Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

Itar 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, hvězdou první řady není Thornton (byť je famózní), nýbrž Freemanova přišláplá krysa, která prochází vývojem tak slizkým a přitom uvěřitelným, že je to srovnatelné snad jen Walterem Whitem v Breaking Bad. Na můj vkus se první série rozjížděla až příliš pozvolna, nicméně od páté epizody se jede už jede nekompromisně na plný plyn. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavná hra s divákem i vlastními postavami seriálu. Řekla bych, že z nevyslovených narážek snad už ani nejde dostat více pocitů nebo černého humoru. Fargo je ze všeho nejvíc krutě naturalistické, kdy lidé i mrazivá příroda s (téměř) každým dílem překonávají sami sebe a staví tak diváka do nekonečné smyčky WTF momentů. Tentokrát ale v pozitivním, tak nějak užaslém slova smyslu. Fargo je jako celek velice originální, zábavné ale i tak trochu odtažité dílko. ()

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani se mi nechce věřit, že se to takhle celé odehrálo, neboť to, co nám sériál poskytuje za informace, je fakt masakr. Celou sérii nás připravuje na kolizi Gus-Malvo, a až se k tomuto momentu seriál dopracuje, stojí to fakt za to. Vynikající soundtrack k tomu už jen podtrhuje hravou režii, vynikající výkony a už tak temnou atmosféru zasněžené Minnesoty. Propojení s filmem už je jen třešničkou na dortu. Plus ještě zlepšuje samotný film, a to se sakra nedá říct u všeho. Vskutku senzační zážitek. /90%/ ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Je potřeba, před seriálem vidět film? Otázka, na kterou jsem marně hledala odpověď v okolí i éteru. Teď mohu zodpovědně prohlásit, že je to lepší (i když ne úplně nezbytné).... byla by totiž škoda přijít o spoustu odkazů a návazností..... a možná i díky tomu si člověk první sérii lépe vychutná a možná mu seriál i víc zachutná, tak jako mně, než jeho praotec.....povedené herecké obsazení vede ke zdařilému filmovému mixu, o kterém s trochou nadsázky můžu říct, že byla krvavě vtipně příjemná!....90% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zůstáváme v "blízkém" okolí Farga, v několika scénách ho dokonce navštívíme, mrazivá Minnesota tedy tvoří základ atmosféry i v seriálu. To ovšem není jediné propojení s kultovním filmem, několik jeho "nedořešených scén" zde má prostor a takový Stavros Milos je tu snad hlavně pro to dořešení. Což neznamená, že by jeho linie nebyla zajímavá, navíc Lorne díky ní jede dál, jakoby část s Lesterem skončila. Tak tomu ale není, vždyť i pojišťovák roku potřebuje zubaře, nedobrovolně. Jak Lester Nygaard, tak Lorne Malvo, jsou výborně napsané postavy, obzvlášť Lester prochází až neuvěřitelným vývojem a Martin Freeman ho hraje fantasticky! Stejně tak fantastický výkon předvádí i Billy Bob Thornton, jehož Malvo je postava velmi tajemná, což se vlastně po celou sérii nemění. Je tomu tak dobře, nájemný vrah by o sobě přece neměl příliš prozrazovat... i když nájemný, není to spíš koníček? Občas to tak vypadá. Každopádně mu alespoň v některých případech nešlo nefandit, je to postava někdy děsivá, někdy sympatická, navíc se "svým" smyslem pro humor (například rozhovor s rodinou žijící v bývalém domě Lestera). Vlastně mě pošťák naštval, doufal jsem v konfrontaci Lorne Malvo/Mr. Wrench, ta první je ozdobou série, v bílé tmě předvádí svůj um výborná kamera, ono to platí pro celou sérii, ale zde obzvlášť. Co se vedlejších postav týče, právě Mr. Numbers a Mr. Wrench jsou dokonalý, jejich vrtací scény, či setkání s Lesterem ve vazbě a úsměv... Co dodat, černý humor, stejně jako nadsázka prostě zůstávají, perfektně napsané jsou i veškeré dialogy, jenom s těmi náhodami jsem měl obzvlášť v posledních dvou epizodách trošku problém, ale dobrá. Zabijáci z Farga jsou důkazem, že celá série nestojí jen na dvou postavách/hercích. Takže ještě několik jmen ve výborných vedlejších rolích... Keith Carradine, Bob Odenkirk, Colin Hanks a Jeff Russo, jehož fantastická hudba má roli hlavní. 90% ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po téměř deseti letech jsem se vrátil k první sérce Farga, a je to pořád absolutně úžasná podívaná. Když jsem ji viděl poprvé, neznal jsem ještě vůbec filmy bratří Coenů, a teď mi, po letech strávených obdivováním jejich filmografie, tenhle seriál místy přišel trochu jako imitace... Ale pořád je to imitace natolik zdařilá, že ji nemůžu nemilovat. Obzvlášť, když je Lorne Malvo nepochybně jedním z nejlepších záporaků všech dob, napříč všemi médiemi. A Billy Bob Thornton podává jeden z nejlepších hereckých výkonů, co jsem kdy viděl. Freeman je taky boží, a vývoj jeho postavy je strhující, ale Thornton je tak přesvědčivej, že bych mu prodal vlastní duši, kdyby mě o to požádal. 10/10 ()

krauset

všechny recenze uživatele

Fargo bratří Coenů patří k nejlepším filmům devadesátých let a série na něm založená byla důstojným navázáním. Původně neměli bratři s minisérií nic společného, ale když viděli pilot a uvědomili si, že se tvůrci Noahu Hawleymu povedlo napodobit atmosféru filmu a přitom stvořit něco svébytného, přidali se jako výkonní producenti. Fargo se vrací do zasněžené Minnesoty, kde ne každý je bílý jako padlý sníh. Nájemný vrah Malvo (Billy Bob Thornton) poradí při náhodném setkání v nemocnici Nygaardovi (Martin Freeman), aby se postavil muži, který ho šikanuje už od školy, což vyústí ve vraždu panovačné manželky a řadu nešťastných příhod. Minisérie tónově rozkročená mezi krimi dramatem a černou komedií a fantasticky zvládající obojí. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl považuju bez přehánění za jeden z nejlepších televizních počinů vůbec. Pak se ale výrazně zvolní, nastoupí další postavy a mezi geniálním pilotem a stejně tak výbornýma posledníma dvěma epizodama nastává po dějový stránce celkem hlušina. I tak ale obsahuje spoustu nezapomenutelných scén, který jakoby vypadly přímo z Coenovic bezedný skříně s nápady. Billy Bob Thornoton aka Lorne Malvo je nejlepší postavou celýho seriálu, každá jeho scéna je plná napětí. Lesterova proměna je ukázková, nově nabytý sebevědomí mu rozhodně svědčí a scéna ve výtahu z devátýho dílu je pro mě naprosto pochopitelná (trochu jako transformace a motivace k činům Waltera Whitea). Doslova geniálních a nezapomenutelných scén je hned několik, ale pak je tam ta zbytečná dějová roztahanost, která k ničemu nevede (Stavros Milos). Jako celek jsem si televizní Fargo přes kolísající úroveň užil, takže první série 8/10. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších sérií seriálu za posledních 10 let. Tato řada se poměrně věrně drží atmosféry filmového Farga, v hlavní roli je sníh, ňouma, příjemně civilní policistka, sníh a všudypřítomná filozofie "shit happens". Navíc je tu Billy jako naprosto psycho zabiják, který celý projekt staví nad úroveň filmového Farga. ()

Evander 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný Martin Freeman a ještě lepší Billy Bob Thornton. Skvělá je též Allison Tolman. Jinak je Fargo napínavou detektivkou, která i přes drobné výkyvy zaručeně na pár hodin zabaví. 80% ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprostá lahůdka, u které si vychutnáváte úplně každé kousnutí! Bezkonkurenční Billy Bob Thornton a perfektní Martin Freeman. Příběh jen tak nepustí, černý humor neomrzí a charisma jednotlivých postav doslova září z obrazovky. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, že by vás chytil a extrémně bavil první díl. Podle mého to byl snad i nejlepší díl celé první série. V tomto seriálu očekávejte extrémně divné chování postav, a hlavně vydatnou porci černého humoru. Klidně bych ho i přidala, ale i tato porce byla velmi chutná. Nebývá to totiž zvykem. Navíc je to celé podané s naprostou ironií a nadhledem. Hlavní postava dobráka Lestera se hezky vyvíjí a ke konci svým chováním dost překvapuje. Můj oblíbenec je ale samozřejmě hlavní zabiják se zabijáckým účesem, zabijáckým smyslem pro humor, zabijáckou inteligencí a zabijáckými výrazy obličeje. Jinak byste ale těžko pohledali bandu větších idiotů než tady. Hodně originální detektivní seriál, který vás chytne opravdu téměř od první minuty. Za mě byl překvapivý i konec. Celé jsem si to užila. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Prvá séria Farga skoro nemá chybu. Herci sú fenomenálni, hlavne Martin Freeman a Billy Bob Thornton, hudba je viac než akurátna a dej je vystavaný skvelo. Jedna vec však neuspokojila moje očakávania, koniec mi prišiel až príliš karmický, nastal koniec a všetko skončilo dobre. Šťastný koniec mi nevadí úplne, no spôsob akým sme sa rozlúčili s antagonistami mi nebol úplne po chuti, aj keď nebol vyslovene zlý. Inak vynikajúca séria, som zvedavý či sa jej druhá dokáže aspoň vyrovnať. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luxusní první série. Táhnou jí hlavně dvě postavy, nelítostnej zabiják ztvárněnej skvělým Billy Bobem Thortnem a uťápnutej pojišťovák, kterýho hraje Martin Freeman. Právě postava pojišťováka Lestra prošla během deseti epizod takovou změnou, že jsem to snad v žádným seriálu neviděl. První série mě dostala už excelentním pilotem, pak už je to až do konce navázání na příběh, kterej nenudí a v každým díle se posunujete po kouskách dál až k nevyhnutelnýmu závěru. 95%. ()

Ringhio 

všechny recenze uživatele

První dva díly mne nadchly, ale pak přišel slabší střed. Poslední tři epizody měli šmrnc a spád to se mi moc líbilo. Tam bych neváhal dát za pět, ale průměr mého hodnocení je na čtyřech hvězdách a tak to i nechám myslím, že je to tak správně. Jinak super výkony Martina Freemana a B.B. Thorntona - klobouček. ()

bearmeedek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem první epizodu a prostě mě to nevcuclo tak, jak bych si představoval. Jedině Thornton byl skvělý. Chtěl jsem Fargu zamávat, ale prý je druhá řada podstatně lepší, tak možná zkusím. ()

Reklama

Reklama