Reklama

Reklama

Večírek u Kamiho

(festivalový název)
  • Írán Mehmouniye Kami (více)

Obsahy(1)

Po několikadenní dovolené se Negin rozhodla vyrazit si s přítelkyní Farnaz na večírek, který pořádá jejich společný známý Kami. Několik hodin již Negin neví, co je s jejím přítelem, odjíždí tedy na večírek do Teheránu, aniž tuší, že v kufru auta na ni čeká hrozivé překvapení. (Festival íránských filmů)

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Formát velmi komorní road movie tvůrci zvolili jednak proto, aby si při natáčení vystačili s minimálním rozpočtem, nicméně významnou roli hrála i jejich snaha vyhovět drakonickým cenzurním regulím, s nimiž se íránští tvůrci musí potýkat a zároveň zobrazit životy a starosti mládeže z vyšší střední třídy s maximální autentičností. To se filmu kupodivu celkem daří, což mu dodává na divácké hodnotě i proto, že pozápadněná mládež dostává v íránském filmu jen minimum prostoru. Večírek u Kamiho k obrazu íránské zlaté mládeže přistupuje daleko realističtěji než třeba hloupý festivalový hit Okolnost a na rozdíl od něj také není necitlivý vůči vlastní kultuře vytvářením falešně dichotomického vztahu mezi íránskými tradicemi a západním modernismem. Ze stylistického a vypravěčského hlediska je ovšem dílo šestadvacetiletého Alího Ahmadzádeha spíše pozoruhodným začátečnickým experimentem, než skutečně zajímavým a podnětným filmem a nelze se ubránit pocitu, že porota Festivalu íránských filmů v jeho případě ocenila především jistou originálnost a v íránském kontextu i odvážnost námětu. ()

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda...Těšila jsem se na sondu která mi umožní pohled na zábavu íránské zbohatlé mládeže, ale bohužel, celý film se odehrává ve dvou autech, doprovázejí jej nudné, nevtipné dialogy. Film nemá spád, nic se v něm neděje. Divák nevidí ani nic z okolní íránské krajiny. Když účastníci dorazí na parkoviště ke Kamimu, film končí. Velké zklamání:( ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že nebýt několika drobností typických pro Blízký východ mohl by to být film o zlaté mládeži prakticky kdekoliv. První hluchá místa se objevily asi 5 minut před koncem, ale byla to asi příprava na samotný závěr. Viděno na festivalu íránského filmu - děkuji pořadatelům. ()

Reklama

Reklama