Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

krauset

všechny recenze uživatele

Fargo bratří Coenů patří k nejlepším filmům devadesátých let a série na něm založená byla důstojným navázáním. Původně neměli bratři s minisérií nic společného, ale když viděli pilot a uvědomili si, že se tvůrci Noahu Hawleymu povedlo napodobit atmosféru filmu a přitom stvořit něco svébytného, přidali se jako výkonní producenti. Fargo se vrací do zasněžené Minnesoty, kde ne každý je bílý jako padlý sníh. Nájemný vrah Malvo (Billy Bob Thornton) poradí při náhodném setkání v nemocnici Nygaardovi (Martin Freeman), aby se postavil muži, který ho šikanuje už od školy, což vyústí ve vraždu panovačné manželky a řadu nešťastných příhod. Minisérie tónově rozkročená mezi krimi dramatem a černou komedií a fantasticky zvládající obojí. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Noah Hawley mě nadchl už první řadou Legionu. Je to tedy jeden z těch tvůrců, u kterých mě zajímá vše, kolem čeho se motá. Podobně to mám s Moffatem, Nolanem, nebo Villeneuvem. Prostě lidi, kteří se mi trefují do vkusu skoro vždycky. Takže je jasné, že Fargo jsem si nemohl nechat ujít. No a je to pecka. Nejde o detektivku v pravém slova smyslu, divák vidí co se děje, nehledá se vrah. Přesto je to zajímavé, plné zvratů a tím pádem i napínavé. Tvůrci na začátku každé epizody divákům tvrdí, že jde o příběh podle skutečných událostí. A dobře dělají, protože geniální Noahův mozek toho nakládá na diváky vcelku dost, takže toto tvrzení jim pak pomáhá sdílet s postavami příběh daleko intenzivněji. Kdyby to začínalo oznámením...buďte v klidu, jen jsme si to vymysleli, nebylo by to prostě ono. A ta samá invence všech tvůrců a skvělého hereckého obsazení, dělá z tohoto zamotaného případu plného mrtvol chytrou a přehlednou podívanou. Seriálový skvost, který v sobě nese ducha Coenovic filmu, ale současně přidává něco navíc,...plně využívá formátu seriálu; možnost jít do detailu, řešit kontext, nechat postavy "ožít". ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto sériu charakterizujú 2 extrémy. 1. Extrém: Tak nudné, nesympatické, tupé a zbytočné postavy policajtov som už dlho, snáď od čias nemeckého Big Bena nevidel. Tá ich nemohúcnosť pripomína šerifa menom Ed Tom Bell z No Country For Old Men, no ten to zachraňoval hÍbkou svojej postavy, čo týmto policajtom rozhodne chýba. Síce sa to snažia v posledných epizódach napraviť, ale na šerifku z pôvodného filmu bratov Coenovcov sa ani náhodou nechytajú. 2. Extrém: Vďaka nemu sa tešíte na každú časť. Martin Freeman a Billy Bob Thornton si za svoje postavy zbabelého hajzla, čo sa naplno chopí svojej šance a precízneho, chladnokrvného zabijaka s vlastným morálnym kódexom a geniálnymi hláškami zaslúžia vytesať sochy. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - K seriálu „Fargo“ jsem se dokopávala relativně dlouho.. Bratři Coenové jsou z téhle minisérie cítit na každém kroku.. Jako kulisy svého příběhu si vybrali naprosto tuctové městečko v Minnesotě s nudně ledovým počasím.. Většina hlavních i vedlejších postav je stejně obyčejná a uvěřitelná jako tenhle poklidný zapadákov.. Spád nastává v podstatě od prvního záběru, kdy na půdu Bemidji vrtne profesionální zabiják.. Děj bratří Coenů má spád především díky konfrontaci nudy s naprostou absurditou nahodilých událostí.. Bohužel tenhle seriál stojí na pevných základech naprosto geniálního obsazení dvou hlavních postav - Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem.. Zatímco charismatický nájemný vrah Malvo je prototypem chladnokrevného zabijáka, kterého zlidšťuje krutě poťouchlý humor a mírná vlna šílenství, tak druhý hrdina Lester Nygaard je naprostou nulou a zapomenutým otloukánkem.. Ve scénách, kde se kluci objeví to jede a má šťávu, bohužel v těch ostatních hrozí místy bezbřehá nuda a šeď.. Sexy tempo na nich stojí a padá.. Billy Bob Thornton ze sebe ždíme maximum a předvádí svůj brilantní padouší um.. Martin Freeman pro změnu dokáže rozehrát jeden z nejvíce fascinujících proměn postav, které si dokážu vybavit.. Jeho znepokojivá proměna charakteru je sama o sobě ledově spalující.. Bohužel ani jeden proti sobě nemá stejně silného či dokonce charismatického protivníka.. Za zmínku stojí jen vyšetřovatelka Allison Tolman s buldočí povahou a roztomilý zodpovědný poseroutka Colin Hanks.. Ostatní jsou jen velmi zdařilé křoví.. To celku „Fargo“ ubírá na kráse.. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších sérií seriálu za posledních 10 let. Tato řada se poměrně věrně drží atmosféry filmového Farga, v hlavní roli je sníh, ňouma, příjemně civilní policistka, sníh a všudypřítomná filozofie "shit happens". Navíc je tu Billy jako naprosto psycho zabiják, který celý projekt staví nad úroveň filmového Farga. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama