minimálně tu jednu rozkokošňoučkou hvězdičččku strhínkovat, aby zachovala dekurvum a mohla se ješšště někdy sama sobě podívat na oččční stíny. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně se mně líbí, že francouzi i s celkem jednoduchý akční zápletky dokážou vykouzlit, osudovost, psychologii a především a to mě tady dostalo úplně nějvíc pořádnou porci chlapskýho přátelství. Akční film, kterej nemá ambice opouštět hranice svýho žánru, ale díky hereckému, scénaristickému i filmařskému umění a k mé velké radosti, ty žánrový hranice zkrátka přesahuje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, jak Francouzi v tomto filmu dokázali vlastně z naprosto bezvýznamného příběhu udělat neuvěřitelně poctivou akci. Vlastně nejde úplně o tu akci, jako takovou...i když i o ní jde hodně. Důležitý je ten mezi příběh, který vypráví vztah dvou policajtů, kterým to tady neskutečně funguje. Vincent Lindon a Gilles Lellouche se pro mě totiž okamžitě stali herci, kterých si budu pozorně všímat, až se zase někde objeví. Jako celek jsem ale film nejdřív vnímal na solidní pěti hvězdu, do čehož mě vyhoupal samotný závěr filmu. Pak jsem ale snížil o hvězdu, abych ho zase tak moc nepřechválil. Ve svý podstatě mi ten film přijde spíš jako takový malý filmeček. Akce je decentní, ale intenzivní. Příběh jako takový je dost jednoduchý...No, ale pořád to má svoje velké kouzlo. Prostě Mea Culpa. Kousek, co se mi z hlavy jen tak nevytratí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,139,000▐ príbehovo roztrieštené, chce sa to hrať na smutnú drámu, po celý čas sa to berie príliš vážne, plus v závere to chce ponúknuť aj veľké zvraty medzi hlavnými postavami ale tu to ako ostatné veci vôbec nefunguje, k tomu miestami až príliš samoúčelné a nehorázne naivné čo sa akcie týka /40%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejslabší z Cavayého naháněcích thrillerů a tak by se nabízelo něco jako "Mea Culpa, že jsem si to pustil". Ovšem nejslabší v tomto případě ani náhodou neznamená slabý. Jenom je to neurovnané, jako by autor pořádně nevěděl, zda se vydat spíše intimnějším stylem, který nastolil v Nevinné či naopak tím vražedně zběsilým z Limitu. A tak se nejprve snaží o soustředění se na postavy a jejich rozpoložení, což sice s přimhouřením očí funguje, ale rozložení sil "ten je takový a tamten onaký" pochopíte po deseti minutách. Navíc v první polovině není jasné o co půjde (neznáte-li synopsi), a co je v sázce je také zřejmé až těsně před zlomem, kdy konečně Lindon může k dosavadnímu zarytému mlčení a kožené bundě do repertoáru přihodit i pohled "šáhli jste mi na syna, šáhnu vám na život". A od toho momentu se to překlopí v nonstop akci. A málokdo je v současnosti takový machr na nápadité, v rámci žánru v realitě ukotvené, nekompromisní, různorodé, hlášek i CGI prosté, nerozklepané a přehledné akční scény jako právě Cavayé. Ochutnat z tohoto soudku dá již úvodní lahůdkovou bitkou "tři v autě", ale rozhodně to u ní nekončí; jen si na nášup je třeba počkat. A samozřejmě platí, že se postavy chovají poplatně žánru; tedy jako tupá hovada, ale to k tomu prostě patří, berte nebo nechte být. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrej přímočarej akčňák, kterej si na nic nehraje. Jediné co mi vadilo byla okatá neschopnost kohokoliv dostihnout cca šestiletýho kluka, a to ani na motorce. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VYŘEŠÍME TO POSTARU...“ /// Spojení Fred Cavayé a Gilles Lellouche fungovalo. Stejně tak to s Vincentem Lindonem. Voba maj ten správnej policejní grif, takže proč to nezkusit v policejním filmu? Vo kejhák jde malýmu parchantovi (nejdřív. Pak půlce Francie…), páč koukal na věci mládeži nepřístupný. A tak po ¾ hoďce to dva kámoši berou do svejch pazour a vocaď už to není žádný příběhový nóvum. Přestřelka v bordelu, zdrhání, přestřelka, nasrání sráčů na maximum, stíhačka autem a nechybí ani poctivá ruční práce. Pak je tu ,,TA“ vina. Tak tou to celý spíš umrtvili. Že nechápete? Tak se na to podívejte! Blbý je to jen trochu a přeci jen se jedná o víc než slušnou francouzskou thrillerově akční jízdu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám film na remake pro Liama Neesona 2.) Je fajn, když i ve filmu je kurva kurva. 3.) Thx za titule ,,sizok“ a ,,bongo007“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sice zřejmě nejslabší Cavayé, ale přesto se jedná o celkem slušně adrenalinově silnéj a napínavéj flick, který bohužel pro mne nenabízí nic nového, nebyla zde žádná scéna, která by se mi vryla do paměti, dějově je to taktéž celkem sterilní, takže lepší průměr,ale na zabití nudy ideální, zábava je zaručena :) 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jestli mi někdo sáhne na rodinu, tak mu udělám uzel na páteři a pověsím ho za koule na vánoční stromeček. Pak je tu ovšem možnost, že by dotyčných by bylo více, měli by dlouhé prsty a byli by lépe vyzbrojeni. Těm bych to snad i odpustil. Neodpustil, kecám. Já jsem totiž stejný jako Simon a na sobě samém mi nesejde. Simon má navíc výhodu, že má kámoše do nepohody a to se to pak gangsteři kosí mnohem snadněji. Mně se to tedy celkem líbilo, ale nějak mi uniklo, proč se to celé vlastně stalo. Vždyť chtěli zabít svědka vraždy, aby o nich nikdo nevěděl a přitom začali vraždit naprosto veřejně, takže o nich věděl úplně každý. No nic, grády to mělo, takže bez problémů za tři pěticípé. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi složitě dostávalo do příběhu (a vyznávalo ve vztazích postav), až postupně mi došlo, že na některá vysvětlení nejspíš teprve přijde řada (nakonec jsem se dočkal). Po čase se mi ale podařilo správně naladit a vcelku jsem si užíval jak parťáctví, tak akční scény. Jakože honička po odchodu z policejní stanice, útěk z baru a následná hra na schovávanou nabízí slušný standard. Efektivní střílení přes clonu nebo vyslýchání na nemocniční posteli se také podařilo. Ovšem od nasednutí do vlaku (a auta) začali tvůrci ztrácet soudnost, a to až nečekaným tempem (a téměř o ni přišli). A jak to tak bývá, čím dál větší nezničitelnost postav pomalu ale jistě film zazdila, a ani závěrečné „vysvětlení“ to už příliš nezachránilo, proto dávám ve výsledku pouze lepší průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo mi sáhne na syna, na toho sáhne TGV, aneb flic(k) historka o síle kamerádšaftu, ve které je na můj vkus až příliš náhod. Slyšel jsem o lidech, co náhodu zažili, ale sám na ní nevěřím. Teď nevím, jestli je horší, že Cavayé ztrácí svěží dech či schopnost vnést do příběhu věrohodnost… P.S.: Dvojice Lindon / Lellouche obstojná, přesto mám pocit, že kdyby byl ve vlaku pan Neeson, zamknou se před ním balkánští gangsteři na záchodku a budou doufat, že je ochrání průvodčí.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller. Má veľmi dobrý príbeh o bývalom policajtovi, ktorý ale raz pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, ktorá stála životy niekoľko ľudí a to aj detí, kvôli čomu sa mu úplne zrútil život. Oporou mu je len bývalý partner, ale prišiel o prácu a rodinu a aj keď sa snaží byť aspoň dobrým otcom, no moc mu to nejde moc nejde. Ale keď sa jeho syn stane náhodou svedkom vraždy, ktorú má na svedomí mimoriadne nebezpečná skupina zločincov a tá nenecháva svedkov, spolu so svojim priateľom urobí všetko preto, aby ich zastavil. So spracovaním som dosť spokojný, už spočiatku som mal z toho veľmi dobré pocity, dobre zvládnuté postavy, tragédia, ktorá tomu dodáva slušný náboj a zaujímavá kriminálna línia so zabijakmi, ktorí za sebou nezanechávajú stopy, takže som sa tešil, čo príde ďalej a našťastie to nesklame. Po úvodnej dvadsaťminútovke sa začne hlavný dej, ale predsa len je tu jeden problém, hlavný hrdina mi síce sedí na otca vyrovnávajúceho sa s tragédiou, ale nie na protivníka profesionálnym zabijakom, preto to sám nedokáže utiahnuť, ale našťastie má pomocníka, pričom na ich priateľstvo sa pozerá veľmi dobre a navyše sa to už po celý čas nesie vo výbornom tempe, takže ma to skutočne bavilo. Síce ten záverečný zvrat mi už prišiel trochu nadbytočný, ale film to aj tak nemá ako pokaziť. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Film tvorí viacero dlhých akčných sekvencií, v ktorých sa kombinujú súboje, prestrelky a rôzne naháňačky, síce mohla byť trochu nápaditejšia, keďže tu nie je ani jediný moment, na ktorý by sa dalo dlhšie spomínať, ale aj tak väčšinu času pôsobí správne súrovo a až na prestrelku pred policajnou stanicou, kde ma prekvapila minimálna účasť práve samotných policajtov aj reálne a občas mi prišla aj napínavá. A ani neviem vybrať to najlepšie, vždy sa je v akcii na čo pozerať. Čo sa týka hereckého obsadenia, ako som spomínal Vincent Lindon sa pre tento typ akcie nehodí, ale inak ma bavil a zahral to rozhodne dobre, k tomu výborná postava priateľa, chválim aj ideálne zloženú rodinu a určite nesklamú ani záporáci. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, kvalitný vizuál, výborná dynamika a reálne prevedenie, Fred Cavayé tento typ zvláda úplne bez problémov. Takže z filmov tohto režiséra je práve Mea Culpa asi skutočne najslabší, vylepšili by ho obzvlášť iný hlavný hrdina a viac nápadov v akcii, ale aj tak sa mi to stále dosť páčilo, vo svojej kategórii rozhodne výrazný nadpriemer. 73% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mea Culpa je klasický thriller so všetkými možnými kladmi i zápormi. Napriek tomu, že som sa po celú dobu nenudil a ponúkol celkom slušný adrenalín, nevyhol sa fakt skutočne primitívnemu konaniu všetkých zúčastnených postáv. Od mužov zákona až po štvoricu "malčikov z Moskvy", ktorých správanie bolo doslovne posiate debilitou. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zase fotr, co zanedbává synka. A když to chce napravit, vezme jej na výlet vlakem! Debil. Takže - jeho vina. Solidní francouzská práce, akce až po sýrem zarostlou špici na bagetě, pokulhávající charisma obstarožních gerojů i kruťáckých Milanů mi nedovoluje dáti čtverku. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Solidní věcička, ale nic z čeho bych se vycákal. Jako určitě oceňuji, že ten film je maximálně svižnej, nenudíte se ani minutu. Akce je drsná a nekompromisní. Pravda hlavní hrdina na mě jako nějakej extra zabiják nepůsobí a o nějaký originalitě příběhu se nedá moc mluvit... Ok to patří k věci. Jenom škoda, že ten film má na moje gusto někdy až moc velkej spád a občas se při sledování akčních scén nemůžete zbavit dojmu, že kameraman má akutního Parkinsona a střihač se taky zrovna nevyznamenal. No tři hvězdice tomu nakonec plesknu.50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný akčný thriller, kde akcia dostáva naozaj veľký priestor. Pomerne svižný snímok z obyčajného priemeru ťahá dobrý záver, v ktorom sa vyrieši traumatizujúca autonehoda hlavnej postavy. Dosť divne a nedotiahnuto pôsobí celá dejová linka okolo srbských gangstrov. To, že sa chceli zbaviť svedka je jedna vec, ale videl toho chlapec naozaj až tak veľa? Zopár chlapíkov, otočených chrbtom k nemu, ktorí sa snažili niekoho zabiť, nič viac. To, že nehovorili francúzky policajtom určite nepomôže, to už je v dnešnom Francúzku úplne normálne, to sú dôsledky imigračnej politiky...Čo iné by chlapec vedel policajtom povedať? Podľa mňa bol pre nich nulová hrozba, napriek tomu riskujú až nemožné, vrátane vlastných životov. Ja viem, o čom by bol potom film, že? O Srboch sa nič bližšie nedozvieme, sú iba v pozícií štatistov, odsúdených na odstrel. V tomto smere dosť odfláknuté , inak ako akčný film splní účel. 60%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dějově velmi nevyrovnané, prapodivné akční scény, ale závěr opravdu potěší a vyšvihne dílko mírně nad hladinu průměrnosti.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Mea culpa, že jsem si tento francouzský snímek pustil. Mea culpa. Námět sice sliboval poměrně dobrou a zajímavou podívanou, avšak výsledek byl vzdálen očekávání. Značně jsem se nudil, absolutně jsem ignoroval nějakou tvůrčí snahu o zachycení dramatické linie hlavních postav a samotná akce mě tedy také zrovna nedostala. Dávám 2*, víc ani omylem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Spojení Lindona a Lellouche je velmi dobré, pánům to spolu hodně sluší. Cavayé natočil působivou akční naháněčku, která se nemusí stydět ani za výpravu, ani za herecké výkony. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Hmmm Cavayé se stává zaručenou kvalitou, tedy Mea Culpa je třetí film, který jsem od něj viděl a po dlouhém váhání do třetice tu 5* dám. Velmi kvalitní FR akční film s parádním obsazením a dobře provedeným příběhem. Těším se na jeho další tvorbu. ()

Reklama

Reklama