Reklama

Reklama

1597: bitva u Myeongryang

  • Česko Admirál: Bouřlivé proudy (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

I Sun-šin je jedním z nejvýznamnějších admirálů celosvětových dějin. Během své kariéry na konci 16. století absolvoval 23 námořních bitev proti Japoncům, ve všech zvítězil a za celou dobu ztratil pouze dvě své lodě. Vynalezl první obrněnou válečnou loď Kobukson (želví loď), která mu dopomohla k mnoha vítězstvím.
Tento film vypráví o jeho nejvýznamnější bitvě u Myongnyangu, ve které s pouhými 12 vlastními loděmi čelil více než stovce japonských plavidel. (Tamten)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Komerčný moloch, ktorý na ceste stať sa Top 1 v all time Korean box office zničil všetko, čo mu stálo v ceste (vrátane Avatara) - je ovšem inak takmer nezaujímavý. Dokonca aj tá prehliadka CGI festu skôr ešte ukazuje kórejské slabiny, ako prednosti. Tradičné rozdelenie filmu na dve časti, kde tá druhá predstavuje vlastne hodinový akčný klimax, je len začiatkom schématičnosti tohto typu projektu. Väčšia pozornosť na kochanie sa v epickosti pred podrobnejším vykreslením detailov geniálnej stratégie zamrzí, ovšem vďaka Choi Min-sikovi a jeho charizme valiacej sa spoľahlivejšie ako lavína dole kopcom, si to väčšina ani nevšimne. Vo výsledku teda jednohubka, ktorá si svoju obrovskú megapopularitu doma v Kórei vyslúžila nie ani brnkaním na nacionálnu strunu hrdosti (hoc samotný dej k tomu dáva permanentnú príležitosť) ale skôr známym neštaštím morského trajektu Sewol Ferry v I. polovici 2014, ktorého markantným znakom bol práve "slabý veliteľ" danej ferry, k čomu práve postava Choia dáva pre kórejcov toľko potrebný protiklad a príklad hodný nasledovania. 5/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa po dlhšom čase rozhodol pozrieť na nejakú poriadnu historickú bitku, kedže už som bol už celkom hladný s toho, že nám Holywood nič moc neponúka a peniaze sa sypu hlavne do komiksoviek. Musím uznať, že to nie len veľkolepo vyzerá, ale skutočne to také je. S mien som sa dosť strácal a zapamätal som si hlavne dvoch generálov, ktorý celý tento organizovaný chaos mali na starosti a s tým som si našťastie vystačil až do konca, kedže nejaké pod-zápletky tu nehrozia a celý film je priamočiary a chystá sa k bitke. Hlavne v prvej polke sa rozoberá taktika a brúsenie šablí a ta druhá sa už kompletne venuje bojom, ktoré majú dobrú choreografiu, nápad a nechýba ani zopár odrezaných hláv. Spokojnosť. 75% - 4* ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poslední Korejský Blockbuster a zároveň výherce letošního Box Officu v Korei je za mnou. Rozhodně je velkým plusem Erkové zpracování, což filmu dodává šťávu při akčních scénách. Dále herecké obsazení je velmi slušné, proti sobě stojí dvě herecké hvězdy Min-sik Choi a Seung-ryong Ryoo,což nemohli vybrat lépe. Fungují i emoce a vizuál je rozhodně vysoký nadstandard, byť nedávní Piráti mi byli více oku lahodící. Také je zajímavé, že je film rozdělen na dvě poloviny, z níchž první ta "nudnější" ve které se řeší pouze strategie a taktika a druhá "akčnější" ve které se bojuje na moři. Sice nejsem zastáncem válečných loďí, takže z akce jsem do kolen nešel, dávám přednost raději mečům či šípům v Historických filmech, ale naštěstí byl film pro mě příjemnou změnou a určitě jsem se nenudil. 75% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zjevně drahé, ale nudné, ploché a plné pateticky pitomých záběrů a provolání postav "My vás zachráníme, Admirále" :) Možná kdybych byl Jihokorejec a o nějaké takovéhle historické legendě běžně věděl, možná budu nadšený. Tady se jen splácala hromada drahých efektů, podivných nesmyslů a milionkrát v asijských historických filmech viděné klišoidní chování a proslovy a dění do něčeho, co se snaží tvářit epicky, ale i po více jak dvou hodinách v tom stále chybí nějaký film. Není to zas nějaký evropský tupý sestřih z mnohem delší asijské možná i dvoudílné verze? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prakticky suhlasim s Adrianom. Prva polovica je dost nezazivna. Predstavia nam bambilion postav ale ziadna z nich nema dostatocny priestor na to, aby nas skutocne zaujala. Vynimkou je postava, ktoru hra Choi Min-sik, vdaka jeho obrovskej charizme a zaporak, ktoreho hra Seung-ryong Ryoo, vdaka tomu, ze sa cely cas tvari ako keby mal nieco v prdeli a hadze chladne pohlady akoze je nad vecou. Druhu polovicu tvoria nonstop bojove sceny lodi na mori. Ani tieto sceny nie su ziadna slava, ale len obycajny standard. V scenach bojovej vravy mi chybala vynaliezavost a pestrost v taktike. Vysledok pôsobi dost monotonne. Po trikovej stranke je to tiez len priemer. Niektore sceny su celkom zaujimave, ine dost smiesne. Urcitym sklamanim je pre mna zobrazenie brutality bitiek. Nejaka ta krv, odseknuta ruka alebo hlava sa tu najde, ale pôsobia dost bezzubo. Nie su ani cool stavnate ako v serii 300 a ani vo vas nevyvolaju neprijemny pocit, aby ste si pomysleli, ze vojna je svinstvo. Proste sterilita po kazdej stranke. Z celeho filmu sa mi najviac pacila mensia dejova linia, ktora sa venuje tomu aka je dôlezita pocas bitiek moralka muzstva. Vysledok je teda absolutne priemerny bluckbuster, ktory potesi hlavne fanusikov zanru, kedze taketo velkofilmy sa netocia az tak casto, ale mna paradoxne navnadil na to, aby som si po dlhsej dobe pustil Wooov famozny Red Cliff, ktory je po kazdej stranke o niekolko levelov lepší. 5/10. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Generál, který s loděmi utekl z předešlé bitvy, uprchl, na rozdíl od filmu, z bitvy u Myeongnyangu s jednou lodí také. Admirál Yi Sun-sin tak měl na úvod bitvy 13 lodí, ale v reálu pouze 12. Toto vysvětluje občasné nesrovnalosti, zda měl 13 nebo 12 lodí. (Jirka_Šč)
  • Pre potreby filmu bolo reálne postavených iba 8 lodí. (MikaelSVK)
  • Snímek pracuje se skutečnými historickými reáliemi. Postava námořního generála, hercem Myeong-min Kim ztvárněná již v minulosti v rámci obsáhlé televizní série Immortal Admiral Yi Sun Shin (2004), je v historických análech korejských dějin zapsána tučným a hlubokým písmem. Sun-shin Yi (1545 - 1598), byl generálem a válečným stratégem natolik geniálním, a to i přes fakt, že během svého života neprodělal žádný z vojenských výcviků, že neprohrál byť jediné ze svých 28 tažení proti početně převažující expandující flotile japonského císařství, několikanásobně se pokoušející se o dobytí Čosonu. Jeho smrt přišla až v době finální bitvy Myeongryang, odehrávající se v pobřežních oblastech ostrova Jindo, při níž byl generál zasažen jedinou ranou z arkebuzy, těžké pěchotní pušky ráže 19 - 20 mm, která se pro jeho život stala fatální. Moderními historiky je jeho geniální smysl pro válečnou námořní strategii často konfrontován s britským admirálem Horatio Nelsonem (1758 - 1805). (Conspi)

Reklama

Reklama