Reklama

Reklama

VOD (1)

Skutečný příběh zdravotní sestry Lucie De Berkové, který se odehrál na začátku 21. století, se stal předlohou k tomuto psychologickému thrilleru. Čtyřicetiletá hlavní hrdinka v něm čelí obvinění ze spáchání sedmi vražd. Zdravotní sestra Lucie De Berková se nechtěně stala hlavní hrdinkou jednoho z nejkontroverznějších případů nizozemské justice. Když jí bylo čtyřicet let, upozornilo vedení nemocnice policii na její častou přítomnost u umírajících pacientů. Ambiciózní mladičká státní zástupkyně poslala Lucii nekompromisně do vězení. Případ jí však nedal spát a navzdory příkazům svých nadřízených se spojila s Luciinou obhájkyní a společně nalezly nesrovnalosti ve vyšetřování a rozpory ve výpovědích svědků. Případ byl však uzavřen, odvolání nebylo možné. Až zájem médií odhalil zatím největší omyl nizozemské justice a znovu odstartoval soudní proces. (Cinemax)

(více)

Recenze (28)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čiré nizozemské drama na pomezí skandinávské deprese, které je podobné německému filmu Pět let, jen s tím rozdílem, že v tomto případě se dočkáte nejenom perfektních hereckých výkonů, ale i kvalitního zpracování, které za žádných okolností nedokáže nudit, protože nedokáže být neosobní. Lucie se mi totiž hned v prvních minutách děsně zažrala do kůže, že prostě nešlo její příběh jen tak vypustit z hlavy. No a tvůrci tenhle silnej námět zvládli skoro na jedničku. Říkám skoro, protože jsem se nedočkal zodpovězení všech potřebných otázek. Skoro to totiž vypadalo, jak kdyby Lucii propustili z vězení jen z čirýho zoufalství, že na ně tisk tak strašně tlačí. Omluva sice proběhla, ale nějaký vyrovnání za těch šest let? Já bych ze státu vydřel co bych mohl...A ta nadějná právnička jako vyvázla s čistým štítem? Respektive jen s výpovědí? No nějak se mi to nezdá. Každopádně vím, že právní systém i u nás stojí za hovno. Sám mám takové zkušenosti. Tudíž fakt, že i v Holandsku je spíš horší, než lepší, mě docela dost uklidnil. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další z justičních omylů z Holandska, dle skutečných událostí! Hlavní hrdinka je 40 letá zdravotní sestra, která čelí křivému obvinění ze 7 vražd ( batolat včetně), jakožto sériový vrah nevinných pacientů. Případu se chopí ambiciózní a mladá státní zástupkyně, která chce sestru neprodleně poslat do vězení. Film, který má silné a mrazivé téma a z toho nejvíce těží. V Holandsku je tenhle případ velmi známý. Samozřejmostí jsou i kvalitní herecké výkony, pevná režie a dusná atmosféra a jeden nečekaný krok ze strany prokuratury. Trochu mě mrzí, že samotného soudního líčení zde moc není a není tak strhující jak v jiných filmech ( platí pro ty, kteří mají v žánru hodně nakoukáno). Francouzské Presume Coupable mě emocionálně zasáhlo více, ale i tohle je bezesporu kvalitní film, který fanoušky podobných žánrovek nemá čím zklamat, byť se jede hodně na jistotu. Warhorrovi patří dík za tip. Příběh 4/5, Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 0/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nizozemsko velmi příjemně překvapilo velmi nepříjemným případem podle skutečné události. Opravdu jsem byla nadšená nejen hereckými výkony, hlavně představitelky Ariany Schluterové (téměř dvojčata), ale i výborným zpracováním, které mně nedovolilo ani na minutku odejít od monitoru. Jistě, že bych měla několik otázek, které se mně zdály nezodpovězené a přitom pro mě docela podstatné. Například jak to bylo s těmi zajímavými náměty knih a nebo něco víc o obsahu deníku, který si psala a kde byla některá rčení poměrně závažná, ale mohlo se to vztahovat k její minulosti, nevím. Něco holt zůstává na nás, na divácích a všechno rozebrat do podrobností také nelze. Co se týká právního systému nejen v Nizozemsku o tom snad ani není třeba polemizovat a že se z toho nevyvodily žádné důsledky u mě vyvolaly téměř záchvat smíchu. Jinak se jim podařila vytvořit výborná atmosféra i když tu závěrečnou tečku bych trochu umírnila, ale hlavně, že to nakonec dopadlo tak, jak to dopadlo, ne vždy tomu tak je, co si budeme povídat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to pripomína severskú krimi tvorbu, akurát bez nastolenia takej tej klasicky chladnej atmosféry. Nuž ale, kto by to bol povedal, že okrem USA, solídne šmykne remeň aj Holanďanom .. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

studené drama o neschopnosti justice pochopit a postihnout život. Jsi nevinný, víme to - no a? Právně je odsuzující rozsudek v pořádku.Talár neposvěcuje dává-li moc hlupákům. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalší z dlhého radu tzv. "nasieracích" filmov. Krivda je vždy veľmi zlá, ale keď sa deje vedome a úmyselne s cieľom maskovať niečiu chybu je to ešte horšie. Námet je teda veľmi dobrý. Po dramatickej stránke ma to však až tak nechytilo ako napr. Obvinený (2011), nehovoriac o priemernom výkone hlavnej hrdinky. Logicky to na záver po emotívnej stránke nevygradovalo tak akoby som si predstavoval, jednoducho priemerná réžia. Aj napriek tomu si však myslím, že keď tomuto snímku dáte šancu, chybu neurobíte, stále to stačí na slušný nadpriemer. 75/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Koľkokrát ste za celý film zúrili a cítili sa bezmocní? A pritom vy ste toho boli súčasťou len na 93 minút a netýkalo sa vás to. Čo všetko musela prežiť, cítiť a ako veľmi musela zúriť Lucia De Berk. Nepredstaviteľné, čo všetko sa deje na tomto svete pod rúškom spravodlivosti, a čo všetko sa nedostalo na svetlo sveta a nebolo objasnené. Tento film je totiž aj o odvážnej Judith, ktorá sa nebála priznať, že bola súčasťou obrovskej chyby a nedokázala s tým žiť. A ja sa pýtam ... a tí ostatní? tí dokážu? (Filmová výzva 2015 - evulienka3) ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné! Od začiatku filmu mi behali po chrbte zimomriavky a mala som divný pocit v žalúdku ...a budem ho mať vždy, keď si na tento film spomeniem. Jednoducho z týchto "systémových omylov" je my na zvracanie! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobně jako francouzský Présumé coupable je Lucia de B. nasíracím filmem, u kterého člověk může jen bezděčně skřípat zuby nad arogantní justicí, která chce nevinného člověka dostat do kriminálu i s vědomím toho, že obžaloba stojí na vodě a důkazy hovoří ve prospěch obžalovaného. V Holandsku se stala věc nevídaná a totiž že úřednice prokuratury, která se aktivně podílela na obžalobě a "usvědčení" Lucie de Berk, uznala svou chybu a snažila se věc napravit. U nás a vlastně i jinde nepředstavitelné. Přesto trvalo dlouhé roky, než se podařilo nevinnou zdravotní sestru dostat z vězení, protože nikdo neměl zájem na tom, aby justice svůj omyl přiznala. Tulipáni poslali do bojů o Oscara sugestivní drama s důvěryhodnými výkony všech zúčastněných i strhujícími soudními líčeními. I když celý film končí nakonec dobře, zůstává po něm pachuť, když si člověk uvědomí, kolik lidí takové štěstí v neštěstí jako Lucia de Berk nemělo. 90% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem měl pocit, že se dívám na inkviziční proces běžný ve světě o pár set let dříve. Člověk by ani nevěřil tomu, co je možné ve 21 století. Otázka novinářky v samém závěru, na adresu Lucie, jestli má stále důvěru v právní systém Holandska, už mi připadal jako čirý hazard se zdravím :-) Divím se, že ji dotazovaná nevzala něčím po palici :-) Samozřejmě že film je úžasný a zvládnete jen skřípat zuby a v těch 90 minutách, budete nesnášet každého uchrchlaného holanďana. Bordel světu vládne... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná je věrnost reálné předloze a natočené je to zručně. Pokusy o dramatizaci střídmé, a spíš nevalné, naivní. Jako drama je to fakt nevyužité, ale jako dokument, co je možné i v báječném Nizozemsku, to má hodnotu. --- Nedá mi to abych nepíchl do svého oblíbeného námětu: Žádáte pro stát posílené pravomoci, aby zatočil např. s vykutálenými podnikateli? Fakt? Pro takový stát, jaký je v tomto filmu? A nebo spíš ještě mnohem mnohem horší? Zasloužili byste se takovému státu dostat do spárů, tak jako Lucia de B. Aspoň na týden. To by vás vyléčilo. Za to ručím! ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Hm film podľa skutočnej udalosti ? No mne je to jedno, keď je aj podľa toho koľko je v pive peny (nepridáva to u mňa na hodnotení), ale musím povedať, že Lucia de B. je kvalitným filmom aj keď jedným dychom dodávam, že takto presne sa to určite všetko nestalo, lebo na tom musela pracovať dramaturgia, aby to bolo ešte viac do neba volajúce. Takýchto prípadov krivého obvinenia je veľmi veľa a veľa nevinných ľudí si odpikalo toľko rokov vo väzení, ale to je cena za to, že sa snažíme postaviť modernú spoločnosť na tom, že ľudia rozhodujú o ľuďoch a kedže nikto iný nie je k dispozícii tak isto aj ľudia potom dopadnú, že sú zradený systémom, v ktorom chceli normálne koexistovať. Vrátim sa k filmu a k tomu, že tento Holandský film (Nizozemsko = Holandsko podla mňa) je podľa mňa super. Vidíme v ňom, že každému je v podstate jedno aký osud má nevinný človek pokiaľ je odsúdený tak tú nálepku má dokedy nedokáže opak a tak si musí prejsť peklom až začne sám veriť, že je vinný. Čo je najdôležitejšie čo tento film dokáže a to je to, že dokáže nahnevať človeka, ale totálne nahnevať v tom, že cíti tú krivdu ako keby bola páchaná priamo na ňom... a Taký film čo prenáša pocity na diváka je kvalitný film. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma postavená na základoch skutočných udalostí jedného obrovského procesu, v ktorom na nevinnú a starostlivú Lucie doslova spadla klietka, odkiaľ nebolo úniku. Je smutné, že takto bez nespochybniteľných dôkazov niekoho vôbec súdia, nieto ešte aby takých ľudí rovno aj odsúdili a väznili. Dosť absurdné, že také niečo v súčasnej justícii vôbec prešlo! Tých 6 rokov Lucie aj tak už nikto nevráti, a také verejné ospravedlnenie od prokuratúra a ministra by si mohli akurát tak niekde strčiť... Ale filmové spracovanie naozaj vydarené a miestami naozaj emocionálne vypäté, Ariane Schluter v roli Lucie bola naozaj presvedčivá. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Výborný civilní film, který dokazuje že spravedlnost chodí se zavázanýma očima všude, nejenom u nás. Líbily se mi herecké výkony, líbilo se mi zpracování a jediný důvod, proč nedám 5*, je to, že mi chybí dokreslení několika otázek k minulosti, která byla vůči Lucii sice použita, ale v podstatě ve filmu chybí. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Stejne jako v případě West Memphis Three stačí být "divný" a je to. Jak taky jinak rozhodnout, když už proběhl mediální lynč. Hodně silný příběh, takže ani nevadilo poněkud rutinní zpracování. I když silné momenaty se našly (a samozřejmě i klišé). ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Silny pribeh. Sem-tam hodne nervak, ked tu bezmocnost a bezzubost spravodlivosti citite priam bytostne. K tomu si pridajme autenticke postavy, ci atmosferu a chutovka je na svete. Holandania vedia. Odporucam. Slo by z toho dokonca spravit az mystery film, keby sa odvijala dalsia linka smerom na tie tarotove karty. :) ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ano, justice je omylná a to i v Holandsku. Nervydrásající příběh o jednom křivém obvinění ze strany prokuratory. Jasný příklad toho, že když chcete někoho obvinit, tak si ty skulinky najdete. A je úplně jedno kolik nepřímých důkazů máte. Stačí, když nemáte moc světlou minulost a kolegové v práci o Vás nemluví zrovna v tom nejlepším měřítku. Zbytek už si prokuratora domyslí sama. Herecký výkon Schluterové mile překvapil. Pro nadšence dramat ze soudní síně určitě povinnost. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Jak to, že se tenhle příběh stal ve vyspělé západní zemi a ne u nás? To tady bych čekal, že se člověk domůže spravedlnosti až po 6ti letech. Ale možná u nás by už z vězení ani nevylezl. Zajímavý film s kvalitními ciivilními hereckými výkony. ()

Reklama

Reklama