Reklama

Reklama

Knick: Doktoři bez hranic

(seriál)
  • USA The Knick
Trailer 2
USA, (2014–2015), 18 h 5 min (Minutáž: 43–58 min)

Hrají:

Clive Owen, Eve Hewson, André Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance, Chris Sullivan, Cara Seymour, Zuzanna Szadkowski, Lucas Papaelias, Suzanne Savoy (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Knick: Doktoři bez hranic je nový dramatický seriál z produkce Cinemaxu od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Odehrává se v centrálním New Yorku roku 1900 a soustředí se na legendární nemocnici Knickerbocker Hospital, kde na začátku dvacátého století pokrokoví lékaři, zdravotní sestry a všechen ostatní personál posouvali hranice medicíny v době, kdy úmrtnost lámala rekordy a antibiotika neexistovala. Clive Owen ztvárňuje hlavní roli doktora Johna Thackeryho, skvělého chirurga, jenž je průkopníkem nových metod v oboru, navzdory své vážné závislosti na kokainu. Thackery vede tým lékařů, který zahrnuje jeho chráněnce Dr. Everetta Gallingera, mladého Dr. Bertieho Chickeringa a Algernona Edwardse, nadějného chirurga, který byl Thackerymu nedávno vnucen. Dalšími zajímavými postavami v nemocnici jsou: Cornelia Robertsonová, dcera patrona nemocnice; mrzoutský řidič sanitky Tom Cleary; Lucy Elkinsová, sestra, jež nedávno přišla z venkova; nečestný ředitel Herman Barrow a Sestra Harriet - jeptiška, které nečiní potíž říci svůj názor.

Cinemax uvádí druhou řadu dramatického dobového seriálu, nominovaného na cenu Emmy®, od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Clive Owen se vrací v hlavní roli jako John Thackery, vynikající chirurg v newyorské nemocnici na počátku 20. století, který navzdory své závislosti na drogách posouvá hranice medicíny, morálky i rasové rovnoprávnosti. Nemocnice Knick, jak se The Knickerbocker Hospital zkráceně nazývá, je od začátku druhé řady zmítána dramatickými otřesy, jelikož nepřítomnost Thackeryho (je hospitalizován v Nové Anglii kvůli závislosti na kokainu), nedostatek bohatých pacientů a četné finanční přešlapy dovedly představenstvo k rozhodnutí přemístit legendární nemocnici z centra města na jeho okraj. Jak plány na stěhování postupují, Algernon Edwards (André Holland) - nadaný chirurg černé pleti, jehož milostný románek s patronkou nemocnice Cornelií Robertsonovou (Juliet Rylanceová) skončil potratem a Corneliiným sňatkem se zámožným bílým dědicem - se snaží zaujmout Thackeryho pozici hlavního chirurga. Ostatní lékaři, zdravotní sestry, jeptišky a správcové se mezitím potýkají s řadou problémů jak v profesním, tak v soukromém životě. (Cinemax)

(více)

Videa (53)

Trailer 2

Recenze (394)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh je evidentně velmi moudrý muž, který si moc dobře uvědomuje sílu televizního média, co vše s ním může provádět a jakou tvůrčí svobodu mu dává. Knick je v každém ohledu fascinující projekt, který se s divákem nemazlí, od začátku do něj pere množství ambivalentních postav, silných témat a dějových linií, z nichž některé ze začátku působí trochu uloudaně, ale každá z nich nemilosrdně graduje až do vyhrocených konců. Opravdu Doktoři bez hranic. V zachycení oné odosobněné atmosféry, panoptika zoufalých duší, které nejsou schopné dojít naplnění, pomáhá režisérovi fascinující Martinezův ambient, špičková volná kamera, která se proplétá mezi stěnami nemocnice a rovnoměrně dělí svou pozornost mezi jednotlivé postavy. Clive Owen je samozřejmě ve své roli Gregoryho House roku 1900 fantastický. Celé je to špinavé, nervózní, ve své snaze zachytit fungování nemocnice na začátku 20. století a zrod moderní medicíny poměrně komplexní... a ve výsledku skutečně geniální. Jen tak dál! 95 % ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Ja tam toho Soderbergha vidím a je to zreteľné od prvej minúty, ale niečo mi tam nesedí. Nesadlo mi to pomalé tempo, ktorým sa The Knick ťahá. Rovnaký problém som mal už pri Scorseseho Boardwalk Empire. Explicitné scény ma bavili a boli super natočené, doprevádzanú elektrickou hudbou Cliffa Martineza... no všetko ostatné sa ťahalo a ťahalo. Skončil som po 5. diely :/ ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Medicínská odyssea za poznáním v historickém dramatu o doktorech za "vlády" Tyfové Mary a rasové segregace. Minisérie dává vzpomenout na to nejlepší z produkce HBO, kterémuž se s přehledem vyrovná, ve fascinujícím post-viktoriánském prostředí průmyslové revoluce v nemocnicích, a s Clivem Owenem který tu v hlavní roli jako chirurg-feťák jednoznačně míří pro seriálového oscara. Geniálně dekonstrukce charakterů postav a také jedno z nejhustších seriálových finále jaké jsem kdy viděl. Pro zájemce o medicínu povinnost, pro všechny co mají rádi kvalitní seriály také. Silný žaludek nutností, detaily operací jsou tu řádně čvachtavé. Season 1: 9/10 ///// Což platí pro první sérii, druhá série už nemá ani zbla dramatičnosti první, charaktery jsou rázem o řád nezajímavější, operace bizarnější, a i vyšší témata jako rasismus a drogová závislost jen nevěrohodně převařuje, tudíž jsem od poloviny přeskočil rovnou na finální epizodu... a v té už se seriál zcela zvrhává ve svou vlastní sebeparodii. Smutné. Season 2: 6/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantastický seriál, škoda, že už ďalej nepokračuje... Úžasná atmosféra, skvelé herecké výkony, takže nebol žiaden problém vytvoriť si vzťah k postavám už hneď od prvého dielu, a výborná, ale naozaj výborná výprava, kostýmy, kamera, hudba a režisérska práca, skrátka... technická stránka nemá žiadnu chybu a uchvátila ma už od prvého okamihu. Dejová linka bola tiež zaujímavá, aj keď je pravda, že niektoré diely ma bavili menej. Tiež sa mi páčilo, ako sa niektoré postavy v priebehu seriálu menili a vyvíjali. Škoda, že sa tu nevenovali trochu viac samotným operáciám alebo bádaniu Johna Thackeryho, niektoré zápletky (napr. okolo Dr. Everett Gallingera) nemali ten šmrnc a napätie, trocha na atmosfére ubrali. No i tak, silný nadpriemer ako lusk a niekoľko príjemne strávených hodín k tomu. 85/100 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dokonalé dílo, které už většina nejspíš zná, ale kdo o něm doteď neslyšel, tak rychle dohnat. Naprosto fascinující seriál, který diváka vtáhne do počátků 20. století a informuje o pokrocích a vynálezech jak ve vědě tak v medicíně, kde vládne ohromující Cliwe Owen, závislý na kokainu, který na sále doslova kouzlí, překonává hranice, přepisuje historii a fascinuje diváka svými dovednostmi. Operace jsou velmi detailně natočené, takže krve a vnitřností si divák užije dostatečně a není nouze i o místní bordel s kurtizánami, hojné množství drog, nekompromisní tehdejší rasismus a kus historie s hutnou dávkou informací. Nejvíce mě bavilo sledovat pokroky v medicíně, nové vynálezy, vynaložení s čím dál náročnějšími operacemi a vážnějšími nemocemi. Žánrový skvost. Sjeto za dva dny na jeden nádech. 10/10 ()

Galerie (421)

Zajímavosti (12)

  • Hoci sa seriál odohráva v rokoch 1900 a 1901, postavy už nazývajú nemocnicu názvom Knickerbocker. V skutočnosti bola nemocnica, ktorou sa seriál inšpiroval, premenovaná na Knickerbocker až v roku 1913. Dovtedy niesla názov J. Hood Wright Memorial Hospital. (GTS_PUNK)
  • Užívání kokainu v lékařských kruzích nebylo tak vzácné, jak se může zdát. Jedním z důvodů byla skutečnost, že účinky drogy na lidský organismus nebyly ještě v dané době plně prozkoumány. Dochovaly se zprávy, že například Sigmund Freud (1856-1939) v začátcích vědeckého bádání léčil svého přítele Ernsta von Fleischlova ze závislosti na morfinu právě kokainem. Ernest se následně stal závislý na obou látkách. (Nach)
  • Doktor Thackery (Clive Owen) fouká usušené neštovičné strupy vesničanům do nosu, aby byli proti této nemoci imunní. Jedná se o skutečnou metodu, jejichž první zmínky pochází z 10. století z Číny. Tato metoda dostala později název „variolizace“. (dan4815)

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama