Reklama

Reklama

Zlo nikdy nespí

  • USA Before I Wake (více)
Trailer 2

Poté, co Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) ztratí svého syna, adoptují do své péče 8letého chlapečka Codyho. Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství - bojí se usínání. Jessie s Markem zpočátku předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z jeho předchozích nestabilních domovů a nešťastných rodin, kterými prošel. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí. Jeho snění může být plné přenádherných barev či pro rodiče neuvěřitelných zázraků, jako je chvilkové zjevení jejich mrtvého synka. Codyho noční můry jsou naopak až příliš reálné a všichni tři se pomalu dostávají na pokraj šílenství. Chtějí-li se zachránit, musí se Jessie s Markem vydat na nebezpečné pátrání a nalézt pravdu o Codyho nočních můrách... (Bohemia MP)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (229)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Flanagan na mě nezapůsobil poslední dobou nijak. Oculus mě osobně nebavil a Quija byla průměrná duchařina, která nedokázala ničím překvapit. Tento snímek mě však naopak překvapil příjemně. Příběhově to na mě působilo originálně a inovativně, ikdyž upřít se nedá to, že s konceptem se dalo vyhrát víc. Lekaček je pomálu, ale i přes den mě dokázala minimálně jedna trošku nadzvednout, což je v mém případě plus. Castingově si nemohu stěžovat a klučina srší talentem i charismatem. Ústřední bubák sice nevypadal jako modelka pro Schaumu, ale jeho tvář i schopnosti zůstaly nevyužité a jeho potenciál zazděn, stejně tak jako finále, které jsem čekal atmosféričtější a temnější. Každopádně mě to bavilo sledovat a to se cení. Nemám problém tento kousek nadhodnotit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som si myslel, že väčšina divákov tomuto snímku krivdí. Lenže to som netušil, že sa za relatívne krátky čas začne meniť z hororu na nevýraznú rodinnú drámu, v ktorej veškeré atmosferické pasáže ovládnu grcanice hodné CGI efekty. Keď si divák uvedomí, že "Zlo nikdy nespí" je len fráza, ktorá dosahuje presný opak, už bude relatívne neskoro. Spomínam si ako mnohí kritizovali Thomasa Jana v "The Veil", no tu mi pri tých svojich emocionálnych, rodičovských prejavoch s výzorom lacného Tarzana prišiel extrémne trápny. S obhajobou v podobe, že mal snímok obrovský potenciál, ktorý nebol využitý, u mňa taktiež nikto príliš nepochidí. Ja som si po skončení filmu prisám bohu nevedel spomenúť na pasáž, z ktorej mohli z hororového hľadiska "vytrieskať" viac. Úplná kritika z mojej strany zrejme nie je na mieste, jedna dve lakačky slušné, no zas na druhej strane, záverečnú tretinu plnú snahy napraviť celkový "hororový" dojem zabil "milučký" dialóg ako v rozprávke v doprovode songu na predaj nového Samsung v Orange (to snáď kurva ani nemohli myslieť vážne). Veľká slabota, ale to sa dalo čakať, keď opraty v rukách držal taký babrák, ako je preceňovaný Flanagan - 40% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dreams Come True Boy. Docela nechápu, proč ten tři stopy vysoký projektor jeho adoptivní táta lépe nevyužil? Proč ho třeba před spaním nenechal listovat v Playboyi..? Zajímavý nápad s fádní formou realizace. Pomalé pohyby i mluva, tklivé smyčce a ženské sbory, bubák ze skladů Area 51, k tomu otřepaně podaná vyšetřovací linie, rodiče stavící domácí nadpřirozeno na úroveň vyskládávání myčky a bezkrevné výkony herců nad 18 let. Flanagan skončil někde na půl cesty mezi temnou rodinnou fantasy a klasickým záhrobním hororem a já pro jeho i naše dobro doufám, že své příští kroky namíří zase směrem od mainstreamu. Na svůj věk sice přehnaně sladce žvatlajícímu, ale jinak velmi přesvědčivému Jacobu Tremblayovi z celého srdce přeji, aby ho Culkinův dealer koksu zkontaktoval až co nejpozději.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Hororové psychologické drama? Proč ne, bohužel poněkud nedotažené a trpící zvrácenou potřebou současných mainstreamových tvůrců nacpat do každého filmu, který jde do kina, alespoň několik těch lekaček, ať už se tam hodí nebo ne (začínám mít podezření, nebo v to spíše doufám, že za tím nebude ani tak režisér, ale studio, které si předepsaným počtem lekaček podmiňuje přidělení finančních prostředků na natočení filmu). Minimálně ve druhé polovině filmu totiž Flanagan ukazuje, že nějaký ten talent pobral a správnou hororovou atmosféru navodit umí i pěkně chytře a pomalu. O to víc je pak mrzuté, když se uprostřed takové scény objeví bez jakéhokoli smyslu typický stupidní křiko-ksicht, který v kontextu působí jako pěst na oko a celou budovanou atmosféru zase potopí. Téma celkově dobré, jako obvykle nutno dodat, že by se dalo vytěžit ještě výrazně lépe. Bubák sympatický. Závěr poměrně neuspokojivý, respektive trochu nesourodý se zbytkem filmu. Škoda té nevyváženosti, umím si představit, že některým scénám bych napálil i plný počet, jindy to bylo na odpad. Takže celkově pěkný průměr. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nápad ucházející, i ten záměr neudělat z toho horor na první dobrou jako spíš psychologické drama s poetickými prvky a sem tam mrazením v zádech. Bohužel to moc nefunguje díky několika věcem. Za prvé neskutečná doslovnost. Ne že by film musel být zamotaný aby to vypadalo, že je chytrý, ale když něco jasně plyne z děje, proč to ještě v druhém plánu dovysvětlovat. Za druhé, atmosféře těžce ubližuje divné chování většiny lidí na scéně, kteří na dění kolem sebe reagují velmi nepochopitelně a naprosto nerealisticky. Skoro nikdo tam nejeví strach, údiv, snahu vyrovnat se s děním nebo mu vzdorovat. Za třetí, ač se to snaží o originalitu, zase to sklouzne do čistě hororových klišé typu maminka musí pátrat v archivech, aniž by ji nějak zvlášť trápilo, že právě přišla o manžela. Což byl mimochodem jediný sympatický člověk na plátně, leč to je právě to klišé, v mainstreamových hororech dnes musí vždy mužské postavy zmizet nějakým podobným způsobem, aby vše podstatné zůstalo na ženách, asi to tak odpovídá současným kulturně vzdělávacím požadavkům. Navíc se těžko drží mamince palečky při jejím snažení, když to do značné míry bylo právě její idiotské chování, které věci zhoršilo. A opět jako obvykle, následky toho chování nenese ona sama, ale ostatní. Sice tam máme jakýsi příslib možného happy endu, ale stále v rámci dost nerealistického přístupu k situaci, která nastala. Je tam pár věcí, které si zaslouží ocenění, jenže docela slušný potenciál je těmi vyjmenovanými negativy dost ubit. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (6)

  • Pôvodný názov filmu mal byť Somnia, čo by znamenalo v poradí tretí film Mika Flanagana, obsahujúci jednoslovný latinský názov, a to po filmoch Absentia (2011) a Oculus (2013). (figliar)
  • Žádný z motýlů, který se objeví na začátku filmu, nemá tykadla. Poté, co spolužačka dokreslí tykadla na Codyově fotografii motýla, všechny motýly a můry ve filmu již tykadla mají. Malý detail, který ukazuje, že Codyovy sny nejsou jen dětinské, ale snadno ovlivněny ostatními. (Tet.Ew)
  • Ve scéně kdy Codyho (Jacob Tremblay) odvezou od pěstounů v závěru filmu, dají chlapci injekci na uspání. V dalším záběru však není na ruce hocha známka po vpichu jehly. (Danny F.)

Související novinky

Režisér Franka se zabydluje v Pokoji

Režisér Franka se zabydluje v Pokoji

18.01.2015

Po bizarním a ceněném Frankovi se irský režisér Lenny Abrahamson pouští do další netradiční látky. Adaptuje ceněný knižní bestseller Emmy Donoghue s lakonickým názvem Room (česky vyšlo v roce 2011… (více)

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

Mike Flanagan – nová tvář amerického hororu?

01.06.2014

Po odchodu Jamese Wana z hororové scény mnoho fanoušků čeká, kde a kdy se objeví další výrazný tvůrce spjatý s tímto žánrem. Ale dost možná tu již jeden je, jen zatím není tolik na očích. Mike… (více)

Reklama

Reklama