Reklama

Reklama

Fargo - Season 2

(série)
USA, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 47–63 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart, Ted Danson, Cristin Milioti, Bokeem Woodbine, Zahn McClarnon, Angus Sampson, Jeffrey Donovan (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Druhá řada seriálu Fargo se odehrává v roce 1979 v Sioux Falls v Jižní Dakotě a v Luverne ve státě Minnesota. Mladý policista pátrá v záležitosti spojené jednak s místním gangem, jednak se zločineckou organizací, která hraje ve velkém. (AMC Czech)

Recenze (144)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není špatné udělat každou řadu Farga úplně jinou a navíc dobovku. Jen přibylo dost mluvení, které jako kdyby vypadlo z Tarantina, ale pořád se to dá pobrat, na rozdíl od blikajících světel ve tmě. 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„…ALE JÁ SE DOMNÍVÁM, ŽE KLÍČEM K POCHOPENÍ TOHOTO SPLETITÉHO ZLOČINU JE SOUSTŘEDIT SE NA ŘEZNÍKA A MALOMĚSTSKOU KADEŘNICI JAKO NA STŘED CELÉ UDÁLOSTI. EDOVI A PEGGY BLUMSQUISTOVÝM BYLO POUZE 29 LET, KDYŽ NASTALA NOC, KTERÁ NAVŽDY ZMĚNILA JEJICH ŽIVOTY…“ /// V mejch (hovno vidících) očích je tahle gangsterská „dvojka“ lepší vražedný „jedničky“. Dobře vypadaj nejen padouši, ale i poldové, a kurevsky mě bere, jak si drze a vokatě s divákem (teda se mnou) hrajou - příběhově i filmově. Mám spoustu „déjà vu“. Hlavně kvůli postavám, kterejch je o hodně víc a jsou zajímavý nejen tím, že se kolem nich furt objevujou mrtvoly. No a protože fandím těm průserářům (nedá se napsat těm dobrejm, páč těch bez viny je tady poskrovnu – a navíc jsou vohroženej druh), jsem často dost napnutej... I když to nevypadalo, nezapomněli ani na špetku toho černýho humoru, kterej posouvá každý (takže i tohle) krveprolití trochu jinam. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak si se starou upevnit vztah. 2.) „Dějiny skutečnýho zločinu na americkým středozápadě“ jsem (zatím) nečetl. 3.) USA let sedmdesátejch jsou pro mě gangsteři, Black Sabbath a lítající talíře. 4.) Thx za titule „Anniie126“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Dobrú noc, pán Solverson.“ – „Dobrú noc, pani Solversonová. A celému šíremu moru.“ Až na drobný chaos ohľadom zbytočnej UFO zápletky totálna pecka. Vynikajúca, perfektná gangsterská vojna medzi dvoma brutálnymi mafiánskymi klanmi, kde sa to hemží vynikajúcimi, špičkovo prepracovanými, realistickými postavami. Najlepšie na tom je, že medzi nimi stoja obyvatelia zaspatého, zasneženého mestečka, kde sa zločin nestane ako je rok dlhý. Práve dokonalé kladné postavy (rodinný klan okolo úžasne dobrého Patricka Wilsona) je to, čo robí druhú sériu Farga výnimočnou. Stret absolútne bezcitnej kriminálnej beštiality/surovosti s obyčajným ľudským teplom ľudí, ktorí sa majú radi a nevedia si predstaviť, že by zradili svoje sny, ideály, spravodlivosť. Nespreneveria sa svojim zásadám napriek tomu, že sa strašne boja pekla, ktoré príde ako odplata za vyhlásenie vojny mafii. Možno ma jemne sklamalo menšie napojenie na prvú sériu (ak som to teda správne pochopil, Malvo sa udalostí v Sioux City nezúčastnil?), ale inak je to skutočne jedna z najlepších serií, aké som v živote videl. „Si dobrý človek.“ – „To neviem. Ale rád si hovorím, že to myslím dobre.“ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes zasazení děje do konce 70. let se vrací podobné prostředí, mix krimi, humoru (v čem je sakra chcaní do bazénu horší než do kuchyňskýho dřezu?), inteligentního scénáře a skvělých herců/ zábavných postaviček - předně Dodd Gerhardt, Mike Milligan a řeznícká dvojka Ed & Peggy. Funguje i star power Patricka Wilsona. Druhý ročník je o něco propracovanější, s větším množstvím postav, stylovější a vůbec skvěle retro, včetně perliček typu Campbellův Reagan. Je znát nadšení a hravost tvůrců - jednoznačný plus. Možná jsem to necítil kompaktní jak jedničku, ale líbilo se zhruba na stejno. 85% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo aneb Krvavé historky z amerického podsvětí přichází v seriálové podobě podruhé a tentokrát po určitém váhání přidávám pátou hvězdičku. V podstatě ze dvou důvodů. První série stála na dvou postavách a dvou hercích. Především Billy Bob Thornton si seriál v podstatě ukradl sám pro sebe. Lorne Malvo coby zanedbalý mužíček s pichlavýma očima a s virtuózní schopností znejistět své okolí řečmi plnými naznačených temných hrozeb je padouch, na kterého se nezapomíná. Druhá série je podstatně vyrovnanější. Nestojí na hvězdách, jakkoliv Kirsten Dunst určitě patří ke slavným jménům americké herecké scény. Vyskytuje se tam ale hned několik desítek atraktivních postav, které jsou schopné upoutat divákovu pozornost a měly by šanci, aby se na nich postavil případný spin-off. Tedy pardon, měly by šanci, kdyby je zlomyslný scénárista nenechal masakrovat v grandiózním stylu. Soupeření dvou zločineckých gangů totiž místy připomíná menší občanskou válku a mám pocit, že některé vojenské operace v minulém století stály Američany méně životů. Poskok Hanzee, který se rozhodne přestat být poslušný a chce hrát vlastní významnou hru, filozofující gangster Mike Milligan, který by se hodil spíš za katedru, mlčenlivá zabijácká dvojčata, snaživý natvrdlý policista nebo šerif, který hodně pamatuje a hodně předvídá, ti všichni fungují na jedničku. Druhým důvodem pro pátou hvězdičku je manželská dvojice, která působí jako katalyzátor všeho dění. Jak řezník Ed, který touží po vlastním řeznictví, tak kadeřnice Peggy, která je úsměvnou karikaturou amerického feminismu, jsou tak posedlí vlastní představou štěstí, že nevnímají, do jakého nebetyčného průšvihu se řítí a že s sebou berou i své okolí. Seriál obsahuje víc komických prvků než první série a zároveň představuje veskrze moderní a chytrou filmařinu a je potvrzením známého faktu, že to zajímavé se dneska odehrává spíš na televizní obrazovce. Scénárista má sice tendenci řešit pointu ve stylu deus ex machina a zvlášť létající talíře asi každý nerozdýchá, ale já je prostě beru za součást hry s divákem, na kterou buď přistoupíte a dobře se bavíte, anebo změňte lokál. Co mě trochu mrzí, je nedostatečná provázanost obou sérií, která mohla být podstatně větší - ta taška naditá milióny z první série si o to přímo říkala. Přesto velká spokojenost a jestli se spáchá ještě jedna série, chci být při tom. Celkový dojem: 90 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. série a spolu s ní nádherná Kirsten Dunst je to pravé, co si tělo žádá. 70. roky, chytrá práce se split screenem, lahodná, fungující, zajímavá, s ideálně odměřenými všemi složkami. Kochám se a jsem blažená z Kikina návratu na malé plátno. Drama graduje, mafiánské rodiny proti místní policii... budou mít náhodní očití svědci navrch? Finále vynikající. A v soukromí jsem ráda, že byla příležitost pro setkání Kik a Jesse Plemonse, už protože potřebovala založit rodinu jako sůl. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle jsem si užil o tolik víc než první sérii. Přestože té jsem možná trochu uškodil tím, že jsem ji dal jen tři, a téhle zase možná trochu přilepšuji, že ji dávám pět, ale můžou za to především charaktery, a to, že u téhle série jsem nepropadal zoufalství. Ona totiž první série byla až příliš realistická tím, že na jednoho rozumného či inteligentního člověka tam připadalo 5 totálních debilů. A já tohle hrozně nerad sleduji. Chci alespoň při sledování filmů a seriálů žít v té iluzi, že ten průměr je někde jinde. Ve druhé sérii jsou charaktery tak silné, že, jak už někdo jiný psal, o téměř každém z nich by se dal udělat samostatný seriál a zároveň nikdo mě tam neiritoval, krom postavy Kirsten Dunst, ale i ta tu má své místo a nejlepší díl série, 8., patřil do značné míry jí. Jediné připomenutí první série je v tomto ohledu banda policejních trotlů z Jižní Dakoty v devátém díle a děkuji tvůrcům, že to bylo jen takovéto krátké připomenutí. Ačkoliv jsem první sérii neviděl tak dávno, až příliš pozdě mi došlo, jak nečekaně moc jsou ty série provázané, a o to více to zpětně oceňuji. UFO beru jako vtipný trolling, je to na podobné úrovni jako obligátní prohlášení o pravdivosti vyobrazených událostí. Druhá série je skvělá záležitost, a přestože si zachovává všechny základní ingredience fenoménu Fargo: cynismus, černý humor, nesmyslnou propletenost, značnou dávku absurdnosti a násilí, a postavu, která je středobodem všeho dění, ale dostala se do té pozice neuvěřitelnou shodou okolností, zároveň se ale autorům nějakou naprostou záhadou podařilo vybudovat něco, co jsem bral fakt vážně a kde jsem fandil skoro všem, co se tam vyskytovali, ačkoliv byli mnohdy (nebo spíše skoro vždy) proti sobě. A nejoblíbenější postava celé série? Rozhodně Noreen. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bráno dle seriálu, tak u mne v sympatiích vyhrává Minnesota na nad Jižní a Severní Dakotou, vlastně i nad Missouri. A proč? Díky Lou Solversonovi a jeho tchánovi Hanku Larssonovi. Zatímco hlavně Severní Dakotu reprezentuje mafiánská rodina Gerhardtů. Kronika o zločinu a intrikách na tuto sérii tady sedí. Ze seriálů Fargo jsem druhou sérii viděl jako první. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Příběh je pravdivý. Události zobrazené v seriálu se odehrály v Minnesotě v roce 1979. Na žádost pozůstalých byla všechna jména změněna. Z úcty k zesnulým byl zbytek odvyprávěn tak, jak se stal." _____________ Sedmdesátkový ufoporno, delikátní řezničina, sociálně-kulturní polemika o tom že karma je děvka, psychedelická oslava gore zábavy, a v neposlední řadě grandiózní óda o strastech a radostech kriminality v níž krása střídá nádheru – až mi ruka z tý instantní cinefilní masturbace odumřela. No neber to šamane! Kulervoucí zážitek........ [VERDIKT: 9,4 skalpů indiánského lovce Hanzeeho z 10] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvojka je podobná, ale aj veľmi rozdielna, ako prvá séria, a že je tu tento paradox je rozhodne dobre. Máme tu úplne nový príbeh v úplne inom čase, ale úvahy nad existenciou násilia okolo nás a v nás ostávajú, rovnako ako zasnežené prostredie Minnesoty a okolia. Každý si tú svoju odžitú vojnu, či už druhú svetovú, alebo Vietnam, prípadne aj tú veľmi starú, kedy prišli o svoje pôvodné územie indiáni, prináša naspäť domov a rozpútava vojnu novú. Tento kolobeh je skrátka nezastaviteľný. Povedal by som, že druhá séria tú prvú dokonca prekonáva a rovnako aj znova vynikajúci casting v ničom nezaostáva, všetci sú obsadení absolútne dokonale. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria mi, obdobne ako v seriáli True Detective, pripadala menej vydarená ako prvá, a keď som si ju o pol roka po premiére pozrel opakovane, neobišlo sa to bez straty hviezdičky. Pomenili sa herci, pričom na Kirsten Dunst a Jesse Plemonsa som chytil alergiu (možno k tomu prispel aj slovenský dabing), nadväznosť na prvú sériu bola minimálna, mŕtvol tam bolo ako v menšom vojnovom konflikte, absurdný humor typu lietajúceho taniera ma neoslovil, dej bol nielen košatý, ale hravo preskakoval dejové i časové línie a strihač mal opätovne pocit, že všetko, čo bolo nakrútené, má byť aj odvysielané. Napriek všetkému považujem obe série za veľmi dobre pozerateľné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu návrat do dětství - úvodním Jimmy Carterem počínaje a mojí vrstevnicí Molly konče. Bruce Campbell jako Reagan excelentní, Hanzee byl Jeníček nad jiné pohádkový a Peggy skvělá megaslepice. Sabati v poslední epizodě byli jen pomyslnou třešničkou na dortu. Globálně vzato - druhá sezóna se té první přinejmenším vyrovná. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá sezóna Farga mě překvapila víc, než jsem čekal. Předpokládal jsem, že mi budou velice chybět tahouni první řady Lorne Malvo a Lester Nygaard, ale opak byl pravdou. Tvůrci se vrátili v čase, zapojili taťku Loua, tragikomickou dvojici Blumquistových, terminátora Ohanzeeho Denta a s nadšením se vrhli do války dvou mafiánských rodin. Ani tentokrát nezapomněli na vytvoření skvělé atmosféry, napětí, brutální akce a celé řady situací, v nichž umíraly postavy úplně zbytečně a jen kvůli lidské blbosti. Problém jsem měl jen s výskytem UFO, na druhou stranu jsem byl naprosto nadšený provázáním obou řad seriálu. Parádní seriálový počin! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel k parádnej prvej sérií je síce iný, temnejší, bez výraznejších humorných prvkov a plný war stories, ale funguje. Iný prístup, ale rovnaká genéza kauzality a náhod, ktoré systematicky posúvajú dej k finále. Postavy znova hutné a uveriteľné. Najlepšie z toho vychádza dou Wilson a Danson v úlohe dvoch policajtov. Alebo teda prvý veľký prípad Solversonovej rodiny. Atmosféra hutná, krvi sa to neštíti a zároveň si celá séria užíva rozpravy trochu filozofickejšieho rázu hlavne podané cez černocha Milligana. Zabijácky indián je potom už len bonusom. Herecky vyspelé, scenáristicky vypyplané a hoci je to oproti prvej sérií rozdiel, stále to funguje. Dokonca aj línia s lietajúcim tanierom, ktorou som si na začiatku vôbec nebol istý. 2.Séria - 100% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. seria sa presunula v case z roku 2006 do roku 1979 a zmenila aj styl. Uz to nie je pribeh obycajnych ludi, ktory spachaju zlocin a potom sa snazia zahladit stopy. Uz to je regulerna retrogangsterka v ktorej 2 skupiny bojuju o moc a do toho sa pripletie jeden klasicky vidlacky parik. Zatialco dej prvej serie pôsobil ako keby si ho scenaristi vymyslali za behu a finale pôsobilo absurdne, tak dej druhej serie je ovela kompaktnejsi a hlavne neustale graduje az k finalnej megaprestrelke u O.K. Corral, teda pardon v Sioux City. Prim v prvej serii tvorili postavy okolo ktorych scenaristi vymyslali stale absurdnejsie situacie. V druhej serii su postavy podriadene pribehu, vdaka comu pôsobia vsetky diely napinavejsie. Na druhej strane kvôli tomu druha seria nema tak vyraznu postavu ako bol zabijak B.B. Thorntona, ktory na seba strhol vsetku pozornost. Ale nudza o zaujimave a skvele zahrane postavy nie je ani tu. Tentokrat mi dokonale sadol kasting zlozeny z viacerych mojich oblubencov. Najviac ma bavili tito: policajt Patrick Wilson ako mladsia verzia Keitha Carradineho z prvej serie, Bokeem Woodbine ako filozofujuci gangster, Jeffrey Donovan ako horkokrvny gangster a nastastie mi sadol aj ustredny parik vidlakov v podani Kirsten Dunst a hlavne famozneho Jesseho Plemonsa, ktory sa v mojich ociach vyrovnal aj Thorntonovmu vykonu. Trochu ma mrzelo, ze dost ubudlo humoru na ucet zaostalych vidlakov a atmosfera tejto serie sa az prilis vzdialila od filmoveho Farga. Aj vdaka sedemdesiatkovemu stylu akym je tato seria natocena to pôsobi ako retrogangsterka v ktorej zomrie snad viac ludi ako behom vsetkych sezon Sopranovcov. Napriek tomu ako celok pôsobi tato seria ovela kvalitnejsie ako prva seria. Tesim sa na tretiu, ale dufam, ze sa vratia k stylu prvej serie. 8/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotlivé série seriálov nikdy nehodnotím, pretože si dojem utváram zo všetkých videných dielov. Tu sa výnimka hodí. Ide síce o sériu pod značkou Fargo, ale každá má svoj letopočet, svoje postavy. Spája ich len zemepisná dĺžka a šírka. V prvej sérii príbeh sleduje predovšetkým dvojicu Billy Bob Thornton a Martin Freeman. Vo Fargo II. je sledovaných dejových línií možno až priveľa. Navyše žiadna neponúka tak zaujímavú konfrontáciu a predovšetkým v žiadnej sa nerozbehne nezastaviteľný sled zaujímavo život komplikujúcich udalostí. Ano, sú tu komplikácie, domino efekty a záverečné prepojenie všetkých postáv, ale už to proste nebolo ono. Kvalitné 3*, ktorým UFO definitívne odnieslo šancu o hviezde navyše. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud se dostala první řada na vrchol pyramidy, co se týče kvality a hereckých výkonů, tak tam druhá řada vylezla také. Tak propracovaný, geniální a nesmírně atmosférický seriál jsem dlouho neviděl. Dlouho jsem se na druhou řadu připravoval, až jsem se do toho pustil. Zasněžená krajina 70. let mě již v prvních chvílích odrovnala, takovou mrazivou atmosférou se nemohou pochlubit pomalu ani ty nejlepší kasovní hollywoodské trháky. Samozřejmě mě opět dostal fakt, že se to opravdu stalo. Realističnost postav je na sto procent vypracovaná bez nějaké chybičky. Nejvíce mi v hlavně utkvěli indián Hansee, Mike Milligan a policista Solverson. Mohl bych vyjmenovávat i ostatní herce, neboť by si to všichni zasloužili. Myslím si, že to tvůrci mohli nějak zakončit již předposledním dílem, který byl ze všech opravdu nejlepší. Ne že by poslední díl byl nějakou urážkou na cti, ale bylo by to lepší. A ještě jednu věc musím vytknout a opravdu si nechci odpustit. A tou je to UFO. prostě se to tam vůbec nehodilo. Jinak skvělý seriál, který diváka udrží přikovaného k sedadlu po celou desetidílnou stopáž. Za mě dávám 90 % ()

Reklama

Reklama