Reklama

Reklama

Poslední odměna

(studentský film)
  • USA Final Reward
Trailer 1
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy
Česko, 2013, 36 min

Obsahy(1)

Filmová adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, která jako absolventský film studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku vznikla v roce 2013 pod režijní taktovkou Ladislava Plecitého. Příběh se točí okolo úspěšného spisovatele fantasy románů Kevina Jareše (Jarek Hylebrant). Ten, ačkoliv se na první pohled může zdát, že mu v jeho slávě a bohatství nic nechybí, prochází krizí středního věku, řeší problémy se svojí partnerkou (Lenka Zahradnická) a chamtivým agentem (Tomáš Matonoha). Proto se rozhodne k radikálnímu kroku a napíše poslední knížku, ve které nechá zemřít fanoušky milovanou ústřední postavu své fantasy série – Barbara Erdana (Marko Igonda). Velmi záhy se ale ukáže, že zbavit se Erdana nebude tak jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nejlepší poctu zesnulému Pratchettovi složil.... Ladislav plecitý! A to i přes to, že jsem byl hluboce zklamán přístupem "to na net nedám, jen festivaly" který přerušil až Terryho skon. Tenhle film je prostě hodně dobrej a to dokonce navzdory tomu, že se odklání od nálady povídky a díky tomu se stáčí do úplně jiných míst. Ale, do háje, v tomhle případě je to dobře, tohle není rozpohybovaná ilustrace, ale adaptace s vlastní duší, která má naprosto výborné řemeslo (dejte už kurva někdo Plecitýmu prachy na pořádnej film!), sympatické postavy, překvapivě povedené triky, excelentní hudbu a atmosféru tak hustou, že by se v ní i Rákosníček udusil. Mohl bych se tu ještě vypisovat z toho, co všechno je tu povedený, ale místo toho obětuju pohanským bohům pytel rýže a černýho kohouta, nechť Perun s Mokoš dají a tenhle tvůrčí tým dostane bakšiš na celovečerák. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Inu, technická stránka je dokonalá, vymazlená, triky potěší, stejně jako v podstatě davové scény (diskotéka, kino, divadlo), hudba je správně ambientní, o tom žádná. Ale samotný příběh je rozvleklý, a hlavně nedotažený. Pointa přijde zhruba v polovině filmu (když je spisovatel tvůrce, a zabije svou postavu, ta přijde k němu jako do ráje), do té doby sledujeme poněkud zdlouhavé entrée, kdy zvláště zcela zbytečné scény v diskotéce nebo nočních můr zcela zabíjejí rytmus filmu, ale zase vyplní stopáž. Dobrá je prostřední část, divácky vděčný střet neandrtálce s civilizací, prodavačka ve vozíku vynikající nápad, a navíc Jarek Hylebrant ukazuje, že mu daleko víc sedí komediální poloha než dramatická. Jenže chtělo to trochu domyslet, dotáhnout, vytáhnout třešničku navíc. Linie s dívkou je v podstatě odbyta a nedotažená, barbar se vlastně mezi námi jako barbar neprojevuje, ale přitom pronáší filozofická moudra (tady se nedá poznat, kdo je gauner, protože nosí obleky - souhlasím, ale od barbara takovou větu nečekám). Herecky mi to rovněž přijde napůl, zvláště Martonoha a Zahradnická afektovaně přehrávají). Nejlépe zde asi hraje Noga, tedy vlastně Igonda, ale když on mi Nogu strašně připomíná :-), a Jarek Hylebrant má své skvělé chvíle, ale občas taky sklouzne k jakési škatulce, jistému svému hereckému klišé. Takže celkově za silné 3*, ale na čtyři mi v tom hodně věcí chybí. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Na študentský film dobré, na film ako taký slabé. Rozťahané. Najviac mi asi vadili rozprávajúci herci. Asi ich to na tých školách drtia, nič v zlom, ale intonačne som za každou vetou počula skoro všetkých mladých divadelných hercov ktorých som len kedy videla. Ľudia tak normálne nerozprávajú. V divadle to zase tak neruší, ale vo filme... ako kombinácia postavy a lepidla na dlaždice. ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Nejsem (zatím) žádný Prachettovský fanoušek. Takže to možná má vliv na moje hodnocení. Nikdy jsem nečetl žádnou jeho knihu, neviděl žádnou filmovou adaptaci jeho děl, ani žádný dokument s Pánem, který nás zrovna dnes opustil. Naskytla se mi však příležitost k uctění jeho památky v podobě tohoto absolventského snímku, na který jsem čekal od chvíle, kdy o něm padla první zmínka. Kino mi bohužel nevyšlo, takže jsem musel čekat až do dneška. Ladislava Plecitého jako filmaře mám ze všech českých začínajících filmařů nejradši už od Zítra, takže jsem byl zvědav jak se s tím popasuje. A zírám. Čekal jsem možná trochu víc fantasy světa než jeden šermířský souboj, ale nevadí. Ze všeho nejvíc mi učarovala asi hudba, ta prostě seděla a dokázala mi přehnat nejeden mráz přes záda. Jsem rád, že jsem několikrát i zasmál, ač nejde tak úplně o komedii. No a úplně nejvíc mě k tomuhle filmu přiblížilo moje město, můj Tábor. Potěší vidět známá místa ve filmu. Klub kde člověk strávil nejednu hodinu, náměstí i cukrárnu převlečenou dočasně za Království tofu. A dál samozřejmě zapojení lidí z Housova mlýna a agentury ARGO, což jsou další profíci, kterých si vážím. Jestli si tohle někdo z účastněných přečte, tak děkuju a přeju další a další takhle povedené filmy a jednou třeba i nějaký velký kino hit. PS: Tak si tak říkám, že jestli ožije nějaká postava z mých povídek… tak je to v háji. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* i když jde o studentský film, tak budu kritický. To nejlepší co jsem v něm našel je námět a ten si vzal od Terryho Pratchetta. Převedením do filmové podoby hodně ztrácí hlavně tím, když se snaží režisér z toho udělat velkej biják a přitom to ve výsledku vypadá "česky uprděně". Herecké výkony jsou ubohé, takové nepřirozené a nedokážou vtáhnout do děje. Je to na hraně 1-2 hvězdiček, takže nakonec tak přísný nejsem a můžete posoudit sami třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Láďa roste a je to dobře. Pořád je se co učit ale co nová látka to krok k velikosti. Těším se na další. Víc hodnotit nemůžu neb jsem na tomto filmu trávil krásných šest dní a viděl několik premiér :D ()

7ynek 

všechny recenze uživatele

Viděno včera v kinu Aero. O L. Plecitém jsem již zaslechl a viděl s ním nějaký rozhovor. Jako člověk působí tiše, zamyšleně, věcně a jak píše "Diplomat67", tak mi na něj sedí i to puntičkářství. A to já rád. Líbí se mi, když sedí detaily. Dle mého názoru měl (alespoň vůči dalším filmům z FAMO v rámci promítání) výhodu v předloze a tím pádem se mohl plně soustředit na zpracování. Za mě opravdu super a musím říct, že se těším na další věc, kterou nám předvede. =) A jestli si to tady třeba náhodou bude číst, co takhle oživit díla předešlých generací. K. Čapek by například byl skvělá studnice... ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Když se kouknu kolem sebe, tak se musím udivit! Tral-la-la-la a tak dále....každopádně to co chci napsat je tak nějak nutné jako antiteze tomu, co tady už je. Poslední odměna je přesně to defilé věcí, které nemám na určitém segmentu studentských filmů rád. Strašně ráda by byla cool a věrně kopírovala holywoodský mainstream, ale tak dobře nevypadá ani nezní. O jakési takési řemeslné kvalitě by se dalo polemizovat (VFX jsou spíše hnusné, záběry standardní TV, hudba je (imo!) přepálená a kýčovitá a hraje nemístně nahlas, aby signalizovala emoci i tomu největšímu idiotovi). Filmařsky je film plochý. Má být komedie, ale nemá téměř žádný vizuální humor (když nepočítám montáž, která je prvoplánová a lajdácká že...ne). Nemá ani verbální humor. Hlavní postava je absolutní loser, kterému nemám proč fandit a je zahrán tak nevýrazně až...je mi fakt volná. Scenář je dementní a vypadá to, že napsaný za dva dny na koleni. Motivy jsou roztříštěné a absolutně nedořešené. Postavy se ke konci chovají jako absolutní idioti...vlastně celý konec je absolutní WTF. TP jsem nikdy nečetl, ale vždycky jsem ho měl zařazeného jako inteligentního autora s jistou dávkou absurdity a podvratnosti k "mainstreamu". Po takové poetice ve filmu není ani vidu ani slechu...naopak všude na mě kouká nejvíce přehajpený Apple, což je pro mě tak nějak antiteze nějaké podvratnosti nebo vzdoru. Myslím, že je fair dát jednu hvězdičku jako projev úcty tomu, že se něco podobného produkčně ve studentských podmínkách podařilo poskládat dohromady...jinak teda pardon - ale mladou kinematografii si představuju jinak než jako vyrabování klišé a jejich ještě horší realizaci. ()

stratocasta 

všechny recenze uživatele

Film jak od Petera Jacksona, ale ne toho ranýho a hravýho, ale toho, co děla z odlehčených předloh roztahaný temnoty. Anglickej humor nahradily pseudohluboký proslovy, který glorifikujou filmařskej risk a odvahu ve filmu tak tuctovým a konformním, že by se mohl prodávat v IKEA (kvalitní dřevo Hylebranta to má). Vlastně jsem už jen čekal, kdy přijde Saga Noren a s někým se tam jen tak vyspí. Půjčuje si to (zdráhám se použít 'vykrádá', takže za to mi dejte body k dobru) všude, od Nolana až po Tommyho Wiseaua, jen ne od Pratchetta. Technická stránka velice fajn, ale jinak mě to fakt nebavilo. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Od Terryho znám skoro všechny Zeměplochy a Johnnyho. Nic jiného jsem nikdy nečetl, proto příběh zasazený do "reálného" světa mě překvapil. Pozitivně, mělo to svou hloubku, myšlenku, ale neubráním se pocitu, že se z toho dalo vytěžit víc. Nevím, zda herec ztvárňující Kevina nikdy v ničem nehrál nebo má zatím málo zkušeností, ale to jeho pokuřování a koukání se do prázdna....moc hereckého umu jsem tam neviděl. Za to barbar Erdan, ten byl dobrý, viděl jsem tam francouzské Návštěvníky a trošku jsem se pousmál. Každopádně kdyby nebyl předlohou Pratchett, tak to asi dostane o hvězdu míň. ()

Diplomat67 

všechny recenze uživatele

90% - Předlohu jsem nečetl - 20.12.13 Kino Lucerna "Všechno je možné, pokud je člověk dostatečně bláznivý na to, aby to zkusil." S rostoucím rozpočtem a stopáží řadí Plecitý další stupeň profesionálního řemesla a potvrzuje svoji pověst megalomana a puntičkáře. Společně se svým dvorním kameramanem Kosem a skladatelem Antonínem přináší technicky vypiplaný snímek. Výborný výběr a vedení herců, skvělá atmosféra a tempo narace, tak jak jsme u něj zvyklý. Konečně také vypráví příběh, který za něco stojí, slavná předloha mu sedla. Je z toho cítit nadšení a láska k filmu. Jen to CGI občas trošku drhne. Dejte tomu člověku sto miliónů a dvě hodiny stopáže a budete zírat. ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

Studentský film prozrazuje hlavně stopáž, jinak provedení je velmi povedené, hudba omamující (vrtalo mi hlavou, kde ji vzali a ono ejhle - český autor) a barbar Erdan barbarský... co víc si u Pratchetta přát? ()

Reklama

Reklama