André ØvredalKamera:
Roman OsinHrají:
Brian Cox, Emile Hirsch, Olwen Catherine Kelly, Ophelia Lovibond, Michael McElhatton, Mark Badham, Parker Sawyers, Jane PerryVOD (1)
Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)
Videa (5)
První "forenzní" polovina ve stylu "hovory u pitevního stolu aneb orgány vyprávějte" je hodně svěží a napínavá, druhá začne tahat za povědomější žánrové struny a tasí z rubáše otřepané lekačky. Výměny názorů mezi otcem a synem zachvátí občas rigor mortis a závěrečné odhalení není zrovna z kategorie "co neslyšíte o každém Halloweenu", ale poměrně zručná režie a dobrá atmosféra to vítězně pronesou dveřmi spalovací pece. André Øvredal nezklamal, prostě další křupavá historka, tentokrát pokropená formaldehydem a vedená v řízném sagitálním duchu. Mimochodem, je to film, který v jednom probudí nekrofila. Tak trochu. ()
První překvapení roku 2016 tu máme. The Autopsy of Jane Doe jsou od režiséra snímku Lovce trolů, který svou originalitou překvapil v roce 2010. Dlouhých 6 let ticho po pěšině a pak přijde André Øvredal s nenápadnou hororovou peckou a já znovu tleskám. Atmosféra skvělá a napětí by se dalo krájet. Prostředí pitevny bylo zvolené bravurně a doufám, že nebudu muset čekat opět několik let na další pecku .. 9/10 = 95% ()
Horor si veľmi prepracovane notuje v strachu a napätí, čo by som vytýčil ako hlavnú doménu. Na môj vkus ale príliš veľa slov okolo pitvania a zbytočne sústredený čas do častí, ktoré po čase začali byť nudné. Zvonček na nohe zapracoval na plné obrátky, nepríjemná pieseň mi zostáva surfovať v hlave. Ale tá pointa okolo čarodejníctva, asi by som od tohoto upustil. Celkom vydarený horor, nespomínam si, že by som z pitevne už niečo videl a prostredie na horor ako stvorené, atmosféra hustá a desivá, jednu výčitku by som mal - chýbalo mi tam trochu viac obludných duchov alebo tých obživlých mŕtvol, boli málo vidieť, inak pitvanie ježibaby do detailu zaujímavé. Naozaj horor, u ktorého sa budete báť a ak sa budete pozerať v noci a váš gauč nie je zadnou stranou pri stene, ale do voľného priestoru, je veľmi pravdepodobné, že tu pitevňu navštívite osobne. ()
Scenáristické peklo, ktoré pôsobí ako ťažkopádny zlepenec dvoch rozdielnych námetov. Už po neviem koľký krát sme si pripomenuli, že vymyslieť zamotanú zápletku nie je až také ťažké ako ju zmysluplne rozmotať. To najlepšie vidieť na okamihu, kedy má byť prezradené, čo sa s Jane Doe stalo, čo je vtesnané do monológu hlavného hrdinu plného informácií, ktoré nemal ako vedieť - pokiaľ mu ich nepošepkal do ucha scenárista. ()
Dnes mám předčasné vánoce. The Autopsy of Jane Doe patřilo k zlatým želízkům letošního roku a nečekal jsem, že bude bezkonkurenční letošní jedničkou.A to jsem trailer viděl snad alespoň 20x!! Zde může vytýkat něco jen absolutní kverulant a bezpáteřní zm*d. Film šikovně míchá vícero hororových prvků, tedy na chuť si příjde opravdu každý od gurmána přes vnitřnosti po člověka prahnoucího po lekačkách či atmosféře a tak by to mělo vypadat! Celý horor je silně mysteriózní a mne osobně nenapadá zajímavější nápad než neidentifikovatelná mrtvola, která je plná překvapení, hádánek a tajemna. Od začátku silně poutavé, atmosféra místy vyloženě krade divákovi dech, hudba se zaryje pod kůži a podmanivý vizuál vytlačuje divákovi oční bulvy. Samotná pitva byla pro mně záživnější než jakékoliv jiné gore orgie. Hlavní hrdinové jsou v oboru profesionálové a divák jim veškeré tvrzení věří a souhlasí s nimi. Závěrečné rozuzlení mne zahřálo u srdce a rozhodně se nejedná o pěkný film nýbrž velmi bezútěšný a chladný. Sebevědomá, cílevědomá a hodně zručná filmařina jaká se v hororu objeví velmi vzácně. Film by se dal kvalitou srovnat s 30 let starým Rumem. Jediné co mě zde sere, že ten film je až moc dobrý. Posílám 100 euro příspěvek režisérovi ať mám na příští vánoce naservírovaný Sequel.Story 8/10, Atmosféra 10/10, Gore 8/10, Vizuál 9/10, Akce6/10, Napětí 9/10,Humor 0/10. Zábavnost 9/10, Lekačky 7/10. 100% ()
- Prečo ďalšie tri telá neboli prinesené na pitvu? Pre všetky úmrtia bolo potrebné vykonať súdnu pitvu. (Pat.Ko)
- Do role Tommyho Tildena byl původně obsazen Martin Sheen, ale kvůli pracovní vytíženosti byl nahrazen Brianem Coxem. (Tygrys)
- Emile Hirsch (Austin) sa nechal počuť, že vyjadril obdiv Olwen Catherine Kelly (Jane Doe) za to, že vydržala v nehybnej polohe počas celého filmu. Paradoxne ani nie zato, že bolo náročné nehýbať sa, ale preto, že operačná doska pod ňou bola príliš studená. (Marceloo)