Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Recenze (131)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pelé je fotbalová legenda a já se divím, že i přesto jeho život natočili tak průměrně a nezáživně. Dám příklad. Začátek filmu a Pelého dětství. Jeho filmový um, coby osmiletého dítěte, je sesumírován do skutečnosti, že Pelé umí víc jak tři žongly a nemá problém se prožonglovat až do brány. Režiséři ale se střihačem film nastříhali tak, že kolem malého osmiletého kluka všichni staticky stojí a nikdo se nehýbá. Malý Pelé pak předvádí jeden žongl za druhým, až se prožongluje ke gólu. Záživné asi jako pohled do chlupaté opičí prdele. Později, když už je Pelé starší a kope za nároďák, je film daleko zajímavější. Jenže v rámci celkové atmosféry Vás ani tak nedokáže přesvědčit o tom, že tento životopisný film má úroveň. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $49,979Tržby Celosvetovo $2,400,000▐ silný film o jednom z najlepších futbalistov, skvelé kúsky, dobrá kamera, slušná dramatizácia /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty krásně nasnímané promo klipy na „oslavu fotbalu napříč světem bez ohledu na sociální zázemí“, které pravidelně v době velkých turnajů produkuje FIFA, Adidas či Nike? Tak tohle je to samé; akorát v celovečerní podobě a jakože s dějem. Je to čistá pohádka, která se Pelém jen zaklíná, rozhodně nečekejte nic, co by se drželo jeho skutečných osudů či kariéry. Pěkně se na to však kouká, jen od to nesmíte čekat nic jiného než sinusoidu zábavy „pět minut keců o ničem (rozuměj odpovědnosti, motivaci, cílevědomosti apod.) a pět minut pěkných (jakkoli nerealistických) fotbalových parád a tak stále dokola až do konce“. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JEN SE BAV. VŠECHNO OSTATNÍ PŘIJDE SAMO…“ /// Óda na radost z fotbalu a jeho Krále. Co na tom, že Pelého hra je nasnímaná jako reklamní videoklip. V týhle zemi se prostě s míčem umí mazlit každá malá holka. Že CGI sportovním filmům pomáhá, bylo vidět třeba v Barvě vítězství. Tady zase pomohla vytvořit kouzla, který k nadpřirozenýmu fotbalovýmu jedinci prostě patří. Sportovní film pro českou (a zřejmě i pro tu brazilskou) bolavou fotbalovou duši. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Věřím v Gingu. 2.) Tuhle mi říkal Maradona, že je král. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesnaž se tolik. Užívej si to." Pelého táta mě hrozně bavil a jeho žonglování s mangem bylo vynikající. Škoda jen, že já jsem nikdy neměl mangovník na zahradě, protože to bych se nejlepším fotbalistou světa stal já. Takhle to měl Edson Arantes do Nascimento snadné. Horší to měl s tím, že životopis fotbalového génia a finančního ignoranta celkem dobře znám, takže ta zábava zbyla na fotbal. A ten se moc nepovedl, protože tahle ginga byla vhodná spíše do cirkusu. Nicméně mě pobavilo vykreslování surových švédských fotbalistů jako koupeného výběru Evropy. Tehdy totiž prý za Švédsko hráli samí zahraniční hráči, což je patrné již z jejich blonďaté vizáže a exotických jmen - Svensson, Bergmark, Öberg, Liedholm, Johansson, Parling, Gustavsson, Gren, Hamrin, Simonsson, Löfgren či Olsson. Zkrátka samý cizák, ale před Pelém klobouk dolů a rychle zahnat myšlenky o tom, že nějaká současná nagelovaná primadóna mu sahá výš než po spodní lem trenýrek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladý a neklidný, tak jsem fotbal doslova miloval a měl jsem pokojíček plnej knih, encyklopedií a časopisů o fotbale. O Pelém jsem toho přečetl poměrně dost a tento film teda realitě zrovna moc neodpovídá. Tady to vypadá, že Pelé snad do nějakejch 15 let fotbal vůbec nehrál a kopnul si možná tak občas do nějakýho nezralýho ovoce nebo na ulici do hadráku. Pak vylez odněkud z pralesa a šel rovnou do FC Santos, kde se v podstatě teprve začínal učit hrát fotbal. Tohle jsou strašný blbosti. Pelé hrál fotbal už od dětství za nějaký místní kluby a údajně byl všude suverénně nejlepší. Když mu bylo 15 let, tak šel do Santosu jako velká naděje rovnou do prvního týmu a hned začal střílet góly. Žádný, že se musel nějak zdlouhavě prokousávat přes dorost a Béčko, atd... Závěr filmu z MS 1958 je taky docela komedie. To vypadá, že tam Pelé hrál úplnou tužku, ale když ho občas něco osvítilo, tak dal vždycky úchvatnej gól, kdy prokličkoval přes celý hřiště. Záznamy z MS 1958 jsou normálně na youtube, tak by si snad ve filmu mohli takový blbosti odpustit. Jako ten film asi není úplně špatnej pro diváka, kterej o Pelém nic neví. Mně ty nesrovnalosti a odchylky od skutečnosti docela dost vadily. Nejzajímavější na celym filmu je asi 3-vteřinový cameo samotnýho Pelého. 40% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Fanoušek fotbalu na tom vlastně najde jedinou vadu na kráse. Realitě se to ani nepřibližuje. Není však divu, že samotný Pelé to posvětil, protože ho to vykresluje jako naprostého Boha fotbalu, který si prostě vezme míč, v nirváně proběhne celé hřiště, znemožní soupeře, předvede triky, které v roce 1958 nikdo neznal a samozřejmě vstřelí gól. V sílící debatě, která řeší otázku, zda je nejlepším fotbalistou historie Messi nebo Ronaldo, se podobné promo hodí, ale místy je přeci jen k smíchu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Síce je tento snímok počas futbalových pasáží takmer totožne trápne spracovaný, ako svetom velebený "Goool", kedy sa nevyhli tým nezmyselným prvkom, pri ktorých nemotorne, nefutbalovo pôsobiaci Munez robil "Zidanove prekračovačky" či "bicykle" smerom do hráča, kopal do "lobdy" spôsobom, ako by sa chcel nohou za uchom poškrabať a zároveň rukou z jablone najväčšiu jonatánku odtrhnúť (určite si podaktorí spomenú na animovaného Benjamena), samotný príbeh mal predsa len väčšiu hlavu aj pätu, miestami sa dokonca dokáže emocionálne dotknúť, a práve z týchto dôvodov nepoznám príčinu, prečo zájsť s hodnotením nižšie. Divákovi odporúčam, aby si na YouTube pozrel skutočne vyzerajúce Pelého góly, a potom bude chápať o čom hovorím. Kým pri mexickom dilinovi z chudobnej štvrti, ktorý sa až do Realu prekopal si to mohli dovoliť, tu by sa naozaj nič nebolo stalo, keby si dali na reálnosti omnoho viac záležať. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Pohľad do čias, keď sa nehralo pre obrovské milióny dolárov, ale pre radosť z hry. Pelé si zaslúžil byť športovcom minulého storočia. On sa s loptou hral a s nohami čaroval. Bol to kúzelník s loptou. 3*** ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kopal, kopal a kopal, až se prokopal. Stal se vzorem všech malých fotbalistů a odrostlých vězňů. Film o legendě by ale zcela určitě měl vypadat jinak. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pelé byl nejspíš pan fotbalista, ale celý ten příběh je až moc sladký a pohádkový, že jen težko se mu dá věřit. Přesto velmi pěkně natočený snímek o nejlepším fotbalistovi a sportovci 20.století. Po emoční stránce, také dobré, mohlo být pár věcí jinak, ale budiž .. 7/10 = 77% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemohol som sa ubrániť pocitu pátosu a naivnej sentimentálnosti, ktorá sa prejavila hlavne v dialógoch hlavných postáv. Ale všetko na ihrisku čo sa točilo okolo lopty a hry s ňou, bolo perfektné a podmanivé. A tie spomalené zábery sa tam tiež hodili. Po športovej stránke si teda autori dali naozaj záležať. Škoda, že nie aj na tom ostatnom mimo ihriska. Lepší priemer. 65/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda fotbal, vůbec mě nebaví, takže je úplně jedno, jestli fotbalové scény byly reálné, nebo z říše sci-fi. Já se bavila a bavila jsem u filmu o fotbale, což musí znamenat, že ten film není špatný. :) ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Počas filmu som mal pocit, že jeho tvorcovia boli zrejme na stáži v Bollywoode. Chýbali už len tanečné vsuvky. P.S. Skutočný Pele si strihol malú cameo roličku vo filme. Bol to ten chlapík, ktorému rozliali loptou kávu v hoteli. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak takovouhle emoční nadílku jsem rozhodně nečekal. Samozřejmě, jedná se o čistokrevnou pohádku, která má s realitou tak "blízko", jako USA s tím, že vedou nějaké obrané války na území nepřítele. Rád bych zdůraznil, že je moje hodnocení značně ovlivněno tím, že fotbal miluji. Je to můj nejoblíbenější sport, ve kterém jsem aktivně přeborník a pasivně odborník. Tento film je poté pohádkovou oslavou fotbalu. Vracející se k jeho samotným základům a ctící tradice. Příběh je neskutečně citlivý, a dokonce se mi zásluho vynikající hudby projela po tváři i nějaká ta slzička. Fotbalovým záběrům bych vytkl snad jen to, že se míč přeci jenom mohl držet více při zemi. Působilo to samozřejmě velmi efektně, ale o to méně efektivně. Velký dojem na mě udělalo prostředí, kde se to celé odehrávalo. Brazilské slumy byly vynikající. Zřejmě nejlepší snímek z fotbalového prostředí, který byl mým mlsným očím dopřán. I když se ve snímku dost nedostatků najde, tak si mě získal takovým způsobem, jako už se to dlouho žádnému jinému nepodařilo. Slabších 5 kousků. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Legendárny brazílsky futbalista Nascimento, ktorého poznáte skôr, ako PELÉ, by si 100 % zaslúžil hĺbavejšie, precíznejšie, kvalitnejšie filmové spracovanie, ako tento, nie extra zaujímavý a prospešný projekt bratov Zimbalistovcov, pod záštitou produkčnej spoločnosti IMAGINE, ktorej šéfuje pomerne renomovaný Brian Grazer, ten často spolupracuje s režisérom Ronom Howardom... Film mi hneď svojim úvodom pripomína atmosféru Milionára z Chatrče, na mysli mám viditeľnú chudobu, odkiaľ prichádzajú všelijaké talenty. Zdá sa mi, že sa tvorcovia inšpirujú 8 oscarovým klenotom, na ktorého pritom nesiahajú ani po členky ! Na začiatku som v roku 1950, pri počúvaní - sledovaní prestížneho zápasu = Majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konali v domácej Brazílii, tá akurát podľahla vo finále Uruguaju - pomerom 2 : 1. Malý Nascimento je z toho veľmi smutný, a tak sľúbil svojmu otcovi, že jedného dňa privedie kanárikov k titulu, a to je už predo dvermi... O nejakých 8 rokov sa zrodí futbalový BOH. A ja pozorujem, čo tento talentovaný chlapec vymýšľa, keď sa doslova hrá s loptou, ktorá mu tancuje na nohe, štýl, nazývaný GINGA, pochádza z capoeiry. Ako sa chalan z diery vypracoval k najlepšiemu profesionálovi všetkých čias... Samotný Pelé spolupracoval na filme, a je veľká škoda, že sa nenakrútil oveľa lepší snímok, aký v skutočnosti mohol byť, nie je to vyslovene zlé, vyslovene som sa kochal tým, ako budúca STAR zbožňuje futbal, ktorý občas aj nenávidel, ale nepostrehol som nič také, prečo by som sa mal k filmu vrátiť, keď viem, že nič svetoborné mi filmári nesprostredkovali, iba obyčajnú RUTINU, akú asi aj chcel i samotný aktér, o ktorom vznikol tento nezáživný projekt, ktorý má aspoň - akú, takú špičkovú kameru Matthewa Libatiquea. PS : A viete, čo majú spoločné tieto dva filmy, ktoré spomínam v recenzii ? Hudobného skladateľa - A. R. Rahmana. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, keby nebol tak sladko orientovaný a futbalové okamihy neukazoval ako v jednom animáku o Benjaminovi spred 20 rokov. Pelé si tam behá medzi hráčmi, ako by to boli stĺpy. Pekná predstava, určite to bol talent vo svojich časoch, dnes by nestačil ani na opitého Weissa. Inak je film menej zaujímavý aj tým, že len popisuje akože zrod legendy a nemapuje Pelého kariéru. Takže je k ničomu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

A proto miluji filmy, tohle byl neskutečně výborný fotbalový snímek, příjemná hudba , dokonalé realné prostředí, užasne drama nahoru dolů, film mně držel v takovém napětí že chvílemi sem měl pocit že ono mistrovství se hraje a já fandím před obrazovkou, úžasný pocit ve mě vyvolal tenhle sportovní film, Tohle nemělo chybu nikde vůbec nikde.Bez těch parádních triku by fotbal nebyl tak krásny. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasická americká limonáda o tom, jak chudý kluk ke zlaté medail na MS ve fotbale přišel. Jasně, příběhy Pelého a řady dalších jihoamerických hráčů podobný scénář naplňují, ale tady k tomu není žádná přidaná hodnota. Povedlo se obsazení, to jo. Hlavní hrdina ušel, Vincek v roli brazilského trenéra se osvědčil a Colm Meaney už má asi patent na nabubřelé kouče. Potěší i cameo samotného Pelého. Sem tam se zadařily i zápasy a bylo znát, že tvůrci se snažili vykreslit ty zásadní góly věrně. Ale nebyli by to Amíci, aby z toho občas neudělali frašku. Je fakt, že ginga prvky Brazilci používali, ale to, co ve filmu předváděl Pelé, bylo zkrátka neúnosné a každý, kdo si alespoň čuchnul k fotbalu, si musí klepat na čelo, nebo se alespoň shovívavě usmívat. A další věcí, co mi leze na nervy snad v každém sportovním filmu, je náhlé prozření hlavních hrdinů ve chvíli, kdy se nedaří, což vždy znamená zásadní obrat v utkání. Jednou během filmu se to dá snést, ale tady toho bylo moc. Pelé je určitě ikona, které byl filmový svět nějakou tu poctu dlužen a jako pocta to snad může i fungovat. Ale film sám o sobě je jen průměr. 50% ()

Reklama

Reklama