Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 2

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Recenze (561)

H34D 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý námět a od počátku intenzivní atmosféra dává vzniknout celkem originálnímu a lehce hororovému napínáku, ale bohužel děj se v poslední třetině ubere směrem, který připomíná spíš nevyžádaný připínák rovnou mezi půlky. Čím víc film ustupuje z realističnosti směrem k fantasy, tím stupidněji působí a tím nelogičtěji se v něm postavy chovají. Jinak fajn. 6/10 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Rodina Tildenovcov už po tri generácie vlastní márnicu a krematórium v pokojnom mestečku Grantham vo Virgínii. Mestečkom však otrasie prípad brutálnej dvojitej vraždy. Aby toho nebolo málo, nájde sa na mieste vraždy tretie telo. Ide o telo krásnej mladej ženy, ktoré nejaví žiadne známky vonkajšieho poškodenia. Pri pitve otec Tommy (Brian Cox) a syn Austin (Emily Hirsch) zisťujú, že vonkajší stav zosnulej nezodpovedá tomu, čo našli v jej vnútri. V tele ženy našli zhorené a doráňané poškodené orgány. Keď v jej tele nájdu nespočet vecí, ktoré tam nemajú čo robiť, začína im byť jasné, že identitu ženy, ktorú pomenovali Jane Doe, nebude vôbec jednoduché odhaliť a čaká ich najťažšia pitva v ich živote. - The Autopsy of Jane Doe bol pre mňa najočakávanejším koncoročným hororom roku 2016. A moje nadšenie sa ešte zvýšilo, keď sa toho ujal môj najoblúbenejší distribútor IFC Midnight. André Øvredal už v jeho prvom horore Trollhunter ukázal, že dokáže vymyslieť zaujímavú a neopozeranú tématiku, čo sa mu darí aj u tohto projektu. Naviac očividne perfektne vyšla spolupráca medzi ním a hlavnými hercami, pretože je zretelné to, že pracovali presne podla pokynov, čo sa mi velmi páčilo. Na plátno sa podarila preniesť aj tajomnosť, ktorá sa okolo tohto hororu rozpínala, pretože divák bez trailerov absolútne netuší, do čoho ide, a preto to celé mohlo vyvrcholiť do desiatok hororových subžánrov. Som rád, že to skončilo spôsobom, ktorým to skončilo, ale spracovanie záveru bolo citelne slabšie, než predchádzajúce časti. Nechcem nič prezrádzať, ale kvôli tomu spracovaniu hodnotenie vo finále klesalo. Myslím si, že každý by uvítal flashbacky zo situácií, pri ktorých sa Jane Doe dostala do stavu, v ktorom sa nachádzala v márnici. Taktiež je počas niektorých scén až príliš očividná nešikovná béčkovosť, ale inak sa jedná o parádnu záležitosť, ktorej nechýbajú atmosférické pasáže v parádnom prostredí márnice. + herec z The Ring + herec z The Hallow ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Škoda velmi tuctového a nepřekvapivého závěru. Přišlo mi, že tvůrci nějak nevěděli, jak film zakončit, tak jednoduše sáhli pro otřepané klišé. Velká škoda, protože to bylo v hororu po dlouhé době poprvé, kdy jsem hrdinům sám nepřál nějaký ten skon za jejich hloupost. V rámci scénáře se otec a syn patologové snaží situaci řešit jakž takž logicky a už za to by to výsledné rozuzlení mohlo být alespoň v jednom smyslu trochu příznivější. Stejně tak by pro mě bylo zajímavé, kdyby došlo k opravdovému hovoru s... No, nebudu spoilerovat. Celkově slušné tři hvězdy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Líbily se mi některé elementy příběhu, ale jinak mám problém s tím, že je ten film prostě škaredý. Prostředí je hnusné, dům je hnusný, obraz je celou dobu strašně hnusný (a to mi vadilo snad nejvíc). Navíc jsou oba dva hlavní "hrdinové" obdařeni hereckými představiteli, kterým nevěřím kladné/sympatické postavy ani na jednu chvíli. V rukou osobitějšího a sebejistějšího režisér by to mohl být proklatě cool divný malý film, ale takhle je jenom divný. A škaredý. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zníš jako tvůj přítel. Proč nech poldům a cvokařům. My jen hledáme příčinu smrti. Nic víc, nic míň.“ Od samotného úvodu mě to strašně moc chytlo. Vyšetřování na místě činu a hned poté přenesení děje do márnice. Tandemu otce se synem, kteří se evidentně baví svou prací, přijde na pracovní „stůl“ Jane Doe a divák s nadšením očekává každý další znepokojivý detail, který hlavní hrdinové při ohledávání zjistí. Atmosféra je maximálně poutavá, napínavá, mrazivá. Pak ovšem přijde zlom a celé se to zvrhne v docela obyčejnou…potíž je zkrátka v tom, že obecně mívám problém s filmy, které se berou vážně a přitom nějakým způsobem porušují svá vlastní nastolená pravidla. V případě tohoto filmu mi však přijde, že snad ani žádné mantinely nebyly, stát a porušit se prostě mohlo cokoliv bez ohledu na to, co dílko dodržovalo/tvrdilo třeba ještě před malou chvíli. Tudíž jsem postupně o dění začal ztrácet zájem a závěr mi pak přišel už vyloženě k smíchu. Strašná škoda, film vypadal tak nadějně…takhle to ovšem bude pouze lepší průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Staromilsky laděný horor o dvojici patologů, která se snaží zjistit, kde udělali soudruzi ze Salemu v 17.století chybu.. Zatím nepříliš produktivní trolí nimrod dokonale navodí atmosféru napětí ať už samotným bezútěšným prostředím či podrobným postupem pitvy MISS nekrofilie, může se opřít o dva prvotřídní herce v hlavních rolích a lekačky odvážně postaví na premise, že kardiaci uvítají varování několik sekund předem. Škoda jen nastupivší bezradnosti při odhalování pohnutek krásné neznámé a závěrečné doslovnosti, připomínající rehabilitační cvičení Nevěsty Beatrix Kiddo. Řeknu vám, ještěže jsem se díval pár dní po Vánocích, jinak bych na Ježíškův zvoneček oznamující čas rozdávání dárků reagoval poněkud podrážděně.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pozerateľný, avšak nijako výrazný a dosť UMELO SNAŽIVÝ hororothrill dnešnej; filmovo vyčerpanej doby. Rovnako ako názov, ani samotný počin nijak nevybočuje z radov predvídateľnej hororovej produkcie a nedokázal ma niečím potešiť / prekvapiť či intenzívnejšie chytiť. Pritom napr. také tematicky spriaznené, španielske "El Cuerpo" ukázalo, že aj v obmedzených priestoroch márnice sa dá vytvoriť kvalitná vec. Režisér má však stále silnú „ospravedlnenku“ - pretože jeho "Trolljegeren" je a (na rozdiel od takého Blair Witchu) aj vždy bude jedným z najlepších found footage hororov vôbec. Nabudúce sa však už dúfam nebude snažiť silou-mocou zavďačiť čo najširšiemu publiku. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na to, že som o Autopsy of Jane Doe pred vydaním vôbec netušil sa teda jedná o príjemné žánrové prekvapenie. Už od začiatku to pôsobí skvelým dojmom, záhada, ktorá pôsobí nadmieru atraktívne a presunom do prostredia patológie sa nič nepokazí, možno práve naopak, síce pár hororov sa už v tomto prostredí odohrávalo, ale predsa len sa niesli v inom štýle. Pitva neznámej, čomu sa venuje prakticky celá prvá polovica je nielen technicky skvelo prevedená a tvorcovia ukazujú prakticky všetko, čo treba, ale hlavne dejovo veľmi zaujímavá, neustále sa dostávajú na povrch nové otázky a bol som veľmi zvedavý na ich odpovede. V druhej polovici film síce prejde viac do klasického štýlu, do popredia sa dostanú tradičné žánrové prvky a už to prestane pôsobiť tak originálne, ale aj tak si to neustále udržuje slušnú kvalitu a pozerá sa na to veľmi dobre. A síce na konci som mal pocit, že som nedostal odpovede na všetky otázky, na ktoré som chcel, ale predsa len všetko najpodstatnejšie sa vysvetlí a aj záver sa mi páčil. Poteší, že film sa môže oprieť aj o skvelé postavy, hlavné duo patológov je nielen známe a herecky schopné, Brian Cox, ale aj Emile Hirsch ma v tomto potešili, ale hlavne sú to postavy, ktoré konajú celkom racionálne a tak sa im dá lepšie fandiť. Hororová stránka inak nie je moc výnimočná, atmosféra mi neprišla moc výrazná, rovnako sa mi to nezdalo ani moc napínavé a ani tých drsnejších momentov zase tak moc nie je, ale v tomto prípade mi to je úplne jedno, tvorcovia si dali záležať hlavne na zaujímavom deji a uveriteľne vyzerajúcej pitve a to sa im podarilo. Takže u mňa spokojnosť, výborný dej, postavy a technická stránka, po tom množstve stereotypnýcn žánroviek niečo takéto vždy poteší. 77% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Škoda toho neelegantního napasování původně pěkně mysteriozně rozjetého příběhu na jediné možné vysvětlení (protože američani moc té historie nemají), překvapení pryč. A vůbec, asi jsem si na ten film zasedl, byl docela příjemně intenzivní, s pořádnými herci. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je evidentní, že cesta ke zjištění příčiny smrti i bez tepu hodně půvabné dívky bude značně trnitá. Je to svěží vítr, ale v závěru je to hodně kodrcavé svezení, to si musíme přiznat. Paradoxně první polovina, ve které se prakticky nehneme od pitevního stolu, je hodně svěží, atmosférická a vůbec nenudí. A hlavně zajímá. A navrch otec a syn řeší aktuální situace vcelku rozumně. Pak se ovšem vydáme otřepanými cestičkami a doslovným podáním, což je sakra škoda. Místy takový „nevím si rady“ slepenec. Vývoj v druhé polovině jsem holt čekal v jiných sférách. Tak to prostě cítím. Jeho kvality ovšem nepopírám. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Austin pracuje spoločne so svojim otcom v rodinnom sídle, v ktorého suteréne vykonávajú pre úrad miestneho šerifa pitvy zosnulých ľudí. Pre mladého muža, je to tak ideálna príležitosť, aby sa od skúseného odborníka s dlhoročnou praxou, čo najviac priučil. Lenže telo "Jane Doe", ktoré im je jedného večera dopravené na pitevný stôl, je úplne odlišným prípadom na ktoré boli otec so synom doposiaľ zvyknutý. Napriek žiadnym viditeľným, vonkajším zraneniam, preukazuje množstvo vnútorných defektov, ktoré hovoria o úplne odlišnom osude zosnulej. Obzvlášť, keď sa postupnými krokmi, odkrýva jedna temná záhada za druhou. Myslím, že sa z toho dalo vyťažiť viac. Obzvlášť, keď si človek uvedomí, kde sa samotný príbeh s pomerne originálnym nápadom odohráva. Skutočne si nespomínam, že by som niekedy v minulosti natrafil na obdobnú "zápletku" (nie že by dostávala mimoriadny priestor), kedy sa na stôl krematória dostala "XXX". Priebeh pitvy mimoriadne realisticky spracovaný, od atmosferických pasáží som si vzhľadom k tomu, že sa jedná o ducharinu sľuboval síce viac, no v konečnom dôsledku musím uznať, že celkový temný nádych tohto počinu je viac ako solídny - 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, skvělé provedení a atmosféře přející střídmá stopáž, díky které se divák nezačne nudit. Hnusno, tajemno, pitevna, mrtvoly, tma, bouřka, no řekněte sami, kdo by takovému hororovému pozvání odolal, že? Ehm. Jistě, některé lekačky byly předvídatelné až laciné, ovšem našly se i momenty, které - myslím - nikdo nečekal, a postupné odhalování celé té záhady mě velmi bavilo. Brian Cox a Emile Hirsch jsou skvělí. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jako dcera patologa dokážu slečnu Neznámou náležitě ocenit. Taky jsem na pitevnu párkrát strčila čumák, ale až tak divoký to tam nebylo. Velký respekt!! ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Pointa ma akosi obišla,ale možno som len blbá.Fakt som sa tešila,ale až na niekoľko málo nepríjemných okamihov ma film nechal chladnou.Nie vždy sa mi oplatí hľadať inšpiráciu v tunajších hodnoteniach a komentároch,minimálne pre tento krát to bolo šliapnutie vedľa. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Horor s příběhem a není to oxymorón. Nutí k soustavnému přemýšlení a hádání ústřední pointy, přednáší to nejlepší z oblíbených archetypů žánru a oslňuje zručně dávkovanou mírou oldschoolu. Navíc používá známé a kvalitní herecké tváře k umocnění a věrohodnosti zážitku, což má signifikantní vliv na celkovou atmosféru. Je taky skvělé, jak se démonický casting vyřádil při výběru hlavní ženské postavy, a teď nemám na mysli jenom ten dlouhotrvající full-frontal (jestli jste si někdy u hororu stěžovali, že je v něm málo koz - já vím že stěžovali - tak tohle je přesný opak). Vytýkám pouze občas rušivé lekačky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V hororovom žánri je asi ťažké prísť s niečím neotrepaným a originálnym. Prvé veľké prekvapenie je herecké obsadenie , ktoré je vzhľadom na žáner viac než slušné. Film sa rozbieha pomaly, atmosféra sa buduje postupne a začína to skôr ako kriminálka. Za celý film neopustíme priestory pitevne, takže z tohto dôvodu ide doslova o komorný horor. Telo neznámej Jane Doe (to je iba pracovné meno pre neznámu obeť) je v slušnom stave, no postupne s každým ďalším zárezom prichádzajú nové, často záhadné a nevídané skutočnosti. Napätie je v niektorých momentoch poriadne vysoké, hlavne v momentoch, keď pri pitve občas kamera prebehne telo Jane Doe a zaberie mŕtvy pohľad jej šedých očí. Očakávate či sa náhodou nepohne jej pohľad smerom do kamery a to je fakt napínavé. Vytknem iba uponáhľaný záver bez silnejšej pointy. +++ Takmer z každého hororu si niečo odnesiem a tu konkrétne zvuk zvončeka. Po filme som išiel na záchod a ako tak vychádzam a v tme zatváram dvere, manželka zazvonila zvončekom...Nebolo mi všetko jedno, ale sranda musí byť! 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nastala chyba spíše na mé straně, protože po shlédnutí zdejšího hodnocení jsem se neskutečně těšil na parádní horor. Atmosféra je vytvářena přímo ukázkově a divák hodně dlouho netuší která vlastně bije. Po odhalení skutečností kdo za tím vším stojí bohužel snímek ztrací na kvalitě a prostředí pitevny je dosti malé a rychle se okoukává. Škoda. Film měl tak našlápnuto! 65% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Moc fajn záležitost, která je tak půlku filmu absolutně perfektní, protože tak trochu podvratně nahlodává klasická schémata a klišé v detektivkách, kdy je třebas první půl hodina prostě jen hodně dobře natočenou detektivkou a ohledáváním těla v márnici. Režisér podobně podvratně páchal i v předchozím filmu - v lovci trollů . a tam udělal něco hodně zajímavého z hororů o "nalezených nahrávkách s bububu obsahem." Jenže tady, jakmile dojde na horror, tak jede podle všech žánrových klišé a byť to dělá řemeslně velmi zkušeně a není tam žádná vyložená zhovadilost, je to obrovská škoda, která trochu kazí detektivně-pitevní scény, které jsou výborné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rozkošný dokument o pitvě mladé (hmmm, co vypadá na 20 let...) ženy se poněkud zvrtne. Mé obavy z trapné duchařiny se naštěstí rozplynuly jako pára nad hrncem. Jo, černá magie, to je jinačí kafe! Pěkná kamera si vychutnává labyrint podzemní pitevny (ne, márnice to opravdu není, ta slouží jen k uchovávání těl před pohřbem), klouže po pitevním stole a nahlíží do nitra mrtvoly. Oceňuji zajímavé nápady, ten s kůží nemá chybu. Lekaček je naštěstí pár a očekávaných - ventilace snad zkušeného diváka nemůže zaskočit. Duo Otec+syn stojí před zdánlivě banálním úkolem - rozřezat mrtvolu, která se našla v domě plném čerstvých mrtvol. Jo, tahle noc bude dlouhá! Za šťastný konec přihazuji hvězdu navíc. Cililink! ()

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama