Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (147)

Orthank 

všechny recenze uživatele

Stále poctivá poklona ikonickému majstrovi sa nesnaží viac šliapať na plyn, ale skôr uberá, viac preciťuje, skláňa sa do istej filozofickej pokory odrážajúcej obdobie a vek Yip Mana. Nič to však nemení na tom, že stále sa jedná o energickú záležitosť s istou mierou pátosu a tej známej béčkovej dávke nespravodlivosti, čo v tomto prípade rozhodne nie je urážka, práve naopak. Vcelku férové zakončenie vydarenej série o jednom veľkékom človeku, ktorý neprávom zostal v tieni svojho slávneho majstra .... ;) ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

V těchto dnech je potřeba si připomenout, že ne všechno, co přišlo z Číny je uplně na hovno a nemusí nutně zabíjet lidi, ale třeba je jenom mrzačit, jako třeba kung-fu. Tahle fantasy pohádka už došla do 4. dílu a ani teď nevěřím, že tohle už je opravdu, ale opravdu ten poslední. Jako bavilo mne to, ne že ne. Donnie tu má obrovský charisma, až na to že tu má být Jipmanovi asi 69, ale co bych jim neprominul. Taky jim prominu, že to často zase zapne full Jedi mód, jako fakt už jsem čekal, jak tam vytáhnou světelný meče jednou, když se tam začali přetlačovat něčím jako silou. :DFascinuje mne, že tohle může někdo brát vážně. Nebo dokonce věřit že něco jako kungufu nebo cokoliv co zní jako čínská polívka může mít nějakou reálnou fight power a ještě smutnější je, že tohodle Číná zneuživá jako propagandu, což je ve filmu jasně vidět a s tou karikaturou Američanů je to opravdu bolestné sledovat, hlavně teda záporáci jsou těžká šablona, ale zase je potřeba přiznat, že v tomhle ochutnávají vlastní meducínku. Ono by to bylo smutné, kdyby neexistovali lidi jako Xu Xiaodong, který se snaží nesmyslnost kung-fu a jiných rádoby kaskadérských bojových umění mapovat a kterému kvůli tomu vláda snížila sociální kredit, což je v podstatě zákaz cestovat. :-( Velká tématika filmu je kritika protiimigrační politiky USA, což je jako fajn, dokud si člověk neuvědomí, jak se v tomhle chová Čína např. k Ujgurům a jiným etnikům. Ale divný je, že jsem se přes tu kritiku pořád bavil na 7/10 a na další díl se těším, ať tam klidně dají digitálního Ivana Draga, je mi to jedno. :D ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh Ip Mana se uzavírá ve čtvrtém pokračování. Co na tom, že se skutečným životem tohoto mistra má pramálo společného a drží se jen několika stěžejních životních bodů? O milence, závislosti na opiu, jeho touze po penězích, atd. se tu nehovoří, protože by to narušilo auru, kterou mu tvůrci filmu vytvářejí již od prvního snímku. Jako filmová série to však funguje skvěle, na čemž má svůj podíl excelentní choreografie, výtečná hudba (zejména ten ikonický motiv) a parádní Donnie Yen. Vzhledem k tomu, že Wing Chun praktikuji, byť zatím na opravdu nízké úrovni, tak do soubojů trošičku vidím a ne vždy to je Wing Chun jak má být. Ale nevadí mi to, nepohoršuje mě to. Jsem rád, že o "mém" stylu existuje zdařilá filmová série, v níž je hlavní hrdina právě legendární SiFu Ip. O to víc pak potěší pěkně pojaté Chi sao, Pun sao, údery z krátké vzdálenosti, řetězové údery, Lan sao, Bong sao, atd. atd. Kvalita všech dílů je proměnlivá, ale ten závěrečný dle mého o kousek překonává trojku, byť těch dílčích zápletek (navíc svým vývojem předvídatelných) je tu jaksi moc a americká základna tomu dala korunu. Tím však nehaním pěkně zpracované souboje Geddese (můj oblíbenec Adkins opět potvrzuje své kvality) s mistrem Wanem a Ipem (Ty údery prsty na oko a krk! Wow!). Závěr u dřevěné panny je dojemným pomkrnutím na všechny, kdo vědí něco o Wing Chun a Ipovi, konkrétně na skutečné video, na němž umírající Ip Man cvičí. Potěšilo také zapojení (konečně!) Bruce Lee do příběhu, protože ten by tu neměl chybět. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Pod 4 jít nemohu, série o IP MANOVI si drží laťku kterou ani tentokrát nepodleze, a díky Adkinsovi, o kterém víme že umí, jí drží společně s tradične fenomenálním Doniem Yenem až do epického závěru, u kterého poctivím fandům prostě musí ukápnout slza. Díky za dokonalou Kvatrologii, ke které se budu čas od času s chutí vracet. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Ale tady se to pěkně odbylo. Poslední díl mohl mít klidně o dvě hvězdy navíc. Prostor tam byl díky postavě Bruce Lee. Záporák a celý příběh kolem americké armády mi přišel trošku přitažený za vlasy. Škoda, takhle to osrat, ale je tam něco na co se stojí podívat a to je Donnie Yen a jeho Wing Chun. Choreografie a bojové scény jsou parádní a sice už vím, že je to taková pohádka, ale pořád mě baví se na to koukat. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)

Reklama

Reklama