Reklama

Reklama

Knick: Doktoři bez hranic

(seriál)
  • USA The Knick
Trailer 1
USA, (2014–2015), 18 h 5 min (Minutáž: 43–58 min)

Hrají:

Clive Owen, Eve Hewson, André Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance, Chris Sullivan, Cara Seymour, Zuzanna Szadkowski, Lucas Papaelias, Suzanne Savoy (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Knick: Doktoři bez hranic je nový dramatický seriál z produkce Cinemaxu od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Odehrává se v centrálním New Yorku roku 1900 a soustředí se na legendární nemocnici Knickerbocker Hospital, kde na začátku dvacátého století pokrokoví lékaři, zdravotní sestry a všechen ostatní personál posouvali hranice medicíny v době, kdy úmrtnost lámala rekordy a antibiotika neexistovala. Clive Owen ztvárňuje hlavní roli doktora Johna Thackeryho, skvělého chirurga, jenž je průkopníkem nových metod v oboru, navzdory své vážné závislosti na kokainu. Thackery vede tým lékařů, který zahrnuje jeho chráněnce Dr. Everetta Gallingera, mladého Dr. Bertieho Chickeringa a Algernona Edwardse, nadějného chirurga, který byl Thackerymu nedávno vnucen. Dalšími zajímavými postavami v nemocnici jsou: Cornelia Robertsonová, dcera patrona nemocnice; mrzoutský řidič sanitky Tom Cleary; Lucy Elkinsová, sestra, jež nedávno přišla z venkova; nečestný ředitel Herman Barrow a Sestra Harriet - jeptiška, které nečiní potíž říci svůj názor.

Cinemax uvádí druhou řadu dramatického dobového seriálu, nominovaného na cenu Emmy®, od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Clive Owen se vrací v hlavní roli jako John Thackery, vynikající chirurg v newyorské nemocnici na počátku 20. století, který navzdory své závislosti na drogách posouvá hranice medicíny, morálky i rasové rovnoprávnosti. Nemocnice Knick, jak se The Knickerbocker Hospital zkráceně nazývá, je od začátku druhé řady zmítána dramatickými otřesy, jelikož nepřítomnost Thackeryho (je hospitalizován v Nové Anglii kvůli závislosti na kokainu), nedostatek bohatých pacientů a četné finanční přešlapy dovedly představenstvo k rozhodnutí přemístit legendární nemocnici z centra města na jeho okraj. Jak plány na stěhování postupují, Algernon Edwards (André Holland) - nadaný chirurg černé pleti, jehož milostný románek s patronkou nemocnice Cornelií Robertsonovou (Juliet Rylanceová) skončil potratem a Corneliiným sňatkem se zámožným bílým dědicem - se snaží zaujmout Thackeryho pozici hlavního chirurga. Ostatní lékaři, zdravotní sestry, jeptišky a správcové se mezitím potýkají s řadou problémů jak v profesním, tak v soukromém životě. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (20)

Systém a šílenství (2014) (S01E01) 

Spoilery! Jakožto zdejší největší filmový odborník mám určité filmové a seriálové závazky. Být uznávaným filmovým znalcem s sebou přináší i několik obětí. Jednou z takových obětí je nutnost, abych se ujmul komentářů k nejrůznějším seriálům. Po úvodním dílu je vysoce pravděpodobné, že zde pár komentářů zanechám. Rozhodně velmi zajímavé výprava do dob, kdy Hippokratova medicína vzkvétala. Zvyknout si na hlavního doktůrka mi asi chvíli potrvá. Nemám až tolik v lásce volnočasové feťáky. Minimálně ve filmovém světě. Přijde mi to jako trošku laciné lákadlo ke sledování. Jako úvodní díl to účel rozhodně splnilo. Člověk byl seznámen s postavami, a dokonce proběhla malá ukázka operací. Uvidíme, copak nám přinesou následující díly. Lepší tři kousky. ()

Pán s botama z Paříže (2014) (S01E02) 

Spoilery! Na cokoli v poslední době narazím, všude se řeší hanobné postavení negrů ve společnosti. Přitom je jasné, že čím víc se to bude připomínat a čím víc se o tom bude mluvit, tím později se negři do naší společnosti začlení jako respektovaní členové a už si nikdo dál nebude všímat, že je má Slunce raději. Nejzajímavější z tohoto díl jsem shledal obchod s mrtvým masem pro pitevní účely a pokus o elektrifikaci. Je s podivem, že pokud tehdy někdo zdechl, nikdo se o jeho mrtvolu moc nestaral. ()

Pilná bleška (2014) (S01E03) 

Spoilery! Většina dílu se točila kolem toho, že si ambiciózní negr otevřel nemocniční pobočku v podpalubí, kde může bezpečně trénovat na svých bezcenných bratrech a sestrách. Na seriál se sice kouká hezky, ale jaksi mu schází trošku větší koule, což je hrozná škoda. Naštěstí se v pozadí začíná rozjíždět epidemie, což je trošku paralela k té chřipkové legraci, která panu za okny ve skutečném světe. Takže je to takový skoro až 3D zážitek. Uvidíme, co se připlaví s dalšími díly. Koukatelné to prozatím určitě je. ()

A co důstojnost? (2014) (S01E04) 

Spoilery! Černobílá rivalita roste. Abych se přiznal, tak mě jaksi nebaví dění okolo operačních stolů. Řeší se stále to stejné. Stále je to takové seznamovací. Nudný úvod mám tedy odkoukaný a budu věřit, že se seriál začne postupně probouzet a svoji kvalitu stupňovat. Slabé 3 *. Z mého odborného pohledu prozatím nejslabší díl celého seriálu. ()

Drží se v nich teplo (2014) (S01E05) 

Spoilery! Z vydíraného ředitele se postupně rýsuje vyděrač. Zajímavé je sledovat rýsující se obchod s nejstarším řemeslem na světě a spousta nemocí s jeho provozováním spojených. Naopak se mi vůbec nelíbí rýsující se milostný trojúhelník. Jestli se z tohoto seriálů hodlá stát romantická sračka, tak to z mého pohledu není úplně směr, kterým bych si přál, aby seriál směřoval. Přál bych si raději více operací. Zatím každopádně po nejhorším dílu seriálu přišel ten nejlepší, takže určitě vysvitla naděje na lepší zítřky. Lepší tři kousky. ()

Nechceš mi říkat tatínku? (2014) (S01E06) 

Spoilery! Prozatím rozhodně nejlepší díl, který nabídl zajímavý děj na všech frontách. Docela mě pobavilo úvodní testování ženského útrobí. Krásná ukázka toho, že i doktořina může být někdy radost. Zajímavý byl určitě i pohled na jeden z prvních rentgenů - krásná to hračka. Vůbec poprvé během tohoto seriálu, se mi prohnaly po těle zimomriavky. Závěrečný úspěšný porod prostě neměl chybu. Třešničkou na dortu poté bylo spojení dvou velkých mozků, které by mohlo přinést hodně úspěchů. ()

Doneste lano (2014) (S01E07) 

Spoilery! Další parádní díl, který svým strhujícím tempem dotáhl takřka nejlepší epizody Mr.Robota. Napětí by se dalo krájet. Divák nedostane příležitost si vydechnout. Jediné, co mě trošku sere je to, že už jsem touhle černobílou válkou a nevraživostí v rámci filmového světa přesycen. Už mě opravdu nebaví sledovat, kterak bílí závidí černým koňskou výbavu a černí naopak bílým závidí, že mají mozek. Hrne se to na mě v poslední době ze všech stran, je to otravné. The Knick je další seriál, který se bude kolem tohoto "problému" dost motat. Každopádně kvalitní podívaná, kde si na své kromě diváků přišla i ta permanentně nadržená sestřička, která správně zvolila pro začátek menší debrecínský páreček namísto africké čabajky. ()

Pracuješ do noci docela často (2014) (S01E08) 

Spoilery! Cesta do hlubin feťákovi duše. Bohužel bylo k vidění málo doktořiny a hodně sprosťáren, což moje asexuálně-puritánská duše vždy těžko nese. Celkem zajímavé bylo sledovat, kterak byla tehdejší společnost závislá na kokainu a jak moc tehdy svět volal po Pablu Escobarovi. Asi jeden z nejslabších dílů série. ()

Zlatý lotos (2014) (S01E09) 

Spoilery! Absťáček pokračuje. Tento díl je celý zaměřen na to, kterak bylo obtížné dostat se ke své dávce, když se dodavatelům nedařilo dodávat. Thackery se pokusil prozkoumat blíže legendu o přidávání kokainu do coca-coly. Na černé frontě se podařilo vysoustružit opičku, které bylo nutné se zbavit, protože by bílý manžel jistě shledal něco divného na tom, že jeho čerstvě narozené dítě ho má většího než on sám. Nejvíce mě ovšem pobavil ten žlutý nožní průzkumník. Jeho praktika mě zaujala a hodlám ji rovněž praktikovat. ()

Crutchfield (2014) (S01E10) 

Spoilery! Žluťásek se mi začíná líbit. Ukázal, že není jen nožní expert, nýbrž je i nožní expert. Jeho ninja vsuvka neměla chybu. Neohrožená sestřička se rozhodla pro velké rozhodnutí - zabít jednoho a zachránit tisíce. Majitel nemocnice si to zamířil z bláta rovnou do louže. Závěr mě velmi pobavil. Děj se pro druhou sérii hodně posunul. Jen to zkrátka bylo pro závěr série málo epické. ()

Deset uzlů (2015) (S02E01) 

Spoilery! Klasický první díl série, který obvykle stojí za hovno. Časový skok, ukázka kdo kde s kým je. Zkrátka seznamování. Zajímavé bylo snad jen to, že se úplně neosvědčila léčba kokainové závislosti heroinem, tak to teď zkouší kluci léčit pěkně po námořnicku. Naštěstí se to prozatím obešlo bez typických análních radovánek na moři. Pevně věřím, že bude v nadcházejících dílech kvalita strmě růst. ()

Nejste žádná květinka (2015) (S02E02) 

Další díl, kde Soderbergh pouze rozmisťuje figurky na šachovnici. Děj se pouze šnečím tempem plíží a dohromady se nic nestane. Snad kromě toho, že se feťák v bílých botech zbavil ženského klíštěte, které má moc příjemného psychopata otce. Doufám, že už byla půda připravena a Soderbergh vytáhne z rukávu něco pořádného. Nemám nic proti ukecaným dílům, ale snad by se přece mohlo kecat tak nějak účelněji. Rozchystáno bylo hned několik dějových linek, ale ani jedna se mi prozatím nejeví zajímavě. Jsem zvědav, co z toho tvůrci vykouzlí. ()

Spojování nejlepších s nejlepšími (2015) (S02E03) 

Spoilery! Dalo se. Pozvolna se nám série přeci jen rozjíždí. S navrátivší závislostí je přeci jen větší švanda. Celkem mě pobavily křesťanské výchovné metody. Otec naší milé sestřičky nymfomanky je veselá kopa. Celkem mě překvapilo, že poloslepý černoušek měl kdysi co do činění s krajně nesympatickou gorilkou, která ho nyní bude zřejmě rozptylovat od jeho zajímavé práce a kurvit mi tak divácký zážitek. Tyhle vztahové sračky se mi v tomto seriálu doposud absolutně nelíbí a nudí mě. Slabší tři kousky. ()

Milá překvapení (2015) (S02E04) 

Spoilery! Tak že by nám seriál konečně nabíral staré známé tempo? Konečně mohu říct, že jsem viděl příjemný díl. Vůbec mě v tomto seriálu nebaví rozehrané partnerské vztahy kohokoli. Čím více se tedy díl soustředí na věci medicínské, tím je v mých očích zpravidla lepší. Dost mě dostal experiment s léčbou syfilisu. Úplně mě dostal závěrečný soudní proces. Je vidět, že se v tomto ohledu dodnes nic nezměnilo. Stačí mít pár přátel na správných postech a v patřičný okamžik jim umět zavolat. ()

Hyperflexe (2015) (S02E05) 

Spoilery! Konečně zajímavý a událostmi napráskaný díl. Dostalo se na počátky porna, nemocniční poplach po explozi dynamitu, šťourání se v mozku a neúmyslná tvorba "ležáka", kastraci i eugeniku. Snad nadcházející díly navážou v těchto skvělých stopách. Takové díly já tedy rozhodně můžu! ()

Pravidla jsou daná (2015) (S02E06) 

Spoilery! Poslední dívky tohoto seriálu, které předstíraly své puritánství, nevinnost a křehkost se zde poprvé projevily jako kurvy. Chudák Tuck byl nemilosrdně zneužit svojí znetvořenou bejvalkou. Ředitel naopak jeho "intnzivně milující" kurvou. Je mi chlapců docela líto, když tak sleduji, kterak s nimi slečny zdatné manipulátorky operují. Ze soudku toho zajímavějšího se mi velmi líbil pokus o odstranění nádoru. Pohrávání si s hypnózou bylo rovněž zajímavé. Měl jsem ji mylně zařazenou jako výdobytek doby lehce pozdější. Vsuvečka se siamskými dvojčátky je poměrně roztomilá. Slabší 4 kousky. Pomalu se blížíme do finiše, který se prozatím jeví zajímavě a nadějně. ()

Williams a Walker (2015) (S02E07) 

Spoilery! Závěr série zatím působí hodně sympaticky. Postavy se moc hezky vyvíjejí. Miss Elkins nám dala názorný rychlokurz toho, jak se ze zapřísáhlé křesťanky stát vypočítavou kurvou, a to prakticky za noc. Bertie si konečně našel ženu svého srdce. Celkem zajímavá je i linka s eugenikou a rasovou čistkou s tím spojenou. Zlatým hřebem je poté oddělení dvojčat. Jistě přelomová operace. Lepší tři kousky. ()

Mně dobře není (2015) (S02E08) 

Spoilery! Událostmi přepráskaný díl. Takto nějak by měl vypadat každý v 20dílném seriálu. Pomalu se nám tu rýsuje neskutečně depresivní podíváná, a to na všech frontách. Selhávají snad všechny partnerské vztahy a některé končí dokonce smrtí. Hezky jsem byl tvůrci šokován. Když seriál přináší mrtvé, tak je to vždy skvělá podívaná a je v podstatě úplně jedno, zda se jedná o sadistické prase reverenda nebo Thuckovu drahou choť, která je nespokojená se svým zevnějškem. Hrozně mě pobavila i Gallingerova choť experimentující s jedem na krysy. ()

Pamatuješ na Moon Flower? (2015) (S02E09) 

Spoilery! Moc hezky se tvůrcům podařilo navázat na předchozí parádní díl. Z nějakého důvodu se mi tento díl líbil v rámci druhé série snad nejvíce. Tvůrci přiložili do ohně vydatnou dávku deprese a celé to nabralo na obrátkách. Celé to mělo krásně strhující tempo od úvodní výroby vakcíny až po závěrečné pokřtění nemocnice požárem. Vynikající předskokan pr závěrečný díl. ()

This Is All We Are (2015) (S02E10) 

Spoilery! Deprese a beznaděj vrcholí. Názorná ukázka toho, jak dokáže vaše ego a pracovní vášeň zkomplikovat takřka rutinní zákrok. Nechyběla ani odlehčující linka o tom, že dostat na lože jeptišku je pořádná fuška, a to i v případě, že jste krásný, vysoký a voňavý sexy symbol. Ze soudku odlehčeného to bylo ovšem to jediné. Jednotlivé charaktery, které se celý seriál krystalizovaly vykrystalizovaly v ty nejhorší verze sebe sama. Vzhledem k tomu, že se jednalo o díl rozlučkový, tak přeci jen místy ztrácel své jinak ďábelské tempo. Závěrečná Thuckova operace sebe sama byla ovšem naprostým zlatým hřebem a patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem měl to štěstí na poli seriálů vidět. This Is All We Are! ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama