Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Fargu jednoznačně dominuje Billy Bob Thornton, jehož herecké schopnosti se tady bezvýhradně potvrzují. Jde z něj strach a současně je až trestuhodně sexy. A než vypisovat další superlativy a unavovat jejich čtením, to se radši do Farga hned zakousněte a ujišťuju vás, že se jen tak nepustíte. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U první řady vám srdce nejrychleji tepe při prvním dílu. Mnoho mrtvých, samý sníh, opravdu zvláštní, až sympatický černý humor, ale pořád jen variace na Coeny. Nakonec si mě ale i tohle Fargo získalo, asi dvou neústupností, stejně jako hlavní ženská hrdinka. Od počátečních sedmdesáti se mé hodnocení na konci ustálilo na devadesáti procentech, to už jsem taky dlouho nezažil! ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70 %. "Raz, to si ešte bola maličká a spala si vo svojej izbe, som sedel na verande s brokovnicou a čakal som na zlo." - "A prišlo?“ - "V tú noc nie. Ale čoskoro.“ Nie je to až taká pecka, ako mnohí tvrdia, veľa krát som sa dosť brutálne nudil a jednu nesympatickú postavu striedala druhá. Proste s druhou sériou neporovnateľné. Ale i tak je to ľahký nadpriemer. Treba povedať, že hoci sú postavy fakt nepríjemné a až na (budúcu) šerifku, jej otca, jej priateľa a jeho dcéru si žiadna nezaslúži dobrý koniec, samotné herecké výkony sú kvalitné, atmosféra zasneženého mestečka postriekaného krvou je správne drsná a na viaceré scény len tak nezabudnete. Tvorcovia to ale na môj vkus príliš prehnali s počtom postáv (Oliver Platt je svojím spôsobom ukážkovo zbytočný) i s humorom (ktorý sa do mrazivého príbehu príliš nehodí) a niektoré ich nápady po stránke logiky nevysvetlíte ani kebyže moc chcete (hluchonemý nájomný vrah?). Najviac ma bavili scény s (budúcou) šerifkou a jej otcom. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po TWIN PEAKS (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci početné a ceněné filmografie bratří Coenů mají dva tituly kultovní status. Vedle zkouřeného Big Lebowskiho je to i Fargo. Možná trochu omylem, protože si myslím, že filmoví fanoušci mají sklon vykládat si tenhle coenovský titul tarantinovským způsobem. Coenům jde ale v případě jejich kriminálního cyklu, kam řadím vedle Farga jejich prvotinu Zbytečná krutost, Muž, který nebyl a Tahle země není pro starý, spíš o psychologická dramata lidí ve výjimečných situacích, zatímco Tarantinovi jde o zábavu a cool styl. Seriálové Fargo, jakkoliv za ním jako producenti stojí i Coeni, jde ale opravdu ve šlépějích Tarantina. Z coenovského stylu si berou jenom titul, který slibuje slušný komerční ohlas. Scénáristovi jde o to, aby ve všech situacích byly jeho postavy patřičně cool a vypouštěly sexy hlášky, zatímco Coenům šlo o uvěřitelnost, jakkoliv konfrontovanou s absurditou a ošidnou nahodilostí. Zatímco Coenům jejich antihrdiny a krvavá dramata věřím, tady jsme od počátku ve světě fikce. Ale podotýkám, opravdu zábavné fikce. V žebříčku světových filmových padouchů si Lorne Malvo stojí hodně vysoko, nebojím se říct v první desítce. Billy Bob Thornton si s touhle postavou opravdu skvěle pohrál a dal mu zvrácené charisma, které mu musí závidět i nejeden bondovský padouch. Ostatně je patrně jediný záporák, který dokázal překonat legendární výkon Terminátora, který vystřílel v prvním díle policejní stanici s 18 policisty. To Malvo je při své redukci organizovaného zločinu ve Fargu výrazně výkonější a 22 skalpů při čištění budovy hned tak někdo nepřekoná. Malvo je inteligentní a zkušený protivník, který ale bohužel nemá opravdu důstojného protihráče z řad kladných postav. Tenhle seriál stojí a padá s Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem. Tam, kde se vyskytují, šlape seriál, jak má, kde nastupují ostatní, rychle ztrácí tempo. Zatímco např. Batesův motel má výborně vymodelované vedlejší postavy, kde kdykoliv je možné, aby převzali vůdčí roli v pokračování, tady jsou ostatní postavy spíš přicmrndávači a figurky, jakkoliv třeba v případě Boba Odenkirka docela zábavné figurky. Celkový dojem: 85 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada FARGA mě zahákovala od prvního dílu, po kterém pak občas polevila, ale ve výsledku (i díky silnému finále) rozhodně nadprůměrně pobavila a utkvěla. Stojí především na třech skvěle napsaných, obsazených a zahraných postavách a sice na ušláplém, ale před očima se rychle znepokojivě proměňujícím pojišťovákovi Lesteru Nygaardovi (mrazivý Freeman), tajuplném a excentrickém zabijáku Lorne Malvovi (charizmatický a zábavný Thornton) a colombovské policistce Molly Solverson (roztomilá Allison Tolman), ale k jeho kouzlu vydatně přispívají i silné dialogy, zvraty a nápady, osvěžující zasazení do zasněženého zapadákova, atmosféra a mocné ústřední hudební téma. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zdařile oprášená "autentická" atmosféra původního filmu vytěžená do poslední sněhové vločky. Herecky přesné obsazení s excelujícím Thorntonem, krásně zašmodrchaný příběh plný podivných kreatur a náhodných mrtvol je úžasnou poctou Coenovkám obecně. Krásná hudba. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadsádzka pri zobrazení výčinov, spôsobu jednania a komunikácie hlavného zloducha v excelentnom hereckom stvárnení, komické (ne)konanie neveľmi schopnej polície, boli tými správnymi koreniacimi prísadami prvej série. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sarkastické, studené, miestami veľmi odľahčené, až za vlasy pritiahnuté "dielo", ktoré sa neberie nijak vážne, v ktorom ani tak nejde o násilie ako silu "komunikácie". Klobúk dolu pred tvorcami, ktorý sa so scenárom takmer do detailu "dokonale" vyhrali. Zapletačka a rozmotávačka taktiež solídne podaná, takže sám za seba veľmi spokojný, a to seriály príliš nemusím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hned úvodní díl si mě omotal kolem prstu, ale nevím, jestli to bylo úplně dobře, protože ho žádná z následujících epizod nepřekonala. Hlavními trumfy seriálového Farga jsou herci, především tedy Martin Freeman, Billy Bob Thornton a Allison Tolman, a to, že nejde o obyčejný remake, nýbrž o docela mazané pokračování, které film bratří Coenů tu a tam něčím připomene. Pětihvězdičkové hodnocení ovšem nedávám z toho důvodu, že některé věci některým lidem procházely až příliš snadno a většina policejního sboru, o FBI nemluvě, se chovala vážně neskutečně tupě. A také si mohli scenáristé dát záležet s dopovězením některých příběhů, když jich tolik rozheráli - například co se stalo s Chazzem a jeho rodinou? ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si od dosledování první série tak týden odstup, než jsem ji ohodnotil a zvážil všechna pro a proti a prostě stejně ne. Přijde mi to přeceněné. Je to velká zábava, o tom žádná. Ale prostě nevím, jak to mám pojmout. Mně se ta nadsázka a černý humor líbí, ovšem nejde to brát ani krapet vážně, to prostě vůbec nefunguje. Funguje to jen jako relax. Neustálé přesvědčování o "true story" beru jako vtip (ačkoliv by se v tomto lhát nemělo), ale prostě je celá story tak jasně vycucaná z prstu, že to nejde nezmínit. Prakticky všechny postavy, s výjimkou Molly, jsou naprosto debilní a sledování jejich počínání je čisté divácké utrpení ve stylu Četník a mimozemšťané. Pak je tu ještě samozřejmě postava Billyho Boba Thortona, kterou zmíněný zahrál brilantně. Ta postava ale taky naprosto nedává smysl, tvůrci z ní dělají poloboha a o samotné motivaci, proč to vlastně dělá, se nedozvíme vůbec nic. Jestli má nějaký morální kodex (očividně ne, protože jde po špatných i dobrých), jestli to dělá pro peníze (očividně ne, protože leccos dělá zadarmo), takže asi jen pro zábavu, ale to je teda dost karikaturní. Velmi mnoho charakterů je v podstatě okopírovaných z filmu, což je asi záměr. Moc mě potěšilo zodpovězení zásadní nedořešené otázky z původního filmu, ačkoliv linka se Stavrosem naprosto vyšuměla a vlastně tam vůbec nemusela být. Potěšil mě i hudební návrat. O atmosféře ale nemůže být vůbec řeč. Seriál se tu v tomto ohledu spoléhá pouze na prostředí zasněžené Minnesoty, ale to je tak nějak atmosféra zadarmo. Oceňuji, že se seriál velmi úspěšně vyhýbá v první sérii jakémukoliv náznaku klišé, je to ale za cenu toho, že to vlastně celé nedává moc smysl, je tam dost děr ve scénáři z hlediska motivace a logiky jednotlivých postav a prostě z tohoto hlediska je to pro mě velice neuspokojivé, ačkoliv jsem se velice dobře bavil, ale jenom o tom to prostě není! ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Plny ocakavania, som asi v tretine serie zistil, ze je to naivne(zeby naschval?...) scenaristicky derave...kopa logickych nezmyslov mi skutocne prekazala. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"What if you're right, and they're wrong?" _____________ Definice řemeslný dokonalosti, vizuální pornografie se vším všudy, perfektní tribute původnímu celovečeráku, atmosféricky nervydrásající katalyzátor adrenalinu, výbordelná černohumorná satira, nekompromisní kritika americkýho konzervatismu a systémovýho korporativismu, revoluční gamechanger kriminálního žánru, a z hlediska scénáře nejvíce komplexní milník v dějinách televize. Bezchybný takřka ve všech aspektech a složkách. Jedním slovem: ženiální. Nemám slov. Onanie pro cinefily. Sledování v zimním období výhodou! Lorne Malvo, jehož ztvárnil démonický Billy Bob Thornton, je zcela bezkonkurečně král antihrdinů, respektive záporák záporáků. No a Martin Freeman mu zdatně sekunduje.... [VERDIKT: 20 sraček spadlejch do zimáku z 10! Noah Hawley a bratři Coenovi se bezprecedentně zapíší do dějin moderní kinematografie - jelikož jejich příběh mě absolutně odpálil do emocionální stratosféry] ()

lamps 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nerad bych přeháněl, ale bezprostředně po dokoukání první série Farga mám vlezlý pocit, že nic tak geniálně nevypočitatelného, zábavného a vzrušujícího jsem ještě v životě neviděl (a to jsem docela velký fanda brazzers). Seriál, který jsem za jediný den sloupnul jako pivo k večeři a který mi dokázal několik věcí. A) Že Billy Bob Thornton patří definitivně k nejlepším hercům své generace a, ačkoli hraje roli v podstatě zvrácenou, držel jsem mu palce víc než sám sobě na rande. B) Že prostředí v tomhle úchvatném satirickém spektáklu hraje tak mrazivě přesvědčivě, že bych ho samotného osázel Zlatými Glóby (a že je tedy vzorovým příkladem toho, jak se má s prostředím ve filmu pracovat). C) Že pokud má někdo vynikající námět, neměl by ho v současnosti chtít přetvářet do jednoho celovečeráku, nýbrž jít do televize a vyčarovat podobnou desetihodinovou nádheru.... Dosud by mě ani nenapadlo, že někdy uvidím, jak se otloukánek Martin Freeman postupně mění v chladnokrevného zabijáka Thorntona, ale ono to proběhlo jednoduše geniálně a v součtu všech formálních aspektů vlastně i uvěřitelně. První epizoda absolutní zlato. 100% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina Farga byla hodně nudná, ukecaná a utahaná. Druhá byla znatelně lepší a díky tomu jsem vydržel do konce série. Pochválit se dá atmosféra a především herecké výkony. Příběh byl zajímavý a tak by nebylo fér skončit v polovině. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je zatraceně dobrý černohumorný krimithriller, který se vyplatí vidět už jen kvůli geniálním postavám B. B. Thorntona a M. Freemana (zásadní, ale přitom uvěřitelný vývoj jeho charakteru je brilantní). Scény, v nichž vystupuje alespoň jeden z nich, mají vždy potřebný náboj. 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlhšie som rozmýšľal, koľkože tých hviezd prvej sérii Farga udeliť, ale nakoniec som sa rozhodol pre plný počet. Chytro vystavaný komplikovaný prípad, ktorý vyvolá ďalšiu a ďalšiu vlnu násilia, aby sa zdanlivo na istý čas situácia zopakovala a potom išlo zase všetko dokola ako od začiatku. Niektoré línie trochu vyzneli do prázdna, je škoda, že Oliver Platt sa už v záverečných epizódach neobjavil a celkovo sa toho dalo natlačiť do finálnych častí viac. Ale atmosféra, herecké výkony, myšlienky, to všetko je na najvyššej možnej úrovni. Asi mi chvíľu bude trvať, než sa odhodlám prejsť na ďalšiu sériu, keďže tá bude zrejme úplne inak ladená. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jen velmi zřídka se mi stane, že mě chytí hned pilotní epizoda některého seriálu. Tohle však bylo úplně skvělé. Určitě taky znáte ty dny, kdy vám ráno ujede autobus, protože ten čůrák jede o pár minut dřív, tak se vrátíte domů uvařit si kávu, jenže chybí voda. Dolejete vodu. Kávovar začne hlásit "příliš jemně namletá káva". A takhle se vám to celý den kupí a vy máte strach se do čehokoli pustit. Velice nenápadný úvod, ve kterém sledujete jeden takový extrémně nevydařený den věčného losera Martina Freemana, který se do dané role náramně hodí. Na druhé straně je naprosto šílený zabiják Billy Bob Thornton a náhoda tomu chtěla, že osud svede tyto dva lidi dohromady. Vůbec se nechce věřit, že v Minnesotě žije takový počet retardů a podivínů na tak malém prostoru. To je hustota dementů na metr krychlový takřka srovnatelná s poslaneckým klubem Pirátů či TOP 09. Inspirace skutečnými událostmi musí být opravdu jen okrajová, protože něčemu podobnému se jen velice těžko věří. Každopádně prudce koukatelná záležitost s naprosto dokonalým tmavě černým humorem a nesmírně zajímavým dějem. Snad budou další série dosahovat srovnatelných kvalit. [85 %] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nahliadnutie do série 2 ma utvrdilo v tom, že tento seriál je potrebné hodnotiť po sériách, pretože sú to samostatné útvary. Po veľmi dobrom zážitku z filmu som bol oprávnene zvedavý, čo prinesie seriál. A priniesol rozkošatenejší dej, iných hercov, z ktorých dominovali Billy Bob Thornton a Martin Freeman, primeranú atmosféru, výbornú hudbu a kameramana, ktorý sa tiež nenechal zahanbiť. Takže ako obvykle môžem vyčítať iba slabšie fungujúce nožničky strihača, ktorý mohol, zbaviť túto sériu hluchých miest a zbytočných dejových odbočiek. Potom by sa dalo uvažovať o plnom počte bodov. V každom prípade mimoriadny počin, ktorý bude málokto z divákov, ktorí videli film, považovať za nadbytočný. ()

Reklama

Reklama