Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 3
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze (632)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Jedinečná ironičnost a absurdita, zasněžená městečka a příroda Severní Dakoty a Minnesoty, i skvělé herecké výkony, především ústřední dvojice, dělají z Farga něco, co si s těžko zaměníte s jinou minisérií/filmem. Chybí mi tu ale místy trochu hutnější atmosféra a něco co by mě rozervalo, protože za celou dobu sem neměl zas tolik chvil kdy bych si řek, že je to vážně pecka. ()

dandislav1991 

všechny recenze uživatele

BBT tady exceluje! to jako fakt, naprosto chápu rating pro telku 18+! temné, ponuré a přesto místy docela zábavné, kvalitou to rozhodně převyšuje mnoho filmů s podobnou tématikou! ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Ty poslední díly mě štvaly. Osmý byl úplně vycpávkový, což je tedy v desetidílném seriálu velký luxus, přibývalo nelogičností, nesmyslného chování postav a celkové vyznění to stahovalo dolů. Zpracování špičkové, muzička atd., a čeho si člověk vyloženě všimne, tak to je parádní kamera, způsoby snímání. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Do zasneženého a kľudného malého mestečka prichádza neznámy cudzinec, ktorý spúšťa sériu udalostí, vďaka ktorým to sa z pokojného a spiaceho mesta stáva nebezpečná oblasť pre miestnych obyvateľov. Billy Bob Thornton je v role nenápadného, no chladnokrvného zabijaka famózny a bez neho by film stratil na polovici svojej kvality. Martinovi Freemanovi som spočiatku nedokázal prísť na chuť, no s pribúdajúcimi časťami ma jeho premena z bojazlivého a nevýrazného manžela na ambiciózneho a odvážneho poisťováka ochotného vykonať pre záchranu svojho krku čokoľvek, uchvátila. Komorné, atmosférické a majstrovsky natočené dielo, ktoré vás vtiahne do deja a prinúti vás prežívať ho s jeho hlavnými predstaviteľmi. Už sa teším na druhú sériu. Práve som dopozeral aj druhú sériu a musím priznať, že sa mi páčila ešte viac ako tá prvá. Celková zápletka, herecké obsadenie, ako aj prostredie 50.rokov, pre ktoré bola vojna gangov typická - to všetko bolo prevedené na 100%. Už sa teším na tretiu sériu. ()

vera27 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálku jsem opravdu nadšená, 10 dílu temné detektivky s prvky černého humoru. Velkým překvapením je pro mě herecký výkon Billy Bob Thorntona, jenž se svojí rolí psychopatického vraha dostává úplně jinam než doposud. S jeho temným smyslem pro humor, inteligencí a tím děsivým úsměvem se liší od stereotypních záporáků. Úchvatný je i vývoj postav, především Lestera, který se nechá ovlivnit a začne nepředvídatelně jednat. Sympatická mi byla moc postava policistky Molly. Doporučuji všem, příběh ze zimního období, který v létě schladí. 5*! ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

S Fargem to bylo u mne vždy trošku složitější. Samotný film jsem dokázal opravdu docenit až po 15 letech a dnes patří mezi mé oblíbené. Obdobný problém jsem měl s 1. řadou seriálu. Ne a ne se prokousat přes první díl, vždycky jsem tenhle seriál odložil. Nakonec jsem si ale na základě komentářů řekl, že to musím zvládnout a nelituju. Zaháčkovaný jsem byl sice až od sněžné bílé tmy v šestém dílu, ale ten zbytek fakt stál za to! Nezaměnitelná, mrazivě melancholická atmosféra, výborně napsané a zahrané postavy. Dokonce i ten Freeman, jak ho nemám rád, tak tady mi vůbec nevadil, i když jsem jeho postavě přál smrt od začátku do konce. Billy Bob Thorton si svého sociopata viditelně užívá a postava horlivé policistky Allison Tolman patří naopak do té skupiny postav, kterým nelze nedržet palce. Potěšilo mne pomrknutí na filmového předchůdce v podobě červené škrabky na led, která tyto příběhy nenásilně spojila, aniž by jeden pro druhý měl větší význam a byl na sobě nějak závislý... Jsem rád, že jsem nad Fargem nezlomil hůl a dal mu na několikerý pokus šanci. Nutno podotknout, že zaslouženou. Takže počkám, až bude venku celá druhá řada a pak si dám zase maraton v té krásně mrazivé, sněhobílé atmosféře amerického maloměsta.__________Sněhobílá atmosféra se v druhé sérii bohužel nekonala. I když je druhá série pořád nadprůměrný zážitek, v porovnání s první řadou mu toho dost chybí. Tajně jsem doufal, že se to třeba u šestého dílu zase zlomí a chvíli to tak i vypadalo. Jenže krom dílu devátého jsem zase nebyl tak docela spokojen. Epizody se táhly, bylo zde spousta zbytečného balastu a natahování. Tuším, že by se krásně vystačilo s pouhou poloviční délkou. Také ten přechod k větší béčkovosti, kde se tak trošku vykrádá Banshee a Země bez zákona asi nebyl ten směr, který bych očekával a chtěl v pokračování seriálové pecky vidět. Herci zahráli opět výborně, postavy jsou napsány velmi plasticky. Jen stále nechápu, proč tam bylo tak nutné nastrkat blbosti okolo UFO, ať už to mělo jakýkoliv skrytý smysl. A sakra, vážně mi chyběl ten sníh, který k Fargu prostě patří... ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Trademark Farga znamená jedinečný kult, který naplno spustili Coeni v roce 96. Naprosto jedinečný mix grotesky, tragiky, filosofujících zabijáků, superobyčejných "nudných" hrdinů uprostřed zasněžené roviny. Brutalita smíchaná s melancholií, filosofie konformity navozující meditaci o štěstí obyčejného života, jedinečnosti detailu a bla bla další kecy. Je nutno vidět a ne popisovat. První série je exhibicí Billy Boba Thorntona a pro mne za 100%. Druhá série bez vyčnívající hvězdy, ale o to víc koncentrovaný nepopsatelný FARGO pocit, kde hvězdou je režie a pieta kultu. Pro mne za 150%. Životní srdcovka o které se stydím psát. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že by mě nejprve 5 dílu nadchlo (i přes drobné vykřičníky ukazující, že by to mohlo jit do háje) a pak během 6. díku stačilo 15 minut televizního pekla k tomu, abych zcela ztratila zájem a už nikdy jsem nechtěla vidět ani minutu rozhoukaného seriálu. Jak tuhle pitomost někdo může přirovnavat ke Coenům??? Lidi jste fakt mimo. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Dve diametrálne odlišné sezóny (tretia na ceste), a každá dobrá iným spôsobom. Prvá má skvelú atmosféru a špičkové postavy (Thorntonov zabijak ide priamo do zlatého fondu), druhá je zas retro dobovka s komplikovaným dejom a brutálnym shootoutom v závere. Pri vzájomnom porovnaní u mňa jasne vedie prvá séria, ktorá ma pohltila od prvého dielu, pričom pri druhá sa rozbieha tri epizódy a tiež som si ťažko zvykal na použitú prehnane artovú kameru. Keď ale začal úradovať Hanzee, tak som už len vrnel spokojnosťou. Len netuším, prečo tam pchali tých mimozemšťanov. 8+/10 ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První a druhá série top, další dvě o poznání horší, ale pořád koukatelný. Výběr postav perfektní, hlavně záporáci stáli za to. Místy černý humor skvěle doplňuje krvavý scény. Zajímavý byl i odkaz v každé sérii na jinou. Jeden z těch seriálů, který si v reprízách kdykoliv rád připomenu znova. ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

Fargo je seriál, který vychází z totožných událostí jako stejnomenný film. Domnívám se však, že film a seriál jsou natolik odlišné formáty, že je zcela zbytečné je porovnávat. Celý děj se odehrává kolem postavy Martina Freemana, který na konci první epizody udělá (zlo)čin, který již nelze vrátit zpět. A pomocí charismatického Billy Bob Thorntona tak nastartují řetězovou reakci událostí, které zcela otřásnou životem v městečku Duluth. Nejzábavnější na Fargovi je zcela uřcitě způsob, jakým je příběh divákovi předáván. Tak, jak mě režisér Adam Bernstein nebavil v Breaking Bad, kde mi jednotlivé epizody přišly nějak o ničem, zde naprosto exceluje! Ve Fargovi je totiž strašně moc hlavních postav a téměř všechny mají v seriálu stejný prostor. Na zakládě toho, je ve Fargovi mnoho dialogů, které děj nikam neposouvají, ale nenudí, naopak. A to právě proto, že v jednotlivých scénách se zdánlivě nic neděje, než přijde další, z které se vyklube (doslova) masakr. A protože divák neustále očekává onen zvrat, je napjatý i při pomalejším tempu vyprávění. Tomu všemu ještě pomáhají výborné herecké výkony pro mě doposud neznámých herců. A samozřejmě Martin Freeman, který mě nebavil jako Hobit, neboť roli na můj vkus pojal příliš komediálně, zde je psychologický vývoj jeho postavy zvládnut zcela bravůrně. Co však musím scénaristům vytknout jsou postavy, které velmi často činí podivné a nesmyslné rozhodnutí, jen aby posunuly děj. A také nevím, do jaké míry byli tvůrci limitováni pravdivými událostmi, podle kterých je seriál natočen, ale finále si zasloužilo být mnohem dramatičtější a epičtější. POSLEDNÍ SLOVO: Fargo je výborně natočený seriál a pokud mu odpustíte občas nelogické scénaristické kličky, budete velmi spokojeni. 4/5* ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Představte si že máte lišku, králíka a zelí.." Film jsem shlédl dvakrát(pecka), tak jsem se s radostí mohl pustit do téhle bláznivě-absurdně-geniální minisérii, která mě pobavila minimálně stejně dobře jako film. Martin Freeman dost ujetej trouba, kterej zvládne i vraždu manželky a hodně kvalitní BoB Thorton v živoucí záporacké roli, ostatně každá postava zde je parádně napsaná. Není potřeba říkat víc, kdo viděl film, tohle je povinnost, kdo ne, tak ať to kouká dohnat. A ty odkazy na film bavily. 9/10 A jsem teda zvědav na druhou sérii co dokáží vytvořit. 2. Série pecka jak první, stejně bláznivý, šílený, krvavý, genialní... :) Kdo ví o co jde, povinnost. A Ty postavy, napsaný a zahraný jak nikde jinde...A manželka Eda, dobře jeblá :D 9/10 3.Série: Předešlé série jsou pro mě naprostá pecka, na které si vždy rád vzpomenu. U třetí si vzpomenu jen na hnusáka-bezvadnýho záporáka, jménem David Thewlis a na jeho dva nájemné zabijáky, dvojroli McGregora, kterou pěkně zahrál a ženskou šerifku, která mě iritovala už od začátku, i když za tu roli vyhrála už nějakou tu cenu...Ze začátku to vše pěkně šlapalo, nové postavy, troška krve, pak zbytečnej 3.díl o ničem, ale pak to zase šlapalo, pak bohužel se opět objevil ten chlápek, budha, bůh, ET, jouda, a nevimcoještě v tom bowling baru, kde mlel o životě, kočce a pak rusákovi řekne, co řekne... A rusák od té chvíle nikde...Nebo jsem asi nepochopil tu pointu o životě, či co... UFO v předešlé sérii ok, pousmál jsem se nad tím, pohoda, ale tohle byla slabota... A chyběl mi tu ten humor co byl v 1.a 2. sérii. Za mě nejslabší, sry...7,5/10 ()

Durgas 

všechny recenze uživatele

Skelý, zvláštne brutálno-vtipne namiešaný príbeh, dobre premyslený prerod hlavnej postavy a asi najdrsnejšie a zároveň nevšedne podaný nájomný vrah, akého som kedy videl. Nie je o čom, 5 zvjozd, len taký fukot... ()

Rawar 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou tři díly a už si troufám hodnotit hodnocením nejvyšším. Doufám že mě instinkt nezradí jako u posledního velkého zklamání v podobě sračkoidního Penis Dreadful. Určitě doplním postřehy až budu za půlkou série, každopádně minimálně hlavní tahoun "mistírious stranger" bude ještě hodně zajímavý element... ********************************************************************************************************************************************** Orgastické potěšení pro milovníky kvalitního krimi, s každým dílem to dostává větší a větší grády, skvělá HDR kamera dodává neodolatelný šmrnc a zimní atmosféra, sněhové vichřice a lány bílého ledu kam až oko dohlédne jsou pro toto roční období příznačnými. Příběh, respektive zápletka, přátele to je genialita, práce skutečného umělce a virtuóze v oblasti kriminalistiky, takovou nálož jsem opravdu nečekal, není přípustné abych prozradil byť jen sebemenší detail, následkem čehož bych Vás mohl ochudit o dokonale naservírovaný, mistrný skvost. Hudební doprovod kraluje, nemám co bych vytkl, splendidní... ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl původní Fargo, měl by tak urychleně učinit. A pak plynule přejít k jeho seriálovému zobrazení. Nejde o stejný příběh, podobné jsou ale kulisy (Minessota je fakt konec světa...) a samozřejmě i nálada a zápletka - typicky Coenovská, tedy: kdo umře poslední, je baba. První díl zdařile navodí atmosféru, poté tempo mírně zpomalí, ale někdy od šestého dílu je to jednoduše dechberoucí zážitek. A to především kvůli hlavním postavám - Billy Bob Thornton v úloze vraha Lorne Malva je vážně hnusný a policistce Solversonové v podání Allison Tolman jednoduše držíte palce, nade všemi ale ční Martin Freeman. Jeho Lester Nygaard je postava, která projde až neuvěřitelnou charakterovou proměnou a vy jen zíráte, čeho může být člověk schopen, aby si zachránil krk...... Rada na závěr - jste pod pantoflem, nedaří se vám, ze života se stala rutina? Zabijte manželku. ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama