Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začalo to neodolatelným a podmanivým soundtrackem, ale žel to muselo jednou skončit, naštěstí se seriál rozloučil v plné parádě a jak nejlépe mohl. Už od prvních chvil jsem byl ze seriálu nadšený, z jeho černého a netradičního smyslu pro humor, který mě několikrát poslal do kolen, velkým výčtem různorodých postav, které si nikdy nemohli být jisté svojí budoucností, ale když už se jí dočkali, tak prodělaly značný vývoj.Bavilo mě sledovat jejich nejisté osudy a nezáviděníhodné okamžiky, které si pro ně tvůrci nachystali. I výběr herců byl trefou do černého, neboť se zde všichni sžili se svými charaktery, jenže přesto všechny do kapsy bezkonkurenčně strčí zabiják Lorne Malvo Billa B. Thorntona. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jenom proto, že jsem viděl film Fargo od bratrů Coenových z roku 1996, jsem chtěl zhlédnout i seriál zabývající se podobným příběhem. Nutno podotknout, že kdyby neoplýval seriál tak skvělými herci v hlavních rolích, zapadl by do průměru. Oba ústřední herci, Freeman s Thorntonem, každým dílem zlepšovali svůj výkon, až jsem pomalu nepobíral, jak brilantně oba své role ztvárnili. A nesmím opomenout ani hlavní policistku. Stylová hudba výborně pasovala k příběhu (celkově soundtrack se dá označit jako boží). Na seriálu se mi prostě líbilo vše včetně krajiny Minnesoty, hutné atmosféry a výborného konce. Už se těším na druhou sérii. Hodnocení:90% ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako velká fanynka bratrů Joela a Ethana Coenových jsem si nebyla jistá, jestli si mám pustit tento seriálový počin, který je inspirovaný jejich drsným krimi thrillerem Fargo. Moje obavy však vůbec nebyly na místě, protože první série se vydařila přímo náramně. Potěšilo mě, že se nevytratila mrazivá atmosféra původního filmu i typický černý humor zůstal zachován. A herecké obsazení hlavních rolí snad nemohlo být lepší. Především Billy Bob Thornton a Martin Freeman se předvedli v takové parádě, že budu muset popřemýšlet, zda je nezařadím mezi své oblíbence. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zůstáváme v "blízkém" okolí Farga, v několika scénách ho dokonce navštívíme, mrazivá Minnesota tedy tvoří základ atmosféry i v seriálu. To ovšem není jediné propojení s kultovním filmem, několik jeho "nedořešených scén" zde má prostor a takový Stavros Milos je tu snad hlavně pro to dořešení. Což neznamená, že by jeho linie nebyla zajímavá, navíc Lorne díky ní jede dál, jakoby část s Lesterem skončila. Tak tomu ale není, vždyť i pojišťovák roku potřebuje zubaře, nedobrovolně. Jak Lester Nygaard, tak Lorne Malvo, jsou výborně napsané postavy, obzvlášť Lester prochází až neuvěřitelným vývojem a Martin Freeman ho hraje fantasticky! Stejně tak fantastický výkon předvádí i Billy Bob Thornton, jehož Malvo je postava velmi tajemná, což se vlastně po celou sérii nemění. Je tomu tak dobře, nájemný vrah by o sobě přece neměl příliš prozrazovat... i když nájemný, není to spíš koníček? Občas to tak vypadá. Každopádně mu alespoň v některých případech nešlo nefandit, je to postava někdy děsivá, někdy sympatická, navíc se "svým" smyslem pro humor (například rozhovor s rodinou žijící v bývalém domě Lestera). Vlastně mě pošťák naštval, doufal jsem v konfrontaci Lorne Malvo/Mr. Wrench, ta první je ozdobou série, v bílé tmě předvádí svůj um výborná kamera, ono to platí pro celou sérii, ale zde obzvlášť. Co se vedlejších postav týče, právě Mr. Numbers a Mr. Wrench jsou dokonalý, jejich vrtací scény, či setkání s Lesterem ve vazbě a úsměv... Co dodat, černý humor, stejně jako nadsázka prostě zůstávají, perfektně napsané jsou i veškeré dialogy, jenom s těmi náhodami jsem měl obzvlášť v posledních dvou epizodách trošku problém, ale dobrá. Zabijáci z Farga jsou důkazem, že celá série nestojí jen na dvou postavách/hercích. Takže ještě několik jmen ve výborných vedlejších rolích... Keith Carradine, Bob Odenkirk, Colin Hanks a Jeff Russo, jehož fantastická hudba má roli hlavní. 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hned úvodní díl si mě omotal kolem prstu, ale nevím, jestli to bylo úplně dobře, protože ho žádná z následujících epizod nepřekonala. Hlavními trumfy seriálového Farga jsou herci, především tedy Martin Freeman, Billy Bob Thornton a Allison Tolman, a to, že nejde o obyčejný remake, nýbrž o docela mazané pokračování, které film bratří Coenů tu a tam něčím připomene. Pětihvězdičkové hodnocení ovšem nedávám z toho důvodu, že některé věci některým lidem procházely až příliš snadno a většina policejního sboru, o FBI nemluvě, se chovala vážně neskutečně tupě. A také si mohli scenáristé dát záležet s dopovězením některých příběhů, když jich tolik rozheráli - například co se stalo s Chazzem a jeho rodinou? ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama