Reklama

Reklama

1597: bitva u Myeongryang

  • Česko Admirál: Bouřlivé proudy (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

I Sun-šin je jedním z nejvýznamnějších admirálů celosvětových dějin. Během své kariéry na konci 16. století absolvoval 23 námořních bitev proti Japoncům, ve všech zvítězil a za celou dobu ztratil pouze dvě své lodě. Vynalezl první obrněnou válečnou loď Kobukson (želví loď), která mu dopomohla k mnoha vítězstvím.
Tento film vypráví o jeho nejvýznamnější bitvě u Myongnyangu, ve které s pouhými 12 vlastními loděmi čelil více než stovce japonských plavidel. (Tamten)

(více)

Recenze (45)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Komerčný moloch, ktorý na ceste stať sa Top 1 v all time Korean box office zničil všetko, čo mu stálo v ceste (vrátane Avatara) - je ovšem inak takmer nezaujímavý. Dokonca aj tá prehliadka CGI festu skôr ešte ukazuje kórejské slabiny, ako prednosti. Tradičné rozdelenie filmu na dve časti, kde tá druhá predstavuje vlastne hodinový akčný klimax, je len začiatkom schématičnosti tohto typu projektu. Väčšia pozornosť na kochanie sa v epickosti pred podrobnejším vykreslením detailov geniálnej stratégie zamrzí, ovšem vďaka Choi Min-sikovi a jeho charizme valiacej sa spoľahlivejšie ako lavína dole kopcom, si to väčšina ani nevšimne. Vo výsledku teda jednohubka, ktorá si svoju obrovskú megapopularitu doma v Kórei vyslúžila nie ani brnkaním na nacionálnu strunu hrdosti (hoc samotný dej k tomu dáva permanentnú príležitosť) ale skôr známym neštaštím morského trajektu Sewol Ferry v I. polovici 2014, ktorého markantným znakom bol práve "slabý veliteľ" danej ferry, k čomu práve postava Choia dáva pre kórejcov toľko potrebný protiklad a príklad hodný nasledovania. 5/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poslední Korejský Blockbuster a zároveň výherce letošního Box Officu v Korei je za mnou. Rozhodně je velkým plusem Erkové zpracování, což filmu dodává šťávu při akčních scénách. Dále herecké obsazení je velmi slušné, proti sobě stojí dvě herecké hvězdy Min-sik Choi a Seung-ryong Ryoo,což nemohli vybrat lépe. Fungují i emoce a vizuál je rozhodně vysoký nadstandard, byť nedávní Piráti mi byli více oku lahodící. Také je zajímavé, že je film rozdělen na dvě poloviny, z níchž první ta "nudnější" ve které se řeší pouze strategie a taktika a druhá "akčnější" ve které se bojuje na moři. Sice nejsem zastáncem válečných loďí, takže z akce jsem do kolen nešel, dávám přednost raději mečům či šípům v Historických filmech, ale naštěstí byl film pro mě příjemnou změnou a určitě jsem se nenudil. 75% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když hodnotím za "pouhé 3***", rozhodně se jedná o velice kvalitní film !!! Obrovský rozpočet, kostýmy, výprava ... prostě velkofilm, jaké se točily třeba v 60. letech. A ty mne právě nebaví ... :-D Jak je u jihokorejců zvykem, opět dlouhá stopáž, přitom do první poloviny se vlastně nic neděje ... Film hudebně sice pořád graduje, ale pořád jen sledujeme skupinu nasraných vojáků, kteří sbírají s hlavním admirálem síly na odplatu (jak jinak ....) krutým Japoncům ... Pak začne bitva na moři, nejde prostě bohužel nejde nesrovnávat s "třista-dvojkou", kdy tento film tentokrát jako asijský proti Západu u mne osobně úplně jde do kopru ... Šermování meči ve stylu českých husitů a digitální výbuchy a modely lodiček mne také neuspokojovaly ... spíš nudily. A k tomu všemu jsem teď asijských a konkrétně i historických-asijských filmů viděl víc a tento byl rozhodně nejslabší .... Své příznivce si ale určitě najde a kdo má rád Asii a historickou akci, rozhodně jděte do toho ... Jen mě to prostě zas tak extra nesedlo ... málo adrenalinu ... :)) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu, proč film vydělal jen v Koreji rekordních 116 miliónů dolarů. Ale také souhlasím snad se všemi výtkami, jež se snesly proti korejskému blockbusteru z dob imdžinské války (moje oblíbená kapitola v Dějinách Koreje), který kromě skvělého Choi Min-sika a poutavé výpravy nabízí jen akčně-dramatickou rutinu s nepřesvědčivými kontaktními bitvami (souboje s meči a chladnou ocelí Korejci tradičně moc neumí) na palubách lodí, podprůměrnými triky a otravnou kupou patosu (ženská mávající sukní na útesu jasně vede). Na jedno zhlédnutí ok, ale třeba od druhé (námořní) poloviny čínského Red Cliffu dostává korejský Admirál pěkně na prdel. 5-6/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná historická dráma. Má celkom dobrý príbeh o mimoriadne schopnom admirálovi Yi Sun-sinovi, ktorý sa po dlhšej dobe opäť dostal k veleniu námorníctva, no to je po predchádzajúcej ničivej porážke Japoncami takmer úplne zničené a zostalo mu len dvanásť lodí, pričom si Japonci rýchlo a kruto podrobujú krajinu po zemi aj po mori. Ale aj tak ho admirál nehodlá rozpustiť a napriek odmietavým postojom dôstojníkov a slabej morálke mužstva sa rozhodne postaviť mnohonásobnej presile. Spracovanie sa mi páči, síce celá prvá polovica sa nesie skôr v takom pomalšom tempe, ale aj tak som mal z toho dobré pocity. Je tu dostatok výrazných postáv, ktoré síce nemajú až taký priestor, aby sa k nim dal vytvoriť plnohodnotný vzťah, ale aj tak ma väčšina z nich zaujala, dejovo je to pre potreby žánru úplne ideálne, japonská invázia je podaná správne kruto, nesklamú ani všetky tie problémy vo vlastných radoch a prípravy, tu sa je na čo pozerať. Následne sa to už očakávane rozbehne, film sa už venuje prakticky len samotnému stretu a síce som ho očakával pojatý trochu inak, s nasadením celého dostupného admirálovho námorníctva, ale aj tak ma to bavilo a som tu dostatočne spokojný. Akcie je tu celkom dosť a vo svojej kategórii je vydarená. V prvej polovici sa nájde niekoľko menších súbojov na meče, ktoré síce nie sú ničím výnimočné, ale svoj účel splnia, no prednosť má očakávane akcia z druhej polovice. Námorné boje moc neobľubujem, ale toto mi sadlo. Celý ten námorný stret je veľmi dobre natočený, poteší úplná prehľadnosť, páčili sa mi veľkolepejšie zábery z výšky, technicky je to výborne zvládnuté, síce to mohlo byť aj drsnejšie, ale aj tak nechýba nejaká tá krv a useknuté časti tiel a aj keď tu na moje prekvapenie nejde o nejakú veľkolepú taktiku, ale aj tak sa tu nájde plno dobrých nápadov. Herecké obsadenie je celkom slušné, najviac rozhodne zaujmú Choi Min-Sik v hlavnej úlohe a Ryoo Seung-Ryong ako hlavný záporák, aj keď obaja majú za sebou aj lepšie postavy a k tomu plno známych tvárí vo vedľajších úlohách, bavil ma hlavne Jin Goo, ako posol. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, je to jednoducho kvalitne zvládnutý historický blockbuster, len ma mrzí, že po stránke emócií si ma to nezískalo. Takže námorné boje ma nikdy moc nebavili, preto som radšej ani nemal veľké očakávania, ale sadlo mi to. Určite to stále mohlo byť aj lepšie, ale dej, herci, akcia a aj vizuál sú v úplnom poriadku, takže nemám dôvod hodnotiť horšie. 75% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jak si zde nejeden šikulín všiml, film je rozdělen na dvě části. Ta první trvá asi čtyři týdny čistého času a je plná dloooooooouhých záběrů na dramaticky se tvářící xichty rozličných ťamanů, vypadajících, že serou zrovna rubikovu kostku, vyvedenou v nadstandardní velikosti. Jistě, též se tam plíží zrada, zákeřnosti a love story někoho nezajímavého s němou, ale to sere Goro. Pak konečně shoří plovoucí stodola, japko dopádluje a můžeme začíst s druhým partem, partem plným až parodicky přepjaté akce a modernímu (pubescentnímu) publiku poplatných alogických zvratků v ději. Též patosu nejhrubšího zrna. Thermopyly po Kojejťku, plotím. Za pozornost stojí hlavně dědek/neznámý venkovan - objevitel víru, a jeho herecké kreace, především k závěru této nekonečnosti. Výkon zjevného nestora korejského filmu je neohodnotitelný. Žádná Zlatá malina, adekvátní ovoce prostě ještě nevymysleli. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa po dlhšom čase rozhodol pozrieť na nejakú poriadnu historickú bitku, kedže už som bol už celkom hladný s toho, že nám Holywood nič moc neponúka a peniaze sa sypu hlavne do komiksoviek. Musím uznať, že to nie len veľkolepo vyzerá, ale skutočne to také je. S mien som sa dosť strácal a zapamätal som si hlavne dvoch generálov, ktorý celý tento organizovaný chaos mali na starosti a s tým som si našťastie vystačil až do konca, kedže nejaké pod-zápletky tu nehrozia a celý film je priamočiary a chystá sa k bitke. Hlavne v prvej polke sa rozoberá taktika a brúsenie šablí a ta druhá sa už kompletne venuje bojom, ktoré majú dobrú choreografiu, nápad a nechýba ani zopár odrezaných hláv. Spokojnosť. 75% - 4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrdinský epos o kórejských vojakoch, ktorí sa postavili voči japonským ambíciám ovládnuť ich vlasť. Najviac udrie do očí pekná kamera, obraz je naozaj perfektný a farebne výborne vyladený. Príbeh síce nenudí, ale ani to zase nie je žiadne terno. Na škodu sú nezvládnuté vizuálne efekty pri akčných scénach, ktoré v mnohých momentoch vyznievajú skôr na srandu ako na filmové vyžitie. Čistý priemer. 60/100 ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání film úplně nesplnil, ale to neznamená, že by se mi nelíbil. Je znát, že si Korejci jednoho ze svých největších národních hrdinů hodně považují, ale i když byl Choi Min-sik výborný, ani zdaleka neměl takové charisma jako jeho protivník Ryoo Seung-ryong. Ten mě ve své roli zaujal mnohem víc. Bitva na mě byla moc dlouhá, i když zrovna o ni tam pochopitelně šlo. A i když jsem si o Lee Soon-shinovi už leccos přečetla, tak až film ukázal, jak byla jeho strategie geniální a zrovna tohle pro mě film povýšilo nad průměr. Určitě si ho časem pustím znovu a možná pak půjdu ještě výš. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Korejci dokáží natočit historické film, tak aby působili opravdu epicky, nikdy ale nedokážou vytvořit zajímavé charaktery, se kterými by divák rád prožil, vyprávěný příběh. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Vaše veličenstvo, stále mám dvanáct lodí." ■ Myslím, že u hodnocení Admirála je zásadní, co člověk o bitvě u Myeongnyangu (1597) ví a nakolik si uvědomuje, že 1) 13 korejských lodí (údaj je ověřený i z japonské strany) doopravdy stálo proti 133 vojenským lodím Japonců (dost pravděpodobný odhad - k tomu měli Japonci ještě asi 200 zásobovacích plavidel), 2) admirál Yi Sun-sin doopravdy vyplul se svou vlajkovou lodí dva kilometry před své loďstvo, až loď stála a bojovala osamocená "jako hrad uprostřed moře", 3) se jednalo se o geniální využití mořských proudů, 4) korejské loďstvo bylo zdecimované a psychicky na dně po předchozí brutální porážce od toho samého japonského loďstva, 5) SPOILER (!) Japonci doopravdy ztratili 30 (31) lodí a Korejci žádnou. Konec SPOILERu. Co mi připadalo nereálné, byla občasná rychlost lodí - ne vše se dá obhájit morskými proudy, ale možná, že se mýlím a lodě byly prostě velmi rychlé - a dělostřelba, která počtem výstřelů podle mě neodpovídala počtu děl na palubě. Patos a občasné filmové přehánění mi nevadily, akceptuji, že admirál Yi Sun-sin je pro Korejce ještě větším hrdinou, než pro nás Jan Žižka z Trocnova. ■ P.S. Panokseon: https://en.wikipedia.org/wiki/Panokseon ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=7PBIHkKi0wM ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Čert vem přehnaný patos, ten bych zkousla, kdyby se mi dostalo ve velké míře toho, co bych od podobného filmu chtěla - pořádnou námořní bitvu. Strategický génius se ale občas ztrácí ve víru vody kvůli naprosté neuvěřitelnosti některých prvků (nejvýrazněji nepotopitelná vlajková loď versus japonské lodě, které se sypou jak krabičky od sirek). Kontaktní bitvy jsou většinou jeden velký nevýrazný chumel a jen zdůrazňují absenci zapamatováníhodných postav. Upřímně, ani Min-Sik Choihovo charisma tentokrát pořádně nezapracovalo a titulní Admirál zůstal jen jednorozměrnou figurkou drsně zírající do kamery - stejně jako jeho soupeři v čele s japonským pirátským velitelem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prakticky suhlasim s Adrianom. Prva polovica je dost nezazivna. Predstavia nam bambilion postav ale ziadna z nich nema dostatocny priestor na to, aby nas skutocne zaujala. Vynimkou je postava, ktoru hra Choi Min-sik, vdaka jeho obrovskej charizme a zaporak, ktoreho hra Seung-ryong Ryoo, vdaka tomu, ze sa cely cas tvari ako keby mal nieco v prdeli a hadze chladne pohlady akoze je nad vecou. Druhu polovicu tvoria nonstop bojove sceny lodi na mori. Ani tieto sceny nie su ziadna slava, ale len obycajny standard. V scenach bojovej vravy mi chybala vynaliezavost a pestrost v taktike. Vysledok pôsobi dost monotonne. Po trikovej stranke je to tiez len priemer. Niektore sceny su celkom zaujimave, ine dost smiesne. Urcitym sklamanim je pre mna zobrazenie brutality bitiek. Nejaka ta krv, odseknuta ruka alebo hlava sa tu najde, ale pôsobia dost bezzubo. Nie su ani cool stavnate ako v serii 300 a ani vo vas nevyvolaju neprijemny pocit, aby ste si pomysleli, ze vojna je svinstvo. Proste sterilita po kazdej stranke. Z celeho filmu sa mi najviac pacila mensia dejova linia, ktora sa venuje tomu aka je dôlezita pocas bitiek moralka muzstva. Vysledok je teda absolutne priemerny bluckbuster, ktory potesi hlavne fanusikov zanru, kedze taketo velkofilmy sa netocia az tak casto, ale mna paradoxne navnadil na to, aby som si po dlhsej dobe pustil Wooov famozny Red Cliff, ktory je po kazdej stranke o niekolko levelov lepší. 5/10. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zjevně drahé, ale nudné, ploché a plné pateticky pitomých záběrů a provolání postav "My vás zachráníme, Admirále" :) Možná kdybych byl Jihokorejec a o nějaké takovéhle historické legendě běžně věděl, možná budu nadšený. Tady se jen splácala hromada drahých efektů, podivných nesmyslů a milionkrát v asijských historických filmech viděné klišoidní chování a proslovy a dění do něčeho, co se snaží tvářit epicky, ale i po více jak dvou hodinách v tom stále chybí nějaký film. Není to zas nějaký evropský tupý sestřih z mnohem delší asijské možná i dvoudílné verze? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jižní Korea ukazuje, že má silnou filmovou základnu a může natáčet, v podstatě jakékoli filmy bude chtít, pokud na to Korejci budou chodit. A ono to vypadá, že na to budou chodit i lidé z jiných koutů světa. Zajímavý, historický epos, který je patetický, ale také dovede být pořádně krvavý a drsný. Rozhodně nadprůměr. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Počáteční rozvleklost byla na škodu, jenže Korejci zkrátka jinak filmy netočí, takže obyčejnému Evropanovi nezbyde nic jiného, než se s tím smířit. Středověký konflikt mezi Koreou a invazivním Japonskem na mořské hladině, kdy Japonci mají tak obrovskou přesilu, že pokud nastane bitva, musel by se stát opravdový zázrak, aby Korea své místo uhájila. Ale je tu ještě inteligentní admirál...tak, dvacet minut jsem měla problém rozeznat, kdo je kdo, všichni měli podobné obličeje, jediná výjimka byl vcelku charismatický vůdce pirátů. Tři hvězdy dávám za zfilmování této zajímavé a statečné historické události, za to, že vím, co je Želva na vodě, za hudbu a tu čtvrtou za velmi kvalitní kostýmy, jejich zpracování bylo perfektní. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je těch 66% zde podhodnoceno, i přestože film své mouchy samozřejmě má, zejména pokud jde o nějaké souboje a trikové efekty. Ovšem jinak nabízí vše co by takový žánr měl poskytnout a takových 75% by si rozhodně zasloužil. V přímé konfrontaci např. s Red Cliff (viděl jsem film a živě i operu) neobstojí, ale v celkovém souhrnu jde o dobře odvedenou práci a působivou podívanou, které určitě muselo slušet velké plátno na Filmasii. Bohužel zejména pro zdravotní okolnosti jsem nebyl schopen osobní účasti, což mne takto zpětně docela mrzí, stálo by to za to. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnový historický film z obdobia kórejského stredoveku, v ktorom dostáva priestor hlavne nadupaná vojnová akcia a vojnová stratégia. Škoda, že úvodná hodina (čo je polovica filmu) je len rozbiehačná - klasická šablóna, v ktorej je dosiaľ nepokorený nepriateľ s 330 vojnovými loďami preceňovaný (každý Japonec musí mať fúziky, ešte k tomu ohnuté nadol, a tváriť sa kruto prísne) a úbohé kórejsko loďstvo so sotva 12 loďami úplne podceňované. Žiadne plachetnice, ale pekne po starom iba veslice. Do toho bije na poplach silný predkonfliktný strach o holé životy. Úvod je proste príliš naťahovaný a príliš šablónovitý. Záverečná hodina ale ponúka inú kávu, pretože takmer po celý čas sledujeme vojnovú bitku na mori s dobrými špeciálnymi efektami a hrdinskými kórejskými postavami, ktoré idú cez bolesť a pateticky za svojho veliteľa. Je však úsmevné, že hoci na začiatku stoja Kórejčania proti ohromnej presile, počas bitky to pripomína na boj rovný s rovným, tak na konci to vyzerá, že Kórejčania majú početnú presilu a zbytok japonských lodí uteká z boja. Realita tak musí opäť podliesť pod kinematografické zámery. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Korejským historickým řezničinám začínám silně přicházet na chuť! Bitevní části bejzd on e trů story (a to tentokrát opravdu!) filmu o tom, kterak kimčižroutský Nelson s pouhými třinácti kocábkami v úžině s jakýmsi nevyslovitelným jménem do kýlů nakopal třistatřiatřicetičlennou japonskou flotilu (pravda, válečných lodí bylo „jen“ asi 130), byla navíc dopřána plná hodina stopáže, při jejímž sledování jsem musel spokojeně pochrochtávat nad zpracováním, zahrnujícím mimo jiné i milé drobné detaily toho typu, že v destinacích vyznačujících se zvýšenou konzumací rýže i průměrný komparsista chápe, že meč není krumpáč, pročež i úchop a mávání prvně jmenovaným nástrojem se od běžného užití následně uvedeného musí lišit. S povděkem rovněž kvituji, že na Dálném východě není červená barva nedostatkovým zbožím, resp. fakaní přístupnost tu z tohoto hlediska nemá přednost před šťavnatostí zpracování. Ačkoliv by tedy s ohledem na letmé pročtení zdejších kokomentů místním inteleguánům patrně více zachutnalo, kdyby se ve filmu minimálně dvě a půl hodiny staticky probíraly dobové mezinárodní vztahy, mezilidské vztahy (nejlépe homosexuálního charakteru (a to ještě lépe mezi hlavním hrdinou a jeho synem)) a celá bitva, o které film je, by proběhla formou šejkspírovských dialogů v jediném (a samozřejmě velmi, velmi dlouhém!) záběru na můstek vlajkové lodi, přičemž občas by před kameru bylo fouknuto něco kouře a prásknul se nafouknutý papírový pytlík, já jsem si oproti svému nedávnému fiasku před Vídní značně spravil chuť! Jelikož navíc od útlého dětství trpím akutní neckofilií, kvůli které se mé mamince podařilo mě až na sklonku puberty tak nějak přesvědčit o tom, že vstup do řad válečného námořnictva rodné vlasti patrně nebude ten nejlepší nápad, dostával jsem při sledování chvílemi akutní záchvaty slintavky. Nemohu tedy nyní než zavelet plnou parou (resp. parami - bičovaných veslařů) vpřed a odcházím kreslit tajné mapy rekonstrukce této bitvy, která proběhne na vypůjčených šlapadlech a pramicích u Štvanice. A Korejci budu samozřejmě já! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Lodní akce je parádní a Min-sik Choi jako admirál spolehlivě kvalitní. Patosu je tam až běda, ale to je vzhledem k námětu pochopitelné a omluvitelné. Omluvitelné však není nedotažený storytelling a hlavně kolísavé tempo, které z nepochopitelných důvodů v úvodu vyloženě nudí místo toho aby diváka postupně navnadilo do velkolepé druhé poloviny filmu. Korejští herci v japonských rolích působí jak pěst na oko, což je poněkud škoda neboť jejich charaktery byly minimálně stejně atraktivní jako sám admirál, ne-li víc. Ale jinak to zařídit zřejmě nešlo. 70% ()

Reklama

Reklama