Reklama

Reklama

1597: bitva u Myeongryang

  • Česko Admirál: Bouřlivé proudy (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

I Sun-šin je jedním z nejvýznamnějších admirálů celosvětových dějin. Během své kariéry na konci 16. století absolvoval 23 námořních bitev proti Japoncům, ve všech zvítězil a za celou dobu ztratil pouze dvě své lodě. Vynalezl první obrněnou válečnou loď Kobukson (želví loď), která mu dopomohla k mnoha vítězstvím.
Tento film vypráví o jeho nejvýznamnější bitvě u Myongnyangu, ve které s pouhými 12 vlastními loděmi čelil více než stovce japonských plavidel. (Tamten)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Vaše veličenstvo, stále mám dvanáct lodí." ■ Myslím, že u hodnocení Admirála je zásadní, co člověk o bitvě u Myeongnyangu (1597) ví a nakolik si uvědomuje, že 1) 13 korejských lodí (údaj je ověřený i z japonské strany) doopravdy stálo proti 133 vojenským lodím Japonců (dost pravděpodobný odhad - k tomu měli Japonci ještě asi 200 zásobovacích plavidel), 2) admirál Yi Sun-sin doopravdy vyplul se svou vlajkovou lodí dva kilometry před své loďstvo, až loď stála a bojovala osamocená "jako hrad uprostřed moře", 3) se jednalo se o geniální využití mořských proudů, 4) korejské loďstvo bylo zdecimované a psychicky na dně po předchozí brutální porážce od toho samého japonského loďstva, 5) SPOILER (!) Japonci doopravdy ztratili 30 (31) lodí a Korejci žádnou. Konec SPOILERu. Co mi připadalo nereálné, byla občasná rychlost lodí - ne vše se dá obhájit morskými proudy, ale možná, že se mýlím a lodě byly prostě velmi rychlé - a dělostřelba, která počtem výstřelů podle mě neodpovídala počtu děl na palubě. Patos a občasné filmové přehánění mi nevadily, akceptuji, že admirál Yi Sun-sin je pro Korejce ještě větším hrdinou, než pro nás Jan Žižka z Trocnova. ■ P.S. Panokseon: https://en.wikipedia.org/wiki/Panokseon ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=7PBIHkKi0wM ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jižní Korea ukazuje, že má silnou filmovou základnu a může natáčet, v podstatě jakékoli filmy bude chtít, pokud na to Korejci budou chodit. A ono to vypadá, že na to budou chodit i lidé z jiných koutů světa. Zajímavý, historický epos, který je patetický, ale také dovede být pořádně krvavý a drsný. Rozhodně nadprůměr. ()

Reklama

Natascha 

všechny recenze uživatele

Čert vem přehnaný patos, ten bych zkousla, kdyby se mi dostalo ve velké míře toho, co bych od podobného filmu chtěla - pořádnou námořní bitvu. Strategický génius se ale občas ztrácí ve víru vody kvůli naprosté neuvěřitelnosti některých prvků (nejvýrazněji nepotopitelná vlajková loď versus japonské lodě, které se sypou jak krabičky od sirek). Kontaktní bitvy jsou většinou jeden velký nevýrazný chumel a jen zdůrazňují absenci zapamatováníhodných postav. Upřímně, ani Min-Sik Choihovo charisma tentokrát pořádně nezapracovalo a titulní Admirál zůstal jen jednorozměrnou figurkou drsně zírající do kamery - stejně jako jeho soupeři v čele s japonským pirátským velitelem. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu, proč film vydělal jen v Koreji rekordních 116 miliónů dolarů. Ale také souhlasím snad se všemi výtkami, jež se snesly proti korejskému blockbusteru z dob imdžinské války (moje oblíbená kapitola v Dějinách Koreje), který kromě skvělého Choi Min-sika a poutavé výpravy nabízí jen akčně-dramatickou rutinu s nepřesvědčivými kontaktními bitvami (souboje s meči a chladnou ocelí Korejci tradičně moc neumí) na palubách lodí, podprůměrnými triky a otravnou kupou patosu (ženská mávající sukní na útesu jasně vede). Na jedno zhlédnutí ok, ale třeba od druhé (námořní) poloviny čínského Red Cliffu dostává korejský Admirál pěkně na prdel. 5-6/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrdinský epos o kórejských vojakoch, ktorí sa postavili voči japonským ambíciám ovládnuť ich vlasť. Najviac udrie do očí pekná kamera, obraz je naozaj perfektný a farebne výborne vyladený. Príbeh síce nenudí, ale ani to zase nie je žiadne terno. Na škodu sú nezvládnuté vizuálne efekty pri akčných scénach, ktoré v mnohých momentoch vyznievajú skôr na srandu ako na filmové vyžitie. Čistý priemer. 60/100 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Snímek pracuje se skutečnými historickými reáliemi. Postava námořního generála, hercem Myeong-min Kim ztvárněná již v minulosti v rámci obsáhlé televizní série Immortal Admiral Yi Sun Shin (2004), je v historických análech korejských dějin zapsána tučným a hlubokým písmem. Sun-shin Yi (1545 - 1598), byl generálem a válečným stratégem natolik geniálním, a to i přes fakt, že během svého života neprodělal žádný z vojenských výcviků, že neprohrál byť jediné ze svých 28 tažení proti početně převažující expandující flotile japonského císařství, několikanásobně se pokoušející se o dobytí Čosonu. Jeho smrt přišla až v době finální bitvy Myeongryang, odehrávající se v pobřežních oblastech ostrova Jindo, při níž byl generál zasažen jedinou ranou z arkebuzy, těžké pěchotní pušky ráže 19 - 20 mm, která se pro jeho život stala fatální. Moderními historiky je jeho geniální smysl pro válečnou námořní strategii často konfrontován s britským admirálem Horatio Nelsonem (1758 - 1805). (Conspi)
  • Generál, který s loděmi utekl z předešlé bitvy, uprchl, na rozdíl od filmu, z bitvy u Myeongnyangu s jednou lodí také. Admirál Yi Sun-sin tak měl na úvod bitvy 13 lodí, ale v reálu pouze 12. Toto vysvětluje občasné nesrovnalosti, zda měl 13 nebo 12 lodí. (Jirka_Šč)
  • Pre potreby filmu bolo reálne postavených iba 8 lodí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama