Reklama

Reklama

Učitelem z nouze

  • USA The Rewrite (více)
Trailer 1

Scenárista Keith Michaels sice před lety získal ocenění, ale jeho dalším filmům se už tolik nedaří. Protože nemá peníze, přistoupí na nabídku vyučovat kurz scenáristiky na univerzitě v malém městě. Učení zpočátku nebere vážně, ale po čase si uvědomí, že ho práce naplňuje a nehodlá se jí vzdát. Zvlášť když potká sympatickou svobodnou matku... Keith Michaels získal roku 1999 ocenění za nejlepší scénář k filmu Zatoulaný ráj. Po několika neúspěšných filmech zájem o jeho scénáře opadl a dnes nemůže sehnat práci. Jeho agentka mu navrhne, aby vyučoval kurz scenáristiky na univerzitě. Keith učit nechce, nesnáší učitele, ale když mu odpojí elektřinu kvůli neplacení, souhlasí. Keith se přestěhuje do městečka Binghamton a zabydlí se v novém domě. Jeho soused Jim také učí na škole, je rozvedený, má psa Henryho a Keitha obdivuje. Ještě před nástupem do školy se Keith vyspí se studentkou Karen, která chce do jeho kurzu. Na kurz se přihlásilo 70 studentů, Keith musí přečíst jejich scénáře a vybrat deset z nich. Na uvítacím večírku učitelů si znepřátelí profesorku literatury Weldonovou. Večer pak vybere do kurzu dívky podle jejich profilů na internetu a náhodně dva chlapce. Další den si ho odchytí studentka Holly a chce vědět, co zlepšit na svém scénáři, když ji nevybral do kurzu. Po sérii otázek přijde na to, že ho Keith vůbec nečetl. Hned při první hodině zadá studentům úkol a další hodinu naplánuje až za měsíc, protože netuší, co by měl v kurzu učit. Podle Keitha se psaní naučit nedá, protože to musí mít člověk v sobě. Keith si přečte scénář od Holly a přijme ji do kurzu. Keith se stále vídá se studentkou Karen. Když jdou spolu na večeři, servírka Holly ji nebere jako plnoletou, a dívka se naštve a odejde. Holly pak Keithovi ukáže proslulý místní kolotoč a vysvětlí mu, proč má městečko tak ráda. Keith postupem času začíná brát vyučování vážně, a dokonce ho to baví, čte scénáře studentů a společně je rozebírají v hodinách či při konzultacích. Studenti si začínají Keithovy hodiny chválit. Nejvíc si rozumí s Holly, matkou dvou dcer... (TV Prima)

(více)

Recenze (90)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Blábolení o životě, ztráty a nálezy, polepšené zlobivé kluky i holky mám tak ráda ... asi karma nebo co. Hugh Grant už není postava k podpírání ve fraku, naopak si utahuje z Jane Austenové jakoby chtěl vzkázat "nekamenujte mě, každej nějak začínal", a role sebestředného scénáristy na suchu, co dostal infuzi do žil a ožil, mu sedla jak ulitá . A já byla překvapená, jak fajn to proti 59% bylo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příjemný příběh ze života, kde sympaťák Hugh Grant hraje scénáristu a zároveň milovníka filmů. Okolnosti ho ale donutí jít studovat na školu a předat své filmové zkušenosti svým vrstevníkům, což je moc fajn. Obyčejné, ale fajn. Nicméně ty filmové hodiny s těmi žáky se moc hezky poslouchaly a Marisa Tomei byla ultra úžasná. Takže i když je film poměrně klasický, koukalo se na něj docela hezky. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Saying "It's a bit cliché" is a bit cliché, takže za mě jen - přesně tenhle film jsem dnes večer potřeboval :) and I'll be on my way, okay. Bye. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teď bych Vám rád sdělil pár svých hloupých poznámek, které, pokud jste viděl mé poslední filmy, máte ignorovat." Nafoukanejch kabrňáků z města, který Osud zahnal na zaostalej venkov, jsem už ve filmu viděl zástupy. Přesto mě pořád docela baví. Je to patrně proto že jsem jako nafoukanej kabrňák z města taky jednou zavítal na venkov a už jsem tam zůstal. Ale vraťme se k oscarovýmu scénáristovi Keithovi Michaelsovi, protože to je fajn týpek, se kterým bych si s chutí pokecal o filmu. Jeho postřehy jsou totiž skvěle sarkastický a navíc mě dostával svou naivní upřímností. Přesto jsem čekal, že se budu bavit o dost víc a fanatický obdivovatelky Jane Austenový přitom někdo s rozumem a citem píchne přímo do předsudku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v Music and Lyrics je to navzdory všem klišé a díky skvělému Grantovi velmi příjemná podívaná, co zahřeje u srdce. Mně to stačí. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dá se v klidu napsat, že Marc Lawrence spojil svůj profesní život se Sandrou Bullock a Hugh Grantem. „Pro ni“ napsal vesměs vždy nějakou nestravitelnou romanci s provařenými scénami hned čtyřikrát, Grant se v jeho látkách objevil také čtyřikrát. A rovněž to nebylo žádné terno. Tedy dosud. Naposledy to totiž vyšlo podle mých představ. Rewrite je překvapivě velmi milá záležitost, která ač se topí ve vodách zvaných klišé, pořád to dokáže dělat s hlavou nahoře. Všichni zúčastnění (a překvapivě hlavně Lawrence coby scénárista) dokazují, že inteligentní zábava ještě pořád tak nějak existuje, že se dá ještě beze studu zasnít, zasmát i dojmout. Hugh Grant se lehce přibližuje svému skvělému bezstarostnému Willovi z Jak na věc: roli, která mu vedle únavných partů pomatených a nesmělých mladíků nabídla cynické hovado z opravdu reálného světa. Sebestředný scénárista, který těží z jediného úspěchu, mu sedl. Marisa Tomei rovněž příjemně uvolněná, J.K. Simmons je pak v poslední době jistota. Lehce nadhodnocené čtyři hvězdy!! Ale dám je rád.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tedy musím říct, že vzhledem k procentuálnímu hodnocení jsem očekával spíše průměrnou záležitost, ale příjemným překvapením se pak pro mě stal celý snímek. Chytl mě prakticky od začátku a bavil mě díky hereckému představení Hugh Granta. Námět sám o sobě zaujal a neměl jsem s ním sebemenší problém. Již teď mohu konstatovat, že si tento počin s chutí někdy zopakuji. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pozitívne ladený príbeh o tom, že niekedy sa dá nájsť šťastie aj tam, kde by ho človek nikdy nečakal. Z tohto pohľadu príjemne optimistické, no nič hlbšie by som tu už nehľadal, pričom sa tu vrší klišé na klišé. Ale pozeralo sa na to dobre, dokonca občas sa tu vyskytlo aj niečo zábavné (hlavne na báze cynizmu učiteľa v podaní H. Granta). Skrátka i napriek dlhšej stopáži snímok utiekol ako voda, preto čistý priemer. 60/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Opäť film s nízkym hodnotením, kde si škrabem hlavu a rozmýšľam, čo vlastne dnes ľuďom chutí. Ja som sa pri filme pobavil. Ale buďme úprimní, prvá polovica filmu je vtipná, kreatívna a má dosť zaujímavých momentov. Záver filmu je rovnako skvelý a vtipný (dokonca aj v čase keď nabiehajú titulky), no tretia štvrtina je moment, kedy som videl najviac problémov filmu. Videli sme to milónkrát. Vieme, čo sa stane, vieme čo bude nasledovať a už len chcete, aby prišili tie okamihy, ktoré očakávate a viete, že prídu. A dám jemný spoiler, nakoniec naozaj prídu. Celkovo som rád, že som si film pozrel. Hugh Grant bol vtipný, keď rozpráva o filme Paradise Misfits sú zaujímavé, Marisa Tornei je zaujímavá a rovnako aj Allison Janney. Ostatní študenti sú zapamätateľní a majú pár vtipných momentov, no videli sme ich už v minulosti. Nie je to zlé, neľutujem čas, ktorý som tomu venoval, no priznávam, že mohlo to byť o niečo silnejšie, než to výsledne bolo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nebýt Granta, nedokážu si výslednou podobu filmu vůbec představit. Skutečně to celé stojí a padá právě na něm a díky bohu je zde výborný a zachraňuje jinak prostoduchý a okoukaný příběh. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

The Rewrite je romantickou komedií tak, jak si ji představuji. Má chytrý scénář plný vtipných i moudrých postřehů na téma život, vztahy a umění. Je svižně natočená a obejde se bez tuny sentimentu a balastu, který mi obvykle na podobném druhu filmů vadí. Romantická linie je tu snesitelná. Nejedná se ani o příliš velkou lovestory, jen tak lehce romantickou komedii o postupně přibývajících sympatiích dvou rozdílných person, lehce vyžilého a unaveného scenáristy, který už vyšel z módy a svobodné matky, ženy, která si stále uchovává svůj pozitivní náhled na život, a která si vše tvrdě vydřela. Ideální role pro Marisu Tomei, která opět dokazuje, že z hereckého talentu i sympatičnosti jí věk nic neubral. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Autor musí být hodně drzej poučovat o tom, jak psát scénáře a pak vytvořit tohle. Ne, že by to bylo uplně špatný, ale spíš je problém v tom, že scénář není ničím zvláštní. Řekl bych, že film s hlavními postavami děkana v podání JK Simmonse a předsedkyně etické komise Alllison Janney by byl zábavnější... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Celkom prijemna komedia o jednom vyhorenom scenaristovi, ktory pride ucit do malomesta a polepsi sa, zamiluje sa atd. Proste nic nove pod slnkom ale aj po miliontykrat tento otrepany namet funguje. A to aj napriek nezazivnej rezii neschopaka Lawrenca, ktory asi musi byt velmi pohodovy clovek, kedze s nim Grant natocil uz stvrty film. Tentokrat to je jeden z tych vydarenejsich kuskov. Sice je tu niekolko zbytocnych linii a viacero nudnych scen, ale zaroven aj mnoho zabavnych. Medzi najlepsie patria odkazy na Jane Austenovu a sceny s J.K. Simmonsom ako utlocitnym manzelom pod papucou. No a romanticka linia medzi Hughom Grantom a Marisou Tomei funguje tiez velmi pekne, takze celkovo som prijemne prekvapeny a spokojny. 6/10. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadá jako stokrát provařená story o úspěšném muži (či ženě) z velkoměsta, jenž je nucen strávit nějaký čas nedobrovolně v zapadákově, kde potká tu pravou a uvědomí si pravé hodnoty života...a přesně takové to taky je. Což mi ani nevadí, od žánru romantické komedie až tak moc originalitu nevyžaduji. I když romantické není v tomto případě pravé slovo, Hugh Grant viditelně zestárnul a výraz ztraceného štěněte vystřídalo spíš mírně cynické odevzdání, Marisa Tomei je zas sice sympaťačka na druhou, ale ta tam je její roztomilá potřeštěnost. Takže žádná láska na první pohled, žádná velká gesta, prostě jen postupná opatrná přitažlivost dvou lidí ve středním věku, co si prožili svoje a chápou, že život není procházka rájem. A přesto všechno se mi to dost líbilo, asi proto, že dialogy nebyly úplně pitomé, hodně se tam mluvilo o filmech, knížkách a tvůrčím psaní, žádná postava mi nebyla vyloženě protivná a celkově mi s nimi na té malé univerzitě bylo celkem fajn. Akorát jsem si po Whiplash nemohla zvyknout, že tu J.K. Simmons hraje takového dobráka, pořád jsem čekala, že začne na Granta z plných plic řvát. :D ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Jestli něco, tak je rozhodně tento snímek milý! Příjemné obsazení. Opět skvělý dabing Pavla Vondry. Slušný příběh a výrazivo Hugha Granta z přelomu století. Tohle mě baví, tohle se zkrátka povedlo! ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Tazka nuda napriek faktu ze tam hra marisa tomei (ktore je ako vzdy zlata) a hugh grant (ktory ujde, ale je v tieni j. k. simmonsa ktory je s prehladom najvtipnejsi charakter). namet slusny ale scenarista a reziser (jedna a ta ista osoba) tomu nedal nic navyse... ()

Reklama

Reklama