Reklama

Reklama

Churchillovo temné rozhodnutí

(TV film)
  • Velká Británie Churchill´s Darkest Decision
Velká Británie, 2009, 47 min

Obsahy(1)

V létě roku 1940 řešil britský ministerský předseda Winston Churchill dilema. Ještě nedávno byl přesvědčen, že se Velká Británie spolu s Francií v boji proti nacistům udrží. V bleskové válce však německé tanky za pouhých pět dní pronikly přes francouzské linie. Francie záhy kapitulovala a mimo jiné přistoupila na to, že její loďstvo – jedno z největších na světě – bude pod Hitlerovým dohledem. Tomu chtěl ale Churchill za každou cenu zabránit. Vnímal tuto skutečnost jako zásadní strategické ohrožení své země. Rozhodl se francouzské námořnictvo získat po dobrém – nebo po zlém... Dokument vám přiblíží často opomíjenou kapitolu druhé světové války. Kapitolu, v níž zahynulo téměř 1300 francouzských námořníků. Tyto mimořádně dramatické události jsou dodnes v obou zemích vnímány velmi rozdílně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

kutomil 

všechny recenze uživatele

Mluví se sice o Churchillově rozhodnutí, ale frantíci si vybrali sami. Kdyby se kapitán neurazil, ale přidal se k britské flotile tak by zbytečně nezemřelo tolik lidí... Na začátku jsem si říkal že to bylo fakt svinstvo, ale potom jsem si akorát uvědomil proč Francouze nemá nikdo rád... Zpracování kvalitní, nic na co v životě nezapomenu, ale ani ve špatném slova smyslu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh je napínavý a z dnešního pohledu si asi většina diváků řekne, jací ti Francouzi byli pitomci. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

"Ve válce musí člověk občas udělat i ohavné věci" toto zazní u konci dokumentu. .. Je to bohužel pravda. Churchill měl obavy o své impérium a tak nedokázal věřit svým dosavadním spojencům, proto udělal co udělal. A právě toto vysvětluje dokument, který se zabývá jednou důležitou zradou války. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama