Reklama

Reklama

Ďáblova bible

(TV film)
  • USA Devil´s Bible
USA / Velká Británie, 2008, 48 min

Obsahy(1)

Poznejte legendy spjaté s takzvanou Ďáblovou biblí. Vědci se pokusili zjistit, zda knihu sepsal jediný člověk a kdo to vlastně byl... (oficiální text distributora)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele

Lehce bulvární,lehce povrchní, lehce mysteriosní, ale lepčí než ty české:-) Jako většina dokumentu jde pouze po formě, možná se jednou dozvíme něco i o obsahu... ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument. Doporučuji už kvůli nepříliš známému tématu (což je vzhledem k tomu, jak se nás to týká, velká škoda). Jen je smutné, že nám to ti švédští kleptomani nechtějí vrátit.. ()

Reklama

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který však zbytečně hledá senzaci, tam kde není, působí jak seriál akta x a ubírá dokumentu věrohodnosti. Je škoda, že tato unikátní památka byla ukradena Švédy, zajímavé jsou v tomto ohledu jednání mezi českou a švédskou stranou o zapůjčení knihy na výstavu, která se nakonec uskutečnila v prostorách Klementina. Švédové se totiž obávali, aby kniha nebyla zabavena, a tak několikrát zapůjčení knihy zrušili, až po zaručení se českou stranou codex zapůjčili. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

O kodexu gigas jsem se dozvěděl poprvé až z tohoto dokumentu. Není to špatně natočeno, točí se to hlavně okolo počtu lidí, kteří by to byli schopni sepsat. Bohužel ničemu jinému se to z větší části nevěnuje. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

O Codexu gigas jsem věděl pouze to, že je noční můrou všech podomních prodavačů biblí, zhulené pětileté dítě do něj namalovalo žertovný obrázek čerta a před 350 lety si ho vypůjčil generál Königsmark a přelouskává ho dodnes. Dokument nepřinesl nic moc objevného. Když měl středověký grafoman na vybranou, jestli se za hříchy potrestat raději tuplovaným otčenášem, nebo popsat 160 oslích kůží horečnatými bláboly, byla volba jasná. A nevadí, že byl za těch třicet let spisování, škrtání, zmizíkování a gumování při slabém, mihotavém světle svíčky zralý na brýle a ostatní mniši se mu pro silnou krátkozrakost pošklebovali, že je invalida. Každopádně, až se rozhodnu spáchat dlouhou a trýznivou sebevraždu čtením Bible, vím kam sáhnout. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama