Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátník Till Reiners (Axel Stein) vede klidný, nekomplikovaný a průměrný život. Pracuje jako pokladník v bance a jeho manželství s Miriam je šťastné, i když po všech těch letech společné harmonie pomalu vjíždí do vyjetých kolejí do stanice Nuda. Bod zlomu na sebe ale nenechá dlouho čekat. Vybočení z životní rutiny přichází v podobě maskovaného bankovního lupiče. Ten nejenže si na útěk z banky vybere Tillovo auto, ale navíc si jeho majitele přibalí do kufru jako rukojmí. A když si pak tento bandita na útěku sundá masku, zjistí Till, že se jedná o týpka jménem Nappo Navroki (Moritz Bleibtreu), který v jejich bance před časem marně žádal o půjčku. Když se Till oklepe z prvotního šoku, překvapivě si uvědomí, že mu není taková dávka dobrodružství úplně proti srsti. Dalo by se říct, že se skoro dobrovolně vydává se svým únoscem na další šílenou akci, kterou spojují slova jako Amsterdam, dluhopisy, mafiáni z východu a Kajmanské ostrovy. Tillovy finanční dovednosti se jeho únosci najednou docela hodí a z dosavadního rukojmího se pomalu, leč jistě začíná stávat komplic. Nastal čas, aby zahodil předsudky, slušné vychování a veškerou opatrnost a spolu s Nappem se vrhnul po hlavě do světa zločinu a zločinců. (CinemArt)

(více)

Recenze (81)

POMO 

všechny recenze uživatele

OK heist žánrovka, aké Hollywood kinoreleasuje mimo sezónu, v nemeckom podaní. Po pomalom a nesľubne opozeranom úvode sa to rozbehne a nadelí divákovi slušnú dávku zábavy. Ale pocit opozeranosti pretrvá až do konca. Fanúšikovstvo Moritza Bleibtraua môže zdvihnúť zážitok na 4 hviezdy. Hoci tu hrá pošuka. A na chvíľu sa, asi v najvtipnejšom momente filmu, zastaví aj kamoš Til Schweiger. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na základě poslední německé komedie, kterou jsem viděl (Fakjů pane učiteli), jsem předpokládal, že Den blbec by mohl být podobnýho ražení. Ještě, když ho mají na svědomí stejní producenti. Výsledek je ale takovej, že mi humor vůbec nesedl. Tvůrci pouráželi všechno, co jim přišlo pod ruce. Včetně našeho národa a Škodovky. Já osobně třeba nemám za potřebí, aby nějakej připosranej německej scénárista do filmu psal, že náš národ stojí za hovno a jediný, co máme dobrý, jsou děvky a já to pak sledoval a měl se tím ještě bavit. Já třeba chápu, že ke konci silně naráželi i na jejich minulost, aby tak trošku kompenzovali všechno ostatní, co stihli během filmu pourážet. Jenže málo. Ve mně to spíš evokuje pocit, že Němci už té katarze na svůj národ mají plné zuby a tak zase trošku vystrkují růžky. Za mně teda ne. Tyhle blbý kecy já přejdu od kohokoliv, ale od nich teda určitě ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $7,186,000▐ taká blbovina ale v celku vydarená, pobavila /60%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je výborný! Němci občas umí překvapit a tenhle kidnap road trip mi sednul. Má to zajímavý příběh, kdy lupič přepadne banku a vezme si jako rukojmí pokladníka v bance, který dobrovolně lupiči pomáhá a zažijí spolu neuvěřitelné dobrodružství. Moritz Bleibtreu je v roli lupiče/únosce vynikající, tvrdý rocker, který se s nikým nesere a hláškuje jedna radost a Axel Stein je typický poseroutka, který se však z normálního spořádaného člověka během jednoho dne promění v nekontrolovatelné "zvíře" ? Hezky napsané postavy, skvělé hlášky, nechybí i narážka na Česko ( Měj úctu, Škodovku nekraď. Češi maj dobré kur*vy,ale auta jim stojí za prd!!). Za mě skvělá zábava balancující mezi 4 a 5 hvězdami. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Češi maj dobrý děvky, ale auta ne." Tak i na náš hrdý národ došlo, ale já jsem příliš malý vlastenec na to, abych prchal před zákonem ve Škodě Octavia, když můžu túrovat motor Forda Mustanga. Jen bych prosil červeného s bílými pruhy, aby mi ladil s ponožkami. Jinak jsem měl samozřejmě chuť Tilla umlátit dluhopisy nějaké solidní banky, ale pak mi došlo, že je mi dost podobný. I já jsem totiž kdysi býval rebel a nyní je ze mě usedlý páprda živící rodinu, takže se ve mě najednou nastartovala touha prožít s Tillem tu šílenou noční jízdu v Amsterdamu a pak si za ukradené peníze zaplatit JUDr. Sokola, aby mě z toho vysekal. Zatím to neudělám, ale jednou děti vyrostou, z práce na zahrádce vyprchá veškerý adrenalin, něco jako Rammstein bude hrát někde poblíž a já to zase dám. Díky za inspiraci. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Axel Stein a Moritz Bleibtreu jsou docela zábavná dvojka, ale na můj vkus je film zbytečně dlouhej a chvílema jaksi ztrácí dech. A jak už bejvá zvykem, tak se zrovna moc nevydařil konec, kterej definitivně rozhodnul o tom, že film ode mě dostane "jenom" 3 hvězdy. Ale na komedii ze SRN je to docela slušnej počin. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Průměrná německá komedie s obyčejnou zápletkou a v podstatě bez špetky vtipného humoru. Nedívá se na to špatně, ale druhý den člověk zapomene, o čem to vlastně bylo...5/10 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Till je pičus, vzal si hydru, mají spolu pitomečka. Komplikace v podobě únosu pana účetního sice přinesou několik veselejších povyražení, ale pořád vám ten blbkin bude lézt na nervy. Dvě za amsterodamskou jízdu, hezky natočené - až jsem si říkal, že jsem to již někde viděl. A ono jo. Dokonce opakovaně. Jen mi pak bylo o dost blběji, než tady ústřednímu kravatkinovi. Zbytek je klišoidní holyúdština, jen hůře nakroucená. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když člověk stagnuje a setrvává v každodenním stereotypu, ať už partnerském, pracovním, či v kombinaci obojího, stačí pak i jeden nepatrný impuls k tomu, aby si řekl, že nemá co ztratit a začne si užívat příležitost, kterou mu štědrý osud nabídl. A to je přesně případ hlavního hrdiny Tilla, který se z rukojmího stává zpočátku parťákem svému únosci, aby se pak stal neřízenou střelou urvanou z řetězu. Já osobně si myslím, že každý slušňák žijící spořádaným životem v sobě má hodně nevybouřené energie, a je jen otázka, jestli někdy dostane příležitost jí ze sebe vyventilovat a jestli té příležitosti využije. V hlavním hrdinovi se totiž dost vidím. Sice zatím nemám manželku a dítě, ale cítím, že moje slušňáctví a spořádaný život už se mi začíná tak trochu zajídat a rád bych zažil aspoň na nějakou chvíli, jaké to je jen si existovat, neřešit co bude zítra, za týden, za měsíc, neohlížet se na následky. Hlavní hrdina v tomto filmu tohle dokázal a tím pro mě film dostal tak trochu jiný rozměr. Neříkám, že jsem se přímo inspiroval, ale rozhodně mě tenhle film donutil nad svým životem a přístupem k němu mnohem více přemýšlet. Což bych čekal od nějakého nezávislého dramatu odněkud z Jižní Ameriky, ale ne od německé komedie od tvůrců takové oddechovky, jako je "Fakjů, pane učiteli". Paradoxně u komedie "Den blbec" jsem se nahlas téměř nesmál, ale o to více mě zaujala, jelikož mi dokázala nastavit zrcadlo s odrazem mého vlastního života. Tenhle film mě dokázal zaujmout jinak, než jsem čekal, ale hlavní je, že mě vůbec dokázal zaujmout. A vůbec nevadí, že jsem byl v pátek večer na tomto filmu v celém sále jediný divák, jelikož jsem se ponořil do děje filmu natolik, že mi celé okolí bylo šumák. Za sebe filmu uděluji solidní čtyři hvězdy. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem, ale nakonec jsem přiklonil ke 4 hvězdičkám, a to hlavně proto, že jsem od toho čekal méně. Přesto si ale myslím, že se z toho dalo vytřískat více a mohlo to být natočeno zábavnější formou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

DEN BLBEC vstupuje do české distribuce téměř po roce a půl od své premiéry v domovském Německu (natáčelo se od dubna do začátku června 2013 v Severním Porýní-Vestfálsku a Amsterdamu) a po loňském úspěchu komedie FAKJŮ PANE UČITELI se jedná o další trefu do černého od CinemArtu (za oběma snímky stojí stejný producent Christian Becker - odtud větička na českém plakátu "Nová komedie od tvůrců filmu Fakjů pane učiteli"). Samotný námět originalitou nijak nehýří - filmů o uťáplých fotřících, kteří se utrhli ze řetězu, byly natočeny mraky; člověk se navíc při sledování nemůže ubránit dojmu, že je v Německu i po těch letech stále cítit dozvuk fenomenálního úspěchu komedie KLEPÁNÍ NA NEBESKOU BRÁNU z r. 1997, který by si rád kdekdo zopakoval (podobnost se snímkem DEN BLBEC je nepřehlédnutelná a v obou mj. hrál právě Moritz Bleibtreu), ale do stejné řeky vstoupit dvakrát nelze, jak známo. Za sebe jsem tak k filmu přistoupil prostě jako k odpočinkové komedii, která na prostoru necelých dvou hodin nabídne velice svižnou a příjemnou podívanou. Herci jsou skvělí (v malé roli se zde mimochodem objeví Til Schweiger, který se na filmu podílel i jako koproducent) a příval vtipů nikdy nekončí - ten film si dělá srandu ze všeho a ze všech (třeba z českých škodovek nebo samotného Amsterdamu, kde se odehrává velká část děje - "Holland ist Scheiße – wie Osten, nur im Westen". Když naběhnou závěrečné titulky, je člověku skoro líto, že je u konce ta pohodová atmosféra, kterou je celý film prodchnutý, a nejradši by na to šel znovu. Pokud se vám líbilo FAKJŮ, mělo by zafungovat i toto - za sebe doporučuji všemi deseti. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně obrovské překvapení. Dal jsem přednost svému zabijackému instinktu, vykašlal se na modré hodnocení a tuhle komedii jsem si užil skoro maximálně. Alex a Moritz je přesně ta dvojka, která je tak blbá, až je ve finále vtipná a když k tomu připočtu skvělý koncert a Tilla v opravdu jepičí roli, (velmi povedená), dann muss ich sagen, dass dieses Lustspiel ist fast auzgezeichnet. Fast fünf punkten und Dwejn ist sehr, sehr zufrieden;-) ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Německá dvouhodinová, buddy-movie sračka, která překypuje strašnou originalitou že ano. Otřesný sledovat parodie na Sagvana Tofiho a Libora Boučka jak melou a řeší hovna, který mi byli těžce ukradený. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal v deň vzhliadnutia tohto filmu skutočne deň blbec, tak by to bol asi odpad. Vôbec to nie je vtipné, priam s utrpením pozeráte, či ste už aspoň v polovici filmu. Úplna zbytočnosť, nepozerať! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Filmu stačí obehraný model psanců: bankovní lupič a coby rukojmí bankovní úředník. První huláká, druhý kuňká, první je potetovaný silák, druhý ušlápnutý kravaťák. Nicméně postupně je sblíží nejen muzikantský vkus - ryčnou hudbu obstarali Kabáti z Kolína nad Rýnem, rocková kapela Cowboys on Dope. Zlosyn změkne, byrokrat přitvrdí a navzájem si dávají rady, jak na finance a na ženy.To je vše. Navíc předvídatelná přehlídka vesměs milých lidí svedených na scestí nedorozuměním drhne, než panák od přepážky na půjčky zpětně shrne svůj nanicovatý živůtek, v němž z trapné firemní oslavy spěchá za synkem, protože manželka právě rozjíždí vlastní kariéru.Na útěku se tempo zvedne a sem tam udeří žert jako dětská sedačka v autě desperádů či hlídací psi se jmény Hitler a Usáma. Ale výsledek se drží mantinelů krotce rodinné pololupičské polokomedie, jež potřebuje trochu moc náhod naráz, aby jízdu nastavila o další etapy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Není to nic úchvatného, ale na pobavení postačí. Je zde sice řada hluchých míst (hlavně ta na chatě, kdy je Till v kufru auta), některá akce a vtipy vyloženě pitomé, ale ten zbytek tak nějak při dlouhé cestě autobusem (viděno ve Student Agency) nebo když se doma po obědě o víkendu nudíte zabaví. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Komedie, které moc nefunguje komediální stránky, přestože hlavní hrdinové v podání Axela a Moritze jsou více než fajn. Ono tahle "náhodná se spojení protikladů na akční cestě" mii moc nesedí a vždycky jsou velmi neuvěřitelné. Akce ušla, ale nebylo to něco, co by mě nějak donutilo měnit názor na tenhle film. Námět je prvoplánový a vše dost zmatené... Srovnal bych to s podobně špatnou americkou Divokou dvojku v ženském provedení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Manželka, dítě, hypotéka a osamělý honitby u pornochatu udělaly uťáplýho týpka z kdejakýho rebela a tak když má Till možnost zavzpomínat prostřednictvím bankovního lupiče na telecí léta, skočí do toho rovnýma nohama. Samozřejmě po povinných rozpacích. Takže tématicky nic zvláštního a ničím objevné není ani zpracování. Ale když se člověk přenese přes úvodní půlhodinu, čeká ho naprosto pohodová komedie sršící dobrou náladou, disponující kvalitním obsazení, které je oslazeno výborným cameem Tila Schweigera a najde se tu i pár slušných nacionalistických hlášek týkajících se Škodovky a Holandska. Já jsem spokojený. 80% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Buddy movie v ktorej sa da dokopy nesuroda dvojka: bezstarostny lupic banky a jeho rukojemnik - pracovnik banky, ktory zije nudny rodinny zivot. Samozrejme ze sa od toho lupica nauci ako ma zit naplno a podobne kecy, ktore sme vo filmoch videli uz milionkrat a ovela zabavnejsie. Nezachranil to v mojich ociach ani môj oblubenec Moritz Bleibtreu. Je to proste nuda. 4/10. ()

Reklama

Reklama