Reklama

Reklama

Slow West

Trailer 2

Šestnáctiletý Jay přicestoval ze Skotska do amerického Colorada 19. století, aby pátral po ženě, kterou miluje. Evropskému zelenáčovi dělá společnost nájemný zabiják Silas, který souhlasil, že ho za úplatu na cestě ochrání. Divoký západ však není místo, kde by věci vycházely přesně podle plánu, a tak Jay zažije během svého putování celou řadu zvratů v nekompromisním duchu tohoto vysoce autorského westernu. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (197)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jakmile překonáte první nevěřícné a trapné okamžiky, kdy se bojíte, že je to všechno míněno doslova, objeví se všeříkající pohádková hvězdná obloha, jakou odnikud na Zemi nelze spatřit, a když do ní mladý Jay navíc vystřílí "Orionův pás", můžete se uvolnit a začít se z hloubi duše radovat. *** Maclean nenatočil western, ale jeho fantastickou, precizně a něžně ironicky posunutou reprezentaci: řekněme, že je to dokonalý, hladce (až na kost) oholený western pro hipstery (a je mi v bídě té pravdy jasné, že spousta lidí bude o tomhle filmu dozajista jako o westernu smýšlet se vší vážností). *** Celý narativ, ale i všechny vizuální detaily a dourčení jsou vymyšleny, rozvinuty a patřičně posunuty s přísnou ironickou licencí, která dbá na to, aby každý výjev i prvek byl co do interpretace především naprosto nekomplikovaný, křišťálově zjevený a tím pádem ad absurdum přepjatý a nemožný. Děj sestává z logického sledu ryzích poetických zkratek, metafor, ideálních abstrakcí, prostých jakékoli reálné nedokonalosti, situačních šumů, komplikací... (Chápejte a představujte si v ryzích idejích : "oblohu posetou hvězdami"; "naivního holobrádka"; vymydleného mladíčka; mladíčka celého(!) i s koněm zacákaného od bláta; zkušeného pistolníka; modrokabátníky a indiánobijce; mazaného spisovatele; jak vypadá zastřelení, jak vypadá neškodné postřelení šípem; jak vypadá tragický omyl v lásce; jak vypadá praktická životní realita, když jsou kolem vás všichni mrtví (totiž všichni ti, kteří si to pro svou krátkozrakost donebevolajícně jasně vysloužili) a zůstane jen odvážné děvče v rozpuku, ostřílený (opět doslova, jednou ho ostřelili do ramene, jednou do lýtka) pistolník a dvě blonďaté siroty á la Jeníček s Mařenkou. Etc. *** Vzniká tak rozkošně svěží, neustále vnitřně příjemně napjaté a nesmírně originálně vtipné dílo, které přitom ze stále stejné vzdálenosti disciplinovaně dodržuje, stopuje a v rozmarných kruzích opisuje westernový řád, avšak každého diváka, který by v něm chtěl spatřovat vážný westernový kus, bude neustále a s železnou pravidelností vyhazovat ze sedla, dokud si dotyčný neuvědomí, že nesedí na koni, ale na důkladné a ad absurdum v každém ohledu dotažené atrapě, k níž je pomyslné sedlo připevněné dvoumetrovou rozhoupanou násadou ujařmeného bystrovtipu. *** Vděčná, že se autor tohoto geniálního nápadu nenechal unést ani neustoupil, že nevznikla žádná bláznivá ulítlá fraška, ale že ten žert dotáhl rovnoměrně a zodpovědně, se stále stejně střídmě, ladně i suše odměřovaným humorem až do konce samého. *** Jedná se o vnímavý experimentální celostní komentář k westernu, posunutý na druhou stranu od jádra, než kam se vydala taková Kelly Reichardt se svým Meek's Cutoff, přičemž nezávislý, inteligentní divák by si měl umět užít až na tresť oboje. *** ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Divný, ale dobrý! Marný kluk a sympatický pistolník spolu jedou prérií a potkávají nebo střílí náhodné lidi. Nejzábavnější na tomhle artovém westernu určitě je, že vůbec netušíte, co se stane v příští scéně. Kdokoli může mít pod kabátem pistoli, každý hodný pán může být střelec a každý střelec hodný pán - co je vlastně zábava na koukání. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Strašne divný vizuálne vycibrený v kamere atypický western okorenený o bravúrny herecký výkon čoraz viac populárnejšieho Michaela Fassbendera v krátkom časovom intervale film ubehne ako voda v pekne brutálnom vyznení,ale po raňajšom vytriezvení si už človek ani nepomyslí na film,čo videl včera večer! PS: Najgeniálnejšia scéna je s indiánmi,ktorí sa chystajú ukradnúť kone hlavným hrdinom...Záverečná prestrelka u frajerky mladšieho z protagonistov je parádne zrežírovaná! Tak priaznivci nech si pokojne pridajú 20 %!!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Trochu coenovské (v kratším vydání by se Slow West pěkně hodil do Balady o Busteru Scruggsovi), trochu jarmuschovské (mám na mysli samozřejmě Mrtvého muže), příjemně krátké a krásně atmosférické vyprávění vcelku prostého příběhu, což pro mě ale není vada. Postavu Michaela Fassbendera by před nějakými čtyřiceti až padesáti lety hrál Clint Eastwood. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Najít dnes nějaký nový, kulantní Zápaďák, jenž by nebyl až nesmiřitělně unylý, scénáristicky debilní a netáhl se jako zvracení tureckého medu, na to aby si člověk vzal pořádnou lupu. Výjimkou bohužel nejsou ani tyto trampoty vytlemeného skotského bukvičáka, jenž se sveřepě vydal skrz divoké Kolorédo, aby análně potěšil žampióna svého srdce. Cestou narazí na drsného Míšu Bednáře, najme si jej jako gardedámu, a společně se opravdu Pomalu vlečou na západ, přičemž narazí na nebývalou koncentraci esotericky žvanivých čuráků, s nimiž sáhodlouze filosoficky zapolemizují o smyslu života a vlivu západní literatury na vyhynutí domorodých kmenů, dají otrávenému divákovi sežrat kurevsky podrobnou hvězdnou mapu americké oblohy, aby se nakonec všichni vzájemně naprosto kokotsky postříleli v pičoidním finále. Prostě něco přesně pro artové ufony, jímž tolik dokonalá percepce kdejaké umorousané sračky umožňuje velkolepě se devadesát minut nudit a vstřebávat veškeré umělecké ambice díla, o nichž mnohdy netuší ani samotní tvůrci, co jen pečlivě dbali o zdravý spánek diváka, a vyvrcholit tu izmickým pozérským výronem, přechytřele popisujícím veliké a nabubřelé hovno. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (4)

  • Rose vo filme Jayovi cituje Rómea a Júliu od Shakespeara: „These violent delights have violent ends.“ Týmito slovami brat Vavrinec žiadal Rómea, aby miernil svoju lásku k Júlii a varoval ho pred následkami. (denulik)
  • Natáčanie začalo 21. októbra 2013 na Novom Zélande. Pokračovalo v škótskych horách a v Colorade. (chesterko)
  • Film se natáčel na Novém Zélandu. (ČSFD)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama