Reklama

Reklama

Epizody(24)

Recenze (4)

Krysap 

všechny recenze uživatele

Dávám 70% a přiznám se, že v průběhu sledování jsem se pohybovala někde mezi pěti až dvěma hvězdičkami. Vlastně si pořád nedokážu urovnat v hlavě, co jsem to viděla. Byla to solidní gangsterka, kde, jak jsem už psala, je taková koncentrace facek, kopanců a úderů pěstí, že jsem něco podobnýho viděla snad jenom v Crows Zero. Bohužel, ty bitky mají občas naprosto otřesnou choreografii, některý postavy padají ještě než dostanou ránu, některý údery jdou půl metru před obličejem do vzduchu, jindy (hlavně čínská bojová umění) působí trochu jako z komixu nebo wuxia filmů. Ale budiž. Shrnu teda plusy a mínusy z mýho pohledu: plusy - několik výborných postav - hlavní hrdina, potom výborně zahranej šéf Seol (ano, ten, co vypadá jako mistr Yoda), Jung Jae-Hwa (nejdřív jsem myslela, že to bude jenom další z trapáků, ale vyvinul se v jednu nejlepších figur příběhu) a potom kupodivu šéf Mo, který se v průběhu seriálu proměnil z ultra slizáka do nejzábavnější postavy. Druhý plus je to, co se děje celou dobu mezi šéfem Seolem a Jung-Taem. Hlavně vztah otec-syn nemá chybu. Třetí plus je to, že Japonci se nesnaží mluvit japonsky (jenom výjimečně). Za to korejcům děkuju, protože korejská japonština je smrtící. Mínusy - hlavní mínus SPOILER je nelogický chování postav hlavně v posledních pár dílech. Především otrávená osoba, která se ani nesnaží vyblít obsah žaludku když má možnost a ví, že se otrávila.. To mě hodně vytočilo. Další mínus jsou některý docela podstatný detaily, který nezapadají do dobový atmosféry, a to především oblečení postav. Další mínus - všichni mají celou dobu všechny zuby, hlavní hrdina nemá na těle ani jizvičku (ačkoliv byl asi 3x propíchnutej a asi 1000x pořezanej) a po ráně do břicha se všem leje z pusy krev (krev teče nahoru?).. Další mínus je fakt, že hlavní hrdina, ačkoliv má působit jako kladná postava, je v reálu gangster jako všichni ostatní a je zcela evidentní, že po dohodě s generálem bude pokračovat dál v kšeftu s drogama. Což mi připomíná, že mi taky dost vadilo neustálý konstatování toho, že Čankajškova vojska byla financovaná z opia. No, ale dost negativ. Celkově je seriál nadprůměr, jenom škoda nevyužitýho potenciálu. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před scénáristy, protože poprat se s takovým množstvím postav muselo být na palici. A stejně tak klobouk dolů před herci, pro které muselo být tohle natáčení hodně náročné. A pokud ne psychicky, tak fyzicky určitě. Bojové scény totiž tvořily opravdu velkou část seriálu a jen těžko bych hledala nějaký, ve kterém bylo víc soubojů a rvaček. Tyhle byly navíc parádně propracované a kromě nedokonalého ozvučení jim není co vytknout. A protože každá postava měla svůj způsob boje, byl každý souboj úplně jiný. Takže žádné přeskakování rozhodně nehrozí. Tady jsou rvačky doslova mistrovským dílem, při kterém se vám tají dech. A o tu správnou dávku adrenalinu v krvi se už postará hudba, která přímo vybízí k fandění. I zbytek děje byl zajímavý, bez zbytečného natahování a dlouhých záběrů. Líbilo se mi, že tvůrci netěžili za každou cenu z každé situace a nechali na divákovi, ať už si domyslí, jak se naši hrdinové asi cítí. Občas jsem si dokonce říkala, že bych chtěla vidět, jak se tvářil ten nebo ten. Ale tím, že se mi toho pohledu nedostalo, jsem byla nakonec ještě napnutější. A to je asi to, co tenhle seriál nejvíc odlišuje od ostatních. Je založený především na kvalitním scénáři. Častokrát mě překvapil vývoj děje a nečekané byly i vzájemné vztahy postav. Jen u hrstky z nich by se dalo určit, jestli patří k těm kladným či záporným. O to záživnější to samozřejmě bylo. Kdybych měla komentovat všechny postavy, které mě zaujaly, asi bych tu byla do večera, takže zmíním jen pár nejdůležitějších. Jung Tae byl prostě famózní. Nechápu, proč před námi Hyun Joong tuhle tvář tak dlouho schovával. Dřív jsem ho úplně nemusela, ale za tuhle roli u mě má za jedna s hvězdičkou. Kim Ok Ryeon byla zpočátku docela nevýrazná, ale ke konci, kdy se začala víc projevovat, si moje sympatie taky získala. Každopádně Se Yeon Jin, která její postavu ztvárnila, udělala od It's okay daddy's girl velký pokrok. A pak je tu Gaya a Aoki, se kterými mám i po dokoukání nejasno. Paradoxem je, že oba herce mám běžně moc ráda, takže je to čistě o tom, že mi nesedly jejich role. I když Gayu jsem měla ve druhé polovině o moc radši a jako malá byla skvělá. A kdo mi byl z celé série nejodpornější? Budete se možná divit, ale víc než Seol Doo Sunga, kterého Il Hwa Choi zahrál snad nejlépe jak mohl, jsem nemohla vystát Do Ggooa. Toho jsem měla chuť uškrtit pokaždé, když se objevil na obrazovce. Ale i to je výkon. Když to shrnu, Inspiring generation jsem si moc užila a patří k "mým" seriálům. Hrdinové, záporáci, zrada, přátelství, láska... a to všechno ve třicátých letech, která miluji. Nebýt menší krize, která mě potkala po příjezdu do Šanghaje, asi bych hodnotila ještě výš. Takže pokud máte rádi tuhle dobu a bojová umění k tomu, nenechte se odradit počtem epizod a jděte do toho. Silné 4* ()

ainny 

všechny recenze uživatele

První díly, které se odehrávaly v Shin Eui Joo byly luxusní a doslova mě atmosféra třicátých let vtáhla. Když se děj přesunul do Šanghaje, tak to začalo vrzat. Vizuálně. Na do očí bijící kulisy, jsem si prostě celou dobu nezvykla. Naštěstí tu byla celá plejáda herců a většina z nich hrála skvěle. Jejich charaktery byly dokonale vykreslené a oni mě bavili. Vyzdvihnout musím především Choi Il-hwu, který se v roli hlavního záporáka Seol Doo-sunga vyřádil. Byl tak odporný, že jsem měla tendenci uhýbat pohledem. Hyun-joong toho kromě bojů moc hrát nemusel, protože měl téměř celou dobu jeden nasupený výraz. Přesto to byl právě on, který mě v jedné scéně rozbrečel. Chlad Song Jae-rima studil víc než led a roztál až s jeho závěrečným mrknutím. Mohla bych pokračovat dál, ale nebudu. To se nedá popsat, to se musí vidět. :^) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Seriál je podložen komiksovou předlohou  "Inspiring Generation", která se od roku 1985 do roku 1988 objevovala v denních novinových vydáních Sports Seoul. Na svědomí ji má komiksový spisovatel Hak-ki Bang. (Conspi)
  • S rolí seriálové Yoon Ok-ryeon bylo spojováno dokonce i jméno mladé korejské herečky So-eun Kim. Ta ale z blíže nespecifikovaných důvodů nabídku odmítla. Její místo zaujala herečka Se-yeon Jin. (Conspi)
  • Protože se filmařům nedostalo od čínské vlády a zastupitelů města Šanghaj včasných povolení k natáčení, bylo datum premiéry seriálu několikrát odsunuto. (Conspi)

Reklama

Reklama