Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 1

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Recenze (560)

POMO 

všechny recenze uživatele

Celý čas som čakal na záverečný ultra šok, aký mi kedysi sprostredkoval napríklad španielsky [REC], ale ten sa nedostavil. Čakal som naň, pretože hororové napätie tu rejža dokázal vypitvať pôžitkársky do morku divákovej kosti. Áčkova herecká dvojka tomu dodáva status, pach mŕtvych tiel márnice cítiť z každého záberu, a nehybná tvár s oduševnelým pohladom herečky Olwen Catherine Kelly vás bude v myšlienkach desiť ešte hodiny po dopozeraní. Škoda len krívajúcej logiky. S vybrúsenejším scénárom by to bol jasný horor roku 2016. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No, já se v té Janě moc pitvat nebudu. Čerstvý vítr od Velkých Britů sem prostě překvapivě zavál svěží puch formaldehydu a otevřených těl, přičemž Lovec trolů ukázal, jak se dá s jednou strnule nahou kundou a dvěma herci strávit originální, zábavná a inventivní noc na patologii při kuchání ježibaby. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Doufám, že André Øvredal nasadí rychlejší tempo práce, protože čekat na jeho příští žánrový kousek dalších šest let by se mi fakt nechtělo. Oba jeho dosavadní filmy, tedy Lovec trolů a nyní i The Autopsy of Jane Doe jsou krásnou ukázkou toho, že lze na poli hororového žánru přijít s něčím originálním. Nejsou to sice žádné převratné game-changery, spíše jen mírně obměňují a hravě ozvláštňují zažitá schémata, ve výsledku to ovšem stačí. Snímek je nadto režírován pevnou rukou, kamera ladně proplouvá interiérem márnice, některé sekvence jsou jak z učebnice tvorby napínavé / hororové scény. Postavy jsou sympatické a nechovají se nijak zvlášť debilně, ústřední mystérium spolehlivě zvládne vyvolat a udržet zvědavost. Nebudu se tvářit, že film nemá i něteré rušící elementy (pro mě hlavně ten moment osvícení, kdy postavám najednou dojde rozuzlení záhady a všechno to divákovi vyžvaní - imho by stačilo lehce naťuknout a detaily ať si člověk domyslí sám), ale celkově převládá velká spokojenost. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná příručka pro začínající hororové tvůrce. Øvredal se drží tradic jako patolog skalpelu. Ví, kde leží hranice mezi světlem a stínem a zároveň má jasnou představu o tom, že i když rutinně řežete do mrtvol pár dekád, pořád jste v jádru člověk s osobitým charakterem. To vše minimálně první hodinu. Závěrečných dvacet minut je hodně klopotných, jak v rozuzlení, tak i podáním, kde bych ubral na obrazové doslovnosti a biblických citacích. Každopádně ta do krajnosti tažená struna ale zahrála slušný koncert i tak. Cink, cink. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho se mi u hororu nestalo, abych hned z kraje filmu byl tak strašně v šoku z atmosféry, která mě napnula jak špagát od houpací sítě. Drželo se mě tohle napětí skoro hodinu. Nejen, že atmosféra předváděla velké pecky, také se tu rozjela poměrně nechutná podstata filmu – pitva, která dobrému vkusu hodných a milých hororových filmů úplně nepřispěla. Možná ale právě strach z neznámého způsobil, že jsem byl vysranej až za ušima. Přesně po hodině se ale začala vysvětlovat podstata veškerého dění a celá ta atmosféra šla doslova do prdele. Prostě se ve filmu událo tolik hovadin, že jsem měl chuť vstát a odejít na záchod přemýšlet, co tím tvůrce vlastně zamýšlel. Kvalitní herci, zajímavý námět, perfektní zpracování, to všechno hrálo k plusům. A nakonec to vyhrálo i přes tu legraci, co se v poslední půl hodině dělo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,474Tržby Celosvetovo $5,983,416▐ Prekvapilo, v skutku vydarená hustá atmosféra a lakačky presne na mieste, herci na jedničku. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

První "forenzní" polovina ve stylu "hovory u pitevního stolu aneb orgány vyprávějte" je hodně svěží a napínavá, druhá začne tahat za povědomější žánrové struny a tasí z rubáše otřepané lekačky. Výměny názorů mezi otcem a synem zachvátí občas rigor mortis a závěrečné odhalení není zrovna z kategorie "co neslyšíte o každém Halloweenu", ale poměrně zručná režie a dobrá atmosféra to vítězně pronesou dveřmi spalovací pece. André Øvredal nezklamal, prostě další křupavá historka, tentokrát pokropená formaldehydem a vedená v řízném sagitálním duchu. Mimochodem, je to film, který v jednom probudí nekrofila. Tak trochu. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

nemam rada horory. citim sa pri nich neprijemne a Jane Doe mi to rozhodne neulahcila. tento film je sice minimalisticky, ci po hereckej, vypravnej, vizualnej i hudobnej stranke, ale maximalne desivy. nebudete sa lakat a bat kazdych 5 minut, ale hnusna nedefinovatelna tazoba vas bude sprevadzat celou stopazou. suhlasim s ostatnymi, finale som si predstavovala trosku inak, ale v zasade mi neprekazal ani tento zaver. spokojnost. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Udělat horor v pitevně je výborný nápad. Ne ani kvůli nechutnostem, ale bavil mě tam profesionální Brian Cox, kterej se snažil racionálně vystvětlovat podivnosti během pitvy. Samotné strašení hodně fajn. Surreálná noční můra, kde věci nemusí dávat smysl. Nejděsivější je stejně ale blikající světlo a temná chodba. A přišlo mi, že čím více přituhovalo tím více sexy ta mrtvola byla. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TI, KTEŘÍ PŘEŽILI, SE JÍ ZBAVILI A POHŘBILI JI CO NEJDÁL“...“ /// Holka s postavou, co dávno vyšla z módy, dělá chlapcům na pitevně prekérku. Patologický (filmový) puzzle se dvěma živejma (aspoň chvíli), sklízí chválu hlavně díky nápadu a jednoduchýmu provedení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že holka, která se může na pitevním stole vyprstit, není normální. 2.) Nevím, proč mám na noze zvoneček. 3.) Thx za titule „Kasparov88“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Je fajn, jakými scenáristickými kličkami se na těžce nepravděpodobné atraktivnosti, pardon, zachovalosti té baječně ceckaté mrtvoly postavila (hehe) celá zápletka. Průhledné? Kdepak, tady někdo zasluhuje metál, že z toho nekrofilního soft porna, co mu jeho tlustý zpocený šéf s bílou cukrářskou dodávkou zadal, vykřesal něco, na co se dá při dobré vůli docela i koukat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dnes mám předčasné vánoce. The Autopsy of Jane Doe patřilo k zlatým želízkům letošního roku a nečekal jsem, že bude bezkonkurenční letošní jedničkou.A to jsem trailer viděl snad alespoň 20x!! Zde může vytýkat něco jen absolutní kverulant a bezpáteřní zm*d. Film šikovně míchá vícero hororových prvků, tedy na chuť si příjde opravdu každý od gurmána přes vnitřnosti po člověka prahnoucího po lekačkách či atmosféře a tak by to mělo vypadat! Celý horor je silně mysteriózní a mne osobně nenapadá zajímavější nápad než neidentifikovatelná mrtvola, která je plná překvapení, hádánek a tajemna. Od začátku silně poutavé, atmosféra místy vyloženě krade divákovi dech, hudba se zaryje pod kůži a podmanivý vizuál vytlačuje divákovi oční bulvy. Samotná pitva byla pro mně záživnější než jakékoliv jiné gore orgie. Hlavní hrdinové jsou v oboru profesionálové a divák jim veškeré tvrzení věří a souhlasí s nimi. Závěrečné rozuzlení mne zahřálo u srdce a rozhodně se nejedná o pěkný film nýbrž velmi bezútěšný a chladný. Sebevědomá, cílevědomá a hodně zručná filmařina jaká se v hororu objeví velmi vzácně. Film by se dal kvalitou srovnat s 30 let starým Rumem. Jediné co mě zde sere, že ten film je až moc dobrý. Posílám 100 euro příspěvek režisérovi ať mám na příští vánoce naservírovaný Sequel.Story 8/10, Atmosféra 10/10, Gore 8/10, Vizuál 9/10, Akce6/10, Napětí 9/10,Humor 0/10. Zábavnost 9/10, Lekačky 7/10. 100% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poďme na to so spoilermi, pretože tento film sa mi páčil, ale zároveň obsahoval dosť chýb, ktoré robili všetko pre to, aby som výsledné hodnotenie stiahol z 80% na „len“ 60. Ale viete čo? Snažili sa. Fakt sa snažili. Ale nemôžem mu dať menej, ako 80%, pretože som rád, že je to dospelý horor. Prejavuje sa to napríklad tým, že nejde o vyvražďovačku, ale o komorný horor, v ktorého strede diania stoja otec a syn, pričom otca hrá skvelý Brian Cox (a syna Emile Hirsch, ale to nie je až také dôležité). Ako experti na súdne pitvy dostali v jednu nepokojnú noc telo, ktoré sa správa úplne šialene (napr. krváca, hoci osoba je dávno mŕtva). Sú zaskočení rovnako, ako divák. Ani oni to nechápu, no ako on, aj oni dvaja chcú záhadu rozlúštiť. Spätne mnohé veci nedávajú logiku (prečo otec musel „súhlasiť“? Prečo sa všetky „tie veci“ vôbec museli diať? Mala neuveriteľnú moc, stačilo aby chcela a behom pár desiatok sekúnd mohla dostať všetko, čo chcela, tak prečo otravovala mŕtvymi mačkami a mŕtvymi priateľkami?) a pár krát som tomu nerozumel (sekerou rozmlátia čo môžu, ale drevený poklop vedúci von z podzemia veselo ignorujú a musím dať dole klobúk i pred schopnosťou starého fotríka uhasiť megapožiar jedným ručným požiarnym prístrojom). Ale nevadilo mi to, aspoň nie nijako extra. Temná atmosféra, desivé gore, pár značne nepríjemných chvíľ (detailné pitvy, cinkanie zvončekov), nečakané rozuzlenie identity mŕtvej (aha, tak PRETO ten bobor...), páčil sa mi i stret dvoch odosobnených profesionálov s evidentne nadprirodzenými úkazmi, páčilo sa mi to proste celé. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jsem víceméně spokojenej, chvílemi náběh na parádní drama z márnice s detektivní zápletkou v pozadí, který občas naruší béčkovej horor, kde nechybí klasický lekačky, ani absence logiky v chování jinak sympatických postav. Jinými slovy to je částečně super a částečně hrozně pitomý, celou dobu ale solidní zábava se dvěma skvělými herci s výbornou chemií, takže jednoznačně doporučuji. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Takový semi-čarodějničný atmosferický divnohoror ze sálu noční pitevny, asi originální, na který není důvod nemrknout, ale jásat nad ním nebudu - chybí mi jak silný monstrum, tak pořádný zabíjení, tak pořádný profi feeling. DON’t BREATHE tak u mě za loni vyhrává. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Nenašli jsme žádné stopy po násilném vniknutí do domu, pane. Spíš mi přijde, jakoby se chtěli dostat ven." Poté, co se na jeho pitevní stůl dostane tělo neznámý holky, i veterán Brian Cox hodně rychle pochopí, že tohle nebude jen tak obyčejná mrtvola. Společně se synem je tak čeká ta nejdelší, a dost možná i poslední noc v jejich životech... André hraje tentokrát hororovější akordy než před šesti lety s troly a je to výborná změna. Citelně brnká na temnější struny, s kamerou si užívá při zabírání všech možných prostor podzemní pitevny a když dojde na pitvu té mrtvé čubky, všechno to ukazuje hezky zblízka a v detailech. Obsazení sympatické, atmosféra hodně slušná, snad jen ten konec je už jaksi tuctový. Jinak fajné! ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

S žebříčky elitních hororů roku 2016 sice snímek Autopsy of Jane Doe nezatřese, ale v rámci temného a chladného zimního slunovratu se nepochybně jedná o vítaného společníka. První polovina hororu se nese ve vysoce mysteriozním duchu. Indicie, které postupně osvětlují pozici zúčastněných, jsou zcela správně dávkovány s patřičnou rozvahou a ke slovu se tak dostává především divákova imaginace. Jakožto zdejší hororový expert pochopitelně nebudu zakrývat, že jsem nad scénářem získal převahu již po pár minutách. Přesto je nutno pochválit jeho počáteční originalitu a promyšlenost, jelikož běžný fanoušek hororu setrvá v pochybnostech velkou část stopáže. Herecké výkony lze rovněž pochválit, zejména pak Olwen Catherine Kelly, která velmi přesvědčivě ztvárnila roli mrtvého těla Jane Doe. Režisér Øvredal by měl naopak razantně zapracovat na provedení lekacích scén, které se vůbec nezdařily. Pro začátek je alespoň neohlašovat desítky vteřin dopředu. Navíc se v druhé polovině snímku v některých místech začínají objevovat okénka v logice chování postav a taktéž atmosféra ztrácí na síle. Ve výsledku však uděluji hororu Autopsy of Jane Doe slabší čtyři hvězdy a určitě doporučuji ke zhlédnutí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý námět a od počátku intenzivní atmosféra dává vzniknout celkem originálnímu a lehce hororovému napínáku, ale bohužel děj se v poslední třetině ubere směrem, který připomíná spíš nevyžádaný připínák rovnou mezi půlky. Čím víc film ustupuje z realističnosti směrem k fantasy, tím stupidněji působí a tím nelogičtěji se v něm postavy chovají. Jinak fajn. 6/10 ()

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama