Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jerzy, spisovatel a alkoholik, se snaží pod vlivem lásky k ženě zotavit se ze závislosti. (kamals)

Recenze (42)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po delší době velmi silný příspěvek k mému oblíbenému subžánru alko-dramatu. Wieckiewicz (polský Jeremy Renner) to jede ve velkým a roztříštěná dramaturgická struktura, kde je velmi nezřetelná návaznost, ta tomu sedí. Film, kde blije i kněz na přijímání. Alkohole 24h. P.S. Potřebovali bysme taky nějakého čekého Smarzowského. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je v trvalé opozici s myšlenkou Járy Cimrmana, chlast - slast. Na tenhle film se dobře nekouká a ani žádný dobrý pocity se z něj nedostaví, snad jedině pocit štěstí, že vyjma piva už jsem se na chlast vysral a tudíž snad nehrozí abych skončil jako Jerzy, kterýho naprosto dokonale vystihl Robert Więckiewicz. Neučesaný vyprávěcí styl, podpořený anarchistickou kamerou mě zrovna dvakrát neseděl, pravdou však je, že depresi rozdává film po kilech. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobří polští holubi se vracejí a jsou pro alkoholismus tím samým, čím byl svého času pro závislosti Requiem za sen... Hodně silná káva, na kterou ne každý bude mít žaludek (či spíše játra) a to až do té míry, že jsem si z toho vlezlého (ale nikoli laciného!) naturalisticky syrového marastu naprosté ztráty základní lidské důstojnosti musel dát panáka na vystřízlivění. A do toho do důsledků zrealizovaná roztříštěná "postbukowského" forma, kdy je úplně jedno "co, kdy, kdo" a podstatné je jedno jediné "Gdzie jest kurwa moja flaszka?" PS: Že byl Więckiewicz po celou dobu v totálním lihu a deliriu mi nikdo nevymluví, to nebylo z jeho strany zahrané, ale poctivě odchlastané. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD NĚKDO PIJE JAKO VY, NEMŮŽE ŽÍT DLOUHO A ŠŤASTNĚ.“ … ,,A JE MOŽNÉ ŽÍT DLOUHO A ŠŤASTNĚ BEZ PITÍ?…" /// Polskej HBO uvádí… tu o ĎÁBLOVI. Příběhy, zkazky, zážitky těch, jenž byly (několikrát) postaveni na nohy, který je naprosto neomylně dovedly zase zpátky. Pohled na lidský dno (trochu jinej, než ten francouzskej). Důvtipem a inteligencí proti alkoholismu – bezvýsledně. PRAVDA JE PITÍ… Alkoholikovi filozofie, psychedelická či trance hudba, delirium… A jaký z toho plyne ponaučení? Že alkohol… ,,tak jsem nakonec celou noc propil...“. Já ne. Nějak nemám chuť. (Dr.Skála by měl radost!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2000 napsal Jerzy Pilch, neznám. 2.) Napadlo mě, že bych nepil... 3.) Thx za titule ,,xLucky“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jerzy, Jerzy, bylo pro mě dost obtížné sledovat Tvou životní pouť, kterou provází jen ta flaška v ruce a občasné sebezpytování, spojené s léčbou v protialkoholní léčebně. Já, která jsem téměř abstinentkou, jsem měla chuť jít si nalít irskou whisky, abych se z té deprese, která na mě čišela ze všech koutů tohoto filmu, alespoň trochu dostala. Vláďa Menšík mně byl přece jen trochu bližší ve filmu Holubi se vracejí. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Černý humor nejdrsnějšího kalibru, Smarzowski 2.0. Po tomhle kinozážitku už se nikdy nechci opít a hlavně už nikdy nechci vidět tento film! Mám z něj brutální (morální) kocovinu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jediný a hlavný dôvod prečo hodnotím tento film ako slabší nadpriemer a dávam štyri hviezdy je ten, že dokáže navodiť zmes rôznorodých pocitov - prevažne nepríjemných samozrejme. No ale to ku alkoholu a silnej závislosti od neho určite patrí. Na film sa preto pozerá len veľmi ťažko, aj keď na druhú stranu celkom paradoxne dokáže miestami vyvolať úsmev na tvári. Často som nevedel, či sa smiať alebo skôr plakať. Niektoré situácie tých alkoholikov boli až tragikomické. Škoda, že dejová linka mi prišla pomerne chaotická a nedomyslená, chcelo to niečo priamočiarejšie a koordinovanejšie. Celá štruktúra obsahovej stránky sa mi zdala akási rozháraná a neusporiadaná. Rozhodne by som však tento snímok zaradil k netradičným, čo stoja za pozretie. 70/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked' som zistil, že to bude o spisovateľovi, ktorý je alkáč, ani na okamih som nezapochyboval o poľských filmárskych (a chlastacích) kvalitách! (Som naozaj rád, že sa mi v tej mojej sprostej kotrbe rozsvietilo a prestal som chlastať, lebo pri sledovaní tohto filmu by som sa asi prepadol pod zem!) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa omnoho vyzretejšie, ako Dopraváci. Rukopis je zreteľne čitateľný, tentokrát však všetok ten hnus slúži účelu. Film je komplikované puzzle, jeho skladanie by však bolo holým nezmyslom. Práve časová a miestami aj priestorová dezorientácia nás skvele vťahuje do sveta alkoholika a upozorňuje na fakt, že tolerovaná droga je stále iba droga. Nakoniec aj úvod, ktorý film rámcuje, je po všetkom tom zmätku spochybnený. Smarzovski sa na scenár výborne pripravil a Wieckevicz dal do postavy všetko. Toto nie je "stratený víkend", ale stratený život. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další studie alkoholika. Robert Więckiewicz je jako troska spisovatele na stálé trase mezi odvykací klinikou a titulní hospodou v Krakově přesvědčivý, režisér stejně jako u svého předešlého filmu dokazuje, že má řemeslo v malíčku, ale prostě mi připadá, že už jsem pár takových filmů viděl, a tenhle je jen další v řadě. V temném a špinavém filmu se najde i trocha humoru, ale do jaké míry je k smíchu třeba kněz zvracející při půlnoční mši a podobné scény, to je značně individuální (70%). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Připravte se na Sebrané spisy alkoholické - vyšeptané hanbou, proložené slzami, provázené klepavkou, vyslechněte si otřesná svědectví zničených životů, sahajících hluboko do rodinných historií a pohleďte metle lidstva přímo do očí... hezky bez rukavic, do všech hloubek ponížení, jaké si dokážete představit... Varování - může vám být dost šoufl, ač jste nepožili ani kapku! Podobnost s Werichovou pekelnou odmašťovnou v povídce "Až opadá listí z dubu" - čistě náhodná. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že jsem se příliš těšil, ale tentokrát mě Smarzowski zklamal. Ohledně jeho trademarkové brutální syrovosti nemám výhrad, ale působivějším filmem o chlastání vodky je pro mě paradoxně Zvjagincevův Leviathan - jakkoliv o Leviathanu jako o chlastacím filmu překvapivě skoro nikdo nemluví. Největší slabostí Smarzowského filmu je absolutní rezignace na chronologický, respektive jakýkoliv děj a místo toho zobrazuje pouze stovky za sebou naskládaných drobných epizodek a prostřihů, jejich časové zařazení je různorodé, aniž by však v konečném součtu mělo jakýkoliv význam. S tím souvisí další věc, se kterou jsem měl problém a tou je zcela zběsile rychlý střih - docela by mě zajímala průměrná délka záběru. Proto si nelze žádnou scénu, záběr ani hlášku ryze užít, jelikož vše je pryč rychleji, než dvakrát zamrkáte. Takže to v praxi vypadá tak, že se bez zjevného systému skáče z místa na místo a a myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že cíleně se zde nerozvíjí snad ani několik minut chronologického děje v rámci dvou a více na sebe navazujících scén. Dojem naštěstí lehce napravil výborný závěr (kde celý ten výše kritizovaný systém získá určité opodstatnění), Wieczkiewicz je opět skvělý, ale přesto tentokrát rejžovi nedám víc, než průměrné hodnocení. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ne, nebyl to hezký film a nedoporučuji ho nikomu, kdo má špatnou náladu nebo deprese. U koho hrozí, že by se mohl taky napít. Protože tento film je o všem hnusném a špinavém, co alkoholismus přináší. O tom všem zápachu, výkalech a zvratcích, které kolem sebe alkoholici už ani nevnímají. A taky trochu je o jejich okolí, o lidech, kteří musejí alkoholismus svých blízkých se vším všudy snášet. Nemyslím si, že na tento film ještě někdy kouknu, vážně je hnusný a chtěla jsem ho v průběhu sledování několikrát vypnout. Nakonec jsem to ale vydržela, protože je to nesmírně pravdivý film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Démon alkohol!! Film o alkoholu a delirium tremens. Alkoholismus se vyléčit nedá, člověk když to má v sobě, nenadělá nic. Dost syrovej snímek, který nevypraví jen příběh hlavní postavy - spisovatele Jiřího, ale vypovídá i o osudech lidí, kteří jsou zavřeni v léčebně a jejich zpovědi jsou někdy dost kruté. Pár scén je vyloženě humusáckých a nerad bych se někdy ocitl v podobných situacích. Výborná je kamera i hudební doprovod, který výborně podkresluje určité scény a záběry. Naturalistická sonda do duší alkoholiků. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jak moc je tenhle film působivý lze poznat i z toho, kolik komentátorů pocítilo nutnost vypsat se zde po jeho zhlédnutí ze svého vztahu k alkoholu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taký malý poľský alkoholický Requiem for a Dream, avšak s oveľa nevýraznejšou atmosférou a príliš monotónnym príbehom. Inými slovami, asi tak trištvrťka filmu bola vyplnená neustálym zápasom Jerzyho proti alkoholu, kde alkohol zvíťazil na plnej čiare. Námet alkoholizmu v takejto prehnanej miere bol síce výborný, no chýbala tomu nejaká lepšia epickosť, ktorá by tie neustále útržky dala dokopy. Vôbec by nezaškodilo nastaviť nejaký chronologický rámec, lebo som mal pocit, že to všetko bola naozaj len nesúrodá spleť Jerzyho "života" utopeného v alkohole. Treba však uznať, že autenticita v tomto filme bola fakt na vysokej úrovni, hoci mnohé scény pôsobili dosť nechutne, ale žiaľ taká je realita. No neviem, ale potenciál tohto filmu mi prišiel rovnako premrhaný ako Jerzyho neustála snaha o abstinenciu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

O žádný polský Requiem za sen pochopitelně nejde. Oba sice pojednávají o závislostech a oba mají potenciál být drtivým mementem, ale jen Aronofského majstrštyk tohoto cíle i dosáhl. A to ve stejné míře depresivní studií úpadku člověka, jako geniálním Mansellovým motivem. Ten vytvořil jakýsi pevný bod kterého se divák mohl zachytit a koneckonců jím zůstal i po všech těch letech, kdy část scén z filmu dávno vymizela z paměti. Wojciech Smarzowski na chronologickou naraci rezignoval a příběh roztříštil do chaoticky poskládaných scének, záblesků, zmatených vzpomínek a polozapomenutých prožitků. Tím sice působivě přiblížil život alkoholika, ale zároveň znemožnil divákovi aby se s ním ztotožnil. Vtahující schéma "krásní a šťastní lidé podléhají droze a ta jim dělá ze života peklo" vystřídalo odpuzující "podívejte se jak dopadnete když budete pít". Jerzy sympatický není, nebyl a nebude. Z pohledu kamery je jen opilcem a proto je lehké si od něho držet odstup. Silný a pocity přinášející motiv, ať už hudební a nebo jiný také chybí. Ta spousta drobných odporných momentů ho zkrátka nenahradila. Slabší čtyři hvězdičky. Přesto však čtyři, takže pokud by šlo o český film, tak by v naší produkci čněl nad ostatními jako titán nad trpaslíky. ()

Související novinky

Polsko opět otevírá bolestivou minulost

Polsko opět otevírá bolestivou minulost

07.12.2014

Wojciech Smarzowski patří v domácím Polsku mezi přední současné režiséry. Každý jeho počin je událost a výjimečný je i v tom, že jeho filmy jsou vysoce úspěšné jak u kritiků, tak u diváků – i přes… (více)

Reklama

Reklama