Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Recenze (400)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když jsem četl recenze na knihu, tak jsem si byl jistý, že by to mohlo být něco, co by mě mohlo bavit. Ve filmovém provedení to tak úplně neplatí. Ty postavy jsou dobré a baví mě, ale ty příběhy mě až tak nedostávají. Myslím, že z tohohle šlo vykřesat mnohem víc, ale ve filmu se to prostě nepodařilo. Přesto jsem na další film zvědavý. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Triller jak vyšitej! Spokojenost nad míru a opět mne Dánové ujišťují v tom, že v tomhle žánru tedy chodit umí. Napjatej jak kšandy, jsem čekal jak se tohle vyvine a i když jsem měl zhruba od dvou třetin filmu asi jasno, tak na soustředění pro děj, to nemělo nejmenší vliv :-) ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Bezvadně odvyprávěná krimi nálož se správně odpudivými záporáky. Na ty dramaticky nejintenzivnější dánské fláky od Vinterberga, Triera nebo Bierové se to nechytá, ale v rámci žánru výborná práce. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Výrazně drsnější než Žena v kleci, ovšem i méně napínavé. Hlavní padouši jsou opět celkem odhadnutelní. Atmosféra je opět parádní a celý příběh vystavěný chytře. Zůstává mi akorát záhadou, proč hlavní kriminalista považuje hlavní ženskou hrdinku za kladnou postavu a fandí ji, když byla v podstatě ze začátku stejná svině jako ostatní. Pořád je to ale solidní nadprůměr. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Nesympatické, otravné, doslovné, v detialoch občas vyslovene hlúpe a samoúčelné, zato ale s pôsobivým vizuálom a severskou pochmúrnosťou, ktorá ešte stále dokáže mnohým privrieť očká... Škoda. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Pro čtenáře předlohy rozporuplně hodnotitelný film, neboť v porovnání s ní (čemuž se zkrátka ubránit nemůže) prohrává. Je fajn, že má odpovídající hutnou atmosféru a ústřední zločin je dost atraktivní, zároveň natolik brutální, že okamžitě přitáhne pozornost. Nørgaard po celou dobu udržuje svižné tempo, v němž není prostor na nudu a daří se mu budovat i velmi slušné napětí, s nímž umně a efektivně pracuje. Pozitivem budiž i perfektní herecké obsazení, v němž hrají prim Lie Kaas (výborný, v jeho podání je Morck opravdový buldok, který jde za spravedlností, ať se děje, co se děje) a Fares Fares (výtečný a zcela přesně vystihuje knižní podobu Asada), i ostatní jim ale skvěle sekundují a zejména casting mladistvých členů univerzity se nadmíru vydařil. Problém ale nastává u příběhu, který se bohužel knihy drží velmi volně, což by ani tak nevadilo. Horší je ale to, že zcela mění motivace a vztahy mezi postavami, a to už je dost závažné, protože pak klíčové rozuzlení celého případu vyznívá trochu jinak, navíc si myslím, že určité zvraty nečtenář knihy nepochopí (jak je možné, že bezdomovkyně ze sebe udělá luxusní ženu?). Je také obrovská škoda, že tu zcela chybí onen ironický humor, který předlohu odlehčuje a dodává jí zvláštní kouzlo. Zcela mimo je také ztvárnění Rose, která je úplně jiná než v předloze. Fasandræberne tak samostatně fungují docela solidně, mají spád a nenudí, pro ty, kteří znají román, ovšem nevyužívají všechny motivy zdaleka tak, jak by mohli (klíčový prvek lovení) a tím pádem jsou jen uspokojivým, ale nijak výrazným dílem. 70% ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Zajímavá dvojice i dobré téma. Tenhle film je asi o stupínek zajímavější než Žena v kleci, ale konec mě spíš zklamal. Filmu také dost ubírá na napětí, že už skoro od začátku víme, kdo je zločinec. Mně sice nevadí, když je ve filmu ukázáno, jak se co seběhlo, ale nemusí to tam být průběžně. Stačilo by někdy ke konci a ne až tak detailně. Kočka a sekretářka mají u mě plus body. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Tentokrát nejde o únosy, ale psychopatickou zlatou mládež, kterou po letech dohání školní zločiny. Pro mě nejslabší z celé krimi série, ale za vidění stojí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Propracovanější než jednička, jak tvrdí někteří uživatelé, se mi "Zabijáci" ani moc nezdáli. Ano, narostla stopáž, ale tvůrci si tentokrát neodpustili poměrně zásadní odchylky od knižní předlohy (kterou jsem dočetla před několika málo týdny), a tyto změny děj buď zbytečně zamotávaly, nebo v horším případě znevěrohodnily (Kimmin rychloútěk z vězení budiž toho důkazem). Na druhou stranu se ale moc povedly všechny flashbacky internátní party, hlavně ten poslední těhotenský. Hodnotím tedy nakonec smířlivě. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Dánskej odvar z Larrsona, kde si shodou okolností taky štětka hraje s ohněm. Jenom už to není tak spotánní a nepředvídatelný jako u Švédů. Zbytečné moc doslovnýho vysvětlování flashbackama pro televizní retardéry. Hlavní detektivní očko trpí obrnou ksichtu ne nepodobné té, kterou trpí třeba Til Schweiger. Ale narozdíl od něj nemá Nikolaj Lie Kaas potřebnou dávku charismatu, kterou by podepřel svůj herecký nevýkon. Hlavní hrdin-kurva, jenž má být katalyzátorem Carlova narychlo spíchnutýho vyšetřování nemůže budit žádné sympatie, a tak ztotožení se s jakoukoliv postavou zůstavá na dánskym rektálnim bodě mrazu. Ale jako televizní večerníček před pravidelnou ejakulací to funguje celkem dobře. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Druhý případ oddělení Q je drsnější, zamotanější a musím říct, že i děravější než jednička. Carl je tady snad ještě větší kretén než v prvním díle, což mu odpouštím, protože ta postava je prostě kreténská, ale jinak je to pořád docela slušná švédská krimi produkce a slibně naťuknutá série. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nebylo to sice nijak zvlášť napínavé, ani plné zvratů - což od seveřanů očekávám - ale na druhou stranu uznávám, že je to zatím jeden z nejzdařilejších pokusů, jak vytěžit kvalitní knižní předlohu (v tomto žánru). Povedlo se to rozhodně víc než u předchozí Ženy v kleci. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Rozhodne po vsech strankach o level lepsi nez predchozi Zena v kleci. Pribeh se toci kolem nevyjasneneho pripadu nekolika sadistickych zrudicek. Jedna z nich ale naleza svedomi a komplikuje beztrestny zivot tem ostatnim. Kolem severskych krimi je ted pomerne velky hype, ale Zabijaci jej nepotrebuji. Uz se moc tesim na nasledujici dil serie - Flaskepost Fra P. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Člověk rád vidí svoje oblíbené dánské herce. Atmosféru to má a zaťatej až sebedestruktivní vyšetřovatel  funguje ( skoro vždycky ). Ovšem to vyústění mi přišlo přepálený, proto jen průměr... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když jsem po slibné filmové adaptaci Ženy v kleci podotkl, že další snímek s dvojkou Carl- Assad by mi nevadil, ale nemuseli by to být zrovna Zabijáci, měl jsem na mysli fakt, že kniha (více thriller než krimi) mě trochu zklamala. Jenže...ono to ve filmu překvapivě funguje líp než v románu, a přestože si zase musím postěžovat, že Assad zůstává upozaděn, jeho minulost se neřeší (dozvíme se jen to, že umí francouzsky), příběh vysoce postavených mužů "ze stejné líhně" dokáže vtáhnout a nepustit. A je to drsné. Hodně drsné. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Detektiv Karel je stejně duchaplný asi jako můj soused Karel. Na všechno se ptá, na všechno nechápavě zírá a ještě je tak důvtipný, že nepředpokládá útok proti vlastní osobě od blázna, od něhož se to čekat dá. Nebýt Asada a malých brambor, který tam jediný funguje, nejspíš by to Karel řešil do teď. Postava Kimy si prošla zajímavou transformací, od zpovykané, prominentní a znuděné krávy, která si to ve výsledku vlastně zasloužila, přes bezdomovkyni až k umaštěné, upachtěné Laře Croft. Od Olsena se mi tahle líbila nejmíň, ale i tak má trošku větší říz než Žena v kleci. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Opět velmi brutální a zlý pachatel, už si z těch skandinávských detektivek a filmech o chlastu dedukuju, jaký mají lidé na severu těžký život. U tohoto dílu moje hodnocení sráží otravná logika Carla; dá se očekávat, že občas musí sáhnout po nějakém ilegálním triku na odhalení neporazitelného zločince, ale tady Carl jede vysloveně mód "fuck you all" a ještě zcela nepochopitelně opětovně sází na sympatie k subjektu, který si taky zaslouží anální jízdu na kaktusu v pekle. Když vám je sympatičtější pohodový arabský asistent a několikaminutová role sekretářky než ústřední detektiv chovající se jako přeživší oběť po několika úderech do lebky, je to trochu průser. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Severskú tvorbu mám rád a väčšinou nesklame, teda minimálne pokiaľ ide o dramatický žáner. Fasandræberne malo dobrý námet, veľmi melancholickú atmosféru a v podstate veľmi dobrý spád s početnou retrospektívou (presne ako to mám rád). Ale dvojica detektívov v hlavných úlohách ma v podstate ničím nezaujala a po celý čas som mal z nich dosť rozporuplné dojmy, pretože miestami pôsobili dosť amatérsky (a to vraj zastupovali "špeciálne oddelenie" Q). Nuž, práve toto ťahalo celý film akosi dole, teda aspoň z môjho pohľadu. Ale inak to ušlo, no rozhodne to nebolo také nadpriemerné aby som tomu dal viac ako 3*. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z kvalitních severských thrillerů. Má to atmosféru a skvělé herce. I když je celá zápletka jasná již od počátku a překvapení se tedy nekoná, je překvapením právě to, že je to po celou dobu napínavé a dobře sledované. Svérázný policista se zakousne do starého případu, který se bude snažit zahladit i policejní ředitel. Nedopadne to dobře pro většinu zúčastněných. ()

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama