Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Recenze (147)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

V těchto dnech je potřeba si připomenout, že ne všechno, co přišlo z Číny je uplně na hovno a nemusí nutně zabíjet lidi, ale třeba je jenom mrzačit, jako třeba kung-fu. Tahle fantasy pohádka už došla do 4. dílu a ani teď nevěřím, že tohle už je opravdu, ale opravdu ten poslední. Jako bavilo mne to, ne že ne. Donnie tu má obrovský charisma, až na to že tu má být Jipmanovi asi 69, ale co bych jim neprominul. Taky jim prominu, že to často zase zapne full Jedi mód, jako fakt už jsem čekal, jak tam vytáhnou světelný meče jednou, když se tam začali přetlačovat něčím jako silou. :DFascinuje mne, že tohle může někdo brát vážně. Nebo dokonce věřit že něco jako kungufu nebo cokoliv co zní jako čínská polívka může mít nějakou reálnou fight power a ještě smutnější je, že tohodle Číná zneuživá jako propagandu, což je ve filmu jasně vidět a s tou karikaturou Američanů je to opravdu bolestné sledovat, hlavně teda záporáci jsou těžká šablona, ale zase je potřeba přiznat, že v tomhle ochutnávají vlastní meducínku. Ono by to bylo smutné, kdyby neexistovali lidi jako Xu Xiaodong, který se snaží nesmyslnost kung-fu a jiných rádoby kaskadérských bojových umění mapovat a kterému kvůli tomu vláda snížila sociální kredit, což je v podstatě zákaz cestovat. :-( Velká tématika filmu je kritika protiimigrační politiky USA, což je jako fajn, dokud si člověk neuvědomí, jak se v tomhle chová Čína např. k Ujgurům a jiným etnikům. Ale divný je, že jsem se přes tu kritiku pořád bavil na 7/10 a na další díl se těším, ať tam klidně dají digitálního Ivana Draga, je mi to jedno. :D ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ve všech filmech o Ipovi byl kladen důraz na to, jak Číňané úpěli pod bičem Japonců a Britů. A v tomto pokračování se přenesla ta čínská uplakanost na nebohé americké přistěhovalce. A opět přišel mistr IP, aby navrátil čest nejen čínskému kung-fu, ale i čínskému národu. Dokud byly filmy o Ipovi spíš životopisného charakteru, mixnuté bojůvkami, bylo to fajn. Jenže tato poslední kapitola o Ipově životě moc nevypovídá. Donnie tady byl podivně nevýrazný a všechny scény si pro sebe urval Adkins, přestože měl jen dva fighty. MTF rotmistra si zahrál s velkou chutí a bez něj by mě to asi ani nebavilo. Donnie už údajně s martial filmy končí...je to škoda, určitě by ještě nějaký udělat mohl...na svoje roky je pořád frajer. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Do polovice som to videl na 2-3. Nedávalo mi velmi logiku ako taká vypiplaná séria mohla ísť príbehovo a akciou až tak dole. Tiež ma trochu vyrušoval najväčší americký patriot v podaní S. Adkinsa s najväčším britským akcentom snáď už len po Peggovi. Ani to sa mi nepáčilo ako sa to rozohralo na všetky možné fronty (školská šikana, rasizmus, rodinkárstvo etc...), až mi z toho začala smrdkať prepálenosť. Bitky slušné, ale človek sa neubráni porovnávaniu. Aj tu štvorka výrazne zaostáva, ale v tomto prípade skôr do kvantity ako kvality. Áno dá sa chápať, že toto bol prvý Ip, ktorému šlo o čosi úplne iné ako "iba pobaviť". A áno... napokon som skočil na lep... Rozlúčka s postavou, s ktorou som prežil a fandil som jej asi tretinu života. Dnes mi dala bajbaj a pri záverečnom prestrihu všetkých tých scén z ostatných troch filmov... (ktoré si väčšinou pamätám naspamäť) mi aj trochu zovrelo hrdlo. ()

Šuplík 

všechny recenze uživatele

Opäť dobrá práca. Ja by som síce ešte vylepšil a prepracoval tie časti s Brucom Leem, ale zase uznávam, že Draka aj tak nemôže vyjadriť nikto iný, len on sám. A tento film je o Yip Manovi. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Ty souboje trochu začnou ztrácet šťávu jak to trvá moc dlouho, je to vše hodně stejné, ale tady to bylo docela ok, asi největší problém že velká část filmu je v čínštině, což mě osobně docela vadí že nerozumím ani slovo a na vše musím sledovat titulky. A přece jen Donnie Yen už je trochu starší, úplně na to nevypadá že by mohl být nejlepší ze všech. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Poslední desetiletí ovládl Ip Man svět filmů martial arts, včetně TV seriálu. Tolik nebylo natočeno málem ani o nejslavnějším kung-fungistovi planety Bruce Lee. Naštěstí tu zásadní filmovou linii stvořili mistři žánru a fanoušek si lebedil. Ip Man byl totiž zhmotněn Donnie Yenem a to je pak i jedno jestli to bude film o životě vcelku normálního čínského mistra bojového umění Wing Chun. Tvůrci až komiksově heroicky vzdali hold této postavě, kterého nakonec porazila jen zákeřná choroba. Finální film je už bohužel snahou vycucat úplně zbytky toho, co by ještě mohlo být o mistru známo, respektive natočit díl o uzavření jeho životní cesty. Ve filmu by mělo být Ip Manovi zhruba přes 70 let, Donniemu je v reálu o 15 let méně a ke všemu vypadá, tak na 30 let, s maskováním či stárnutím ve všech dílech si filmaři hlavu nelámali. Protivníkem je Scott Adkins, který už jediný zbyl, kdo je ještě neasijsky bojovně funkční, zaplatitelný a chtěl si taky zahrát a dostat na prdel. Adkins je zde řádně nabušený a člověk by myslel, že přibral tak 20kg nějaké té svaloviny, kterou ovšem skrývá pod košilí, takže kdo ví zda jen prostě nezačal chodit na tréningy ke Stevenu Seagalovi. Neustále zmiňovaný Bruce Lee aka žák Mistra Ipa se ani zde neprojeví nijak výrazně (jeden fight s povinnými pohyby, mňoukáním a nunchaku). Celé to působí jako hongkongský film z roku 1978, až tak tradiční scény, zápletka, výkony jsou použity, což není výtka, ale při porovnání s nadprůměrným prvním dílem je toto neslané nemastné a prostě už opakující se situace v konfliktech postav a utiskování Číňanů všemi jinými národy. Pochválit zase musím to neustálé mytizování Ip Mana jako ochránce slabších, ty scény když se někde objeví a vymlátí přesilu darebáků jsou prostě krásný. Stejně tak Kawaiova hudba. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Slabučké finále, ledva premierné. A to som sa na to celkom tešil, teda po tých skvelých ohlasoch. Najlepší ip man bol podľa mna ten s M. Tysonom. Tento ma nejako nechytil. Emotívny koniec a súboj tiež nič moc. Ale niektoré momenty zase fajn, neviem, musím si ešte pozrieť jednotku. Ta je vraj dobrá. 3* ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Zistil som, že tráva na opačnej strane plota nie je zelenšia." Záver série, vďaka ktorej som (aspoň sporadicky) začal sledovať ázijskú kinematografiu. Podľa mňa ide o najslabší diel, ale tým nechcem povedať, že by bol zlý. Len jednoducho, už v centre pozornosti nestojí Ip Man, príbeh má dve dejové línie. Jedna sa točí okolo šikanovania Číňanov žijúcich v San Franciscu, tá druhá okolo merania si pipíkov v US army o tom, či je lepšie kung-fu alebo karate. Na konci sa tieto dve línie ako-tak spoja. A čo Donnie Yen? Ten len zmätene pobehuje sem a tam, objaví sa vždy vtedy, keď ostatní Číňania dostávajú od bielych rasistických karatistov výprask, aby im ukázal, kto je tu alfa samec. Takže asi tak. Ip Man už fakt pôsobí skôr ako vedľajšia postava, čo dosť zamrzí. Súboje sú síce stále solídne, ale určite nepredčia tie z predošlých častí. Fajn "jednorázovka", ale namlsaný predchádzajúcimi časťami, čakal som viac. 60 % ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Filosofie nebo bojeové umění? V Číne to je obojí dohromady. Evropa na tom kdysi byla podobně. V Řecku byla bohyní obého Athéna. V obojím se dalo uspět jedině moudrostí, a také obojí mělo ve své podstatě povinost hájit určité hodnoty. ... Jak říká Ip Man "proto to trénujeme".... Škoda jen že bojovník je dnes často jen guma na steroidech bijící se někde v kleci a filosofii sice nevedou gumy, ale zase statečnost a zodpovědnost aby u nich člověk pohledal. ...Ale snad nemusíme zoufat, i dnes mají podstatu pořád společnou, jen je již trochu jiná - peníze a tituly! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Více než uspokojivé vyvrcholení skvělé série, která se po celou dobu pyšnila především absolutně špičkovými bojovými scénami a až nezvykle působivými zápletkami, a i tento závěrečný díl není v tomto směru výjimkou, možná tedy jen v souvislosti s onou zápletkou by se dalo podotknou, že tentokrát působí až příliš šablonovitě a chvílemi i trochu bez záživnějšího spádu, nicméně pro mě osobně tu zůstalo to nejzásadnější a navíc v nejmaximálnější možné kvalitě, a to množství dokonalých, strhujících soubojů, u kterých jsem se opět jen tetelil blahem a jako luxusní bonus tu řádí můj milovaný a nedotknutelný Scott Adkins, každopádně veškerá jejich choreografie a nasnímání je jedna velká paráda, zkrátka Martial arts v nejpůsobivější možné podobě. Jinak Donnie Yen jako Ip Man nepřekonatelný, charismatický, sympatický a výrazný muž, kterému lze věřit každé slovo, stejně jako každý úder, a díky němu zde fungují i emoce a dramatické situace, jelikož je stejně tak dobrý herec jako bojovník. Závěr je pak především pro příznivce této série velice silný, škoda tedy jen toho méně tuctovějšího příběhu, neboť jinak se jedná o skutečný žánrový skvost. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Více komerční pojetí trojky pokračuje tak trochu rovněž i ve čtvrtém díle (zejména ve vyobrazení záporných američanů-idiotů), ale když se zamyslíte nad vším v životě, co jste viděli "MADE IN CHINA", ono to tak nějak dává smysl, ta lacinost s těma promakanejma rekvizitama a technikama... i když Ip Man rozebírá ožehavější a nikdy nekončící otázky zasahující i do současnosti. Charisma Donnieho Yena nese příběh snadno kupředu a prohlubuje tak jakousi čínskou kroniku, tentokrát zasahující do imigrantské politiky, ukazuje i Bruce Leeho, Ip Manova studenta, který bojová umění zpopularizoval v tehdejší USA, ale i čínsko-americké vztahy jako takové. Odsýpá to a líbí se mi zasazení příběhu do skutečného historického kontextu. Vzpomínám si, jak jsem vyrůstal na filmech s Van Dammem, takže jestli vaše děcka inklinují k bojovým uměním, tohle je, technicky vybroušenej a dobrej flick, co jim pustit. Nic pro starší a náročnější diváky, já už si takovýhle věci dávám spíše z nostalgie k tomu, na co jsem se díval jako kluk. Ale vzhledem k tomu, že je tenhle díl posledním, Ip Mana shrnuji celkově jako zajímavý projekt, který ukazuje bojová umění na pozadí bouřlivých proměn Číny v rozmezí třicátých až šedesátých let minulého století. ___ (2008-2019); 11.01.2011 - 11.2.2020 ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Počkal som si na kvalitný Bluray bez kórejských titulkov a mám to za sebou. Nebudem objektívny, ale budem hodnotiť od srdca. Určite nie ani zďaleka najlepšia časť, na fenomenálnu jednotku sa podľa mňa nechytá nič, ale... ALE je to záver fenomenálnej série, ktorá je pre ázijské pomery to isté, čo je Rocky pre americké. Keď si k tomu prirátam aj neoficiálny prequel, sequel a spin-off, tak máme v sérii 7 filmov, kde kvalita síce kolíše, ale rozprávajú príbeh legendy a tak sa aj táto séria stane raz legendou. Čo sa nestane, lebo sa to už dávno stalo, tak to je fakt, že Donnie Yen je už legendou, ktorý môže smelo zasadnúť bok po boku ku Jackie Chanovi, Jet Limu a podobným. Videl som približne polovicu jeho filmov, ostatok som nevidel preto, lebo to buď nejde zohnať vôbec, alebo neexistujú titulky, ale aj z tej polovice sa vyprofiloval na slušného herca (vie zahrať aj v komediálnej rovine, aj v dráme, aj v čistom akčňáku, je to multitalent) a hlavne na fenomenálneho fightera, ktorý len tak ľahko protivníka nenájde a to nie je len kvôli Ip Man sérii. Paradoxne sa mi najviac páči vo svojej domácej tvorbe, čím však nemyslím, že v americkej nie, len USA ešte neprišlo na to, ako ho poriadne využiť a tak vždy dostal len vedľajšáky, kde sa síce predviedol vždy excelentne, ale viac priestoru mu nedali, žeby stále rasismuz ako z podtónu tohoto filmu? Alebo len obavy z jeho schopností a formy, kedy ak by to on rozbalil naplno, tak sa ostatní môžu ísť schovať aj s kaskadérmi? Ale späť k filmu. Je to ázijská telenovela so všetkým dobrým ale aj tým zlým. Tu platí jediné pravidlo a to, že pokiaľ ste pristúpili na ich hru, tak si to užijete, pokiaľ s tým bojujete, tak vás to môže aj znechutiť a odradiť. Ja našťastie patrím do prvej skupiny a tak pri súboji s dvomi americkými hajzlíkmi (jeden na oslavách) a jeden v závere som doslova sám hecoval a povzbudzoval a to nahlas (bola noc, všetci spali o pár miestností mimo), aby to tomu hajzlíkovi jednému aj druhému riadne natrel. To sa mi už dlho nestalo. Mixovalo to v sebe prvky od prvej časti až po tretiu, ale to sa predsa dalo čakať, keď to mala byť záverečná kapitola veľkolepej ságy. Slušné cameo postavy Bruce Lee konečne potešilo a aj na malom priestore si dokázal získať diváka. Dráma na pozadí, na ktorú som akosi aj pri poznaní zjednodušeného životopisu skutočného Yip Mana nejako zabudol, aj keď v traileroch to pripomenuli, dokázala pohnúť so srdcom. Otcovské problémy aj na domácej pôde aj v USA mali niečo do seba. Áno, je tam kopa naivít, áno, bez laniek sa to neobíde, ale je to predsa film o legende a legendy predsa nie sú ako my bežní smrteľníci. Prečo vznikajú komixy? Ja som si film užil a už sa teším, ako niekedy, keď to vyjde aj s dabingom, si pozriem celú sériu za sebou. Podobné plány mám už pár rokov aj s Rockym, tak to bude krásna dvojséria s veľkým zážitkom, ktorý odporúčam každému fanúšikovi. Ja dávam totálne subjektívnych a srdcových 100%. Objektívne môžete ubrať hviezdu-dve, je mi to jedno, mne to našťastie nič nepokazí. () (méně) (více)

Silwer 

všechny recenze uživatele

Boje dobry,ale pribehove je to uz slatanina..treti hvezda za to ze je to uplne finale a uzavreni pribehu Ip mana.. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé zakončení série Ip Mana v podání Donnieho Yena. Jenda z nejlepší sérií o Martial Art co jsem viděl. Souboj asi ve 20 minutě kde je Bruce Lee naprosto luxusní a Scott Adkins toho nadřazenýho rasistu hrál taky dost věrohodně. Celou sérii doporučuji s naprostým klidem na srdci. 80% ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Stále poctivá poklona ikonickému majstrovi sa nesnaží viac šliapať na plyn, ale skôr uberá, viac preciťuje, skláňa sa do istej filozofickej pokory odrážajúcej obdobie a vek Yip Mana. Nič to však nemení na tom, že stále sa jedná o energickú záležitosť s istou mierou pátosu a tej známej béčkovej dávke nespravodlivosti, čo v tomto prípade rozhodne nie je urážka, práve naopak. Vcelku férové zakončenie vydarenej série o jednom veľkékom človeku, ktorý neprávom zostal v tieni svojho slávneho majstra .... ;) ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Nejslabší ze čtveřice Yip Man, tento díl zavání čínskou propagandou a celkově je to docela nepovedené. Jen ten Yen to hraje skvěle. ()

Reklama

Reklama