Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pondělí ráno. Vincent vstává v pět hodin, nasedá do svého opotřebovaného auta a hodinu a půl jede do továrny, kde se celý den věnuje tupé a monotónní práci, při které si nesmí ani zakouřit. Po návratu domů by nejraději maloval, samotu jeho ateliéru však permanentně narušují rodinné povinnosti. Práce, žena i děti mu ze života dělají peklo, a tak si jednoho dne koupí lístek do Benátek a bez varování odjíždí. Po dlouhé době se dokáže radovat z obyčejného dne, prochází se městem a potkává jistého Carla, který mu nabídne nocleh. Ráno je oba nezvykle brzo probouzí budík. Je pondělí a Carlo musí do továrny, kde se nesmí kouřit a kde se hodně a jednotvárně pracuje. Vincent raději cestuje dál, neznámo kam, a když se po zhruba osmi měsících jednoho večera opět ukáže ve svém stavení kdesi na francouzském venkově, zjišťuje, že rodina si jeho nepřítomnosti málem ani nevšimla. Ráno tedy v pět hodin vstane, nasedne do svého opotřebovaného auta a hodinu a půl jede do továrny, kde se celý den věnuje tupé a monotónní práci, při které si nesmí ani zakouřit.

Snímek byl na Berlinale 2002 oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší režii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Vodou 

všechny recenze uživatele

V originále se film jmenuje Pondělí ráno - přijde mi, že to má jistou důležitost. Český překlad může zavádět a zbytečně předkládat děj. Film nemá působit jako předem naplánovaná cesta s jasným cílem. Myslím, že to byl i záměr autora záměrně diváka na nic nepřipravovat. Známý herec M.Amalric ve filmu jen namluvil hlavní postavu, což taky může divákovu mysl zbytečně zavádět.(popis na CSFD) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí potkal stejný osud jako hlavního hrdinu v tomto filmu. Neobyčejný film plyne stejně rychle jako obyčejný život s obyčejnými příběhy .Ve filmu uvidíme Benátky tak jak Vám je nenabídnou žadní průvodci a to jistě také stojí zato. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Iosseliani mě baví. Režií, prostředím, poselstvím nebo tím, jak plyne život v jeho filmech. Uznávám Vincentovo nomádství a cením undergroundové Benátky. ()

zahadna 

všechny recenze uživatele

Táto francúzsko-talianska dráma rozpráva príbeh o tajomstve, ktoré v sebe môže skrývať každá ľudská existencia, film bol ocenený Strieborným medveďom za réžiu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Francouzská vesnice nebo italské Benátky? V mnoha ohledech prašť jako uhoď. Pomalý, poklidný, laskavý, lehce úsměvný příběh jednoho muže, který si místo do továrny odskočil do Benátek a pak se ve stejném klidu vrátil na své původní místo. Změnilo se jeho dočasnou nepřítomností něco? Film, který pokládá otázky, ale je mu jedno, jestli na ně divák bude hledat odpovědi nebo se bude jen dobře bavit. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Vše je krásně barevné, vyrobené do hladka a dokroužené Lubtchanskym v ranku Iosselianiho stylu; jen mi tentokrát ta galerie typů, přehlídka padesátníků poznavších pravý smysl života a s nimi i víceméně soustavné přitakání lidské rase, jejím (zlo)zvykům, stereotypům i půvabům, přišla už trochu očekávatelná. Když jsem porovnával s Podzimními zahradami, našel jsem v některých scénách (camea) tu souvislost, že se Otar prostě už chtěl jenom sám pobavit. Větší smysl to nemá. Nu což. Ale Milenci luny, mnohem nedokonalejší film, ti mě vzrušovali víc. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Krásný pohled na francouzský venkov a Benátky. Ale jinak se film táhne tak nějak bez "ladu a skladu". Konec v podobě návratu do původní práce je poněkud nereálný. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ten film byl na zcela jiných vlnových délkách, než jsem já. Hodně jsme se míjeli. Všechno mi to připadalo takové o ničem, jenže on se o ničem dá natočit dobrý film, což ale není tento případ. A tak to byly proklatě dlouhé dvě hodiny. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Kontrast mezi atmosférou ve Francii (všechno tak zelené, krásně ponuré a poklidné) a slunečnými Benátkami... Mně se film hodně líbil, plynul celkem rychle a téměř každý záběr mohl být samostatným obrazem. Francouzský venkov mě okouzlil svou opravdovostí a čistotou, Benátky jsou... Benátky... Hezký film... ()

danoo 

všechny recenze uživatele

S odstupom podaný, panoramatický obraz života priemerného Francúza- otca, manžela, zamestnanca pokúšajúceho sa prelomiť každodennú všednosť. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet, ktorý Ioseliani zrealizoval výborným vidieckym štýlom a v záverečnej tretine oživil výletom hlavnej postavy do Benátok a ďalšieho sveta... Pri niektorých scénkach s fajčiacimi robotníkmi, alebo pozorovanie mladých mníšok v Benátkach, či návšteve markíza som sa aj dobre bavil, takže aj napriek pomalému tempu tieto veci filmu dodali šmrnc. ()

fNdEsIECLE 

všechny recenze uživatele

Tati featuring Antonioni (featuring Eric). Znám jednoho, který na mě hledí jak na Panenku Marii a Johanku z Arku, ale okem nepohodím a vláskem k němu nepověju. Naoko. (Občas, když kouká do piva, aby zapil žal svůj nesmírný či co, jukám na něj jak na svatého Václava.) A až sebere odvahu, tak ho odpálkuji. (Nemiluji neschopné lidi.) Má to vůbec smysl? (Budu informovat.) ()

zona 

všechny recenze uživatele

Špičkové dílo současné kinematografie, obraz francouzského venkova bez falše a příkras, zato s humorem a fantazií, o zachycení neturistické krásy Benátek. nemluvě. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Docela slušný pokus o ztvárnění snažení jednoho nejmenovaného hrdiny, kterých je všude plno kolem nás. Jestli někdo aspoň nějaký čas pracoval v zaměstnání, které vykonával jen kvůli penězům, a dokáže si představit jaké musí být zážitek žít v takové rodině jako hlavní představitel, zcela pochopí dotčený příběh a snímek si výborně užije. ()

Sir Ludvig 

všechny recenze uživatele

Príjemne civilný film, ktorý plynie tak pomaly ako život sám. Odporúčam ľudom, ktorý majú pocit priesvitnosti a zároveň ako keby ich každý obmedzoval :) ()

jonny 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedaji uprit jiste zajimave pasaze ale jako celek jsem to moc nepobral. Spise bych to videl tak na 1h 20m nez na 120min. Skoda, myslim, ze z nametu slo vytriskat mnohem vice... ()

Reklama

Reklama