Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

swed 

všechny recenze uživatele

Po špičkovém pilotu jsem byl hodně zvědavý, jakým směrem se bude celá série ubírat. Bohužel přišlo spíš zklamání. Asi nejvíc mi vadil způsob, jakým se děj posouvá kupředu - všechny důležité okamžiky jsou postaveny na nepravděpodobných náhodách. Někdo může argumentovat, že šlo o účel, jenže já z toho měl pocit scénáristické neschopnosti. V každé epizodě se najde nespočet takových berliček, kdy se postavy náhodně setkávají a různé případy "osudově" prolínají. Dost laciné. Z hereckého obsazení stojí za zmínku zabiják Thornton (Aces) a hlavně Freeman, jehož pojišťovák je zvláštní kombinací slabošského ňoumi a bezcharakterní sobecké svině. Právě díky Freemanovi mě bavilo seriál sledovat, dokázal totiž do téhle zvláštní postavy vtisknout jistou obyčejnost a lítost. Další charaktery už tak zajímavé nejsou (jednorozměrná šerifka a její policejní nápadník, nudná dvojka zabijáků, král obchoďáků) a vyděračská linie je tu taky jen do počtu. Poslední 2 epizody seriál zvednou, ale zase tady nechybí další nelogičnosti (scéna ve výtahu) a náhody (setkání pošťáka se zabijákem a další). Celkově seriál nenudí, dobře se na něj dívá, ale stejně jsem čekal o fous víc. Takže s odřenýma ušima slabší čtyři hvězdy hlavně za Freemana a jeho linii. 7/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada FARGA mě zahákovala od prvního dílu, po kterém pak občas polevila, ale ve výsledku (i díky silnému finále) rozhodně nadprůměrně pobavila a utkvěla. Stojí především na třech skvěle napsaných, obsazených a zahraných postavách a sice na ušláplém, ale před očima se rychle znepokojivě proměňujícím pojišťovákovi Lesteru Nygaardovi (mrazivý Freeman), tajuplném a excentrickém zabijáku Lorne Malvovi (charizmatický a zábavný Thornton) a colombovské policistce Molly Solverson (roztomilá Allison Tolman), ale k jeho kouzlu vydatně přispívají i silné dialogy, zvraty a nápady, osvěžující zasazení do zasněženého zapadákova, atmosféra a mocné ústřední hudební téma. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci početné a ceněné filmografie bratří Coenů mají dva tituly kultovní status. Vedle zkouřeného Big Lebowskiho je to i Fargo. Možná trochu omylem, protože si myslím, že filmoví fanoušci mají sklon vykládat si tenhle coenovský titul tarantinovským způsobem. Coenům jde ale v případě jejich kriminálního cyklu, kam řadím vedle Farga jejich prvotinu Zbytečná krutost, Muž, který nebyl a Tahle země není pro starý, spíš o psychologická dramata lidí ve výjimečných situacích, zatímco Tarantinovi jde o zábavu a cool styl. Seriálové Fargo, jakkoliv za ním jako producenti stojí i Coeni, jde ale opravdu ve šlépějích Tarantina. Z coenovského stylu si berou jenom titul, který slibuje slušný komerční ohlas. Scénáristovi jde o to, aby ve všech situacích byly jeho postavy patřičně cool a vypouštěly sexy hlášky, zatímco Coenům šlo o uvěřitelnost, jakkoliv konfrontovanou s absurditou a ošidnou nahodilostí. Zatímco Coenům jejich antihrdiny a krvavá dramata věřím, tady jsme od počátku ve světě fikce. Ale podotýkám, opravdu zábavné fikce. V žebříčku světových filmových padouchů si Lorne Malvo stojí hodně vysoko, nebojím se říct v první desítce. Billy Bob Thornton si s touhle postavou opravdu skvěle pohrál a dal mu zvrácené charisma, které mu musí závidět i nejeden bondovský padouch. Ostatně je patrně jediný záporák, který dokázal překonat legendární výkon Terminátora, který vystřílel v prvním díle policejní stanici s 18 policisty. To Malvo je při své redukci organizovaného zločinu ve Fargu výrazně výkonější a 22 skalpů při čištění budovy hned tak někdo nepřekoná. Malvo je inteligentní a zkušený protivník, který ale bohužel nemá opravdu důstojného protihráče z řad kladných postav. Tenhle seriál stojí a padá s Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem. Tam, kde se vyskytují, šlape seriál, jak má, kde nastupují ostatní, rychle ztrácí tempo. Zatímco např. Batesův motel má výborně vymodelované vedlejší postavy, kde kdykoliv je možné, aby převzali vůdčí roli v pokračování, tady jsou ostatní postavy spíš přicmrndávači a figurky, jakkoliv třeba v případě Boba Odenkirka docela zábavné figurky. Celkový dojem: 85 %. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mlčky jsem předpokládal, že ambice producentů byla roztáhnout mou nejoblíbenější Coenovku do deseti dílů a přiživit se na genialitě filmu. Naštěstí se s ním protne jen v jediném okamžiku a zbytek času vypráví svůj vlastní, svébytný příběh. A navzdory ujištění na začátku každé epizody, je postupem času stále více zřejmé, že tohle by život nikdy nevymyslel. S citem dávkovaný a občas až absurdní černý humor je ta správná ingredience, díky které tahle přehlídka nepravděpodobných situací a roztomile neschopných charakterů nepůsobí hloupě a překombinovaně, ale naopak rafinovaně a chytlavě. I díky předloze se zvolený postup zdá jako logická volba a sázka na jistotu, ale viděl jsem dost nepovedených snímků, abych mohl říct, že správně vše sladit se nepovede jen tak někomu. Naštěstí všichni zde zúčastnění předvedli mistrovský výkon. A tím myslím opravdu všichni, od herců, přes scenáristy, kameru, výpravu, režii a hudbu. I soundtrack je neskutečná paráda a s klidem by utáhl atmosféru úplně sám. Ne že by to byla potřeba. ()

krauset

všechny recenze uživatele

Fargo bratří Coenů patří k nejlepším filmům devadesátých let a série na něm založená byla důstojným navázáním. Původně neměli bratři s minisérií nic společného, ale když viděli pilot a uvědomili si, že se tvůrci Noahu Hawleymu povedlo napodobit atmosféru filmu a přitom stvořit něco svébytného, přidali se jako výkonní producenti. Fargo se vrací do zasněžené Minnesoty, kde ne každý je bílý jako padlý sníh. Nájemný vrah Malvo (Billy Bob Thornton) poradí při náhodném setkání v nemocnici Nygaardovi (Martin Freeman), aby se postavil muži, který ho šikanuje už od školy, což vyústí ve vraždu panovačné manželky a řadu nešťastných příhod. Minisérie tónově rozkročená mezi krimi dramatem a černou komedií a fantasticky zvládající obojí. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama