Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

korok 

všechny recenze uživatele

Pelé, Maradona, Messi, Ronaldo. Tak film o prvním, ze čtyřech nejlepších fotbalistů historie, mám za sebou. I když místy, co se fotbalu ve filmu týče, to byla hodně přikrášlená a od skutečnosti pozměněná záležitost, jsem poměrně spokojený. K těm výtkám, které jsou již tady v komentářích hojně vylíčeny, bych třeba přidal i osobu objevitele Pelého, Waldemara de Brita, kterého zde hraje asi sedmdesátiletý děda. Ve skutečnosti se jednalo o, v té době, asi čtyřicetiletého vyhledavače talentů, který celkem nedávno ukončil profesionální kariéru fotbalisty. Potěšilo krátké cameo skutečného Edsona Arantese do Nascimenta alias Pelého. A teď hurá na Diega. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak takovouhle emoční nadílku jsem rozhodně nečekal. Samozřejmě, jedná se o čistokrevnou pohádku, která má s realitou tak "blízko", jako USA s tím, že vedou nějaké obrané války na území nepřítele. Rád bych zdůraznil, že je moje hodnocení značně ovlivněno tím, že fotbal miluji. Je to můj nejoblíbenější sport, ve kterém jsem aktivně přeborník a pasivně odborník. Tento film je poté pohádkovou oslavou fotbalu. Vracející se k jeho samotným základům a ctící tradice. Příběh je neskutečně citlivý, a dokonce se mi zásluho vynikající hudby projela po tváři i nějaká ta slzička. Fotbalovým záběrům bych vytkl snad jen to, že se míč přeci jenom mohl držet více při zemi. Působilo to samozřejmě velmi efektně, ale o to méně efektivně. Velký dojem na mě udělalo prostředí, kde se to celé odehrávalo. Brazilské slumy byly vynikající. Zřejmě nejlepší snímek z fotbalového prostředí, který byl mým mlsným očím dopřán. I když se ve snímku dost nedostatků najde, tak si mě získal takovým způsobem, jako už se to dlouho žádnému jinému nepodařilo. Slabších 5 kousků. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý životopisný film o začátcích Edsona Arantese do Nascimenta celosvětově známého jako Pelé. Jeho krušné začátky v dětství i strmá a skoro neuvěřitelná sportovní kariéra v šestnácti až sedmnácti letech. Fotbalové záběry byly hodně zajímavé (i když někdy ne až tak úplně objektivní). Postavy Peléových rodičů nepostrádaly zajímavost a co bylo ve filmu znázorněno velice výstižně : vrcholový sport není zdaleka jen o talentu, dřině i technických dovednostech, ale daleko více o "hlavě" i sebedůvěře. To bylo pěkně ukázáno jak v dětském období, tak i v representačních počátcích (a nejenom u Pelého). Skutečného Pelého jsem si ve filmu samozřejmě všimnul, i když se tam jen mihnul (podobně jako to dělával Hitchcock ve svých filmech) a na svůj věk zdaleka nevypadal. Každopádně je celý film moc příjemné pokoukání, i když po pravdě řečeno čekal jsem ještě více, taková legenda by si určitě zasloužila ještě něco lepšího, realističtějšího i obsažnějšího a jeho fanoušci samozřejmě také. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z nejlegendárnějších sportovců v historii lidstva. O vzoru pro generace mládeže. O ikoně a ztělesnění píle, skromnosti a gentlemanství. Takovýto film by si zasluhoval minimálně čtyři hvězdy. Taky jsem o nich zpočátku uvažoval. Jenže bohužel nemůžu dát čtyři hvězdy filmu, který se v určitých pasážích proměňuje ve videoklip. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Pro podobné příběhy mám slabost, většinou mě dojmou a udělají mi dobře. Někdy se to v nich přežene a výsledek mi přijde patetický a pitomý, tohle ten případ naštěstí (pro mě) nebyl. Jméno Pelé mi není neznámé, přesto vím o jeho životě prd, tak jsem se aspoň něco dozvěděla. A příběh jeho, potažmo celého brazilského fotbalového nároďáku, potažmo celé Brazílie má docela sílu a určitý význam i pro současný fotbal, což není na škodu vědět. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně, kdy brazilští fotbalisté kopou míčem v hotelu směrem k majáku (scéna těsně před koncem), převrhnou jednomu z hostů cukřenku. Jedná se o skutečného Pelého, který to s úsměvem sleduje (Farao607)
  • Film mal byť pôvodne vydaný k Majstrovstvám sveta 2014 v Brazílii, plán sa ale nestihol dodržať. (toi-toi)

Reklama

Reklama