Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Recenze (146)

Mauric 

všechny recenze uživatele

Jak zabít legendárního Ip Mana? Narvěte ho čínskou propagandou, pošlete do do USA a z místních udělejte nácky. K tomu podměrečně zrecyklujte všechno, co ctilo minulé díly. Kde jsou ty nápadité choreografie, promyšlené lokace nebo pořádný záporák? Bída a zmar. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Občas zvyknem zopakovať jednu dosť cynickú vetu, že "rasizmus tu bude dovtedy, kým o ňom budeme hovoriť". Viem, je to priveľmi zjednodušený pohľad, ale ide v podstate len o to, že nemám rád, keď sa v niektorých filmoch v každej scéne účelovo s touto, niekedy až dogmou, preháňa. Píšem o tom preto, lebo aj teraz som mal zo začiatku podobný dojem, ktorý pretrvával asi do prvej tretiny. Aj keď takmer každá scéna vyjadrovala nejakú diskrimináciu, vo mne ten pocit postupne vyprchával a nevadilo mi to. Malo to tu nakoniec oprávnenie a záver filmu to oprávnenie ešte potvrdil. Až ma dojal. Škola v usa sa nekonala a Číňania môžu byť na svoju históriu, aj na kung-fu, hrdí. A myslím, že aj na toto štvrté, dôstojné zavŕšenie Ip mana. Technicky sa oproti predošlým dielom nezmenilo nič a aj tu sa vsádza na pomalšie, zato estetické tempo. 75% ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

velka skoda ze tato seria konci tie bojove umenia choreografie naprosty strop Donnie Yen paradny Ip man co viac dodat legenda navzdy ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Tešil som sa na pokračovanie mojej obľúbenej série o Ip Manovi a sklamaný som nebol, určite je to dôstojné zakončenie celej série. Na súboje sa opäť úžasne pozerá, Ip Man sa aj na staré kolená parádne obracia a príbeh opäť dokáže strhnúť, hoci tej telenovelovej naivity tam bolo trošku viac, ako v predchádzajúcich dieloch. Škoda, že toho Brucea Leeho tam nebolo o niečo viac, aj keď chápem, že film nebol o ňom, ale o Ip Manovi. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Filtr jak pres retriku, scenar blbej jak necky (záporák v podobě rasistickýho seržanta je vyloženě směšnej) a fight combat vyumělkovanej tak, jak se to filmu zrovna hodí. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Ale tady se to pěkně odbylo. Poslední díl mohl mít klidně o dvě hvězdy navíc. Prostor tam byl díky postavě Bruce Lee. Záporák a celý příběh kolem americké armády mi přišel trošku přitažený za vlasy. Škoda, takhle to osrat, ale je tam něco na co se stojí podívat a to je Donnie Yen a jeho Wing Chun. Choreografie a bojové scény jsou parádní a sice už vím, že je to taková pohádka, ale pořád mě baví se na to koukat. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Vyborne a dostojne uzavretie Ip-manovej serie. V Donnie-ho podani to bol excelentne zahrany zivotopis tejto legendy Wing-Chun. Sam sa tymto zapisal do povedomia mnohych a nezmazatelne do, nielen Honk-kongskej kinematografie. Este ako chlapec som ho obdivoval v mojom prvom karate akcaku z 1989, Red Force. Snad sa mu bude nadalej darit. Adkinsova klasika a i scenar v mnohom nevybocuje zo zaziteho. Avsak viem si predstavit tazke zaciatky a rasovu neznasanlivost v americkych skolach v tej dobe. Moze byt. Odporucam. ()

Velemír 

všechny recenze uživatele

Coby přímočará pocta konkrétnímu člověku překvapivě vkusné, dojde-li na sentiment, a nehloupé, když pak přijdou ke slovu nezbytné žánrové přísady... nepochybně právě i díky tomu prvému, jakkoli je tu Dobro a Zlo na skutečný životopis odděleno přece jen poněkud černobíle. Za mě nicméně určitě pozitivum, že jsem mezi výtečnými souboji opakovaně úspěšně zapomínal, že je to žánrově v prvé řadě o nich, bravo! ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Už to nemá kouzlo předchozích prvních dvou filmů ... Adkins dobrej --- ale souboj s nim nic moc ... Donnie jako pokaždé odvedl skvělou práci - ten chlap je super maník ... ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Pod 4 jít nemohu, série o IP MANOVI si drží laťku kterou ani tentokrát nepodleze, a díky Adkinsovi, o kterém víme že umí, jí drží společně s tradične fenomenálním Doniem Yenem až do epického závěru, u kterého poctivím fandům prostě musí ukápnout slza. Díky za dokonalou Kvatrologii, ke které se budu čas od času s chutí vracet. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Nadherne a dojimave ukoncenie tejto akcnej zivotopisnej dramy o majstrovi Ip Manovi,ktory sa preslavil ako kung-fu ucitel,aj tento stvrty zaverecny diel ponuka zaujimavy pribeh,super suboje a samozrejme nemozem zabudnut spomenut Donnieho Yena,ktory bol fenomenalny ako vzdy,ale aj Scott Adkins predviedol svoje tvrde paste,cize tu nemam o com rozmyslat,je to jasnejsie ako letna obloha...:-) ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Úžasné bitky a na tento (sub)žánr naprosto standardní zápletka, přičemž si to asiaté natočili přirozeně tendenčně ve svůj prospěch. Chce tu snad někdo tvrdit, že Američané točí podobné filmy objektivně? :-))) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Ip Man má sice pěkně a přehledně natočené souboje, ale snad kromě rvačky Bruce-Leeho nic, co by v předchozích dílech již nebylo zpracováno nápaditěji a lépe. Příběh je jednoduchý jako vždy a neustálé výzvy k soubojům typu "pojď, já ti ukážu, že mé bojové umění je lepší než tvé" už vyznívají spíš úsměvně. Do toho černobílé vidění světa - zlí bílí Američané vs. hodní Číňané a aby se neřeklo, tak i jeden hodný černoch. Čínská propaganda je završena ve finále, kdy americký mariňák začne prohlašovat něco o nadřazenosti Američanů (skoro v duchu nacistické ideologie) a Ip Man se nakonec rozhodne, že zůstane se synem raději v Číně, než v té ukrutně zlé Americe, kde jsou Číňané jen "ponižováni a šikanováni". No, ale zase to má pěkně vystajlovaného Bruce Leeho a pěkné Kung-Fu, u kterého není nuda, takže 60% se tomu dá dát v pohodě... ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Bitky jsou stále fajn, ale docela se s nima šetří a stejně jako minule se mezi nima vyskytuje ničim nezajímavá vata. Náhody s jakejma se osudy hlavních postav setkávaj patřej do kategorie neuvěřitelnejch a některý náměty (rasistický američani vs. utlačovaný číňani) spadaj rovnou do trapný škatulky. Těšil jsem se na Scotta Adkinse, kterej jako bitkař nezklamal, ale jeho postava za moc nestála, což bylo způsobený jeho přehrávánim v kombinaci s blbym scénářem. Škoda, že se příběh víc nesoustředil na silný dramatický motivy jako byly Ip Manovy pokusy vyrovnat se s onkologickou diagnózou a jeho komplikovanej vztah s dospívajícim synem. Viděl jsem potenciál na epickej závěr celý série, o to víc mě tenhle přiblblej díl zklamal, tři hodně slabý hvězdy. ()

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Škoda. Až příliš šablonovité a nedůstojné ukončení série. Ale chápu, o peníze jde až v první řadě... Tentokrát opět mizerné herecké výkony. Rozdělení světa na černý a bílý. A aby to bylo aktuální, řeší se šikana a barva pleti. Zasazení děje do ameriky se mi nelíbilo a tak jediné, co jsem si užil, byly bojové scény. Konec zase přeslazený. 40% ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Veľký záver Ip Mana, tvrdé súboje bez zľutovania, ale postava Bruce Leeho mohla dostať viac priestoru. Vo viacerých komentároch vidím narážky na prehnaný rasizmus, ale treba vychádzať z kontextu danej doby, v 70. rokoch to bola bežná vec. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Americké, imperialistické, rasististické agresivní svině si nezaslouží nic jiného, než nakopat. Bohužel jim to nandávají úplně stejné opresivní, rasistické svině, které z toho v době 'trade wars' ždímají agitku jak blázen... ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

YIP Man se na úvod ocitá už skoro na YIPce (kouříš, Bohumile?) a vše ostatní pak už setrvačností dojíždí jak přes vybledlý otloukací kopírák. Jenom se to tentokrát kvůli krajně nespokojenému synkovi přesunulo z Číny až do Spo(ko)jených Států.... Kromě obvyklých semknutě tleskajících čínsko vlasteneckých nálad je tradičně fascinující zejména zázračná gumová odolnost všech těchto soudruhů, kteří po obdržení multi nadílky mega devastujících fatálních kopů a úderů (kdy za normálních okolností by se už chystal invalidní vozík nebo přímo proslov v krematoriu) vždy z kómatu znovu čerstvě vyskočí a začnou s novou silou a energií bušit a kopat do svého spolutanečníka jakoby nic (včetně speciálního prodlouženého pěstního tremola pana IPa). Pak zase ten druhý během několika vteřin se šamanským úpěním znovu vleže recykluje, slepí, propojí a oživí všechny své zlomené kosti, natržené svaly a poškozenou šedou kůru mozkovou (plus namaže trochu kečupu na rty a kolem očí aby se neřeklo), ladným obloukem z lehu opět nečekaně vystartuje a duo úspěšně a s novou vitalitou pokračuje ve svém výstupu aspoň tak na 10 dalších vyvážených střídaček až do chvíle, kdy jeden konečně souhlasí s neobnovením výpadového cyklu, sbalí se, ukloní a svěže odcupitá domů (a abychom náhodou nic podstatného nepromeškali, pan stříhač nám v klíčových chvílích štědře nabízí i pěkná amatérská záběrová repete). Na pár momentů sem zabruslil dokonce i sám Bruce Lee a v koncentrovaném čase úspěšně předvedl všechny své populární škleby a ksichtíky, včetně obvyklé star dance práce s řetězovými tyčkami i velmi účinných vysokofrekvenčních hlasivkových impulzů. Není však jasné proč stejným způsobem s přehledem nepomohl i hromadně ubíjeným lokálním kung fu mistrům v případě zlého a nepěkně rasisticky nadopovaného desátníka a nechal to jen na svém nemocném a už ne tak výkonném učiteli, jehož zápěstí už občas místy vypadávají ze závitů. Asi byl busy s psaním nové úspěšné knihy? Vypadá ale že bouchací kmen s čnějícími uřízlými větývkami a slušivě pohodlné černé šaty až na zem už asi finálně osiří? Smutné ... ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Čože? Bruce Lee, Ip Man a Yuri Boyka v jednom filme? "What Is This, a Crossover Episode?" Pokračovanie podobné tomu predchádzajúcemu, možno málinko lepšie. Stále je to o bojoch a bojoch a bojoch a samozrejme tam je prepašovaná aj téma rasizmu a aké ťažké to mali čínania aj 20 rokov po vojne. Inak to ubiehalo rýchlo a bolo to vysoko pozerateľné ako tomu bolo aj pri predchádzajúcich dieloch. 7/10. ()

Reklama

Reklama